EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Statligt stöd: miljöskydd och energi

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Statligt stöd: miljöskydd och energi

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Meddelande om riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi för 2014–2020

VILKET SYFTE HAR RIKTLINJERNA?

Dessa riktlinjer från Europeiska kommissionen är nya bestämmelser om offentligt stöd till miljöskydd och energi för att hjälpa förnybara energikällor att träda in på marknaden. Syftet är att stödja EU-länderna att uppnå sina 2020-klimatmål samtidigt som de tar itu med de marknadssnedvridningar som kan uppkomma till följd av subventioner som beviljas för förnybara energikällor.

VIKTIGA PUNKTER

EU:s 2020-mål inkluderar följande tre klimatmål:

  • Växthusgasutsläppen ska vara 20 % (eller t.o.m. 30 % om villkoren är de rätta) lägre än 1990 års nivåer.
  • 20 % av energin ska komma från förnybara källor.
  • Energieffektiviteten ska öka med 20 %.

Bättre anpassning till marknadssignaler

På senare år har förnybara energikällor fått ett starkt stöd genom fasta tariffer. Detta har ökat den förnybara energins andel av energimixen* och tack vare detta är EU på väg att uppnå sitt mål på 20 % förnybar energi.

Denna typ av stöd har emellertid också skyddat sektorn för förnybar energi från prissignaler (vilka under normala omständigheter återspeglar tillgången och efterfrågan) och har därmed orsakat marknadssnedvridningar. Särskilt elektricitet som utvinns ur förnybara energikällor har producerats utan hänsyn till den verkliga efterfrågan på marknaden. Det har lett till att andra former av produktion har konkurrerats ut från marknaden, eftersom de helt beroende av marknadspriset för att kunna drivas på ett ekonomiskt lönsamt sätt.

Allt eftersom förnybara energikällor mognar och deras produktion uppnår en väsentlig marknadsandel, kommer sektorn att behöva anpassa sig till marknadssignaler (dvs. tolka marknadstrender) och stödbeloppen bör motsvara minskade produktionskostnader.

Begränsningar

De nya riktlinjerna syftar därför till att begränsa statligt stöd till endast det väsentligaste. Det kommer att göras delvis genom att stegvis röra sig bort från inmatningspriser* och mot konkurrensutsatta anbudsförfaranden* vid tilldelning av offentligt stöd. En pilotfas under 2015 och 2016 kommer att ge EU-länderna en möjlighet att testa konkurrensutsatta anbudsförfaranden i en liten andel av sin nya elektricitetskapacitet.

Infrastruktur

De nya riktlinjerna inkluderar också kriterier för stöd till energiinfrastruktur med fokus på projekt som förbättrar gränsöverskridande energiflöden och främjar infrastrukturen i EU:s mindre utvecklade regioner.

VILKEN PERIOD GÄLLER RIKTLINJERNA FÖR?

Riktlinjerna gäller från och med den 1 juli 2014 och fram till slutet av 2020.

BAKGRUND

Mer information hittar du här:

VIKTIGA BEGREPP

Energimix: utbudet av tillgängliga energikällor.
Inmatningspriser: tariffer enligt vilka producenter av elektricitet betalas ett kostnadsbaserat pris för den förnybara energi som de levererar till energinätet – energidistributionssystemet (vilket omfattar kablar, understationer osv.) – som är oberoende av marknadspriset.
Konkurrensutsatt anbudsförfarande: normala upphandlingsförfaranden för energisektorn.

HUVUDDOKUMENT

Meddelande från kommissionen – Riktlinjer för statligt stöd till miljöskydd och energi för 2014–2020 (EUT C 200, 28.6.2014, s. 1).

Senast ändrat 06.09.2019

Top