Avtal mellan EU och Indien om forsknings- och utvecklingssamarbete avseende fredlig användning av kärnenergi
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Avtal mellan Europeiska atomenergigemenskapen och Republiken Indiens regering om forsknings- och utvecklingssamarbete avseende fredlig användning av kärnenergi
Rådets beslut (Euratom) 2021/390 av den 20 februari 2020 om godkännande av ingående av avtalet mellan Europeiska atomenergigemenskapen och Republiken Indiens regering om forsknings- och utvecklingssamarbete avseende fredlig användning av kärnenergi
VILKET SYFTE HAR AVTALET OCH BESLUTET?
- Avtalet syftar till att underlätta samarbete inom forskning och utveckling avseende fredlig och icke-explosiv användning av kärnenergi, till nytta för både Europeiska atomenergigemenskapen (Euratom) och Indien. Avtalet bygger på lika villkor och ömsesidighet för att stärka samarbetet mellan parterna, i enlighet med behoven och prioriteringarna i deras respektive kärnkraftsprogram.
- Kommissionen godkänner beslutet om ingående av avtalet på Euratoms vägnar (artikel 101 i Euratomfördraget).
VIKTIGA PUNKTER
Syfte och principer
Avtalet bör inte hindra, försena eller störa endera partens kärntekniska verksamhet och det bör genomföras på ett sätt som är förenligt med goda förvaltningsmetoder, liksom med ekonomisk och säker kärnteknisk verksamhet.
Avtalet får inte användas för att
- störa politik eller program på kärnenergiområdet,
- hindra främjandet av fredlig användning av kärnenergi,
- hindra fri rörlighet för material eller utrustning.
Samarbetet bygger på följande:
- Ömsesidig nytta baserad på en avvägning av fördelarna.
- Ömsesidigt tillträde till respektive parts forskningsverksamhet och tekniska utveckling.
- Utbyte i god tid av information som påverkar samarbetet.
- Skydd av immateriella rättigheter samt rättvis fördelning av rättigheter.
Fredlig användning
Samarbetet inom ramen för avtalet är endast avsett för fredliga och icke-explosiva ändamål. Parterna ska se till att allt överfört material eller all överförd utrustning endast används för fredliga och icke-explosiva ändamål.
Verksamheter
Fredlig FoU-verksamhet som omfattas av avtalet inbegriper bland annat följande (parterna kan gemensam komma överens om andra verksamheter):
- Kärnsäkerhet med avseende på reaktorer (undantaget reaktorer laddade med höganrikat uran).
- Strålskydd och miljöövervakning.
- Hantering av radioaktivt avfall, särskilt när det gäller minskning av avfallsvolymer, anpassning och egenskaper vid lagring.
- Avveckling, dekontaminering och nedmontering av kärntekniska anläggningar.
- Nukleärt fysiskt skydd: metoder och teknik för att förebygga, upptäcka och vidta åtgärder med anledning av kärntekniska och radioaktiva incidenter.
- Kärnämneskontroll.
- Forskning inom kärnvetenskap, inklusive tillämpningar inom jordbruk, hälso- och sjukvård samt industriella isotoper.
- Kontrollerad termonukleär fusion.
- Utbildning och fortbildning.
Samarbetet kan ske i följande former:
- Ömsesidigt deltagande av indiska forskningsinstitutioner och forskningsinstitutioner från EU i varandras FoU-projekt.
- Gemensamma FoU-projekt när en plan för teknikutnyttjande upprättats.
- Besök och utbyten av studenter, forskare och tekniska experter.
- Gemensamt anordnande av vetenskapliga seminarier, konferenser, symposier, workshoppar och kurser, samt experters deltagande i dessa aktiviteter.
- Utbyte, gemensam användning och överföring av prover, material, instrument och apparatur för experimentverksamhet.
- Utbyte av information om relevanta arbetsmetoder, lagar, författningar och program.
Kärnsäkerhet och kärnämneskontroll
Finansiering
- Samarbetet är beroende av tillgången till medel och av parternas lagar och andra författningar, politik och program. Eventuella kostnader kommer inte att leda till någon överföring av medel mellan parterna.
- När specifika samarbetsprogram omfattar ekonomiskt stöd till den andra parten, måste detta verkställas i enlighet med de lagar och andra författningar som gäller för den berörda parten, och kommer att omfattas av särskilda villkor som inte får strida mot detta avtal.
NÄR TRÄDER AVTALET I KRAFT?
Avtalet kommer att träda i kraft när båda parter har utbytt skrivelser efter det att respektive interna ratificeringsförfaranden har slutförts.
BAKGRUND
Se även:
HUVUDDOKUMENT
Avtal mellan Europeiska atomenergigemenskapen och Republiken Indiens regering om forsknings- och utvecklingssamarbete avseende fredlig användning av kärnenergi (EUT L 440, 30.12.2020, s. 1).
Rådets beslut (Euratom) 2021/390 av den 20 februari 2020 om godkännande av Europeiska kommissionens ingående av avtalet mellan Europeiska atomenergigemenskapen och Republiken Indiens regering om forsknings- och utvecklingssamarbete avseende fredlig användning av kärnenergi (EUT L 77, 5.3.2021, s. 1).
ANKNYTANDE DOKUMENT
Avtal om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Indiens regering (EGT L 213, 9.8.2002, s. 30).
Rådets beslut 2002/648/EG av den 25 juni 2002 om ingående av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Indiens regering (EGT L 213, 9.8.2002, s. 29).
Avtal om förnyande av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Indiens regering (EUT L 171, 1.7.2009, s. 19).
Rådets beslut 2009/501/EG av den 19 januari 2009 om ingående av ett avtal om förnyande av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Indiens regering (EUT L 171, 1.7.2009, s. 17).
Rådets beslut (EU) 2015/1788 av den 1 oktober 2015 om förlängning av avtalet om vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan Europeiska gemenskapen och Republiken Indiens regering (EUT L 260, 7.10.2015, s. 18).
Senast ändrat 21.03.2021