Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ersättningspolicy inom finanstjänstesektorn

Ersättningspolicy inom finanstjänstesektorn

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Rekommendation 2009/384/EG – ersättningspolicy inom finanstjänstesektorn

VILKET SYFTE HAR REKOMMENDATIONEN?

Syftet med rekommendationen är att fastställa allmänna principer för ersättningspraxisen inom finanstjänstesektorn, vilket ska leda till att man undviker överdriven risktagning inom denna sektor, särskilt inom banker och investeringsföretag.

VIKTIGA PUNKTER

Denna rekommendation gäller för

  • finansföretag med säte eller huvudkontor inom ett EU-lands territorium,
  • ersättningen till de personalkategorier vars yrkesverksamhet konkret påverkar finansföretagets riskprofil.

Rekommendationen gäller inte för avgifter och provisioner till förmedlare och externa tjänsteproducenter vid entreprenad.

Ersättningspolicy

  • Ersättningspolicyn bör överensstämma med finansföretagets affärsstrategi, mål, värderingar och långsiktiga intressen, såsom möjligheterna till hållbar tillväxt eller skyddet av kunder och investerare vid tillhandahållandet av tjänster.
  • Ersättningspolicyn bör innebära en balans mellan fasta och rörliga delar. Den fasta delen bör motsvara en tillräckligt stor andel av den totala ersättningen, så att finansföretaget kan tillämpa en helt flexibel bonuspolitik.
  • Ersättningspolicyns struktur bör uppdateras regelbundet så att den svarar mot företagets utveckling.
  • Om ersättningen är resultatbaserad bör den utvärderas med hänsyn till nuvarande och framtida risker och med hänsyn till faktiska kapital- och likviditetskostnader.
  • De förfaranden som tillämpas bör vara begripliga, dokumenterade och internt utmärkas av öppenhet och insyn.
  • Styrelsen bör fastställa ersättningspolicyns allmänna principer på finansföretaget och ansvara för dess tillämpning.
  • Kontrollfunktioner, personalavdelningar och externa experter bör också involveras i utformandet av ersättningspolicyn.
  • Kontrollfunktionerna bör minst varje år centralt och självständigt internt granska om ersättningspolicyns tillämpning överensstämmer med styrelsens fastställda policy och förfaranden.

Uppgiftslämning

Företaget bör lämna uppgifter om ersättningspolicyn i form av en separat förklaring eller regelbunden uppgiftslämning. Följande uppgifter bör ingå:

  • Uppgifter om den beslutsprocess som ligger till grund för den valda ersättningspolicyn.
  • Uppgifter om sambandet mellan lön och resultat.
  • Kriterierna för resultatmätning.
  • De resultatkriterier som ligger till grund för rättigheter till aktier, optioner eller rörliga ersättningsdelar.
  • De huvudsakliga parametrarna och motiveringen för eventuella system med årlig bonus och andra förmåner som inte är kontant ersättning.

Tillsyn

De behöriga myndigheterna bör utöva tillsynsverksamhet, där de tar hänsyn till

  • företagets storlek,
  • verksamhetens natur,
  • verksamhetens komplexitet.

Finansföretagen bör dessutom lämna en separat förklaring till sina behöriga myndigheter om i vilken mån de följer de ovannämnda principerna rörande ersättningspolicyn.

BAKGRUND

Ersättningspraxisen inom finanssektorn, särskilt inom banker och investeringsföretag, har lett till överdriven risktagning. Denna praxis har i viss mån bidragit till betydande förluster i större finansföretag och var delvis förklaringen till finanskrisen i oktober 2008. I meddelandet Främja återhämtning i Europa, som Europeiska kommissionen offentliggjorde under våren 2009, presenterades en plan för att återställa och bibehålla stabiliteten och pålitligheten i det finansiella systemet. Denna rekommendation om ersättningspolicyer var en del av den strategi som föreslogs i planen.

HUVUDDOKUMENT

Kommissionens rekommendation 2009/384/EG av den 30 april 2009 om ersättningspolicy inom finanstjänstesektorn (EUT L 120, 15.5.2009, s. 22).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 575/2013 av den 26 juni 2013 om tillsynskrav för kreditinstitut och värdepappersföretag och om ändring av förordning (EU) nr 648/2012 (EUT L 176, 27.6.2013, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 575/2013 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2013/36/EU av den 26 juni 2013 om behörighet att utöva verksamhet i kreditinstitut och om tillsyn av kreditinstitut och värdepappersföretag, om ändring av direktiv 2002/87/EG och om upphävande av direktiv 2006/48/EG och 2006/49/EG (EUT L 176, 27.6.2013, s. 338).

Se den konsoliderade versionen.

Meddelande inför Europeiska Rådets vårmöte Främja återhämtning i Europa – Volym 1 (KOM(2009) 114 slutlig, 4.3.2009).

Senast ändrat 31.07.2018

Top