Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017JC0011

    EU:s strategi för Syrien

    EU:s strategi för Syrien

     

    SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

    Gemensamt meddelande (JOIN(2017) 11 final) – EU:s strategi för Syrien

    VILKET SYFTE HAR DET GEMENSAMMA MEDDELANDET?

    I meddelandet fastställs en EU-strategi (som ska godkännas av rådet) för hur EU bättre och tydligare kan bidra till en bestående politisk lösning i Syrien inom ramen för den nuvarande FN-överenskommelsen.

    Meddelandet är det senaste strategiska dokumentet för att hantera den syriska krisen. Det följer EU:s strategi för Syrien som fastställdes i mars 2015 (och granskades 2016) som en del av EU:s regionala strategi för Syrien och Irak och mot hotet från IS/Daish. Det dokumentet följde i sin tur ett meddelande från 2013 om en samlad strategi för krisen i Syrien.

    VIKTIGA PUNKTER

    Strategiska mål

    I meddelandet fastställs följande fem strategiska mål:

    • Ett Syrien – ett förenat och territoriellt integrerat land för alla syriska medborgare.
    • Ett demokratiskt Syrien – en legitim regering och ett pluralistiskt politiskt system som respekterar rättsstaten och individens rättigheter baserat på principen om lika medborgarskap.
    • Ett blandat och inkluderande Syrien – ett mångkulturellt land där alla etniska och religiösa grupper känner att deras identitet skyddas och att alla har lika stort tillträde till offentlig sektor och förvaltning.
    • Ett starkt och säkert Syrien – en effektiv stat med välfungerande institutioner och med fokus på medborgarnas säkerhet och på tjänster, en enda nationell armé och polis- och säkerhetsstyrkor med ansvarsskyldighet.
    • Ett stabilt Syrien – ett stabilt politiskt system och en stark ekonomi som ger befolkningen ordentlig utbildning och hälso- och sjukvård, har attraktionskraft för utländska investeringar, upprätthåller goda förbindelser med alla sina grannar och ingår i det internationella samfundet som en konstruktiv partner.

    Man hoppas att uppfyllandet av dessa mål kommer att leda till att flyktingar och internflyktingar ska kunna återvända frivilligt, i värdighet och i säkerhet.

    Mål

    I meddelandet utvärderas de risker och hot som det syriska kriget utgör mot EU:s centrala intressen och den regionala och globala stabiliteten. Det innehåller också en lista över EU:s mål, som bland annat inbegriper följande:

    • Få ett slut på kriget genom en politisk övergångsprocess som förhandlats fram av parterna i konflikten med stöd från FN:s särskilda sändebud för Syrien och viktiga internationella och regionala aktörer.
    • Främja en meningsfull och inkluderande övergång i Syrien genom stöd för att stärka den politiska oppositionen, i linje med FN:s säkerhetsråds resolution 2254 och Genèvekommunikén.
    • Främja demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet genom att stärka det civila samhällets organisationer i Syrien.
    • Främja en nationell försoningsprocess baserad på fredsbyggande insatser och motverka våldsam extremism och sekterism genom en strategi för övergångsrättvisa som bör inbegripa utkrävande av ansvar för krigsförbrytelser.
    • Rädda liv genom att tillgodose humanitära behov hos de mest utsatta syrierna i rätt tid, på ett effektiv, ändamålsenligt och principstyrt sätt.
    • Stödja motståndskraften hos den syriska befolkningen och hos institutionerna och det syriska samhället.

    Insatser

    För att genomföra dessa mål fastställs i meddelandet ett antal åtgärder som ska genomföras i nära samarbete med regionala partner och internationella organisationer. Dessa omfattar följande:

    • Ett initiativ, i samordning med FN, för att etablera en politisk dialog med centrala aktörer från regionen i syfte att nå fram till en samsyn för sluttillståndet i Syrien och identifiera villkoren för försonings- och återuppbyggnadsprocessen.
    • EU:s stödinitiativ för fredsprocessen i Syrien är nu i färd med att ta fram en konkret plattform för att stödja fredsprocessen och eldupphör, stärka oppositionspartierna och bidra till dialogen med det civila samhället.
    • Uppmuntra till dialog mellan oppositionsgrupper och syriska berörda parter, som det civila samhällets organisationer, religiösa ledare och stamledare, affärsvärlden och kvinnoorganisationer, i syfte att införliva deras synpunkter i en politisk plattform.
    • Bistå de olika delarna av det syriska samhället i deras strävan efter fredlig samexistens och samhällelig motståndskraft, vilket är en förutsättning för uppbyggnaden av ett framtida demokratiskt Syrien.

    Tidig planering för återuppbyggnad och övergång

    För att det ska finnas en beredskap för att agera snabbt och effektivt när en politisk övergång väl har inletts fastställs i meddelandet följande steg:

    • Planering för tiden efter överenskommelsen – detta omfattar att fortsätta att vara involverad och bidra till planeringen för tiden efter överenskommelsen under ledning av FN:s interinstitutionella arbetsgrupp.
    • EU:s roll i återuppbyggnaden av Syrien – detta kan omfatta att upphäva sanktioner, återuppta samarbete och mobilisera finansiering.

    BAKGRUND

    HUVUDDOKUMENT

    Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet – EU:s strategi för Syrien (JOIN(2017) 11 final, 14.3.2017).

    ANKNYTANDE DOKUMENT

    Rådet antar EU-strategi för Syrien (pressmeddelande), den 3 april 2017.

    Gemensamt meddelande till Europaparlamentet och rådet – Inslag i EU:s regionala strategi för Syrien och Irak och mot hotet från Da’esh (JOIN(2015) 2 final, 6.2.2015).

    Gemensamt meddelande till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – En samlad EU-strategi för krisen i Syrien (JOIN(2013) 22 final, 24.6.2013).

    Senast ändrat 07.12.2017

    Upp