EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Avtal genom skriftväxling mellan EU och Norge om tillämpning av liknande ursprungsregler

Avtal genom skriftväxling mellan EU och Norge om tillämpning av liknande ursprungsregler

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Avtal genom skriftväxling mellan EU och Norge om ursprungskumulation mellan EU, Schweiz, Norge och Turkiet inom ramen för det allmänna preferenssystemet

VILKET SYFTE HAR AVTALET?

Avtalet syftar till att effektivisera det allmänna preferenssystemet och därmed underlätta handeln med utvecklingsländer genom att Europeiska unionen (EU) och Norge tillämpar liknande ursprungsregler vid import av varor från EU, Schweiz, Norge och Turkiet.

VIKTIGA PUNKTER

Allmänna preferenssystemet (GSP)

  • Det allmänna preferenssystemet är ett system med tullförmåner som beviljas utvecklingsländer (förmånsländer). För de minst utvecklade länderna slopas tullen på praktiskt taget alla exporterade varor.
  • EU och Norge (samt Schweiz och Turkiet) har mycket liknande allmänna preferenssystem som därför kan kopplas samman.

Ursprungsregler

  • För att en produkt ska omfattas av tullförmåner måste det visas att den har sitt ursprung i ett förmånsland.
  • Med ursprung avses den plats där produkten producerats eller tillverkats, inte den plats som den avsänts från.

Kumulation

Kumulation innebär att produkter med ursprung i land A som vidarebearbetas eller läggs till i produkter i land B får behandlas som om de kom från land B. Den resulterande produkten anses därmed ha sitt ursprung i land B. Detta system kan endast tillämpas mellan länder som använder sig av likadana ursprungsregler.

Avtal mellan EU och Norge

  • Enligt reglerna för utvidgad kumulation inom EU:s allmänna preferenssystem anses material med ursprung i Norge, Schweiz eller Turkiet som genomgår mer än en minimal bearbetning i ett förmånsland ha sitt ursprung i det förmånslandet. Sådana produkter kan därmed omfattas av tullförmåner när de importeras till EU, Norge, Schweiz eller Turkiet.
  • Enligt avtalet ska EU och Norge ha liknande ursprungsregler som omfattar följande principer:
    • En definition av ursprungsprodukter som bygger på samma kriterier.
    • Regler för regional ursprungskumulation*.
    • Regler för tillämpning av kumulation på material som har sitt ursprung i EU, Schweiz, Norge eller Turkiet enligt dessa länders ursprungsregler.
    • Regler om allmän tolerans för icke-ursprungsmaterial.
    • Regler om förbud mot ändring av produkter från förmånslandet.
    • Regler för utfärdande eller upprättande av ersättningsursprungsintyg.
    • Krav på administrativt samarbete om ursprungsintyg med myndigheterna i förmånsländerna.
  • Avtalet ersätter ett liknande ömsesidigt avtal mellan Europeiska gemenskapen (EG) och vart och ett av de länder i Europeiska frihandelssammanslutningen (Efta) som beviljade tullförmåner inom ramen för det allmänna preferenssystemet för varor med ursprung i Norge eller Schweiz.

DATUM FÖR IKRAFTTRÄDANDE

Avtalet trädde i kraft den 1 februari 2019.

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Regional ursprungskumulation: System som gäller länder i de regionala grupper av förmånsländer som erkänns inom EU:s allmänna preferenssystem, där material från ett land i gruppen som vidarebearbetas i ett annat förmånsland i samma grupp anses ha sitt ursprung i det senare landet. Kumulation kan också ske mellan enskilda länder i kumulationsgrupperna I och III, på begäran och på vissa villkor.

HUVUDDOKUMENT

Avtal genom skriftväxling mellan Europeiska unionen och Konungariket Norge om ursprungskumulation mellan Europeiska unionen, Schweiziska edsförbundet, Konungariket Norge och Republiken Turkiet inom ramen för det allmänna preferenssystemet (EUT L 24, 28.1.2019, s. 3).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande om ikraftträdandet av avtalet genom skriftväxling mellan Europeiska unionen och Konungariket Norge om ursprungskumulation mellan Europeiska unionen, Schweiziska edsförbundet, Konungariket Norge och Republiken Turkiet inom ramen för det allmänna preferenssystemet (EUT L 27, 31.1.2019, s. 1).

Senast ändrat 09.11.2021

Top