This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Specific programme "Cooperation"
Särskilda programmet ”Samarbete”
Särskilda programmet ”Samarbete”
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Särskilda programmet ”Samarbete”
Detta särskilda program syftar främst till förstärkt samarbete mellan forskningsvärldens olika aktörer för att främja konkreta tillämpningar av teknik och kunskap i det europeiska samhället. Därigenom hoppas man bättre kunna reagera på dagens och framtidens samhälleliga, ekonomiska , miljörelaterade och industriella problem. I detta dokument redogörs för programmets egenskaper och mål, samt för de riktlinjer som ligger till grund för programmet. Därefter redogörs det för varje enskilt temas mål, metodik och verksamheter.
RÄTTSAKT
Rådets beslut 2006/971/EG av den 19 december 2006, om det särskilda programmet Samarbete om genomförandet av Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för verksamhet inom området forskning, teknisk utveckling och demonstration (2007–2013).
SAMMANFATTNING
Ett av sjunde ramprogrammets huvudmål är att göra EU till världens ledande vetenskapliga och tekniska centrum. Här skall det särskilda programmet ”Samarbete” främja samarbete mellan universitet, näringsliv, forskningscentrum och offentliga myndigheter, både inom Europeiska unionen (EU) och den övriga världen.
Det särskilda programmet består av 9 teman som motsvarar följande stora kunskaps- och teknikområden inom vilka gränsöverskridande samarbete måste främjas för att lösa de sociala, ekonomiska, miljörelaterade och industriella problemen:
Vad gäller budgeten uppgår det belopp som beräknas vara nödvändigt för programmets genomförande till 32 413 miljoner euro för perioden 1 januari 2007 till 31 december 2013.
BESKRIVNING OCH ALLMÄNNA MÅL
Det särskilda programmet ”Samarbete” skall leda till uppnåendet av flera mer eller mindre långsiktiga mål, varigenom EU:s konkurrenskraft inom vetenskap och teknik kan stärkas.
Dessa mål är följande:
Detta särskilda program bidrar framför allt med att samla resurser, koppla samman forskningsämnena och samla spetsforskningen. Samordningen av forskning och utveckling på EU-nivå förstärks dessutom genom bättre samordning av medlemsstaternas politik, spridning av resultat över hela EU, skapandet av alleuropeiska forskarlag och insatser som rör europaövergripande problem.
För att förbättra uppföljningen av programmets genomförande planeras införandet av resultatindikatorer på tre nivåer:
TEMAN: RIKTLINJER
Genomförandet av EU-programmets nio teman som beskrivs ovan har en rad olika aspekter:
Människors hälsa
På har programmet två mål: Att förbättra hälsosituationen både i Europa och i den övriga världen och öka de europeiska företagens konkurrenskraft på detta område.
I fråga om metodik kommer man främst att inrikta sig på
Temat omfattar tre stora verksamhetsområden:
Den budget som avsatts för området uppgår till 6 100 miljoner euro.
Livsmedel, jordbruk och bioteknik
På detta område är målet att skapa en europeisk bioekonomi grundad på kunskap och med medverkan av alla berörda parter, bland annat forskarvärlden och näringslivet. I princip handlar det om att anpassa forskningen till de sociala och ekonomiska problemens utveckling (säkra livsmedel, hållbar utveckling, produktion och klimatförändring osv.).
Vad gäller tillvägagångssättet kommer man främst att inrikta sig på
Vad gäller verksamheten kommer man konkret att
Den budget som avsatts för området uppgår till 1 935 miljoner euro.
Informations- och kommunikationsteknik
Målet är att förbättra den europeiska industrins konkurrenskraft och samtidigt utveckla informations- och kommunikationsteknikens (IKT) anpassningsförmåga i syfte att reagera på det europeiska samhällets och den europeiska ekonomins ändrade behov.
Det tillvägagångssätt man valt främjar i första hand
Rent konkret inriktas verksamheten i första hand på
Den budget som avsatts för området uppgår till 9 050 miljoner euro.
Nanovetenskap, nanoteknik, material och ny produktionsteknik
Målet är att samtidigt förbättra den europeiska industrins konkurrenskraft och garantera övergången från en resursekonomi till en kunskapsekonomi.
För att uppnå detta planeras två typer av tillvägagångssätt:
I fråga om verksamhet kommer tvärvetenskaplig utveckling av nya produkter och material att prioriteras, men också nya förfaranden och tekniker.
Den budget som avsatts för området uppgår till 3 475 miljoner euro.
Energi
Inom detta tema är det viktigaste målet att omvandla det nuvarande energisystemet, som är grundat på fossila bränslen, till ett hållbart, mångfaldigt och lönsamt system som innehåller lösningar på de trängande problem vi står inför i dag (energiberoende, klimatförändring, konkurrenskraft).
Vad gäller tillvägagångssättet kommer forskningen därför att inriktas på utveckling av lönsam teknik för att på så sätt göra EU:s energihushållning lönsammare och konkurrenskraftigare.
Följande tillämpningar kan nämnas:
Den budget som avsatts för området uppgår till 2 350 miljoner euro.
Miljö
Det största problemet på detta område är utvecklingen av den teknik som behövs för att få till stånd en jämvikt mellan mänsklig verksamhet och hållbar förvaltning av miljön och dess resurser.
I detta syfte kommer man främst att inrikta sig på
Vad gäller verksamheten skall det särskilda programmet omfatta forskning inom flera områden för att finna lösningar på kommande problem:
Den budget som avsatts för området uppgår till 1 890 miljoner euro.
Transport
På är målet framför allt att skapa strukturer som samtidigt är konkurrenskraftiga, säkra och miljövänliga.
Vad gäller tillvägagångssättet prioriteras utveckling och genomförande av nya strategier för att utnyttja de tekniska framstegen för hållbara europeiska transporter. Här erbjuder det europeiska satellitnavigeringssystemet (som omfattar Galileo och EGNOS) många möjligheter som bör utnyttjas.
Både vad gäller lufttrafik och yttransporter (väg, järnväg, vattenvägar) har en rad olika verksamheter planerats:
Lufttransporter:
För yttransporter:
Den budget som avsatts för området uppgår till 4 160 miljoner euro.
Samhällsvetenskap och humaniora
Ett av målen för att utveckla politiken på detta område är att öka kunskapen om de socioekonomiska problem som EU står inför (tillväxt, sysselsättning, konkurrenskraft).
För att uppnå detta mål kommer man utöver socioekonomisk och samhällsvetenskaplig forskning också att främja nationella program inom detta område. genom införandet av lämpliga forskningsstrukturer kommer denna verksamhet att underlättas. Särskilda spridningsinsatser, riktade till specifika målgrupper (bl.a. beslutsfattare) och till allmänheten kommer också att vidtas (seminarier, föredrag, media osv.).
Verksamheten kommer främst att bestå i forskning om
Den budget som avsatts för området uppgår till 623 miljoner euro.
Säkerhets- och rymdforskning
Inom dessa båda områden har en mångfald mål satts upp:
På säkerhetsområdet prioriteras den civila dimensionen. Forskningen kommer att vara tvärvetenskaplig. Den grundas på två aspekter: Utveckling av metodik och samordning, demonstration och validering av teknik. Verksamheten omfattar fyra områden som har att göra med säkerhetsbehov som uppvisar ett europeiskt mervärde (skydd mot terrorism och brottslighet, säker infrastruktur och säkra allmännyttiga tjänster, gränsskydd samt återskapande av säkerhet i krissituationer) och tre övergripande aspekter (säkerhetssystemens samordning och interoperabilitet, säkerhet och samhälle samt forskningens samordning och strukturering).
På rymdområdet handlar det om att utnyttja satellittekniken i det europeiska samhällets tjänst (säkerhet, miljö, kommunikation), men också att främja utforskningen av rymden.
Den budget som avsatts för rymdområdet uppgår till 1 430 miljoner euro och den för säkerhetsområdet uppgår till 1 400 miljoner euro .
Bakgrund
EU har sedan 1984 bedrivit en politik för forskning och teknisk utveckling som har haft formen av fleråriga ramprogram. Sjunde ramprogrammet är det andra ramprogrammet efter det att Lissabonstrategin sjösattes 2000 och bör spela en framträdande roll för tillväxten och sysselsättningen i Europa under kommande år. Kommissionen vill vidareutveckla de tre grundpelarna för kunskapen, forsknings-, utbildnings- och innovationspolitiken, för att främja utvecklingen inom ekonomi, samhälle och miljö.
Hänvisningar
Rättsakt |
Dag för ikraftträdande - Datum då rättsakten upphör att gälla |
Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna |
Europeiska unionens officiella tidning |
Beslut 2006/971/EG |
1.1.2007 - 31.1.2013 |
- |
EUT L400, 30.12.2006 |
ANKNYTANDE RÄTTSAKTER
Meddelande från kommissionen av den 29 april 2009 till rådet, Europaparlamentet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om de framsteg som gjorts inom ramen för Europeiska gemenskapens sjunde ramprogram för forskning [KOM(2009) 0209 slutlig – ej offentliggjort i EUT].
De instrument för forskningssamverkan som programmet Samarbete tillhandahåller gör det möjligt för industrin och den akademiska världen att samverka i en miljö för ”öppen innovation”, och bidrar därmed till den fria rörligheten av kunskap och teknik. Det europeiska mervärdet och de strukturerande effekterna med avseende på det europeiska forskningsområdet är avgörande kriterier vid valet av prioriterade ämnen, oavsett instrumentets storlek och omfattning.
Senast ändrat den 15.01.2010