Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

IPA II: EU:s instrument för stöd inför anslutningen 2014–2020

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

IPA II: EU:s instrument för stöd inför anslutningen 2014–2020

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) nr 231/2014 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Förordningen handlar om den andra etappen av instrumentet för stöd inför anslutningen (IPA II). IPA II syftar till att hjälpa länder som vill bli medlemmar i EU att genomföra heltäckande reformer för att förbereda sig inför medlemskap. Detta görs främst genom att länderna anpassar sina regler och sin politik till EU:s standarder och praxis.

VIKTIGA PUNKTER

Det främsta målet med IPA II är att bistå de stödmottagande länderna i att anta och genomföra reformer med sikte på EU-medlemskap. Det kan handla om politiska, institutionella, rättsliga, administrativa, sociala och ekonomiska reformer.

Stöd

Stödet inriktas i huvudsak på ett antal utvalda politikområden som hjälper stödmottagarna att successivt uppfylla EU:s anslutningskrav.

Stödet hjälper länderna att

  • stärka demokratiska institutioner och rättsstaten,
  • reformera rättsväsendet och den offentliga förvaltningen,
  • respektera de grundläggande rättigheterna och främja jämställdhet mellan könen, tolerans och social delaktighet,
  • främja regionalt, makroregionalt och gränsöverskridande samarbete samt territoriell utveckling,
  • stärka sin ekonomiska och sociala utveckling med särskild inriktning på små och medelstora företag,
  • efter anslutning hantera EU:s inrikespolitik.

Mottagare

IPA II möjliggör fortsatt stöd till kandidatländer och potentiella kandidatländer, nämligen Albanien, Bosnien och Hercegovina, Nordmakedonien, Kosovo*, Montenegro, Serbien och Turkiet.

En effektiv och flexibel metod

  • För att stödet ska bli effektivare har det gjorts mer resultatinriktat, flexibelt och skräddarsytt för specifika behov. Sambandet mellan det finansiella stödet och de övergripande framstegen med att genomföra föranslutningsstrategin ska förstärkas.
  • Detta ska uppnås genom att
    • ge incitament till länder som gör framsteg med reformerna och omfördela anslag vid undermåliga resultat,
    • fokusera mer på stödmottagarnas behov och ta större hänsyn till deras tekniska och administrativa kapacitet,
    • utnyttja mer medel och synergieffekter från internationella finansinstitut, där EU-medel fungerar som en katalysator för investeringar i lokal infrastruktur.

Budget och genomförande

I förordning (EU) nr 231/2014 fastställs IPA II-budgeten för 2014–2020 till 11,699 miljarder euro. Många av reglerna och förfarandena för att genomföra programmet finns i förordning (EU) nr 236/2014 (se sammanfattning), en övergripande förordning som anpassar och förenklar genomförandet av alla EU:s yttre åtgärder.

Europeiska kommissionen har också antagit en genomförandeakt, genomförandeförordning (EU) nr 447/2014. Där fastställs enhetliga villkor för genomförande av förordning (EU) nr 231/2014 och närmare bestämmelser för genomförande av förordning (EU) nr 236/2014 på följande områden:

  • Genomförandemetoder.
  • Ekonomisk förvaltning.
  • Övervakning, utvärdering och rapportering.
  • Öppenhet och synlighet för IPA II-stödet.
  • Särskilda regler för gränsöverskridande samarbete inom politikområdet ”regionalt och territoriellt samarbete” och för stöd inom ramen för landsbygdsutvecklingsprogram inom politikområdet ”jordbruk och landsbygdsutveckling”.

Förordning (EU) nr 447/2014 ändrades genom genomförandeförordning (EU) 2020/891 till följd av covid-19-pandemin. Reglerna för genomförande av program för gränsöverskridande samarbete som finansieras genom IPA II anpassades därmed till de särskilda åtgärder som införts med anledning av pandemin. Följande nya regler införs:

  • På den förvaltande myndighetens begäran kan en medfinansieringssats på 100 % tillämpas för utgifter som deklarerats i betalningsansökningar under det räkenskapsår som börjar den 1 juli 2020 och slutar den 30 juni 2021 för ett eller flera prioriterade områden.
  • På den första dagen av det räkenskapsår som börjar den 1 juli 2021 och slutar den 30 juni 2022 ska medfinansieringssatsen automatiskt återgå till den nivå som gällde den dag då begäran om ändring av medfinansieringssatsen lämnades in till kommissionen.
  • För program för gränsöverskridande samarbete mellan ett eller flera EU-länder och en eller flera IPA II-stödmottagare får den förvaltande myndigheten under programperioden överföra upp till 8 % av anslaget per den 1 februari 2020 för en prioritering, dock högst 4 % av programbudgeten, till en annan prioritering inom samma program. Sådana överföringar får inte påverka tidigare år. De kommer att anses vara av mindre betydelse och inte kräva något beslut från kommissionen om att ändra programmet. De måste emellertid uppfylla alla lagstadgade krav och godkännas i förväg av den gemensamma övervakningskommittén. EU-landet i fråga måste anmäla den ändrade finansieringsplanen till kommissionen.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 1 januari 2014.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 231/2014 av den 11 mars 2014 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (IPA II) (EUT L 77, 15.3.2014, s. 11).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 447/2014 av den 2 maj 2014 om särskilda tillämpningsföreskrifter för Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 231/2014 om inrättande av ett instrument för stöd inför anslutningen (IPA II) (EUT L 132, 3.5.2014, s. 32).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 447/2014 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 236/2014 av den 11 mars 2014 om fastställande av gemensamma bestämmelser och förfaranden för genomförandet av unionens instrument för finansiering av yttre åtgärder (EUT L 77, 15.3.2014, s. 95).

Se den konsoliderade versionen.


* Denna beteckning påverkar inte ståndpunkter om Kosovos status och är i överensstämmelse med FN:s säkerhetsråds resolution 1244 (1999) och med Internationella domstolens utlåtande om Kosovos självständighetsförklaring.

Senast ändrat 20.08.2020

Top