Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

På väg mot en koldioxidsnål ekonomi år 2050

På väg mot en koldioxidsnål ekonomi år 2050

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Meddelande (COM(2011) 112 final) — Färdplan för ett konkurrenskraftigt utsläppssnålt samhälle 2050

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

  • Det presenterar en färdplan fram till 2050 på de olika sätt minskningsmålen för EU:s utsläpp av växthusgaser ska uppnås.
  • Det innehåller målmilstolpar som visar hur långt EU har kommit i arbetet med att skapa en ekonomi med låga koldioxidutsläpp.
  • Det anger politiska utmaningar, investeringsbehov och vilken roll de olika sektorerna bör spela.

HUVUDPUNKTER

Europeiska kommissionens analys visar att det mest kostnadseffektiva sättet att nå det övergripande målet är att minska de inhemska utsläppen med 40 % respektive 60 % för 2030 och 2040 från 1990 års nivå.

Alla sektorer måste bidra till övergången till låga koldioxidutsläpp och i färdplanen för 2050 anges vad de olika sektorerna ska bidra med:

  • Kraftsektorn kan nästan helt eliminera koldioxidutsläppen senast 2050, särskilt genom att producera el från förnybara källor med befintlig och mer avancerad teknik.
  • Transportsektorn kan minska utsläppen med mer än 60 % genom att bli mer hållbar via ökad fordonseffektivitet, elfordon och renare energi.
  • Byggnadssektorn kan minska sina nuvarande utsläpp med cirka 90 % via energieffektivisering.
  • Industrisektorn kan minska sina utsläpp av växthusgaser med mer än 80 % genom effektivare processer, energieffektivitet, återvinning och ny teknik.
  • Även om jordbruket före 2050 förutspås representera en tredjedel av EU:s totala utsläpp, kan det minska utsläppen med mellan 42 och 49 % genom en rad nya tekniker, inklusive en hälsosammare kost med mindre kött.

För att dessa mål ska uppnås krävs stora offentliga och privata investeringar under de kommande fyra decennierna. I meddelandet anges en uppskattning om ytterligare investeringar för hela EU på cirka 270 miljarder euro årligen, eller 1,5 % av EU:s BNP.

Men det finns stora fördelar att uppnå, förutom att hantera klimatförändringarna och använda resurserna mer effektivt. Åtgärdspaketet skulle kunna

  • sänka EU:s årliga genomsnittliga energikostnader med mellan 175 och 320 miljarder euro,
  • minska Europas beroende av importerade fossila bränslen,
  • stimulera till en strukturell förändring av EU:s ekonomi, skapa hundratusentals arbetstillfällen,
  • förbättra luftkvaliteten till gagn för hälsan för Europas medborgare.

BAKGRUND

För att hålla den globala klimatförändringen under 2 oC, vilket är det internationellt överenskomna målet för att förhindra de katastrofala konsekvenserna av den globala uppvärmningen, har EU som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 80–95 % till 2050 jämfört med 1990 års nivåer.

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt till Regionkommittén – Färdplan för ett konkurrenskraftigt utsläppssnålt samhälle 2050 (COM(2011) 112 final, 8.3.2011)

Senast ändrat 03.08.2016

Top