Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32002R2368

    Handel med rådiamanter: genomförande av Kimberleyprocessen

    Handel med rådiamanter: genomförande av Kimberleyprocessen

     

    SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

    Förordning (EG) nr 2368/2002 – Kimberleyprocessens certifieringssystem för den internationella handeln med rådiamanter

    VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

    Syftet med förordningen är att inrätta ett certifieringssystem för import och export av rådiamanter. Dess huvudsyfte är att genomföra Kimberleyprocessens certifieringssystem (KPCS)*, som syftar till att säkerställa att inköp av rådiamanter inte används för att finansiera våld av rebellrörelser vars syfte är att undergräva lagligt tillsatta regeringar.

    VIKTIGA PUNKTER

    • KPCS har för närvarande 54 medlemmar som representerar 81 länder. EU fungerar som en enskild deltagare och har tjänsten för utrikespolitiska instrument (FPI), en avdelning under Europeiska kommissionen, som behörig myndighet.
    • Kommissionen samordnar och övervakar genomförandet av Kimberleyprocessens bestämmelser inom EU.
    • För att en sändning rådiamanter ska kunna importeras till EU och Grönland måste den transporteras i en åverkanssäker förpackning och åtföljas av ett förfalskningssäkert och offentligt validerat Kimberleyprocesscertifikat från det exporterande landet. Om dessa villkor har uppfyllts ska EU-myndigheten i det landet förse importören med ett bekräftat certifikat. Om villkoren inte har uppfyllts ska sändningen kvarhållas.
    • För att en sändning rådiamanter ska kunna exporteras från EU och Grönland måste den transporteras i en åverkanssäker förpackning och åtföljas av ett förfalskningssäkert certifikat från det exporterande landets EU-myndighet.
    • De behöriga myndigheterna i EU-länderna måste varje månad tillhandahålla kommissionen och FPI en rapport om de import- och exportintyg som utfärdats och validerats av dem.
    • Rådiamanthandlare (som finns förtecknade i bilaga V i förordningen) måste se till att de endast säljer diamanter som köpts från lagliga leverantörer som inte deltar i finansiering av konflikt. De måste skriftligen intyga att diamanterna är konfliktfria på grundval av uppgifter som de själva innehar och/eller enligt skriftliga garantier från leverantörerna av diamanter.

    VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

    Den har gällt sedan den 31 december 2002.

    Vissa artiklar i denna förordning angående import-/exportordningar och transitering har emellertid tillämpats från den 1 februari 2003.

    BAKGRUND

    Handeln med konfliktdiamanter* är ett allvarligt internationellt problem som kan sättas i direkt samband med understödjandet av väpnade konflikter, rebellrörelsers verksamhet för att undergräva eller fälla lagligt tillsatta regeringar samt den olagliga försäljningen och spridningen av stridsmedel, i synnerhet handeldvapen och lätta vapen.

    KPCS inrättades efter det att länderna möttes i Kimberley, Sydafrika, år 2000 för att undersöka sätt att ta itu med de ökande problem som hör samman med konfliktdiamanter.

    Mer information finns här:

    * VIKTIGA BEGREPP

    Kimberleyprocessens certifieringssystem (KPCS): processen som inrättades 2003 genom Förenta nationernas generalförsamlings resolution 55/56 för att förhindra handeln med konfliktdiamanter.

    Konfliktdiamanter: rådiamanter som utvinns i krigszoner och säljs för att finansiera uppror, invaderande arméers krigsansträngningar eller krigsherrars verksamhet.

    HUVUDDOKUMENT

    Rådets förordning (EG) nr 2368/2002 av den 20 december 2002 om genomförande av Kimberleyprocessens certifieringssystem för den internationella handeln med rådiamanter (EGT L 358, 31.12.2002, s. 28–48).

    Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 2368/2002 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

    ANKNYTANDE DOKUMENT

    Riktlinjer för handel med Europeiska unionen (EU) – september 2015 – Praktisk handledning för deltagare i Kimberleyprocessen och företag som handlar med rådiamanter med EU.

    Senast ändrat 12.12.2016

    Upp