EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:s säkerhetsagenda

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

EU:s säkerhetsagenda

Europeisk säkerhetsagenda - COM(2015) 185

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Europeiska säkerhetsagendan (COM(2015) 185 final, 28.4.2015)

SAMMANFATTNING

VILKET SYFTE HAR AGENDAN?

I agendan fastställs principer för EU:s åtgärder när det gäller att effektivt bemöta säkerhetshot samt de främsta stegen som Europeiska kommissionen planerar att ta för att genomföra dessa.

Den pekar på tre prioriteringar för omedelbara åtgärder för både de nationella regeringarna och EU-institutionerna, som delar ansvaret för säkerheten i EU.

VIKTIGA PUNKTER

Agendans fem viktiga principer är

full överensstämmelse med människors grundläggande rättigheter,

säkerhetspolitik som är formulerad på ett sätt som ger insyn och är ansvarstagande (för att få medborgarnas förtroende),

bättre genomförande av befintliga EU-åtgärder genom att dela mer information, samarbeta mer på operativ nivå och införa nya finansierings- och utbildningsprogram,

effektivare samordning av arbetet som de olika EU-organen utför inom säkerhet,

gemensamt fokus på intern och extern säkerhet eftersom hot inte stannar vid ländernas gränser.

Tre prioriterade områden för omedelbara åtgärder är

1.

terrorism och radikalisering: I agendan föreslås ett nytt europeiskt centrum mot terrorism inom ramen för Europol, som ska föra samman befintlig, bred sakkunskap, spåra finansiering av terrorism och ta itu med grundorsakerna till extremism,

2.

internationell organiserad brottslighet: Länder som gränsar till EU ska involveras mer i den operativa verksamheten. Man ska göra större insatser för att ta itu med finansiering av brott, konfiskera tillgångar och bemöta människosmuggling och människohandel,

3.

it-brottslighet

EU-regeringarna ska tillämpa befintlig lagstiftning i full utsträckning för att bemöta attacker på informationssystem och sexuella övergrepp mot barn på nätet.

Lagar ska moderniseras så att nyare former av brottslighet tas med och hinder för brottsutredningar vid it-brottslighet tas bort.

Man ska ha närmare samarbete med den privata sektorn och ge särskild utbildning med hjälp av Europols europeiska it-brottscentrum.

Utländska partnerländer ska utbildas i frågor om säkerhet på nätet.

BAKGRUND

Agendan är en av de viktiga texterna som strategin för inre säkerhet i EU 2015-2020 bygger på.

Den bör beaktas i samband med EU:s migrationsagenda.

Mer om den europeiska säkerhetsagendan.

ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En europeisk migrationsagenda (COM(2015) 240 final, 13.5.2015)

Utkast till rådets slutsatser av den 16 juni 2015 om den förnyade strategin för inre säkerhet i Europeiska unionen 2015-2020

Senast ändrat 26.08.2015

Top