EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska unionens solidaritetsfond

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 2012/2002 om inrättande av Europeiska unionens solidaritetsfond

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

  • Genom förordningen inrättas Europeiska unionens solidaritetsfond, som ger ekonomiskt bistånd till EU-länder som drabbas av större naturkatastrofer.
  • Enligt nya regler som antogs 2014 (genom ändringsförordning (EU) nr 661/2014) förenklades arbetsförfarandena och kriterierna för bidragsberättigande förtydligades. Fonden utvidgades även till att omfatta torka.
  • Till följd av covid-19-utbrottet 2020 ändrades reglerna ytterligare genom förordning (EU) 2020/461, vilket gjorde det möjligt för solidaritetsfonden att tillhandahålla ekonomiskt bistånd inte bara till länder som drabbats av naturkatastrofer utan även till länder som drabbas av ett större hot mot folkhälsan.

VIKTIGA PUNKTER

Villkor för insatser

  • I allmänhet kan ekonomiskt bistånd tillhandahållas genom solidaritetsfonden om de sammanlagda direkta skadorna till följd av en katastrof uppskattas antingen överstiga 3 miljarder euro (i 2011 års priser) eller utgöra mer än 0,6 % av EU-landets bruttonationalinkomst (BNI).
  • Genom förordning (EU) 2020/461 utvidgas förordningen (EG) nr 2012/2002 till att även omfatta större hot mot folkhälsan, vilket innebär sådana livshotande eller på annat sätt allvarliga hot av biologiskt ursprung i en bidragsberättigad stat som allvarligt drabbar människors hälsa och som kräver beslutsamma åtgärder för att begränsa ytterligare spridning. För att berättiga till stöd måste hotet leda till en offentlig ekonomisk börda för den bidragsberättigade staten för nödåtgärder som uppskattas överstiga 1,5 miljarder euro (i 2011 års priser) eller utgöra mer än 0,3 % av dess BNI.
  • Trots att solidaritetsfonden främst är till för större katastrofer kan hjälp även erbjudas vid mer begränsade regionala katastrofer, för vilka tröskeln för bidragsberättigande är 1,5 % av regionens bruttonationalprodukt (BNP), eller 1 % för ett yttersta randområde.

Strategier för förebyggande av katastrofer och för riskhantering

Enligt de nya reglerna uppmuntras EU-länderna att införa strategier för att förebygga katastrofer och hantera risker genom att kräva inlämning av rapporter före och efter ansökningar. Om de drabbade länderna upprepade gånger underlåter att genomföra EU-lagstiftningen om förebyggande av katastrofrisker riskerar de att få sitt stöd minskat eller att få avslag på sin ansökan.

Bidragsberättigade länder

Solidaritetsfonden omfattar EU-länder samt länder som håller på att förhandla om EU-medlemskap.

Vad används solidaritetsfonden till?

  • Solidaritetsfonden kompletterar ländernas egna offentliga utgifter vid finansieringen av nödvändiga krisinsatser. Dessa omfattar följande:
    • Återställande av nödvändig infrastruktur, till exempel för energi, vatten, hälsa och utbildning.
    • Provisoriska bostäder och kostnader för räddningstjänst för att tillgodose de mest omedelbara behoven.
    • Säkrande av förebyggande infrastruktur, till exempel dammar.
    • Åtgärder för att skydda kulturarvet.
    • Röjningsarbete.
    • Åtgärder som syftar till att skyndsamt tillhandahålla bistånd, inbegripet medicinskt bistånd, till den befolkning som drabbats av ett större hot mot folkhälsan och till skydd för den befolkning som riskerar att drabbas, inbegripet förebyggande, övervakning eller begränsning av sjukdomsspridning, bekämpning av allvarliga risker för folkhälsan eller lindring av deras inverkan på folkhälsan.
  • Utbetalningar från fonden är begränsade till finansiering av åtgärder för att lindra icke försäkringsbara skador och ska återkrävas om kostnaderna för att åtgärda skadan senare täcks av tredje part.

Ansökningar om bistånd

Budget

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

  • Förordning (EG) nr 2012/2002 har gällt sedan den 15 november 2002.
  • Ändringsförordning (EU) nr 661/2014 har gällt sedan den 28 juni 2014.
  • Ändringsförordning (EU) 2020/461 har gällt sedan den 1 april 2020.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Rådets förordning (EG) nr 2012/2002 av den 11 november 2002 om inrättande av Europeiska unionens solidaritetsfond (EGT L 311, 14.11.2002, s. 3).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 2012/2002 har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Interinstitutionellt avtal av den 2 december 2013 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin, samarbete i budgetfrågor och sund ekonomisk förvaltning (EUT C 373, 20.12.2013, s. 1).

Senast ändrat 25.05.2020

Top