This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 62007TJ0434
Sammanfattning av domen
Sammanfattning av domen
Mål T-434/07
Volvo Trademark Holding AB
mot
Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)
”Gemenskapsvarumärke — Invändningsförfarande — Ansökan om registrering som gemenskapsvarumärke av figurmärket SOLVO — De äldre ord- och figurmärkena VOLVO registrerade som gemenskapsvarumärken och nationella varumärken — Relativt registreringshinder — Artikel 8.1 b och 8.5 i förordning (EG) nr 40/94 (nu artikel 8.1 b och 8.5 i förordning (EG) nr 207/2009)”
Tribunalens dom (sjätte avdelningen) av den 2 december 2009 II ‐ 4419
Sammanfattning av domen
Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Relativa registreringshinder – Invändning från innehavaren av ett identiskt eller liknande äldre varumärke som registrerats för varor eller tjänster som är identiska eller av liknande slag – Visuell likhet mellan ett sammansatt figurmärke och ett ordmärke – Bedömningskriterier
(Rådets förordning nr 40/94, artikel 8.1 b)
Gemenskapsvarumärke – Förfarandebestämmelser – Prövning av sakförhållandena på eget initiativ
(Rådets förordning nr 40/94, artiklarna 8.1 b och 74.1)
Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Relativa registreringshinder – Invändning från innehavaren av ett identiskt eller liknande äldre varumärke som registrerats för varor eller tjänster som är identiska eller av liknande slag – Risk för förväxling med det äldre varumärket
(Rådets förordning nr 40/94, artikel 8.1 b)
Gemenskapsvarumärke – Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke – Relativa registreringshinder – Invändning från innehavaren av ett identiskt eller liknande äldre varumärke som registrerats för varor eller tjänster som är identiska eller av liknande slag – Risk för förväxling med det äldre varumärket
(Rådets förordning nr 40/94, artikel 8.1 b)
Undersökningen av likheten mellan ett sammansatt figurmärke och ett äldre ordmärke i den mening som avses i artikel 8.1 b i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken sker med beaktande av varumärkena i deras helhet, såsom de har registrerats eller såsom de framställs i registreringsansökan. Ett ordmärke är ett varumärke som uteslutande består av bokstäver, ord eller ordsammansättningar, som skrivs med tryckbokstäver i ett standardtypsnitt och som inte har något särskilt figurelement. Det skydd som uppkommer till följd av registreringen av ett ordmärke avser det ord som anges i registreringsansökan och inte den särskilda figurativa eller stilistiska utformning som varumärket eventuellt har. Det saknas således skäl att vid likhetsbedömningen beakta vilken grafisk utformning som det äldre ordkännetecknet skulle kunna ges i framtiden.
(se punkt 37)
En gemenskapsrättsakts lagenlighet ska bedömas i förhållande till de faktiska och rättsliga omständigheter som förelåg den dag då rättsakten antogs. Det kan i detta avseende inte anses att frågan hur omsättningskretsen ska definieras, inom ramen för bedömningen av likheten mellan de motstående kännetecknen i den mening som avses i artikel 8.1 b i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken, utgör en rättsfråga som kan prövas ex officio och för första gången av tribunalen. Definitionen av omsättningskretsen bygger nämligen på faktiska omständigheter som först ska prövas av harmoniseringsbyrån med iakttagande av föreskrifterna i artikel 74.1 i förordning nr 40/94 och vars lagenlighet, i förekommande fall, kan prövas av gemenskapsdomstolen mot bakgrund av de argument och den bevisning som parterna har åberopat.
(se punkterna 46 och 47)
Bedömningen av känneteckenslikheten, i den mening som avses i artikel 8.1 b i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken, vilken utgör en grundläggande del av helhetsbedömningen av risken för förväxling ska, i likhet med helhetsbedömningen, göras i förhållande till omsättningskretsens uppfattning. Detta gäller dock huvudsakligen endast om konsumenterna har sådana specifika egenskaper som kan påverka deras uppfattning av likheten mellan de omtvistade kännetecknen. Detta gäller bland annat konsumenternas uppfattning av graden av fonetisk och begreppsmässig likhet, vilken uppfattning kan variera beroende på konsumenternas språk och kulturella miljö, till och med beroende på hur väl de känner till vissa specialtermer för vilket deras egenskap av fackmän kan vara avgörande.
I den mån omsättningskretsens uppfattning kan ha betydelse för huruvida det föreligger risk för förväxling, det vill säga för föreställningen att de ifrågavarande varorna eller tjänsterna kommer från samma företag eller från företag med ekonomiska band, ska den däremot beaktas vid helhetsbedömningen av risken för förväxling. Det gäller bland annat i fråga om fackmäns normalt sett högre uppmärksamhetsnivå.
(se punkterna 48 och 49)
Det föreligger fonetisk likhet mellan figurmärket SOLVO, för vilket registrering som gemenskapsvarumärke har begärts för ”datorprogram för lagerstyrningssystem och datorprogram för containerterminalsystem” i klass 9 i Niceöverenskommelsen, och ordmärket VOLVO som tidigare registrerats i Förenade kungariket för, bland andra varor och tjänster, ”datorprogram” i klass 9 i Niceöverenskommelsen, således även varor som är identiska med dem som kännetecknas av det sökta varumärket.
Skillnaden i begynnelsebokstav i de omtvistade kännetecknen leder visserligen till en fonetisk olikhet, men den kombination av fyra bokstäver som följer, ”olvo”, har ett identiskt uttal och medför sålunda med nödvändighet en viss grad av likhet.
Trots att det är riktigt att början av ett kännetecken är viktig för det helhetsintryck som kännetecknet åstadkommer, kan det inte förnekas att det i förevarande fall förekommer en viss likhet med hänsyn till att en stor del av bokstäverna i de omtvistade kännetecknen – fyra av fem – uttalas likadant.
Förekomsten av en viss grad av likhet mellan de omtvistade kännetecknen i fråga om en av de relevanta faktorerna, nämligen den fonetiska likheten, medför att det inte kan anses att ett av de grundläggande villkoren för tillämpningen av artikel 8.1 b i förordning nr 40/94 är ouppfyllt. Under dessa omständigheter ska det göras en helhetsbedömning av risken för förväxling i syfte att fastställa huruvida de omständigheterna att det förelåg en viss grad av fonetisk likhet mellan de omtvistade kännetecknen, att varorna är identiska och att det äldre kännetecknet är välkänt kan medföra att omsättningskretsen tror att varorna kommer från samma företag eller från företag med ekonomiska band.
(se punkterna 28, 39, 40 och 50)