EU:s bestämmelser om OTC-derivatkontrakt, centrala motparter och transaktionsregister
SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:
Förordning (EU) nr 648/2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister
VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?
- I förordningen om Europas marknadsinfrastrukturer (Emir) fastställs bestämmelser om OTC-derivat (”over the counter”, OTC-derivatkontrakt)*, centrala motparter* och transaktionsregister*, i linje med de G20-åtaganden som gjordes i Pittsburgh i USA i september 2009.
- Syftet med förordningen är att minska systemriskerna, öka transparensen på OTC-marknaden och upprätthålla ekonomisk stabilitet.
- Emir har ändrats vid ett flertal tillfällen, senast genom förordning (EU) 2022/2554, rättsakten om digital operativ motståndskraft (DORA-förordningen). Den syftar till att säkerställa att den finansiella sektion kan förbli motståndskraftig vid allvarliga driftsstörningar (se sammanfattning).
VIKTIGA PUNKTER
- För att öka insynen föreskrivs det i Emir att all information om samtliga europeiska derivatkontrakt ska inrapporteras till transaktionsregister och göras tillgängliga för tillsynsmyndigheterna, däribland Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma).
- För att minska motpartskreditriskerna* fastställs i Emir strikta organisatoriska, affärsetiska och tillsynsmässiga krav för centrala motparter. Standardderivatkontrakt måste clearas via centrala motparter (se clearing*).
- I ändringsförordning (EU) 2022/2554 fastställs krav för att stärka den digitala operativa motståndskraften i Europeiska unionens (EU:s) finansiella sektor. Kraven gäller motståndskraften hos nätverks- och informationssystem i centrala motparter och transaktionsregister för att säkerställa att de kan stå emot, reagera på och återhämta sig från alla typer av IKT-relaterade avbrott och hot.
- För att minska de operativa riskerna* för OTC-derivatkontrakt som inte clearas centralt föreskrivs i Emir att motparterna ska ha robusta förfaranden för att i tid bekräfta kontraktsvillkoren, identifiera och lösa tvister på ett tidigt stadium och dagligen uppdatera värdet (marknadsvärdering, ”mark-to-market”*) av utestående kontrakt. Dessutom måste motparterna utbyta säkerheter och se till att de har tillräckligt med kapital för att hantera den risk som inte täcks av säkerheten.
- Clearing- och rapporteringskraven gäller för företag som har stora andelar i OTC-derivat, till exempel
- finansiella företag som banker och försäkringsbolag, eller
- icke-finansiella företag som energiföretag och flygbolag.
Undantag
- Transaktioner inom en grupp är undantagna från central clearing, rapportering och skyldigheten att på vissa villkor utbyta marginalsäkerheter på OTC-derivat som inte clearas centralt.
- Pensionssystem har tillfälligt undantagits eftersom ingen genomförbar lösning ännu har hittats för att göra det möjligt för pensionssystem att delta i central clearing.
- Vissa offentliga organ och internationella institutioner är undantagna från Emir (med undantag för rapportering, beroende på enhet).
- Under vissa omständigheter kan undantag göras från clearingkravet för vissa OTC-derivatkontrakt eller vissa motparter.
Esmas ansvar
- Esma är ansvarig för att identifiera kontrakt som ska omfattas av clearingkravet, det vill säga sådana som är standardiserade och måste clearas av centrala motparter.
- Esma spelar en viktig roll för att säkerställa ytterligare harmonisering i EU och samarbete mellan medlemsstaternas myndigheter med ansvar för tillsyn av centrala motparter i EU.
- Esma ansvarar för att erkänna centrala motparter utanför EU som vill erbjuda clearingtjänster i EU och utövar tillsyn över centrala motparter utanför EU som är systemviktiga för den finansiella stabiliteten i EU eller en eller flera av dess medlemsstater (centrala motparter i kategori 2).
- Esma övervakar också transaktionsregister.
- Enligt ändringsförordning (EU) 2022/2554 ska Esma utarbeta förslag till tekniska standarder för att ange minimiinnehåll och krav avseende strategiplanen för kontinuerlig verksamhet och en katastrofplan, med undantag för strategiplaner för kontinuerlig IKT-verksamhet och katastrofplaner.
Befogenheter
- I Emir fastställs befogenheterna för
- nationella behöriga myndigheter, tillsynskollegier och Esma när det gäller auktorisation och tillsyn av centrala motparter som är etablerade i EU,
- Esma, kollegiet för centrala motparter i tredjeländer och de centralbanker som utger EU-valutor när det gäller erkännande av tredjeländers centrala motparter och kontinuerlig tillsyn av att Emir respekteras av centrala motparter i kategori 2.
- Europeiska kommissionen har antagit en rad delegerade förordningar, däribland tekniska standarder på förslag av Esma, för att komplettera villkoren i förordningen. De tekniska standarder som utarbetats av Esma omfattar en rad ämnen, bland annat
- kapitalkrav för centrala motparter,
- de minimiuppgifter som ska rapporteras till transaktionsregister,
- instituts tillsynsrapportering om likviditetstäckningskravet.
- Kommissionen har också befogenhet att anta delegerade förordningar om olika aspekter, bland annat
- ändringar av förteckningen över enheter som är undantagna från förordningen,
- förfaranderegler för utdömande av avgifter eller viten,
- åtgärder som ändrar bilaga II i syfte att beakta utvecklingen på finansmarknaderna,
- närmare uppgifter om vilken typ av avgifter som ska betalas, för vad avgifter ska betalas, avgifternas storlek och hur de ska betalas.
- Den har antagit genomförandebeslut om ett antal aspekter, bland annat likvärdighet beträffande regelverken för centrala motparter i vissa länder utanför EU.
VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?
Förordningen har gällt sedan den 16 augusti 2012.
BAKGRUND
OTC-derivat är vanligen privata kontrakt. Informationen i och om kontrakten är således endast tillgänglig för kontraktsparterna, vilket kan göra det svårt att bedöma arten och omfattningen av de risker som de är förenade med.
Mer information finns här:
VIKTIGA BEGREPP
OTC-derivat. Ett derivat är ett finansiellt kontrakt, vars värde är kopplat till värdet på eller statusen för en underliggande tillgång, såsom tillgångar, index eller räntor. Ett OTC-derivat är ett derivat som inte handlas på en börs, eller motsvarande marknad utanför EU, utan i stället förhandlas fram privat mellan två motparter, t.ex. en bank och en tillverkare.
Central motpart. Det organ som mellan de två motparterna i en transaktion agerar som köpare till varje säljare och säljare till varje köpare. Den centrala motpartens främsta syfte är att hantera en motparts risk att inte kunna betala på förfallodagen.
Transaktionsregister. En central datacentral dit uppgifter om derivattransaktioner rapporteras. Transaktionsregister är kommersiella företag. Det finns globala transaktionsregister för kredit-, ränte- och aktierelaterade OTC-derivat (en särskild typ av derivat såsom optioner eller terminer).
Motpartskreditrisk. Motpartskreditrisk: risken att en motpart, dvs. den andra parten i en finansiell transaktion, inte betalar.
Clearing. All verksamhet från och med den tidpunkt då ett åtagande görs för en transaktion tills den har reglerats.
Operativ risk. En risk för förluster till följd av icke ändamålsenliga eller misslyckade interna processer eller yttre händelser, t.ex. bedrägerier, den mänskliga faktorn eller terrorism.
Marknadsvärdering. Att tilldela ett värde till en tillgång som motsvarar tillgångens aktuella marknadspris eller som beräknats på grundval av relaterade standardiserade tillgångar för vilka det finns en marknad.
HUVUDDOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).
Fortlöpande ändringar av förordning (EU) nr 648/2012 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.
ANKNYTANDE DOKUMENT
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2022/2554 av den 14 december 2022 om digital operativ motståndskraft för finanssektorn och om ändring av förordningarna (EG) nr 1060/2009, (EU) nr 648/2012, (EU) nr 600/2014, (EU) nr 909/2014 och (EU) 2016/1011 (EUT L 333, 27.12.2022, s. 1).
Senast ändrat 25.10.2023