Att utrota fattigdomen och uppnå hållbar utveckling
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Meddelande (COM(2014) 335 final) — Ett anständigt liv för alla: från vision till kollektiva åtgärder
VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?
-
Meddelandet syftar till att bidra till Europeiska unionens (EU:s) ståndpunkt i internationella förhandlingar om Agenda 2030 för hållbar utveckling.
-
Agenda 2030 syftar till att stärka det internationella samfundets åtagande att utrota fattigdomen och stödja hållbar utveckling.
VIKTIGA PUNKTER
Huvudmål
-
I meddelandet beskrivs nyckelprinciperna, de prioriterade områdena och de potentiella målen för en ny integrerad agenda som härrör från uppföljningen till millennieutvecklingsmålen och Rio +20- och Monterrey-konferenserna.
-
Målen för hållbar utveckling ska bidra till en ny internationell ram som ska följa på millennieutvecklingsmålen när det gäller ett nytt globalt partnerskap mellan alla länder och med det civila samhället (till exempel medborgare som agerar kollektivt) och den privata sektorn.
Principer
-
EU:s vision för Agenda 2030 (under förhandlingsfasen före antagandet) var att den skulle syfta till att utrota extrem fattigdom och föra in världen på en hållbar väg och därmed säkerställa ett anständigt liv för alla till år 2030.
-
EU:s ståndpunkt under förhandlingarna var att Agenda 2030 måste vara
-
baserad på de tre dimensionerna av hållbar utveckling: den sociala, miljömässiga och ekonomiska,
-
global i sin ambition och tillämpbar i alla länder,
-
baserad på nationellt egenansvar, med hänsyn till olika nationella kontexter, kapaciteter och utvecklingsnivåer,
-
rättighetsbaserad och ha människan i centrum.
Prioriterade områden och mål
-
De identifierade prioritetsområdena syftade till att bidra till de globala diskussioner som äger rum i Förenta nationernas (FN:s) öppna arbetsgrupp om målen för hållbar utveckling. Dessa prioriterade områden var följande:
-
Fattigdom.
-
Ojämlikhet.
-
Hälsa.
-
Livsmedelssäkerhet.
-
Utbildning.
-
Jämställdhet mellan könen.
-
Vatten och sanitet.
-
Hållbar energi.
-
Anständigt arbete.
-
Hållbar tillväxt för alla.
-
Hållbar konsumtion och produktion.
-
Biologisk mångfald.
-
Markförstörelse.
-
Hav och oceaner.
-
EU ville också se en Agenda 2030 som tar upp rättvisa, jämlikhet, god samhällsstyrning, demokrati och rättsstatsprincipen samt fredliga samhällen och frihet från våld.
Mobilisering av de nödvändiga finansiella resurserna
Med hänsyn till utmaningarna behöver alla tillgängliga resurser utnyttjas fullt ut:
-
1.
Interna resurser genom att förbättra skattepolitik och administration, bekämpa olagliga flöden och korruption och förbättra förvaltningen av naturresurser.
-
2.
Internationellt stöd för att förbättra ytterligare resurser och investeringar, till exempel att blanda olika former av finansiering.
-
3.
Den privata sektorn för att stödja en hållbar tillväxt för alla.
EU uppmanade EU-länderna att bekräfta målet att 0,7 % av deras bruttonationalprodukt ska avsättas till offentligt utvecklingsbistånd senast 2015.
BAKGRUND
Mer information finns här:
HUVUDDOKUMENT
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Ett anständigt liv för alla: från vision till kollektiva åtgärder (COM(2014) 335 final, 2.6.2014).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Ett anständigt liv för alla: Att avskaffa fattigdom och ge världen en hållbar framtid (COM(2013) 92 final, 27.2.2013).
Senast ändrat 12.12.2016
Top