EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 12016E083

Strategi för kampen mot terrorism

Dokumentets rättsliga status Sammanfattningen har arkiverats och uppdateras inte längre, eftersom det sammanfattade dokumentet inte längre gäller eller speglar den aktuella situationen.

Strategi för kampen mot terrorism

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Artikel 83 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget)

Strategi för kampen mot terrorism

VILKET SYFTE HAR EU:S STRATEGI FÖR KAMPEN MOT TERRORISM?

  • 2005 antog rådet Europeiska unionens strategi för kampen mot terrorism för att bekämpa terrorismen globalt och göra Europa säkrare.
  • Eftersom dödliga terrorattacker fortsätter att drabba medborgarna i Europa och övriga världen är kampen mot terrorism ett högprioriterat område för EU, EU-länderna och EU:s partner.

Artikel 83 i EUF-fördraget ger Europaparlamentet och rådet behörighet att anta minimiregler om definitionen av särskilt allvarlig brottslighet med en gränsöverskridande dimension, vilket terrorism är ett exempel på.

VIKTIGA PUNKTER

Mål

För att effektivt bekämpa terrorismen omfattar strategin följande fyra handlingslinjer (pelare):

  • Förebygga
  • Skydda
  • Förfölja
  • Agera

I arbetet med dessa fyra pelare är det viktigt med samarbete med länder utanför EU och internationella institutioner.

Förebygga

Att ta itu med orsakerna till radikalisering och rekrytering av terrorister är ett viktigt prioriterat område för EU. Pelaren ”Förebygga” syftar till att bekämpa radikalisering och nyrekrytering av terrorister genom att avgöra vilka metoder, vilken propaganda och vilka verktyg som används av terroristerna. EU bidrar till att samordna nationell politik, att avgöra vad som är god praxis och att utbyta information.

Den reviderade EU-strategin för att bekämpa radikalisering och rekrytering till terrorism, som reviderades 2014, syftar till att bekämpa radikalisering och rekrytering samtidigt som man tar hänsyn till utvecklande trender, såsom personer som agerar ensamma, utländska kombattanter och terroristers användning av sociala medier. Den har modifierats ytterligare genom ett antal slutsatser av rådet om att reagera på terrorattacker i EU.

Skydda

Att skydda medborgare och infrastruktur och minska sårbarheten mot attacker är det andra området i EU:s strategi mot terrorism. Detta omfattar

  • säkrare yttre gränser,
  • bättre transportskydd,
  • skydd av strategiska mål,
  • minskad sårbarhet för kritisk infrastruktur.

Exempel på pågående arbete är

Förfölja

Den tredje pelaren syftar till att förfölja terrorister över gränser, samtidigt som de mänskliga rättigheterna och internationell rätt respekteras. För att uppnå dessa mål arbetar man inom EU med

  • att förbättra samarbetet och informationsutbytet mellan polis och rättsliga myndigheter,
  • att beröva terrorister deras möjligheter till stöd och kommunikation,
  • finansieringen av terrorism.

Ett exempel på pågående arbete är genomförandet av 2016 års handlingsplan för att stärka kampen mot finansiering av terrorism.

Agera

Att förbereda, hantera och minimera följderna av en terroristattack är det fjärde målet för EU:s strategi mot terrorism. Detta görs genom att förbättra möjligheterna att

  • hantera efterdyningarna,
  • samordna insatserna,
  • möta offrens behov.

Inom detta område prioriteras arbetet med att

  • utveckla EU:s krissamordningsarrangemang,
  • utveckla verktyg för riskbedömning,
  • utbyta goda arbetsmetoder för att hjälpa offer för terrorism.

Ett exempel på pågående arbete är skapandet av ett EU-centrum för terrorismens offer (Europaparlamentets pilotprojekt).

Samarbete med internationella partner

EU:s säkerhet är nära kopplad till situationen i andra länder, särskilt i grannländerna.

I juni 2014 krävde Europeiska rådet en effektiv terrorbekämpningspolitik som integrerar de interna och externa aspekterna. Den 9 februari 2015, i kölvattnet av Charlie Hebdo-attackerna, betonade EU:s ledare behovet av att EU engagerar sig mer med tredjeländer om säkerhetsfrågor och terrorism.

I sina slutsatser om EU:s yttre åtgärder mot terrorism från den 19 juni 2017, betonade rådet behovet av

  • större samstämmighet mellan interna och externa åtgärder inom säkerhetsområdet,
  • att stärka rollen för organ som arbetar inom områdena rättsliga och inrikes frågor när det gäller länder utanför EU.

Rådet noterade också att den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken måste spela en större roll i kampen mot terrorism.

Dagordningen mot terrorism är närvarande i förbindelserna mellan EU och länder utanför EU i många former, bland annat

  • politiska dialoger på hög nivå,
  • antagandet av samarbetsklausuler och avtal, eller specifika bistånd,
  • kapacitetsuppbyggnadsprojekt med strategiska länder.

EU samarbetar mot terrorism med länder i

  • västra Balkan,
  • Afrika (Sahel, Nordafrika, Afrikas horn),
  • Mellanöstern,
  • Nordamerika,
  • Asien.

Samarbete med USA är en grundläggande del av EU:s strategi. De senaste åren har samarbetsavtal nåtts på områden som finansiering av terrorism, transport och gränser, ömsesidig rättslig hjälp och utlämning. De amerikanska myndigheterna arbetar mer och mer med Europol och Eurojust.

EU arbetar också nära andra internationella och regionala organisationer och forum för att bygga internationell konsensus och främja internationella standarder för att bekämpa terrorism.

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – avdelning V – Ett område med frihet, säkerhet och rättvisa – kapitel 4 – Straffrättsligt samarbete – Artikel 83 (f.d. artikel 31 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 80).

Europeiska unionens råd, 30 november 2005: Europeiska unionens strategi för kampen mot terrorism.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Handlingsplan för att förbättra beredskapen inför kemiska, biologiska, radiologiska and nukleära säkerhetsrisker (COM(2017) 610 final, 18.10.2017).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – Handlingsplan till stöd för skyddet av offentliga platser (COM(2017) 612 final, 18.10.2017).

Rådets slutsatser om EU:s yttre åtgärder mot terrorism (19 juni 2017).

Europaparlamentets och rådets direktiv 2017/853 av den 2017/853 av den 17 maj 2017 om ändring av rådets direktiv 91/477/EEG om kontroll av förvärv och innehav av vapen (EUT L 137, 24.5.2017, s. 22).

Fortlöpande ändringar av direktiv (EU) 2017/853 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/794 av den 11 maj 2016 om Europeiska unionens byrå för samarbete inom brottsbekämpning (Europol) och om ersättande och upphävande av rådets beslut 2009/371/RIF, 2009/934/RIF, 2009/935/RIF, 2009/936/RIF och 2009/968/RIF (EUT L 135, 24.5.2016, s. 53).

Se den konsoliderade versionen.

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet och rådet om en handlingsplan för att stärka kampen mot finansiering av terrorism (COM(2016) 50 final, 2.2.2016).

Rådets beslut (EU, Euratom) 2015/457 av den 17 mars 2015 om upphävande av beslut 2007/124/EG, Euratom om inrättande av perioden 2007 till 2013 som ett led i det allmänna programmet för säkerhet och skydd av friheter, det särskilda programmet ”Förebyggande, beredskap och konsekvenshantering när det gäller terrorism och andra säkerhetsrelaterade risker” (EUT L 76, 20.3.2015, s. 1).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén – Europeiska säkerhetsagendan (COM(2015) 185 final, 28.4.2015).

EU:s strategi för att bekämpa radikalisering och rekrytering till terrorism (19 maj 2014).

Rådets beslut 2010/412/EU av den 13 juli 2010 om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Amerikas förenta stater om behandling och överföring av uppgifter om finansiella betalningsmeddelanden från Europeiska unionen till Förenta staterna i enlighet med programmet för att spåra finansiering av terrorism (EUT L 195, 27.7.2010, s. 3).

Se den konsoliderade versionen.

Avtal mellan Europeiska unionen och Amerikas förenta stater om behandling och överföring av uppgifter om finansiella betalningsmeddelanden från Europeiska unionen till Förenta staterna i enlighet med programmet för att spåra finansiering av terrorism (TFTP) (EUT L 195, 27.7.2010, s. 5).

Rådets förordning (EG) nr 2580/2001 av den 27 december 2001 om särskilda restriktiva åtgärder mot vissa personer och enheter i syfte att bekämpa terrorism (EUT L 344, 28.12.2001, s. 70).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 23.07.2018

Upp