This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61995CJ0251
Sammanfattning av domen
Sammanfattning av domen
Mål C-251/95
SABEL BV
mot
Puma AG, Rudolf Dassier Sport
begäran om förhandsavgörande från Bundesgerichtshof
”Direktiv 89/104/EEG — Tillnärmning av varumärkeslagar — ’Risk för förväxling, däri inbegripet risk för association’”
Förslag till avgörande av generaladvokat F. G. Jacobs föredraget den 29 april 1997 I-6193
Domstolens dom av den 11 november 1997 I-6214
Sammanfattning av domen
Tillnärmning av lagstiftning – Varumärken – Direktiv 89/104 – Registrering av ett nytt varumärke – Förekomsten av identiska eller likartade produkter med snarlika varumärken – Risk för förväxling med det äldre varumärket – Begrepp
(Rådets direktiv 89/104, artikel 4.1 b)
Kriteriet ”en risk att allmänheten förväxlar dem, inbegripet risken för att varumärket associeras med det äldre varumärket”, som förekommer i artikel 4.1 b i rådets första direktiv 89/104 om tillnärmningen av medlemsstaternas varumärkeslagar, skall tolkas på så sätt att enbart den omständigheten att allmänheten skulle kunna associera två varumärken genom att det föreligger en överensstämmelse mellan deras begreppsinnehåll inte i sig är tillräcklig för att anse att det föreligger en risk för förväxling i den mening som avses i nämnda bestämmelse. Begreppet risken för att varumärket associeras utgör inte ett alternativ till begreppet risk för förväxling, men det tjänar till att precisera dess räckvidd.
Risken för förväxling skall således bedömas i sin helhet med hänsyn till samtliga relevanta fakta i det enskilda fallet. Denna helhetsbedömning skall, vad gäller dessa varumärkens likhet i bild, ljud eller ord, grunda sig på det helhetsintryck som varumärkena åstadkommer med hänsyn till bland annat deras särskiljande och mest framträdande beståndsdelar. Faktum är att det av ordalydelsen av artikel 4.1 b i direktivet, enligt vilken ”det ... föreligger en risk att allmänheten förväxlar...”, framgår att det intryck som varumärket gör hos genomsnittskonsumenten av den sorts produkt eller tjänst som är i fråga har avgörande betydelse vid helhetsbedömningen av risken för förväxling. Genomsnittskonsumenten uppfattar vanligtvis ett varumärke som en helhet och ägnar sig inte åt att undersöka dess olika detaljer.
Ju större det äldre varumärkets särskiljningsförmåga visar sig vara desto större är risken för förväxling. Det kan följaktligen inte uteslutas att den konceptuella likheten, på grund av att de två varumärkena använder figurer som överensstämmer till sitt begreppsinnehåll, skulle kunna utgöra en risk för förväxling i ett fall där det äldre varumärket har en speciell särskiljningsförmåga, antingen i sig eller på grund av att det är känt hos allmänheten, vilket inte är fallet när det äldre varumärket inte i någon större utsträckning är allmänt känt och består av en figur som företer få bildbeståndsdelar.