Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0558

    Offentligt-privat partnerskap för att utveckla renare luftfartyg

    Dokumentets rättsliga status Den här sammanfattningen har arkiverats och uppdateras inte längre. Se 'Offentlig-privata partnerskap inom ramen för Horisont Europa' för aktuell information i ämnet.

    Offentligt-privat partnerskap för att utveckla renare luftfartyg

    Europas luftfartsindustri har gjort gemensam sak med Europeiska kommissionen och med forskningsorganisationer för att minska luftfartens miljöavtryck. Detta har gjorts genom ett offentligt-privat partnerskap som just nu införs genom det gemensamma företaget Clean Sky 2.

    RÄTTSAKT

    Rådets förordning (EU) nr 558/2014 av den 6 maj 2014 om bildande av det gemensamma företaget Clean Sky 2.

    SAMMANFATTNING

    Det gemensamma företaget Clean Sky 2 (CS2 JU) har som syfte att förbättra luftfartygens miljöresultat genom att säkerställa att de blir renare, bränsleeffektivare och mindre bullriga, samt genom att hjälpa till att utveckla en stark och konkurrenskraftig flygteknisk industri i Europa.

    Förordning (EU) nr 558/2014 omfattar perioden fram till 2024. Denna nya fas tar över där det ursprungliga programmet slutade. Den innefattar företag, universitet och högskolor, offentliga laboratorier, innovativa små och medelstora företag samt Europeiska kommissionen.

    Målen med CS 2 är

    att höja luftfartygens bränsleeffektivitet så att koldioxidutsläppen minskar med 20-30 procent,

    att minska luftfartygens utsläpp av kväveoxid och buller med 20-30 procent jämfört med det mest moderna luftfartyg som tas i bruk från och med 2014.

    CS 2 innefattar

    1.

    tre demonstrationsplattformar för innovativa luftfartyg (IADP:ar), för stora passagerarluftfartyg, regionala luftfartyg och snabba rotorluftfartyg (avancerade helikoptrar), där flygande demonstratorer på full luftfartygs-/fordonsnivå utvecklas och testas,

    2.

    tre integrerade teknikdemonstratorer (ITD:er) som går igenom flygplansskrov, motorer och system, med demonstratorer på nivån för större integrerade system,

    3.

    två tvärgående verksamheter (små luftfartyg, miljövänlig utformning), där kunskapen från olika ITD:er och IADP:ar integreras för särskilda tillämpningar och det blir möjligt att utnyttja synergier mellan olika plattformar genom gemensamma projekt och resultat,

    4.

    teknikutvärderaren, som övervakar och bedömer miljö- och samhällskonsekvenserna av de olika typer av teknik som utvecklas i IADP:arna och ITD:erna.

    Förvaltning

    CS 2 JU är en juridisk person som inrättats i detta syfte enligt artikel 187 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (som möjliggör offentlig-privata samarbeten på EU-nivå på området industriell forskning). Det gemensamma företaget sätter upp sin egen strategiska forskningsagenda och finansierar både medlemmarnas projekt och projekt som väljs ut efter ansökningsomgångar som offentliggörs på CS 2 JU:s webbplats. I regel tillämpar det gemensamma företaget reglerna för Horisont 2020 för deltagande.

    CS 2 förvaltas av en verkställande direktör med stöd från Clean Sky-teamet. Det gemensamma företaget har en styrelse som utgörs av representanter från näringslivet, forskningsorganisationer och Europeiska kommissionen. Styrelsen har det övergripande ansvaret för det gemensamma företagets verksamhet. Som rådgivare har den vetenskapliga kommittéer för prioriterade vetenskapliga frågor. Det finns även en grupp med företrädare för CS 2-staterna, som representerar de involverade länderna, samt styrkommittéer för ITD:erna och IADP:arna. Beslut fattas i enlighet med de röstningsregler som upprättas av det gemensamma företaget.

    I artikel 209 i EU:s budgetförordning (förordning (EU, Euratom) nr 966/2012) införs nya och lättare regler anpassade för EU:s offentlig-privata partnerskapsorgan.

    Budget

    CS 2:s övergripande budget är på 4 miljarder euro. 1,8 miljarder euro kommer från budgeten för programmet Horisont 2020. Industriella partner bidrar med 2,2 miljarder euro, varav 1 miljard kommer genom ytterligare aktiviteter, som inte ingår i arbetsplanen för det gemensamma teknikinitiativet men som bidrar till att uppfylla dess mål. För att ta hänsyn till varaktighetstiden för Horisont 2020-programmet måste ansökningsomgångarna under CS 2 JU ha startats den 31 december 2020.

    40 procent av budgeten är reserverade för de medlemmar som grundade CS 2, leder det tekniska programmet och har engagerat sig i hela varaktighetstiden.

    30 procent tilldelas till huvudpartner som väljs genom öppna förfrågningar vid inledningen av programmet och blir fullständiga medlemmar i det gemensamma företaget.

    De sista 30 procenten av finansieringen distribueras genom årliga öppna förfrågningar om att stödja de särskilda uppgifterna.

    Genom det gemensamma företaget vill man också utveckla synergier med de europeiska struktur- och investeringsfonderna (ESIF).

    HÄNVISNINGAR

    Rättsakt

    Dag för ikraftträdande

    Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

    Europeiska unionens officiella tidning

    Förordning (EU) nr 558/2014

    27.6.2014

    -

    EUT L 169, 7.6.2014, s. 77-107

    ANKNYTANDE RÄTTSAKTER

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1291/2013 av den 11 december 2013 om inrättande av Horisont 2020 - ramprogrammet för forskning och innovation (2014-2020) och om upphävande av beslut nr 1982/2006/EG (EUT L 347, 20.12.2013, s. 104-173).

    Senast ändrat den 10.08.2014

    Upp