Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016L0802

    Bränsle – att minska svavelhalten

    Bränsle – att minska svavelhalten

     

    SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

    Direktiv (EU) 2016/802 – om att minska svavelhalten i vissa flytande bränslen

    VILKET SYFTE HAR DIREKTIVET?

    • Det kodifierar och upphäver rådets direktiv 1999/32/EG, Europeiska unionens (EU:s) befintliga lagstiftning, som hade genomgått flera omfattande ändringar.
    • Dess syfte är att minska utsläppen av den svaveldioxid som uppstår vid förbränning av vissa typer av flytande bränsle.
    • Det ska därför minska de skadliga effekterna av dessa utsläpp på människors hälsa och på miljön, vilka kan komma att överstiga effekterna av utsläpp från landbaserade källor inom EU fram till 2020.

    VIKTIGA PUNKTER

    I direktivet fastställs det maximala tillåtna svavelinnehållet i

    • tung eldningsolja,
    • dieselbrännolja,
    • marin dieselolja,
    • marin dieselbrännolja,

    Tung eldningsolja och dieselbrännolja

    • EU-länderna måste förbjuda användningen, på sina territorier, av
      • tung eldningsolja om dess svavelinnehåll överstiger 1 viktprocent,
      • dieselbrännolja om dess svavelinnehåll överstiger 0,1 viktprocent.

    Marina bränslen

    • I direktivet införlivas de främsta ändringarna inom internationell lagstiftning om förebyggande av luftföroreningar från fartyg. Direktivet innebär införlivning i EU-lagstiftningen av den reviderade bilaga VI till den internationella konventionen till förhindrande av förorening från fartyg, 1973 (känd som Marpol), ändrad genom 1978 års protokoll till denna, vilken trädde i kraft den 1 juli 2010.
    • I bilaga VI till Marpol införs striktare svavelbegränsningar för marint bränsle inom övervakningsområden för utsläpp av svaveloxider(SOx-ECAS) vilka inom EU återfinns i Östersjön, Nordsjön och Engelska kanalen. Dessa begränsningar är fastställda till 1 viktprocent från och med den 1 juli 2010 och 0,1 viktprocent från och med den 1 januari 2015. Högre svavelinnehåll är fortfarande möjligt men bara om hållbara avgasreningssystem finns installerade ombord.
    • Sedan den 1 januari 2012 är svavelbegränsningarna utanför SOx-ECAS 3,5 viktprocent och kommer att sjunka till 0,5 viktprocent från och med den 1 januari 2020. Samma krav, också känt som det globala svaveltaket, kommer även att träda i kraft på internationell nivå enligt ett beslut från oktober 2016 av Internationella sjöfartsorganisationen. Detta avgörande beslut kommer väsentligen att minska påverkan av utsläpp från fartyg på människors hälsa och säkerställa lika villkor för fartygsoperatörer på global nivå.
    • EU-länderna får tillåta användningen av utsläppsminskningsmetoder* som leder till minskningar av utsläppen som är lika stora eller större än de minskningar som hade uppnåtts vid användningen av bränsle med lågt svavelinnehåll, förutsatt att
      • de inte har någon betydande negativ påverkan på miljön, så som marina ekosystem,
      • de har utvecklats utifrån lämpligt godkännande och kontrollmekanismer.

    Genomförande

    • För att säkerställa att direktivet genomförs korrekt, måste EU-länderna
      • se till att provtagning av marina bränslen som släppts ut på marknaden eller som används ombord på fartyg sker tillräckligt ofta och med lämpliga metoder och att de regelbundet kontrollerar fartygens loggböcker och leveranssedlar för bunkerbränsle*,
      • införa sanktioner som är effektiva, proportionella och avskräckande för att hantera underlåtelse att följa reglerna.
    • År 2013 inleddes ett tekniskt arbete under europeiskt forum för hållbar sjöfart för att diskutera samordnade strategier för att säkerställa kostnadseffektivt genomförande av direktiv 2912/33/EU (vilket ändrade direktiv 1992/32/EG och där man ville genomföra betydande minskning av utsläpp från fartyg orsakade av förbränning av marina bränslen.) Forumet samlade EU-länderna, sjöfartsindustrin och tekniskt stöd från Europeiska sjösäkerhetsbyrån (Emsa).
    • På grundval av det arbetet antogs Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2015/253). I det infördes fler inspektioner i hamnarna av dokument och provtagning av bränsle, samt effektivisering av de relaterade rapporteringskraven för EU-länderna. I det lanserades också EU:s informationssystem (Thetis-EU), som utvecklats av Emsa för frivillig användning och som ger myndigheterna möjlighet att dagligen dela med sig av resultaten från inspektioner av svavel i bränsle på enskilda fartyg.

    Vetenskapliga och tekniska framsteg

    För att hålla jämna steg med den vetenskapliga och tekniska utvecklingen, har Europeiska kommissionen rätt att anta delegerade akter för att ändra de motsvarande utsläppsvärdena och kriterierna för användning av utsläppsminskningsmetoder.

    VILKEN PERIOD GÄLLER DIREKTIVET FÖR?

    Direktiv (EU) 2016/802 är den kodifierade versionen av rådets direktiv 1999/32/EG och dess fortlöpande ändringar. Det har gällt sedan den 10 juni 2016.

    BAKGRUND

    • Utsläpp från luftföroreningar som svaveldioxid kan röra sig långa sträckor och under senare år har utsläpp från sjöfarten haft allt större påverkan på luftkvaliteten i EU.
    • Svaveldioxidutsläpp orsakar surt regn och skapar fint damm. Det dammet är farligt för människors hälsa då det orsakar andnings- och hjärt-kärlsjukdomar och minskar den förväntade livslängden i EU med upp till två år.

    * VIKTIGA BEGREPP

    Utsläppsminskningsmetod: ett alternativ till användningen av marint bränsle med lågt svavelinnehåll, inklusive alla typer av monteringar, material, anordningar eller apparater som kan monteras på fartyget, eller andra förfaranden, alternativa bränslen eller metoder för att uppfylla kraven. Utsläppsminskningsmetoden måste uppfylla kraven i detta direktiv genom att man kan påvisa att den kan kontrolleras, kvantifieras och verkställas.

    Leveranssedlar för bunkerbränsle: ett dokument som leverantören utfärdar till kunden som bevis på att bränsle har levererats.

    HUVUDDOKUMENT

    Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2016/802 av den 11 maj 2016 om att minska svavelhalten i vissa flytande bränslen (kodifiering) (EUT L 132, 21.5.2016, s. 58-78).

    Senast ändrat 27.02.2017

    Upp