Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Faror som uppstår till följd av joniserande strålning

Faror som uppstår till följd av joniserande strålning

Lagstiftningen sammanför fem separata direktiv till ett och fastställer grundläggande säkerhetsnormer för att skydda enskilda personer mot de faror som kan uppstå till följd av exponering för joniserande strålning.

RÄTTSAKT

Rådets direktiv 2013/59/Euratom av den 5 december 2013 om fastställande av grundläggande säkerhetsnormer för skydd mot de faror som uppstår till följd av exponering för joniserande strålning, och om upphävande av direktiven 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom och 2003/122/Euratom.

SAMMANFATTNING

Vanligtvis är doserna av joniserande strålning så låga att de inte ger några allvarliga hälsokonsekvenser. Dock kan det uppstå konsekvenser, främst cancer, vid ett senare tillfälle. För att minska risken för detta införs nya säkerhetsnormer. Detta görs genom ett EU-direktiv som antogs i december 2013.

Säkerhetsnormerna bygger på nästan 20 års internationell forskning om strålskydd, utförd av Internationella atomenergiorganet, Världshälsoorganisationen, OECD:s atomenergiorgan och andra internationella organ. Normerna är ett viktigt framsteg vad gäller strålskydd och inom flera områden som sjukvård, industri, elproduktion och avfallshantering.

Syfte

Lagstiftningen är utformad för att skyddaarbetstagares hälsa , allmänheten, patienter och andra enskilda personer genom att garantera en enhetlig skyddströskelnivå. Detta tillämpas på all exponering som kan uppstå i planerade, befintliga eller oförutsedda situationer eller i nödsituationer. EU:s regeringar kan införa strängare grundläggande normer om de så önskar.

Offentliggörande av maximidoser eller om en nödsituation skulle uppstå

I direktivet föreskrivs att maximidoser för strålning offentliggörs så att allmänheten kan se efter om de, från olika källor, har fått en högre dos än vad som är lagligt. Det innehåller även bestämmelser för tillhandahållande av information vid nödsituationer. Informationen måste innefatta väderuppgifter och prognoser, luftrörelse, markinträngningar, miljödoser och kontaminationsnivån för nödvändiga livsmedel.

Nationella myndigheter ska informera alla som bor inom 50 kilometer från en potentiellt riskfylld anläggning, och som därmed kan påverkas, om de hälsoskyddsåtgärder personerna i fråga ska vidta om en nödsituation uppstår.

Bortskaffande

Direktivet innehåller åtgärder för hur radioaktivt material ska bortskaffas och hur radioaktivt avfall ska lagras tillfälligt eller slutförvaras. Det finns även åtgärder för arbetstagare som exponeras för kosmisk strålning från flygplan och rymdfarkoster eller från frekventa flygturer.

Undantag

Joniserande strålning från medicinsk utrustning omfattas inte av lagstiftningen utan av direktivet om medicintekniska produkter (93/42/EEG).

Upphävande

Direktiven 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom och 2003/122/Euratom kommer att upphävas från och med den 6 februari 2018.

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Direktiv 2013/59/Euratom

6.2.2014

6.2.2018

EUT L 13, 17.1.2014

Senast ändrat den 11.08.2014

Top