Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31994D0140

    EU:s samordningskommitté för förebyggande av bedrägerier

    EU:s samordningskommitté för förebyggande av bedrägerier

     

    SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

    Beslut 94/140/EG om inrättande av en rådgivande samordningskommitté för förebyggande av bedrägerier

    VILKET SYFTE HAR BESLUTET?

    Det fastställer den rådgivande kommittén för samordning (Cocolaf), som syftar till att utveckla samarbetet mellan EU-länderna och Europeiska kommissionen för att förhindra och säkerställa utredning av bedrägerier*.

    VIKTIGA PUNKTER

    • En företrädare för kommissionen är ordförande i Cocolaf, som består av två representanter från varje EU-land som kan bistås av två företrädare för de behöriga nationella myndigheterna.
    • För att effektivare organisera ett nära och regelbundet samarbete mellan EU-ländernas behöriga myndigheter för att bekämpa bedrägerier, i enlighet med artikel 325 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, kan kommissionen rådfråga Cocolaf i alla frågor som rör följande:
      • Förebyggande och kamp mot bedrägerier och annan olaglig verksamhet som kan skada EU:s ekonomiska intressen.
      • Samarbete mellan EU-länder eller mellan EU-länder och kommissionen för att skydda EU:s ekonomiska intressen.
    • Cocolaf stöder arbetet i Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf), som utreder korruption och tjänstefel inom EU-institutionerna, liksom bedrägeri mot EU:s budget. Cocolaf kompletterar också Herkules III-programmet, som finansierar projekt som bland annat ökar samarbetet i kampen mot bedrägerier mellan EU-länderna, kommissionen och Olaf.
    • I samförstånd med kommissionen kan Cocolaf inrätta arbetsgrupper som tar itu med specifika frågor. I detta avseende har följande fyra undergrupper bildats:
      • Gruppen för förebyggande av bedrägerier: stimulerar samarbete mellan de berörda nationella myndigheterna i EU-länderna och kommissionen genom att utbyta erfarenheter och bästa praxis när det gäller förebyggande av bedrägerier (t.ex.
        • erfarenhet med bedömningar av bedrägeririsken,
        • utbyte av upptäckta bedrägliga förfaranden,
        • erfarenhet av utveckling och genomförande av nationella eller sektorsstrategier, eller politik eller åtgärder osv.)
      • Gruppen för rapportering och analys av bedrägerier och andra oegentligheter: fokuserar på att introducera och diskutera statistisk analys av rapporterade fall och tar hänsyn till andra frågor som är relevanta för utarbetandet av rapporten enligt artikel 325.
      • Samordningstjänsten för bedrägeribekämpning (AFCOS): utbyter erfarenheter och bästa praxis i utredningssamarbete mellan Olaf och nationella myndigheter, i linje med den förordning som styr Olafs utredningar (förordning (EU, Euratom) nr 883/2013).
      • Olafs nätverk för informatörer i kampen mot bedrägerier (OAFCN): sammanför talesmän och informatörer från berörda nationella myndigheter och Olaf att dela mediestrategier och främja kommunikation om att förebygga och förhindra bedrägeri.
    • Kommissionen arrangerar möten och tillhandahåller sekretariatstjänster för Cocolaf.

    BAKGRUND

    Artikel 325 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt kräver att EU-länderna ska bekämpa bedrägerier på EU-nivå på samma sätt som de skulle bekämpa bedrägerier som påverkar deras egna ekonomiska intressen. Samtidigt är kommissionen ansvarig för ett korrekt genomförande av EU:s budget. Av dessa skäl beslutades det att inrätta en kommitté som täcker hela området för bedrägerier mot EU:s budget.

    * VIKTIGT BEGREPP

    Bedrägerier: bedrägligt handlande avsett att leda till ekonomisk eller kriminell vinning.

    HUVUDDOKUMENT

    Kommissionens beslut 94/140/EG av den 23 februari 1994 om inrättande av en rådgivande samordningskommitté för förebyggande av bedrägerier (EGT L 61, 4.3.1994, s. 27–28).

    Fortlöpande ändringar av direktiv 94/140/EG har införlivats i originaldokumentet. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

    Senast ändrat 25.07.2016

    Upp