Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s strategi för Alpregionen

EU:s strategi för Alpregionen

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Kommissionens meddelande COM(2015) 366 final – Mot en mer välmående Alpregion

SAMMANFATTNING

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

För att hjälpa Alpregionen att bemöta ekonomiska, demografiska och miljömässiga utmaningar föreslår Europeiska kommissionen i sitt meddelande att en EU-strategi för Alpregionen införs (Eusalp). I meddelandet finns bl.a. en åtgärdsplan som syftar till att främja hållbart ekonomiskt och socialt välstånd i regionen.

VIKTIGA PUNKTER

Eusalp är EU:s fjärde makroregionala strategi*. Den berör sju länder och 48 regioner, innefattande

fem EU-länder – Österrike, Frankrike, Tyskland, Italien och Slovenien,

två länder utanför EU – Liechtenstein och Schweiz.

Utmaningar

Alpregionen står inför flera olika utmaningar som kräver gemensamma insatser, bl.a.

demografiska trender – åldrande, låg befolkningstäthet i bergstrakter och nya migrationsmodeller (dvs. befolkningstillväxt i stadsområden pga. brist på infrastruktur på landsbygden),

hög utsatthet för klimatförändringarna och deras effekter på miljön, den biologiska mångfalden och invånarnas levnadsvillkor,

regionens särskilda geografiska läge som transitregion i Europa,

förvaltning av energibehovet,

stor säsongsbundenhet, särskilt i vissa turistområden,

betydande sociala och ekonomiska skillnader mellan olika områden i regionen.

Målen för strategin: tre tematiska och ett övergripande

Det behövs effektivare samarbete mellan regioner och länder för att ta itu med dessa utmaningar. Strategin bygger därför på följande tre tematiska handlingsinriktade mål:

Tematiska åtgärder

1.

Åtgärderna ska ge rättvis tillgång till jobb, på basis av regionens stora konkurrenskraft, genom att främja ekonomisk tillväxt och innovation. Åtgärder inom området kan vara forskningsverksamhet för varor och tjänster som är specifika för Alperna eller innovativa strategier för att stärka regionens hållbarhet.

2.

Åtgärderna ska säkerställa intern och extern tillgänglighet och förbindelse för alla invånare i regionen. De har utformats för att främja bättre rörlighet, vilket görs med hjälp av olika alternativ (intermodalitet och driftskompatibilitet) inom person- och godstransporten samt utvidgning av Internet och telefonåtkomst i avlägsna områden.

3.

Åtgärderna ska göra regionen miljömässigt hållbar och attraktiv genom gemensamma resurser för att

bevara miljön och kulturarvet,

främja hållbar produktion av tillförlitliga energilösningar.

Utöver dessa mål kommer det att finnas ett fjärde övergripande mål som syftar till att skapa en sund makroregional styrmodell. Denna modell ska leda till förbättrat samarbete. Kommissionen kommer i detta sammanhang att spela rollen som oberoende aktör och säkerställa att strategin samordnas i partnerskap med de deltagande länderna och regionerna och i enlighet med subsidiaritetsprincipen.

Genomförande och mervärde för EU

Syftet med Eusalp är att tillhandahålla en ram för samarbete som kan användas för att gemensamt ta upp makroregionala ämnen, vilket förbättrar samstämmigheten och samtidigt gör att man kan involvera fler aktörer på olika nivåer i alla berörda regioner.

Ett annat syfte med Eusalp är att skapa en ny relation mellan storstads- och bergsområden (samt områdena däremellan).

Strategin bygger på samma huvudprinciper som de som gäller för de befintliga makroregionala strategierna, nämligen

inga nya EU-fonder,

inga ytterligare formella EU-strukturer,

ingen ytterligare EU-lagstiftning.

Strategin ska även vila på samordnad strategi, synergier och effektivare användning av befintliga EU-fonder och andra finansiella instrument.

Genom strategin ska man mobilisera och föra samman EU:s regionalpolitiska program för perioden 2014–2020 (t.ex. från EU:s struktur- och investeringsfonder), samt andra relevanta regionala och nationella politiska ramar.

VIKTIGA BEGREPP

*En makroregional strategi är ett integrerat ramverk som används för att ta itu med de gemensamma utmaningar som ett visst geografiskt område står inför.

För tillfället finns följande fyra makroregionala EU-strategier:

EU:s strategi för Alpregionen.

BAKGRUND

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om Europeiska unionens strategi för Alpregionen (COM(2015) 366 final, 28.7.2015)

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Arbetsdokument från kommissionens avdelningar: Åtgärdsplan som åtföljer meddelandet från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén om Europeiska unionens strategi för Alpregionen (SWD(2015) 147 final, 28.07.2015)

Europeiska rådets slutsatser av den 19–20 december 2013.

Senast ändrat 16.11.2015

Top