Penningmarknadsfonder
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) 2017/1131 om penningmarknadsfonder
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
Genom den fastställs Europeiska unionens (EU) regler för att göra penningmarknadsfonder* mer motståndskraftiga och kapabla att motstå marknadschocker. Detta genom att det säkerställs enhetliga regler för tillsynskrav, styrning och transparens för förvaltare av penningmarknadsfonder.
VIKTIGA PUNKTER
Lagstiftningen gäller för samtliga penningmarknadsfonder som förvaltas och/eller marknadsförs i EU. Det finns tre slags penningmarknadsfonder:
- fond med rörligt nettotillgångsvärde (VNAV), som huvudsakligen är beroende av marknadsfluktuationer,
- fond med fast nettotillgångsvärde (CNAV), som försöker upprätthålla ett fast pris för varje andel,
- fond med lågvolatilt nettotillgångsvärde (LVNAV) – en ny kategori av penningmarknadsfond som kan erbjuda ett fast pris på strikta villkor och med högre krav på likviditet.
Lagstiftningen kräver att penningmarknadsfonder har tillräckligt med likvida tillgångar för att klara ett eventuellt plötsligt uttag av investeringar.
- Penningmarknadsfonder med lågvolatilt och fast nettotillgångsvärde måste inneha minst 10 % tillgångar som förfaller (d.v.s. ska betalas tillbaka av emittenten) inom 1 dag och 30 % som förfaller inom 1 vecka.
- Penningmarknadsfonder med rörligt nettotillgångsvärde behöver innehålla minst 7,5 % tillgångar som förfaller inom 1 dag och 15 % inom 1 vecka.
Genom förordningen införs regler för diversifiering av portföljer och värdering av tillgångar. En penningmarknadsfond får inte investera mer än
- 5 % av sina tillgångar i penningmarknadsinstrument som emitteras av samma organ,
- 10 % av sina tillgångar i inlåning som görs hos samma kreditinstitut,
- 17,5 % i andra penningmarknadsfonder, för att förebygga cirkelinvesteringar.
I förordningen sätts
- en gräns på 15 % för omvända repor* med samma motpart,
- särskilda gränser för säkerställda obligationer.
Genom förordningen förebyggs att penningmarknadsfonder får någon finansiell hjälp från andra institut, i synnerhet banker.
Det krävs också att förvaltare av penningmarknadsfonder:
- tillämpar ansvarsfulla förfaranden för kvalitetsbedömningar vid potentiella investeringar,
- är medvetna om sina investerares verksamheter,
- tillhandahåller den lämpliga tillsynsinformationen till de berörda myndigheterna.
Europeiska kommissionen måste gå igenom lagstiftningen senast den 21 juli 2022.
Genomförandeakter och delegerade akter
- I genomförandeförordning (EU) 2018/708 fastställs tekniska genomförandestandarder vad gäller den mall som förvaltare av penningmarknadsfonder ska använda när de rapporterar till behöriga myndigheter i enlighet med artikel 37 i förordning (EU) 2017/1131.
- I delegerad förordning (EU) 2018/990 ändras och kompletteras förordning (EU) 2017/1131 vad gäller enkel, transparent och standardiserad (STS) värdepapperisering och penningmarknadslån med tillgångar som säkerhet (ABCP-papper), krav för tillgångar som erhålls som en del av omvända repor samt kreditkvalitetsbedömningsmetoder.
- I delegerad förordning (EU) 2021/1383 ändras delegerad förordning (EU) 2018/990 vad gäller krav på tillgångar som penningmarknadsfonder erhåller som en del av omvända repor.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Den har gällt sedan den 21 juli 2018, utom vissa regler som har gällt sedan den 20 juli 2017 (artiklarna 11.4, 15.7, 22 och 37.4). Den gäller fullt ut fonder som måste ändra sina regler från och med den 21 januari 2019 (artikel 44).
BAKGRUND
- Penningmarknadsfonder används främst som ett alternativ till bankinsättningar för att investera överskottsmedel under korta tidsperioder. Genom fonderna kan investerare diversifiera sina finanstillgångar, samtidigt som de också kan ta tillbaka dem med kort varsel. I EU förvaltar fonderna tillgångar på omkring en biljon euro, som används för att finansiera den reala ekonomin.
- Men, vilket också märktes vid finanskrisen 2007–2008, och även senare, i mars 2020, kan marknadsturbulens leda till en rusning efter fonder. Om stora grupper av investerare börjar ta ut sina medel, skulle andra i hela EU kunna följa efter, till skada för det finansiella systemet.
- EU-lagstiftningen följer liknande åtgärder från G20-gruppen av industriländer och rådet för finansiell stabilitet för att stärka översynen och regleringen av skuggbanksektorn.
- Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
Penningmarknadsfond. En gemensam fond där man ger ut aktier till investerare för att finansiera deras verksamhet.
Omvänd repa. När den som köper värdepapper accepterar att sälja tillbaka dem till ett överenskommet pris ett specifikt datum.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1131 av den 14 juni 2017 om penningmarknadsfonder (EUT L 169, 30.6.2017, s.8).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) 2017/1131 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
ANKNYTANDE DOKUMENT
Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2018/708 av den 17 april 2018 om fastställande av tekniska genomförandestandarder vad gäller den mall som förvaltare av penningmarknadsfonder ska använda när de rapporterar till behöriga myndigheter i enlighet med artikel 37 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/1131 (EUT L 119, 15.5.2018, s. 5).
Senast ändrat 16.11.2021