Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (2021–2027)
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) 2021/691 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF)
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
VIKTIGA PUNKTER
Uppdrag och målsättningar
- EGF är en solidaritetsfond som finansierar aktiva arbetsmarknadsåtgärder (såsom utbildning, jobbsökning och företagsetablering) när oväntade och betydande förluster av arbetstillfällen uppstått på grund av omfattande omstruktureringar.
- Det är en nödfond som inte omfattas av den fleråriga budgetramen.
Interventionskriterier
- Från EGF tilldelas stöd om fler än 200 (minskat från den tidigare gränsen på 500 under perioden 2014–2020) jobb går förlorade – vare sig det rör sig om löntagare eller egenföretagare – under en fyramånadersperiod (för uppsägningar på samma företag eller uppsägningar i samma region) eller under en sexmånadersperiod på ett företag eller en grupp företag (särskilt små och medelstora företag) inom samma sektor och geografiska område. För uppsägningar på ett och samma företag kan detta minimiantal omfatta underleverantörer och producenter i efterföljande produktionsled.
- På små arbetsmarknader kan ansökningar som inte når upp till detta minimiantal godtas om uppsägningarna har en allvarlig inverkan på sysselsättningen och den lokala, regionala eller nationella ekonomin. Undantagsvis kunde detta även tillämpas på större arbetsmarknader. Men det ekonomiska stödet för alla sådana fall, under ett visst år, får då inte överskrida 15 % av EGF:s årliga budget.
- Fonden är inte tillämplig på arbetstagare som sagts upp på grund av budgetnedskärningar i någon av EU:s medlemsstater (uppsägningar i offentliga sektorn).
Stödberättigade åtgärder
Fonden kan ge ekonomiskt stöd för aktiv arbetsmarknadspolitik, som utgör en del av ett samordnat paket av individanpassade tjänster, utformade för att återintegrera uppsagda arbetstagare på arbetsmarknaden eller egenföretagande. Detta kunde omfatta följande delar:
- utbildning och omskolning, innefattande informations- och kommunikationsteknik och andra digitala färdigheter,
- certifiering av förvärvade kunskaper och färdigheter,
- stöd vid arbetssökande,
- riktad gruppverksamhet,
- arbetslivsorientering och rådgivningstjänster,
- handledning,
- stöd för omplacering,
- främjande av företagande,
- stöd till egenföretagande, etablering av företag, anställdas övertagande och samarbeten,
- tidsbegränsade åtgärder (inte mer än 35 % av hela paketet), såsom bidrag för rörlighet, barnomsorg, utbildning, traktamenten och vårdare, tillsammans med rekryteringsincitament för arbetsgivare – under förutsättningen att stödmottagarna aktivt deltar i jobbsökning eller utbildning.
Förmedling av färdigheter som krävs i den digitala industriella tidsåldern och i en resurseffektiv ekonomi ska betraktas som ett horisontellt element i utformningen av de samordnade paketen.
EGF kommer inte att stöda åtgärder som företag, enligt nationella lagar eller kollektivavtal, är skyldiga att tillhandahålla. Medlemsstaterna kan söka om stöd för förberedande, förvaltning, information och publicitet, samt kontroll och rapportering. Godkända fondansökningar gäller i 24 månader.
Investeringar i egenföretagande, företagsetablering eller anställdas övertagande får inte överstiga 22 000 euro per stödmottagare. EGF:s ekonomiska bidrag är begränsat till vad som anses nödvändigt för att tillhandahålla tillfälliga engångsstöd för berörda stödmottagare.
Ansökningar
- Medlemsstaterna bör göra en fondansökan inom 12 veckor efter referensperioden, där förlusten av arbetstillfällen uppstått, för att analyseras av Europeiska kommissionen, som sedan föreslår att fonden tas i anspråk till budgetmyndigheten (Europaparlamentet och rådet). Detta behövs eftersom EGF inte omfattas av den fleråriga budgetramen.
- Beslutet huruvida fonden ska tas i anspråk tas av budgetmyndigheterna inom 6 veckor efter förslaget inkommit från kommissionen.
Medfinansieringsgrad
Medfinansieringsgraden i EGF är i linje med den högsta medfinansieringsgraden i den europeiska socialfonden+ (ESF+) i de berörda medlemsstaterna, men kommer inte vara lägre än 60 %.
Upphävande
Förordningen upphäver förordning (EU) nr 1309/2013 med verkan från och med den 1 januari 2021.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Förordningen gäller sedan den 1 januari 2021, med undantag för artikel 15 (budgetförfarande och genomförande) som gäller sedan den 3 maj 2021.
BAKGRUND
- Europeiskt centrum för övervakning av förändringar bistår kommissionen och medlemsstaterna med kvalitativa och kvantitativa analyser för att hjälpa till att bedöma globaliseringstrender, tekniska och miljömässiga förändringar, omstruktureringar och användningen av EGF.
- Den europeiska pelaren för sociala rättigheter, skapad som ett svar på sociala utmaningar i Europa, fungerar som ett riktgivande ramverk för EGF, vilket gör att EU kan tillämpa principerna i praktiken vid större omstruktureringar.
- EU:s kvalitetskriterier för förändringar och omstruktureringar är EU:s politiska instrument som fastställer ramen för bästa praxis för att förutse och hantera företagsomstrukturering.
- Se även:
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/691 av den 28 april 2021 om Europeiska fonden för justering för globaliseringseffekter för uppsagda arbetstagare (EGF) och om upphävande av förordning (EU) nr 1309/2013 (EUT L 153, 3.5.2021, s. 48).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Handlingsplan för den europeiska pelaren för sociala rättigheter, Europeiska kommissionen, 4 mars 2021.
Senast ändrat 18.06.2021