Eures: tjänster för jobbsökning i EU
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) 2016/589 – nätverk för arbetsförmedlingar (Eures), arbetstagares tillgång till rörlighetstjänster och ytterligare integration av arbetsmarknaderna
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- Genom förordningen uppdateras tidigare regler om ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar (Eures), så att de tar hänsyn till förändrade rörlighetsmönster bland arbetstagare och till tekniska framsteg.
- Nätverket hjälper människor att utöva sin rättighet enligt artikel 45 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt att söka arbete i ett annat EU-land.
- Förordningen ändrades genom förordning (EU) 2019/1149 som inrättar Europeiska arbetsmyndigheten och fastställer dess roll i organisationen av Euresnätverket.
VIKTIGA PUNKTER
I förordningen fastställs regler om följande:
- Hur nätverket Eures ska organiseras och främjas.
- Europatäckande utbyte av uppgifter om lediga tjänster, ansökningar och meritförteckningar.
- Åtgärder för att uppnå bättre balans mellan tillgång till och efterfrågan på arbetstagare, genom bättre matchning av kompetens med arbetstillfällen.
- Stödtjänster för arbetstagare och anställda.
Eures respekterar principen om lika möjligheter och är tillgänglig för alla arbetstagare och arbetsgivare i EU.
Nätverket bidrar till att
- tillämpa människors rätt till fri rörlighet i praktiken,
- genomföra EU:s samordnade strategi för sysselsättning,
- förbättra driften och integrationen av de nationella arbetsmarknaderna.
Nätverket består av samordningskontor (både europeiska och nationella) och utsedda offentliga arbetsförmedlingar i varje EU-land, var och en med sina egna särskilda ansvarsområden.
EU-ländernas regeringar måste
- ladda upp uppgifter om lediga tjänster och ansökningar till Eures webbplats, som ska vara tydligt marknadsförd och lätt sökbar,
- samarbeta med varandra och med Europeiska kommissionen angående interoperabilitet mellan de nationella systemen, med hjälp av det europeiska jobbklassificeringssystemet (Esco),
- inrätta register för att anpassa sina nationella, regionala och sektoriella jobbklassificeringar till Esco,
- säkerställa att arbetstagare och arbetsgivare har tillgång till nationella stödtjänster utan onödigt dröjsmål (både onlinetjänster och personliga tjänster),
- övervaka och offentliggöra arbetskraftens rörlighetsflöden i sitt land, däribland underskott och överskott i vissa sektorer,
- samla in uppgifter om hur mycket nätverket används, de tillsättningar som uppnås och graden av kundtillfredsställelse.
Eures medlemmar och partner måste
- hjälpa arbetstagare och arbetsgivare att registrera sig på webbplatsen och uppdatera, revidera eller dra tillbaka berörda uppgifter,
- bistå med den grundläggande information och vägledning som behövs, däribland eventuellt stöd efter rekrytering,
- vidarebefordra förfrågningar om viss information till relevanta nationella myndigheter (frågor om social trygghet och skatter osv.).
Europeiska samordningsbyrån
Genom ändringsförordning (EU) 2019/1149 inrättas Europeiska samordningsbyrån för Eures inom Europeiska arbetsmyndigheten. Byrån ska bistå Euresnätverket i dess verksamhet.
Kommissionen måste
- lämna in en rapport om Eures verksamhet vartannat år,
- tillhandahålla en fullständig utvärderingsrapport om effekten av denna förordning senast den 13 maj 2021.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Den har gällt sedan den 12 maj 2016. Vissa regler har dock bara tillämpats sedan den 13 maj 2018, inbegripet reglerna om standardiserad uppladdning av uppgifter till webbplatsen och om tillgång till lediga platser och meritförteckningar.
BAKGRUND
Mer information finns här:
- Eures (Europeiska kommissionen).
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/589 av den 13 april 2016 om ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar (Eures), om arbetstagares tillgång till rörlighetstjänster och om ytterligare integration av arbetsmarknaderna samt om ändring av förordningarna (EU) nr 492/2011 och (EU) nr 1296/2013 (EUT L 107, 22.4.2016, s. 1).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2016/589 har införlivats i grundtexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
ANKNYTANDE DOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/1149 av den 20 juni 2019 om inrättande av Europeiska arbetsmyndigheten, om ändring av förordningarna (EG) nr 883/2004, (EU) nr 492/2011 och (EU) 2016/589 och om upphävande av beslut (EU) 2016/344 (EUT L 186, 11.7.2019, s. 21).
Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2018/170 av den 2 februari 2018 om enhetliga detaljerade specifikationer för insamling och analys av uppgifter för att övervaka och utvärdera hur Euresnätverket fungerar (EUT L 31, 3.2.2018, s. 104).
Senast ändrat 29.01.2020