Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62001CJ0256

    Sammanfattning av domen

    Nyckelord
    Sammanfattning

    Nyckelord

    1. Socialpolitik — Manliga och kvinnliga arbetstagare — Lika lön — Artikel 141.1 EG — Omfattning — Arbetstagare av olika kön som utför samma eller likvärdigt arbete — Faktiska skillnader i lönevillkor som inte kan tillskrivas en och samma källa — Omfattas inte — (Artikel 141.1 EG)

    2. Socialpolitik — Manliga och kvinnliga arbetstagare — Lika lön — Artikel 141.1 EG — Omfattning — Arbetstagare av olika kön som utför samma eller likvärdigt arbete — Faktiska skillnader i lönevillkor som inte kan tillskrivas en och samma källa — Lönevillkor som innefattar rätt till anslutning till ett yrkesbaserat pensionssystem — Omfattas inte — (Artikel 141.1 EG)

    3. Socialpolitik — Manliga och kvinnliga arbetstagare — Lika lön — Artikel 141.1 EG — Krav enligt statliga bestämmelser på att vara anställd enligt ett anställningsavtal för att ha rätt att ansluta sig till ett pensionssystem — Avsevärt lägre andel kvinnor än män som omfattas av pensionssystem — Begreppet arbetstagare — Otillåtet när sakliga skäl ej föreligger — (Artikel 141.1 EG)

    4. Socialpolitik — Manliga och kvinnliga arbetstagare — Lika lön — Artikel 141.1 EG — Tillämpningsområde — Otillåtlighet av statliga bestämmelser — Arbetstagaren har rätt att invända — (Artikel 141.1 EG)

    Sammanfattning

    1. Artikel 141.1 EG skall tolkas så, att en kvinna, vars anställningsavtal med ett företag inte har förnyats och som omgående via ett annat företag ställs till sin tidigare arbetsgivares förfogande för att utföra samma arbetsuppgifter, gentemot detta andra företag inte kan åberopa rätten till lika lön genom att hänvisa till en jämförelse med den lön som en manlig anställd hos kvinnans tidigare arbetsgivare erhåller för lika eller likvärdigt arbete. Den omständigheten att kvinnans ersättning påverkas av det arvode som det andra företaget erhåller från hennes tidigare arbetsgivare medför inte att dessa två företag skall anses vara en och samma källa som är ansvarig för de löneskillnader som konstaterats.

    (se punkterna 48 och 50 samt punkt 1 i domslutet)

    2. Artikel 141.1 EG skall tolkas så, att en kvinna inte har rätt att åberopa principen om lika lön för att få möjlighet att ansluta sig till ett yrkesbaserat pensionssystem för lärare som inrättats genom statliga bestämmelser, till vilket endast lärare som träffat ett anställningsavtal har rätt att ansluta sig genom en lönejämförelse, genom att jämföra med en lön som innefattar en sådan anslutningsrätt och som en manlig anställd hos kvinnans tidigare arbetsgivare erhåller för lika eller likvärdigt arbete.

    (se punkt 57 samt punkt 2 i domslutet)

    3. I avsaknad av sakliga skäl skall kravet enligt statliga bestämmelser på att vara anställd enligt ett anställningsavtal för att ha rätt att ansluta sig till ett pensionssystem för lärare inte tillämpas om det visas att det bland de lärare som skall anses vara arbetstagare i den mening som avses i artikel 141.1 EG och som uppfyller alla andra villkor för anslutning till det pensionssystemet finns en mycket högre andel kvinnor än män som kan uppfylla detta krav. En formell klassificering som egenföretagare enligt nationell rätt utesluter inte att en person skall anses vara arbetstagare i den mening som avses i artikel 141.1 EG om dennes oberoende endast är fiktivt.

    (se punkt 79 samt punkt 3 i domslutet)

    4. Artikel 141.1 EG skall tolkas så, att när det gäller statliga föreskrifter är tillämpningen av artikel 141.1 EG i förhållande till ett företag inte villkorad av att den berörda arbetstagaren kan jämföras med en arbetstagare av motsatt kön som är eller har varit anställd av samma arbetsgivare och som för lika eller likvärdigt arbete erhållit högre lön.

    (se punkt 84 samt punkt 4 i domslutet)

    Top