This document is an excerpt from the EUR-Lex website
E-commerce - standard EU rules
E-handel – EU:s standardregler
E-handel – EU:s standardregler
Direktiv 2000/31/EG – elektronisk handel i EU
I direktivet fastställs standardregler för EU i vissa frågor som gäller elektronisk handel.
Dessa onlinetjänster omfattas av direktivet:
I direktivet fastställs principen att operatörer av dessa tjänster är underställda regelverket (i fråga om att ta upp och driva tjänsterna) endast i det EU-land där de har sitt registrerade huvudkontor – inte i det land där de servrar, e-postadresser eller brevlådor som de använder finns.
Ländernas regeringar måste se till att operatörerna offentliggör grundläggande information om sina verksamheter (namn, adress, organisationsnummer osv.) i permanent och lättillgänglig form.
Reklam
Ländernas regeringar måste säkerställa att vissa regler följs vid reklam, såsom följande:
Spam
Icke begärd e-post (”spam”) måste också klart kunna identifieras. Företag som skickar ut e-postspam måste regelbundet konsultera och respektera ”opt-out”-register, dit personer som inte vill ha sådana e-postmeddelanden kan anmäla sig.
Onlineavtal
I alla EU-länder måste elektroniska avtal ges motsvarande rättsliga status som pappersavtal.
I sådana avtal måste även följande anges, i tydliga och förståeliga ordalag:
Konsumenterna måste kunna spara och skriva ut avtal och allmänna villkor.
Se även direktiv 2011/83/EU om konsumenträttigheter.
Onlinebeställningar
Dessa är bundna av följande krav:
Se även förordning (EU) 910/2014 om elektronisk identifiering och betrodda tjänster.
Verkställande av befintlig lagstiftning
I direktivet uppmuntras både till självreglering från operatorerna själva och till samregleringsinsatser ihop med regeringarna. Exempel på sådana är
EU-länderna måste även tillhandahålla snabba, effektiva lösningar på rättsliga problem i onlinemiljön och säkerställa att straffåtgärderna är effektiva, proportionerliga och avskräckande.
Tjänsteleverantörernas ansvar
Leverantörer av onlinetjänster som agerar som leverantörer av enbart vidarebefordran, cachning eller värdtjänster är inte ansvariga för den information de överför eller är värd för, om de uppfyller vissa villkor. När det gäller leverantörer av värdtjänster är de undantagna från ansvar så länge som
Ländernas regeringar kan inte ålägga dessa mellanhänder någon allmän skyldighet att övervaka den information de skickar eller lagrar, för att titta efter och förebygga olaglig verksamhet.
Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/31/EG av den 8 juni 2000 om vissa rättsliga aspekter på informationssamhällets tjänster, särskilt elektronisk handel, på den inre marknaden (”Direktiv om elektronisk handel”)
Rättsakt |
Dag för ikraftträdande |
Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna |
Europeiska unionens officiella tidning |
Direktiv 2000/31/EG |
17.7.2000 |
16.1.2002 |
Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2006/2004 av den 27 oktober 2004 om samarbete mellan de nationella tillsynsmyndigheter som ansvarar för konsumentskyddslagstiftningen (”förordningen om konsumentskyddssamarbete”) (EUT L 364, 9.12.2004, s. 1–11)
Senast ändrat 13.10.2015