EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2576

Samordning av gasinköp, tillförlitliga prisriktmärken och utbyte av gas över gränserna

Samordning av gasinköp, tillförlitliga prisriktmärken och utbyte av gas över gränserna

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Rådets förordning (EU) 2022/2576 om ökad solidaritet genom bättre samordning av gasinköp, tillförlitliga prisriktvärden och utbyte av gas över gränserna

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Genom förordningen införs tillfälliga krisåtgärder för att sänka de höga energipriserna och förbättra gasförsörjningstryggheten genom

  • striktare solidaritet vid verkliga kriser och vid gasbrist,
  • bättre samordning mellan Europeiska unionens (EU) medlemsstater,
  • begränsning av volatiliteten i gas- och elpriserna, och genom att
  • fastställa tillförlitliga prisriktmärken för gas.

VIKTIGA PUNKTER

Rysslands oprovocerade anfallskrig mot Ukraina och de minskade ryska leveranserna av naturgas till medlemsstaterna undergräver EU:s försörjningstrygghet. Användningen av gasleveranserna som vapen och manipuleringen av marknaderna genom avsiktliga avbrott i gasflödena har lett till kraftigt stigande energipriser i EU, vilket äventyrar EU:s ekonomi.

Förordningen är en samordnad åtgärd för att skydda medborgarna och ekonomin genom att minska beroendet av rysk gas och dämpa det alltför höga prisläget.

Sammanslagning av efterfrågan och gemensamma inköp

För att förhindra att medlemsstaterna bjuder över varandra och säkerställa att de har en bättre ställning gentemot gasleverantörerna kan medlemsstaterna, tillsammans med länder i energigemenskapen, enligt förordningen, lägga fram sina behov av gasimport för en tjänsteleverantör som anlitas av Europeiska kommissionen och som sedan

  • beräknar den aggregerade efterfrågan,
  • begär in säljbud på de globala marknaderna så att leverantörerna kan tillgodose den totala efterfrågan, och
  • fördelar rättigheterna till den mängd som levereras genom att beakta en proportionell fördelning mellan mindre och större deltagare.

Gasföretag och gasförbrukade företag:

  • Dessa måste använda tjänsten för gasvolymer som motsvarar 15 % av deras respektive påfyllningsskyldigheter för gaslagring 2023 – totalt omkring 13,5 miljarder kubikmeter för EU. Därutöver kommer aggregeringen att vara frivillig, men baseras på samma mekanism.
  • De får sedan välja att köpa in gas via plattformen från leverantörer som kan tillgodose den aggregerade efterfrågan.
  • De får samordna delar av inköpsavtalen eller använda gemensamma inköpsavtal, under förutsättning att de är förenliga med EU:s konkurrenslagstiftning.

Rysk gas är utesluten från gemensamma inköp.

Riktmärkning av gaspriser

Byrån för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (Acer) ska ta fram ett nytt prisriktmärke för att stimulera en stabil och förutsägbar prissättning för flytande naturgas senast den 31 mars 2023.

I förordningen fastställs, genom Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), en mekanism för hantering av intradagsvolatilitet* vid dagliga transaktioner på handelsplatser där energirelaterade råvaruderivat handlas, för att förhindra

  • överdriven prisvolatilitet under en handelsdag, och
  • fluktuerande derivatpriser bortom de övre och nedre gränserna.

Solidaritet mellan medlemsstaterna för att säkerställa kontinuitet i elförsörjningen och skydda samhällsviktiga industrier och skyddade kunder*

Reglerna gör det möjligt för medlemsstaterna att

  • minska den icke nödvändiga gasförbrukningen (t.ex. uppvärmning utomhus eller uppvärmda simbassänger som hör till bostäder) för att leverera gas till nödvändiga tjänster och industrier,
  • definiera vad som utgör icke nödvändig gasförbrukning,
  • begära solidaritet från andra medlemsstater där de inte kan säkerställa de kritiska gasvolymer som krävs för deras elsystem,
  • klargöra undantag från dessa regler, till exempel solidaritetsskyddade kunder* (hushåll och vissa samhällstjänster), gasförsörjning för el som krävs för att producera och transportera gas, viss kritisk infrastruktur och anläggningar som är avgörande för att militära och humanitära tjänster samt tjänster som rör den nationella säkerheten ska fungera.
  • Skydda skyddade kunder (såsom inomhusuppvärmning, skolor och sjukhus) under alla omständigheter, och
  • dela gasförsörjningen i händelse av en faktisk kris.

De fastställer också standardregler för att visa solidaritet gentemot andra medlemsstater i händelse av en kris enligt förordning (EU) 2017/1938 (se sammanfattning) om de berörda medlemsstaterna inte har kommit överens om sådana arrangemang.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 30 december 2022 och ska tillämpas under en ettårsperiod från och med dess ikraftträdande. Bestämmelserna om effektivare användning av överföringskapaciteten gäller från och med den 31 mars 2023.

BAKGRUND

Förordningen antas enligt artikel 122 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, som gör det möjligt att vidta lämpliga ekonomiska åtgärder om det skulle uppstå allvarliga energiförsörjningsproblem.

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Mekanism för hantering av intradagsvolatilitet. Mekanism för volatilitetshantering som syftar till att begränsa stora prisrörelser på el- och gasderivatmarknader inom samma handelsdag.
Skyddad kund. En hushållskund som är ansluten till ett gasdistributionsnät. Om en medlemsstat beslutar om detta kan begreppet även avse ett eller flera av följande, förutsatt att de små eller medelstora företag eller tjänster som avses i punkterna 1 och 2 inte gemensamt utgör mer än 20 % av den totala årliga slutliga gasförbrukningen i den medlemsstaten:
  • 1.

    Ett litet eller medelstort företag, om det är anslutet till ett gasdistributionsnät.

  • 2.

    En samhällsviktig tjänst, om den är ansluten till ett gasdistributions- eller överföringsnät.

  • 3.

    En fjärrvärmeanläggning, i den mån den levererar värme till hushållskunder, små och medelstora företag eller samhällsviktiga tjänster, förutsatt att anläggningen inte kan ställa om till andra bränslen än gas.

Solidaritetsskyddad kund. En hushållskund som är ansluten till ett gasdistributionsnät. Detta kan också omfatta en eller båda av följande:
  • 1.

    En fjärrvärmeanläggning, om den är en skyddad kund i en viss medlemsstat och endast i den mån den levererar värme till hushåll eller andra samhällsviktiga tjänster än utbildningsinrättningar och offentlig förvaltning.

  • 2.

    En samhällsnödvändig tjänst, om den är en skyddad kund i en viss medlemsstat, som inte är en utbildningsinrättning eller offentlig förvaltning.

HUVUDDOKUMENT

Rådets förordning (EU) 2022/2576 av den 19 december 2022 om ökad solidaritet genom bättre samordning av gasinköp, tillförlitliga prisriktvärden och utbyte av gas över gränserna (EUT L 335, 29.12.2022, s. 1).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/942 av den 5 juni 2019 om inrättande av Europeiska unionens byrå för samarbete mellan energitillsynsmyndigheter (omarbetning) (EUT L 158, 14.6.2019, s. 22).

Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2019/942 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – Avdelning VIII – Ekonomisk och monetär politik – Kapitel 1 – Ekonomisk politik – Artikel 122 (f.d. artikel 100 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 98).

Senast ändrat 20.03.2023

Upp