This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 62000TJ0355
Sammanfattning av domen
Sammanfattning av domen
1. Gemenskapsvarumärke - Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke - Absoluta registreringshinder - Varumärken som uteslutande består av kännetecken eller upplysningar som beskriver en varas egenskaper - Syfte - Krav på tillgänglighet - Prövningens omfattning
(Rådets förordning nr 40/94, artikel 7.1 c)
2. Gemenskapsvarumärke - Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke - Ansökan om registrering av ett kännetecken för samtliga tjänster i en kategori - Bedömningen av huruvida kännetecknet har en beskrivande karaktär skall avse samtliga tjänster
(Rådets förordning nr 40/94, artikel 7.1 c)
3. Gemenskapsvarumärke - Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke - Absoluta registreringshinder - Varumärken som uteslutande består av kännetecken eller upplysningar som beskriver en varas egenskaper - Varumärken som saknar särskiljningsförmåga - Ordkombinationen TELE AID
(Rådets förordning nr 40/94, artikel 7.1 b och c och 7.2)
4. Gemenskapsvarumärke - Definition och förvärv av gemenskapsvarumärke - Absoluta registreringshinder - Varumärken som uteslutande består av kännetecken eller upplysningar som beskriver en varas egenskaper - Bedömning av huruvida ett kännetecken har en beskrivande karaktär - Enbart de kategorier av varor eller tjänster som registreringsansökan avser skall beaktas
(Rådets förordning nr 40/94, artikel 7.1 c)
1. Artikel 7.1 c i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken, vilken utgör hinder för att kännetecken eller upplysningar som avses i denna bestämmelse förbehålls ett enda företag genom att de registreras som varumärke, har en målsättning av allmänintresse, nämligen att sådana kännetecken och upplysningar kan användas fritt av alla. Tillämpningen av denna bestämmelse beror inte på om det föreligger ett konkret, aktuellt och tungt vägande krav på tillgänglighet, utan det skall, på grundval av en viss innebörd av kännetecknet i fråga, enbart prövas huruvida det från målgruppens synpunkt föreligger ett tillräckligt direkt och faktiskt samband mellan kännetecknet och de kategorier av varor eller tjänster som registreringsansökan avser.
( se punkterna 24, 27 och 28 )
2. När registrering av ett kännetecken som gemenskapsvarumärke begärs för samtliga tjänster i en kategori utan åtskillnad och kännetecknet inte är beskrivande för samtliga tjänster i denna kategori, är det registreringshinder som avses i artikel 7.1 c i förordning nr 40/94 dock tillämpligt på detta kännetecken beträffande hela den berörda kategorin.
( se punkt 34 )
3. Enligt artikel 7.1 c i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken får registrering inte ske av "[v]arumärken som endast består av kännetecken eller upplysningar vilka i handeln visar varornas eller tjänsternas art, kvalitet, ... avsedda användning ... eller andra egenskaper hos varorna eller tjänsterna". I artikel 7.2 i förordning nr 40/94 anges dessutom att "[p]unkt 1 skall tillämpas även om registreringshindren endast finns i endast en del av gemenskapen".
När det gäller den begärda registreringen av ordkombinationen TELE AID för "reparation av motorfordon; vägservice och bärgning", "insatsledning och samordning av olycksfalls- och räddningsinsatser", "bogseringstjänster, räddningstjänster", och "datorcentralverksamhet med lokalisering och positionsbestämning av fordon", kan denna ordkombination, sedd som en helhet, användas för att beskriva både tjänsternas art och kvalitet, eftersom dessa utgör särskilda former av hjälp. Det faktum att hjälpen tillhandahålls på avstånd skall dessutom anses utgöra en kvalitet hos dessa tjänster som kan ha betydelse för målgruppens val och som följaktligen utgör en väsentlig egenskap hos dessa tjänster. Från målgruppens synpunkt föreligger det följaktligen ett tillräckligt direkt och faktiskt samband mellan ordkombinationen TELE AID och dessa tjänster för att ordkombinationen skall omfattas av förbudet i ovannämnda bestämmelser.
När det gäller den begärda registreringen av samma ordkombination för "nödanropssystem för bilar", sammanfaller den avsedda användningen för dessa varor delvis med beskrivningen av denna kategori av varor, eftersom den uttryckligen hänvisar till nödanrop. De varor som möjliggör nödanrop kan nämligen användas för att utnyttja hjälptjänster på avstånd. Hjälp på avstånd utgör på så sätt den avsedda användningen för dessa varor, och från målgruppens synpunkt föreligger det följaktligen ett tillräckligt direkt och faktiskt samband mellan ordkombinationen TELE AID och dessa varor för att ordkombinationen skall omfattas av förbudet i fråga.
Vad beträffar den begärda registreringen av samma ordkombination för "elektriska och elektroniska anordningar för överföring av tal och data; stationära och mobila sändnings-, överförings-, relä- och mottagningsanordningar; databehandlingsutrustningar samt delar därtill; navigationsanordningar" samt de kategorier av tjänster som benämns "drift av kommunikationsnät" och "insamling, lagring, behandling och utsändning av information", har det däremot inte styrkts att denna ordkombination kan användas för att beskriva den avsedda användningen för dessa varor och tjänster. För det fall hjälp på avstånd skulle antas kräva, eller rent av förutsätta, användning av dessa varor och tjänster, skulle en sådan användning på sin höjd utgöra ett av flera användningsområden, men inte en teknisk funktion, vilket inte är tillräckligt för att det skall anses att det från målgruppens synpunkt föreligger ett tillräckligt direkt och faktiskt samband mellan ordkombinationen TELE AID och varorna och tjänsterna i fråga. Vad beträffar frågan huruvida ordkombinationen TELE AID har särskiljningsförmåga i den mening som avses i artikel 7.1 b i förordning nr 40/94 i fråga om dessa varor och tjänster har det inte styrkts att ordkombinationen saknar sådan särskiljningsförmåga.
( se punkterna 33, 35, 39 och 55 )
4. Frågan huruvida ett ordkännetecken har en beskrivande karaktär i den mening som avses i artikel 7.1 c i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken skall bedömas individuellt i förhållande till var och en av de kategorier av varor eller tjänster som registreringsansökan avser. Vid bedömningen av huruvida ett ordkännetecken har en beskrivande karaktär i förhållande till en viss kategori av varor eller tjänster, saknar det relevans huruvida den som ansöker om registrering av varumärket planerar att införa eller har infört ett visst marknadsföringskoncept som, förutom de varor eller de tjänster som hör till denna kategori, omfattar varor eller tjänster som hör till andra kategorier. Förekomsten av ett marknadsföringskoncept är en yttre faktor som inte påverkar de rättigheter som är knutna till gemenskapsvarumärket. Vidare ankommer det enbart på det berörda företaget att besluta om ett marknadsföringskoncept, och konceptet kan komma att ändras efter det att ett kännetecken registrerats som gemenskapsvarumärke, varför det inte kan ha någon som helst inverkan på bedömningen av huruvida kännetecknet kan registreras eller ej.
( se punkt 42 )