Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Samarbetsavtal mellan EU och Sydkorea om ett civilt globalt satellitnavigeringssystem (GNSS)

Samarbetsavtal mellan EU och Sydkorea om ett civilt globalt satellitnavigeringssystem (GNSS)

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Samarbetsavtal mellan EU och Sydkorea om ett civilt globalt satellitnavigeringssystem

Beslut 2006/700/EG om undertecknande på gemenskapens och dess medlemsstaters vägnar av samarbetsavtalet om ett civilt globalt system för satellitnavigering med Republiken Korea

Beslut (EU) 2016/944 om ingående av samarbetsavtalet om ett civilt globalt system för satellitnavigering mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater och Republiken Korea

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTEN?

  • Avtalet syftar till att främja, underlätta och förbättra samarbetet mellan Europeiska unionen (EU) och Sydkorea när det gäller civil global satellitnavigering, där båda parter spelar sin roll i ett civilt globalt system för satellitnavigering (GNSS).
  • Genom beslut 2006/700/EG godkänns undertecknandet av avtalet på EU:s vägnar.
  • Genom beslut (EU) 2016/944 ingås avtalet.

VIKTIGA PUNKTER

Samarbetsprinciper

EU och Sydkorea har kommit överens om att tillämpa följande principer på sitt GNSS-samarbete:

  • Ömsesidiga fördelar som baseras på en jämvikt mellan rättigheter, skyldigheter och bidrag.
  • Partnerskap i Galileoprojektet.
  • Ömsesidigt samarbete om civila GNSS-projekt.
  • Utbyte av sådan information som kan påverka samarbetet.
  • Skydd av immateriell äganderätt.
  • Frihet att tillhandahålla satellitnavigeringstjänster på båda parternas territorier.
  • Fri handel med GNSS-utrustning på båda parternas territorier.

Samarbetets omfattning

Parterna har kommit överens om att samarbeta inom följande sektorer:

  • Radiospektrum, för att skydda radionavigeringsspektrumet mot avbrott och störningar.
  • Vetenskaplig forskning och utbildning, för att främja gemensam forskningsverksamhet som bidrar till planeringen av den framtida utvecklingen av GNSS.
  • Näringslivssamarbete, vilket inbegriper samriskföretag, tvärdeltagande, en gemensam rådgivande grupp, skydd av immateriell äganderätt och bestämmelser om produkter och teknik av känslig natur.
  • Handel och marknadsutveckling, vilket inbegriper främjande av handel och investeringar i europeisk och koreansk satellitnavigeringsinfrastruktur, satellitutrustning, Galileos lokala systemkomponenter och tillämpningar samt ökad medvetenhet hos allmänheten om Galileoprojektet.
  • Standardisering, certifiering och lagstiftning, särskilt när det gäller Galileos interoperabilitet med andra GNSS-system och främjande av en innovativ användning av detta för öppna tjänster, kommersiella tjänster och ”safety-of-life”-tjänster som ett världsomfattande standardsystem för navigering och tidsbestämning.
  • Stödsystem, vilket inbegriper arbete för att införa ett markbaserat regionalt stödsystem baserat på Galileosystemet i Sydkorea, och i allmänhet möjliggöra prestandaförbättringar, till exempel genom ökad exakthet, tillgänglighet, integritet och tillförlitlighet.
  • Säkerhet, vilket inbegriper skydd av system mot missbruk, avbrott, störningar och fientliga handlingar, liksom att säkerställa Galileosystemets och Galileotjänsternas säkerhet, genom att inrätta en lämplig samrådskanal.
  • Ansvar och kostnadstäckning, genom att samarbeta för att utforma och införa en ordning för ansvarsskyldighet samt rutiner för kostnadstäckning.

Styrkommitté och finansiering

Parterna har inrättat en styrkommitté för GNSS för att förvalta avtalet och fastställt sin egen arbetsordning baserat på ömsesidigt samförstånd. Varje part ska bära kostnaderna för att fullgöra sina respektive skyldigheter enligt avtalet, om inte något annat avtalas.

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Avtalet trädde i kraft den 1 juli 2016.

Ett protokoll godkändes genom beslut (EU) 2023/750, genom vilket Bulgarien, Kroatien och Rumänien blev part i avtalet på grund av deras anslutning till EU.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Samarbetsavtal om ett civilt globalt system för satellitnavigering (Global Navigations Satellite System – GNSS) mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 288, 19.10.2006, s. 31).

Rådets beslut 2006/700/EG av den 1 september 2006 om undertecknande på gemenskapens vägnar av samarbetsavtalet om ett civilt globalt system för satellitnavigering (Global Navigation Satellite System – GNSS) mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 288, 19.10.2006, s. 30).

Rådets beslut (EU) 2016/944 av den 6 juni 2016 om ingående av samarbetsavtalet om ett civilt globalt system för satellitnavigering (Global Navigation Satellite System – GNSS) mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 157, 15.6.2016, s. 19).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets beslut (EU) 2023/750 av den 28 mars 2023 om ingående på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar av protokollet till samarbetsavtalet om ett civilt globalt system för satellitnavigering (Global Navigation Satellite System – GNSS) mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, med anledning av Republiken Bulgariens, Republiken Kroatiens och Rumäniens anslutning till Europeiska unionen (EUT L 100, 13.4.2023, s. 1).

Protokoll till samarbetsavtalet om ett civilt globalt system för satellitnavigering (Global Navigation Satellite System – GNSS) mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan, med anledning av Republiken Bulgariens, Republiken Kroatiens och Rumäniens anslutning till Europeiska unionen (EUT L 100, 13.4.2023, s. 3).

Information om datum för ikraftträdandet av samarbetsavtalet om ett civilt globalt system för satellitnavigering (Global Navigation Satellite System – GNSS) mellan Europeiska gemenskapen och dess medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Korea, å andra sidan (EUT L 313, 19.11.2016, s. 1).

Senast ändrat 16.05.2023

Top