Vyberte pokusně zaváděné prvky, které byste chtěli vyzkoušet

Tento dokument je výňatkem z internetových stránek EUR-Lex

Dokument 32015D0778

    Sophia-insatsen: förebyggande av människohandel i Medelhavet

    Dokumentets rättsliga status Sammanfattningen har arkiverats och uppdateras inte längre, eftersom det sammanfattade dokumentet inte längre gäller eller speglar den aktuella situationen.

    Sophia-insatsen: förebyggande av människohandel i Medelhavet

     

    SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

    Beslut (Gusp) 2015/778 om Europeiska unionens militära insats i södra centrala Medelhavsområdet (Eunavfor MED)

    VILKET SYFTE HAR BESLUTET?

    Det inrättar en militär krishanteringsinsats för EU som ska hjälpa till att förstöra människosmugglings- och människohandelsnätverk i södra centrala Medelhavsområdet (insatsen kallades ursprungligen Eunavfor MED, men gavs senare namnet Eunavfor MED Sophia efter ett barn som föddes ombord på ett av räddningsfartygen).

    Här ingår systematiska insatser för att identifiera, ta över och bortskaffa fartyg och tillgångar som används eller misstänks användas av smugglare eller människohandlare, i överensstämmelse med tillämplig internationell rätt.

    VIKTIGA PUNKTER

    Uppgifter

    Sophia-insatsens huvuduppgifter med koppling till människosmuggling och människohandel är indelade i tre etapper:

    • Under en första etapp ska man stödja upptäckt och övervakning av migrationsnätverk genom insamling av information och patrullering.
    • Under en andra etapp ska man
      • på öppet hav borda, genomsöka, uppbringa och omdirigera fartyg som misstänks användas för människosmuggling eller människohandel på de villkor som föreskrivs i tillämplig internationell lagstiftning,
      • i överensstämmelse med tillämpliga resolutioner av FN:s säkerhetsråd eller den berörda kuststatens samtycke på öppet hav eller på den statens territorialvatten eller inre farvatten* borda, genomsöka, uppbringa och omdirigera fartyg som misstänks användas för människosmuggling eller människohandel.
    • Under en tredje etapp ska man i överensstämmelse med tillämpliga resolutioner av FN:s säkerhetsråd eller den berörda kuststatens samtycke vidta alla nödvändiga åtgärder mot ett fartyg och därmed sammanhängande tillgångar, inbegripet genom att bortskaffa dem eller göra dem obrukbara, om de misstänks användas för människosmuggling eller människohandel på den statens territorium, i enlighet med de villkor som anges i resolutionen eller samtycket.

    För att gå vidare till den andra etappen ska rådet bedöma om villkoren för övergång från den första etappen är uppfyllda, med beaktande av tillämpliga resolutioner av FN:s säkerhetsråd och berörda kuststaters samtycke.

    Stöduppgifter

    • Sophia-insatsen hjälper till med kapacitetsuppbyggnad och med utbildning av den libyska kustbevakningen och flottan i brottsbekämpande insatser till havs, särskilt i avsikt att hindra människosmuggling och människohandel.
    • Som en del av stöduppgiften att verkställa FN:s vapenembargo på öppet hav utanför Libyens kust samlar man inom Sophia-insatsen in och delar information med relevanta partner och organ. Detta bidrar till att skapa en heltäckande maritim lägesbild.

    EU:s insatschef och högkvarter

    I beslutet utnämns EU:s insatschef, och Rom utses som EU:s operationshögkvarter.

    Planering och inledande av insatsen

    Beslutet att inleda Sophia-insatsen fattas av rådet på rekommendation av insatschefen, efter att operationsplanen och insatsreglerna har godkänts.

    Politisk kontroll och strategisk ledning

    Kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) ska, under ansvar av rådet och den höga representanten, utöva den politiska kontrollen och strategiska ledningen av Sophia-insatsen. Rådet bemyndigar Kusp att fatta lämpliga beslut i överensstämmelse med artikel 38 i EU-fördraget. Detta bemyndigande innefattar befogenheten att ändra

    • planeringsdokumenten, inklusive operationsplanen,
    • befälsordningen,
    • insatsreglerna.

    Kusp ska regelbundet rapportera till rådet. Ordföranden för EU:s militära kommitté (EUMC) ska i sin tur regelbundet rapportera till Kusp om hur Sophia-insatsen genomförs.

    Militär ledning

    EUMC övervakar att Sophia-insatsen genomförs korrekt under ansvar av EU:s insatschef.

    Enhetlighet i EU:s reaktion och samordning

    Den höga representanten säkerställer att genomförandet av Sophia-insatsen är förenlig med EU:s utvecklingsprogram och humanitära bistånd. Den höga representanten, med stöd av Europeiska utrikestjänsten, fungerar som den primära kontaktpunkten för Förenta nationerna, myndigheterna i regionens länder och andra internationella organ som är verksamma i regionen (t.ex. Nato, Afrikanska unionen och Arabförbundet).

    Deltagande av länder utanför EU

    EU får bjuda in länder utanför EU att delta i Sophia-insatsen. Länder utanför EU som lämnar betydande militära bidrag ska ha samma rättigheter och skyldigheter när det gäller den löpande förvaltningen av insatsen som de deltagande EU-länderna.

    Finansiella arrangemang

    I beslutet fastställs också de finansiella arrangemangen för Sophia-insatsen. De gemensamma kostnaderna för den militära insatsen förvaltas i överensstämmelse med beslut (Gusp) 2015/528.

    VILKEN PERIOD GÄLLER BESLUTET FÖR?

    Det har gällt sedan den 18 maj 2015. I juli 2017 förlängdes Sophia-insatsens mandat till den 31 december 2018.

    BAKGRUND

    Mer information finns här:

    VIKTIGA BEGREPP

    Territorialvatten eller inre farvatten: enligt Förenta nationernas havsrättskonvention är ett lands territorialvatten dess kustvatten ut till en gräns av högst tolv nautiska mil från baslinjen (lågvattenlinjen), utom för arkipelagländer (som består av öar), medan inre farvatten är det landets vatten på landsidan om den baslinjen, t.ex. floder, kanaler, vissa bukter och flodmynningar.

    HUVUDDOKUMENT

    Rådets beslut (Gusp) 2015/778 av den 18 maj 2015 om Europeiska unionens militära insats i södra centrala Medelhavsområdet (Insatsen Eunavfor MED Sophia) (EUT L 122, 19.5.2015, s. 31).

    Fortlöpande ändringar av beslut (Gusp) 2015/778 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

    ANKNYTANDE DOKUMENT

    Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning V – Allmänna bestämmelser om unionens yttre åtgärder och särskilda bestämmelser om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken – Kapitel 2 – Särskilda bestämmelser om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken – Avsnitt 1 – Gemensamma bestämmelser Artikel 38 (f.d. artikel 25 FEU) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 36).

    Senast ändrat 07.12.2017

    Upp