Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bonn-avtalet – bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen, däribland luftföroreningar som orsakas av sjötransport

Bonn-avtalet – bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen, däribland luftföroreningar som orsakas av sjötransport

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Överenskommelse om samarbete vid bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen (Bonn-avtalet)

Beslut 84/358/EEG om ingående av Bonn-avtalet

Beslut (EU) 2021/176 om ingående av ändringarna av Bonn-avtalet vad gäller utvidgning av dess tillämpningsområde och Spaniens anslutning till det avtalet

VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTEN?

  • Genom avtalet inrättas ett system för samarbete mellan dess avtalsslutande parter för bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen.
  • Genom beslut 84/358/EEG ingås avtalet på Europeiska ekonomiska gemenskapens (numera EU:s) vägnar.
  • 2019 enades de avtalsslutande parterna om att Spanien skulle anslutas till avtalet och att dess tillämpningsområde skulle utvidgas till att omfatta luftföroreningar från fartyg enligt bestämmelserna i bilaga VI till Internationella sjöfartsorganisationens internationella konvention till förhindrande av förorening från fartyg (Marpol). Genom beslut (EU) 2021/176 fastställs utvidgningen av avtalets tillämpningsområde och Spaniens anslutning.

VIKTIGA PUNKTER

Avtalsslutande parter

Bonn-avtalets avtalsslutande parter, vilka nyligen ändrats under 2021, är regeringarna i Belgien, Danmark, Frankrike, Förenade kungariket, Irland, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige och Tyskland samt Europeiska unionen.

Havsområden som omfattas av avtalet

Avtalet avser större delen av Nordsjön och dess anslutande vatten – ett av världens mest trafikerade havsområden. Efter Spaniens anslutning till avtalet omfattar det

  • Nordsjön i egentlig bemärkelse, söder om latitud 61° 0'00.00" N,
  • Skagerrak, vars södra gräns utgörs, öster om Skagen, av latitud 57° 44'43.00" N,
  • Biscayabukten, som i söder och väster avgränsas av den linje som definieras i del I i bilagan till avtalet,
  • övriga vatten, nämligen Irländska sjön, Keltiska havet, Malin Sea, Great Minch, Little Minch, en del av Norska havet, samt delar av nordöstra Atlanten, som avgränsas i väster och norr av den linje som definieras i del II i bilagan till avtalet.

Tillämpningsområde

Med utgångspunkt i en tidigare överenskommelse som ingicks 1969 och omfattade förorening från utsläpp av råolja, omfattade 1984 års Bonn-avtal även utsläpp av andra skadliga ämnen som förorenar eller hotar att förorena havsvattnet i Nordsjöområdet.

2019 beslutade de avtalsslutande parterna att avtalet skulle ändras så att det även omfattade samarbete om övervakning med hänsyn till kraven i bilaga VI till Marpol. Genom bilaga VI införs striktare svavelgränser för marint bränsle i kontrollområden för svaveloxidutsläpp (vilka inbegriper Nordsjön). Direktiv (EU) 2016/802 om att minska svavelhalten i vissa flytande bränslen införlivar de största ändringarna av internationell rätt om förebyggande av luftföroreningar från fartyg i EU-rätten (se sammanfattning).

Insatsområden

De avtalsslutande parterna är överens om att

  • aktivt samarbeta med varandra,
  • tillsammans utveckla och fastställa riktlinjer för praktiska, operationella och tekniska aspekter av gemensamma insatser,
  • underrätta varandra om
    • vilken nationell organisation som hanterar den typ av förorening som omfattas av avtalet,
    • vilken behörig myndighet som ansvarar för att ta emot och behandla rapporter om sådan förorening och hantera frågor avseende åtgärder för ömsesidigt bistånd,
    • sina nationella resurser för att förhindra eller bekämpa sådan förorening, vilka kan ställas till förfogande för internationell hjälp,
    • nya metoder med vilka sådan förorening kan förhindras och nya effektiva åtgärder för bekämpning av denna,
    • större föroreningar av detta slag, som har bekämpats.

Rapportering av föroreningar och ömsesidigt bistånd

  • De avtalsslutande parterna är överens om att de ska underrätta varandra om alla eventuella olyckshändelser eller förekomster av olja eller andra skadliga ämnen i Nordsjön som kan anses utgöra ett allvarligt hot mot en eller flera avtalsslutande parters kust eller därmed förknippade intressen. Tillsammans har de utvecklat ett standardformat för notifikation för att rapportera om föroreningar.
  • En part som drabbas av en förorening kan begära hjälp från de andra parterna. Som en allmän regel ersätter den begärande avtalsslutande parten de andra parter som kommer till undsättning för de kostnader som uppstår för vidtagna åtgärder.

Genomförande

De avtalsslutande parterna genomför avtalet genom att

  • hålla de zoner som de ansvarar för under bevakning, för att upptäcka hot i form av marina föroreningar, inbegripet genom samordning av luft- och satellitövervakning,
  • varna varandra för alla eventuella hot,
  • anta gemensamma operationella strategier så att de kan ha tillit till varandra när det gäller att uppnå nödvändiga standarder för förebyggande eller sanering,
  • stödja varandra (på begäran) vid insatser för undsättning,
  • dela med sig av forskning och utveckling,
  • utföra gemensamma insatser.

Budget och sekretariat

Varje avtalsslutande part bidrag med 2,5 % till avtalets årliga utgifter och de avtalsslutande parterna (med undantag för EU) delar på utgifterna proportionellt i förhållande till sin bruttonationalprodukt.

Avtalets sekretariat är förlagt till London.

NÄR TRÄDDE AVTALET I KRAFT?

1984 års Bonn-avtal trädde i kraft den 28 juni 1984.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Överenskommelse om samarbete vid bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen (Bonn-avtalet) (EGT L 188, 16.7.1984, s. 9).

Rådets beslut 84/358/EEG av den 28 juni 1984 om ingående av överenskommelsen om samarbete vid bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen (EGT L 188, 16.7.1984, s. 7).

Rådets beslut (EU) 2021/176 av den 5 februari 2021 om ingående av ändringarna av överenskommelsen om samarbete vid bekämpning av förorening av Nordsjön genom olja och andra skadliga ämnen (Bonnavtalet) vad gäller utvidgning av det avtalets tillämpningsområde och Konungariket Spaniens anslutning till det avtalet (EUT L 54, 16.2.2021, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/802 av den 11 maj 2016 om att minska svavelhalten i vissa flytande bränslen (EUT L 132, 21.5.2016, s. 58).

Senast ändrat 26.04.2021

Top