Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0659

EU:s strategi för skogar och den skogsbaserade sektorn

EU:s strategi för skogar och den skogsbaserade sektorn

Efter bidrag från länder och intressenter (såsom skogsägare, industri och miljögrupper) i Europeiska unionen (EU), utgav Europeiska kommissionen 2013 en strategi för att säkerställa att EU:s skogar och skogssektor är redo att möta framtidens utmaningar.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En ny EU-skogsstrategi: för skogarna och den skogsbaserade sektorn (COM(2013) 659 final, 20.9.2013).

SAMMANFATTNING

Efter bidrag från länder och intressenter (såsom skogsägare, industri och miljögrupper) i Europeiska unionen (EU), utgav Europeiska kommissionen 2013 en strategi för att säkerställa att EU:s skogar och skogssektor är redo att möta framtidens utmaningar.

VILKET SYFTE HAR DENNA EU-STRATEGI FÖR SKOGSBRUK?

  • 1.

    I strategin betonas hur skogsbruket bidrar till olika sektorer, t.ex. landsbygdsutveckling (arbetstillfällen och inkomster), kampen mot klimatförändringarna (skogen absorberar koldioxid), biologisk mångfald, resurser till energi och industri osv.

  • 2.

    Strategin är en genomgång av de utmaningar som skogssektorn står inför och hur de ska bemötas.

  • 3.

    Där betonas att det behövs en helhetssyn, samtidigt som man tar hänsyn till hur andra politikområden påverkar skogen.

  • 4.

    Det anges sätt att förbättra den hållbara skogsförvaltningen.

  • 5.

    Det uppmuntras till att skogsrelaterad EU-politik tas helt och hållet i beaktande i ländernas egen skogspolitik.

  • 6.

    I strategin uppmanas också till att det inrättas ett skogsinformationssystem, för att samla in harmoniserade EU-täckande uppgifter om skogar.

  • 7.

    Strategins syfte är att ytterligare stärka samarbetet och den sammanhängande politiken för skogsrelaterade initiativ.

VIKTIGA PUNKTER

Det krävs en ny politisk ram för att säkerställa att skogsbrukets olika roller tillhandahålls på ett balanserat sätt. Den skogsrelaterade politiken behöver samordnas och innefatta samverkan med andra sektorer. Skogarna måste få en sådan ställning att de kan bidra maximalt till EU:s mål.

I strategin finns följande åtta prioriteringar:

  • Stöd till samhällen: EU:s politik för landsbygdsutveckling är ett av de huvudinstrument som används för att införa strategin. EU-finansiering kan t.ex. användas för att modernisera skogsbruksteknik eller förbättra motståndskraften (t.ex. beredskapsförmågan vid katastrofer som skogsbrand och stormar), miljövärdet och klimatbegränsningspotentialen (d.v.s. förmågan att absorbera koldioxid från atmosfären) hos skogens ekosystem. Detta stärker konkurrenskraften, livskvaliteten och den ekonomiska mångfalden.
  • Att främja EU:s konkurrenskraftiga och hållbara skogsbaserade industrier, bioenergi och den bredare gröna ekonomin: Trä är naturligt, förnybart, återanvändningsbart och återvinningsbart. Skogar och de råmaterial som härleds från dem kan ge arbetstillfällen och diversifiera inkomster.
  • Klimatförändring: Att upprätthålla och höja skogarnas motståndskraft och anpassningsförmåga, t.ex. genom brandförebyggande och andra anpassningslösningar (såsom lämpliga arter, fler växtsorter osv.), öka skogarnas klimatbegränsningspotential.
  • Att skydda skogarna och förbättra ekosystemtjänster : Skogarnas ekosystem ger tjänster och råmaterial och rymmer biologisk mångfald. De behöver skydd för en fortsatt säker motståndskraft och mångfunktionalitet.
  • Att förbättra kunskapsbasen om skogar: Genom att höja kunskaperna om skogen möjliggör man en bättre förståelse av de komplicerade miljö- och samhällsutmaningar som sektorn står inför.
  • Nytt och innovativt skogsbruk och mervärdesprodukter: Ett sammanhållet och ambitiöst skogsbaserat forskningsområde i EU (d.v.s. där det finns fritt flöde av kunskap, teknik och forskare) behövs för att höja innovationen inom sektorn.
  • Samarbete för att förvalta och förstå våra skogar: Samordning, samarbete och kommunikation är livsviktigt för konsekvent politik.
  • Skogen ur globalt perspektiv: att säkerställa konsekvens mellan EU:s och EU-ländernas politik och åtaganden i skogsfrågor (t.ex. avskogning eller stöd till hållbar utveckling) på global nivå.

BAKGRUND

2013 års strategi bygger på den tidigare skogsbruksstrategin för EU. Genom den skapades en ram för åtgärder till stöd för en hållbar utveckling, med EU-länder som arbetade tillsammans med olika politiska åtgärder och initiativ.

Se mer information på Europeiska kommissionens webbplats.

Senast ändrat 03.04.2015

Upp