EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Fiske i Nordostatlanten – regler om djuphavsbestånd och internationella vatten

Fiske i Nordostatlanten – regler om djuphavsbestånd och internationella vatten

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EU) 2016/2336 – regler om skydd av djuphavsbestånd och känsliga marina ekosystem

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Den syftar till att säkerställa ett hållbart utnyttjande av djuphavsbestånd och samtidigt minska fiskets miljöpåverkan på känsliga marina ekosystem* i djupa vatten samt förbättra informationen för vetenskaplig utvärdering genom uppgiftsinsamling.
  • Genom förordningen upphävs och ersätts förordning (EG) nr 2347/2002 om tillträdeskrav vid fiske efter djuphavsbestånd i Europeiska unionen (EU).

VIKTIGA PUNKTER

  • Djuphavsfiske med bottentrålar (redskap som är utformade för att fånga arter på eller nära havsbotten) mer än 800 meter under vattenytan är förbjudet.
  • På grundval av bästa tillgängliga vetenskapliga rådgivning fastställde Europeiska kommissionen 2022, genom förordning (EU) 2022/1614, en förteckning över områden där känsliga marina ekosystem förekommer eller sannolikt förekommer i EU-vatten. Dessa områden är stängda för alla bottenredskap som används i EU-vatten på djup överstigande 400 meter.
  • Två typer av fisketillstånd införs för
    • fartyg som landar mer än 8 % djuphavsarter under någon fiskeresa och minst 10 ton under det aktuella kalenderåret (tillstånd för riktat fiske), och
    • fartyg som har bifångster* av djuphavsarter som med högst 15 % överstiger ett tröskelvärde på 10 ton (tillstånd för bifångster).
  • Fiskekapaciteten begränsas på grundval av kapaciteten hos fartyg som landade mer än 10 ton djuphavsarter under 2009–2011.
  • Riktat djuphavsfiske är begränsat till områden (det s.k. ”fotavtrycksområdet”) där djuphavsfiske ägde rum 2009–2011.
  • EU:s medlemsstater får på sina fiskeflottors vägnar lämna in en begäran till kommissionen om att bedriva undersökande fiske utanför fotavtrycksområdet. En sådan begäran ska åtföljas av en konsekvensbedömning och ange det undersökande fiskets beräknade varaktighet och det beräknade antalet deltagande fartyg och deras kapacitet. Kommissionen fastställer villkoren för sådant fiske genom genomförandeakter. Varaktigheten för undersökande fiske begränsas till maximalt ett år (som kan förnyas en gång).
  • Fartyg måste rapportera påträffanden* av känsliga marina ekosystem djupare än 400 meter och förflytta sig till ett nytt område minst fem sjömil från det område där påträffandet ägde rum.
  • Genom förordningen införs striktare regler, däribland följande:
    • Begränsningar av omlastning*.
    • Rapportering i realtid om användning av kvoter.
    • Uppföljning av felaktigt rapporterade fångster.
    • Särskilda kontroll- och inspektionsprogram.
  • Kvantiteter som överstiger 100 kg djuphavsarter får endast landas i utsedda hamnar. Avsikten att landa dem måste anmälas minst fyra timmar i förväg och en timme i förväg för fartyg med en längd på högst 12 meter.
  • Ett fisketillstånd kan dras in i minst två månader vid underlåtelse att följa villkoren gällande
    • användning av olämpliga fiskeredskap,
    • verksamhetsområden och fiskebegränsningar,
    • underlåtelse att ta ombord en observatör.
  • I förordningen fastställs också regler för standarder för uppgiftsinsamling och krav på observatörstäckning för att säkerställa insamling av relevanta, aktuella och korrekta uppgifter om fångster och bifångster av djuphavsarter. Uppgifter ska också samlas in om påträffanden av känsliga marina ekosystem för minst 20 % av de fartyg som använder bottentrålar och bottensatta nät och 10 % täckning för andra fartyg. Denna täckning kan anpassas av kommissionen på grundval av vetenskaplig rådgivning.
  • Ovanstående åtgärder rör EU:s vatten och vissa områden som omfattas av Fiskerikommittén för östra Centralatlanten där EU-fartyg fiskar. I Nordostatlantiska fiskerikommissionens område fortsätter de befintliga reglerna om fisketillstånd, utsedda hamnar och uppgiftsinsamling att gälla, tillsammans med den ökade observatörstäckningen på 20 %.
  • Förordningen har utvärderats för att avgöra i vilken utsträckning målen har uppnåtts. Utvärderingen, som offentliggjordes i maj 2021, finns på den särskilda webbplatsen för djuphavsfiske.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 12 januari 2017.

BAKGRUND

  • EU:s gemensamma fiskeripolitik reformerades och en ny grundläggande förordning (förordning (EU) nr 1380/2013 – se sammanfattning) trädde i kraft den 1 januari 2014. Bland annat infördes en landningsskyldighet och en skyldighet att förvalta alla bestånd i EU:s vatten på ett hållbart sätt.
  • Djuphavsfiske i Nordostatlanten bedrivs både i EU-vatten och i internationella vatten som regleras av avtal inom Nordostatlantiska fiskerikommissionen. Ekonomin i ett antal fiskesamhällen är i viss grad beroende av djuphavsfiske. Fisket domineras av traditionella kustflottor och stora kringflytande trålare och utgör cirka 1 % av landningarna i Nordostatlanten.

VIKTIGA BEGREPP

Känsliga marina ekosystem. Marina ekosystem i djupa vatten, som definieras av fysisk och funktionell sårbarhet och som riskerar att skadas på grund av påverkan av fiskeredskap.
Bifångst. Oönskad fisk och andra havslevande arter som fångats oavsiktligen.
Påträffanden. Fångster av sådana kvantiteter av indikatorarter för känsliga marina ekosystem som överstiger tröskelvärdena.
Omlastning. Överföring av en fångst från en mindre fiskebåt till en större, där den sedan inkluderas i ett större parti för transport.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/2336 av den 14 december 2016 om upprättande av särskilda villkor för fiske efter djuphavsbestånd i Nordostatlanten och bestämmelser för fiske i Nordostatlantens internationella vatten samt om upphävande av rådets förordning (EG) nr 2347/2002 (EUT L 354, 23.12.2016, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/1614 av den 15 september 2022 om fastställande av befintliga djuphavsfiskeområden och av en förteckning över områden där känsliga marina ekosystem förekommer eller sannolikt förekommer (EUT L 242, 19.9.2022, s. 1).

Rådets förordning (EU) 2016/72 av den 22 januari 2016 om fastställande för år 2016 av fiskemöjligheterna för vissa fiskbestånd och grupper av fiskbestånd i unionens vatten och, för unionsfiskefartyg, i vissa andra vatten och om ändring av förordning (EU) 2015/104 (EUT L 22, 28.1.2016, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2016/72 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Rådets förordning (EU) 2016/2285 av den 12 december 2016 om fastställande av fiskemöjligheterna för unionsfiskefartyg med avseende på vissa djuphavsbestånd för 2017 och 2018 och om ändring av rådets förordning (EU) 2016/72 (EUT L 344, 17.12.2016, s. 32).

Rådets förordning (EU) nr 1367/2014 av den 15 december 2014 om fastställande av fiskemöjligheterna för unionsfiskefartyg med avseende på vissa djuphavsbestånd för 2015 och 2016 (EUT L 366, 20.12.2014, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 21.10.2022

Top