Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Förordning (EG) nr 1920/2006 om Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk

VILKET SYFTE HAR FÖRORDNINGEN?

Förordningen ser över och upphäver förordning (EEG) nr 302/93, genom vilken Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (ECNN) ursprungligen inrättades.

Den utökar centrumets roll till att omfatta övervakning av områden såsom nya trender i fråga om missbruk, särskilt blandmissbruk (av olaglig narkotika och laglig narkotika eller läkemedel).

Förordningen ändrades genom förordning (EU) 2017/2101 om informationsutbyte, och ett system för tidig varning och riskbedömningsförfarande, avseende nya psykoaktiva substanser*.

VIKTIGA PUNKTER

Centrumet

  • förser EU-institutionerna och EU-länderna med objektiva, tillförlitliga och jämförbara uppgifter om narkotika och narkotikamissbruk,
  • erbjuder politiska beslutsfattare de uppgifter de behöver för att utarbeta välgrundade narkotikalagar och strategier,
  • tillhandahåller yrkesverksamma med
    • exempel på bästa praxis,
    • nya forskningsområden om narkotika och följderna av narkotikamissbruk.

Dess främsta mål är att

  • samla in och analysera befintliga data om narkotika och narkotikamissbruk i EU och samverkande länder utanför EU,
  • jämföra data för att utvärdera nationell narkotikapolitik och EU:s narkotikapolitik,
  • förmedla data och information om narkotikasituationen, däribland uppgifter om nya trender,
  • samarbeta med EU-organ såsom Europol och Eurojust eller specialiserade FN-organ såsom FN:s drog- och brottsbekämpningsbyrå samt med länder utanför EU,
  • dela information om, stödja systemet för tidig varning och utföra riskbedömningar avseende nya psykoaktiva substanser.

Prioriterade områden

Centrumets arbete inriktas främst på

  • övervakning av narkotikasituationen och nya trender, i synnerhet när det gäller blandmissbruk,
  • uppföljning av åtgärder som har vidtagits för att avhjälpa narkotikarelaterade problem och underlättande av utbyte av bästa praxis mellan EU-länderna,
  • bibehållande av ett system för tidig varning och utvärdering av riskerna med nya psykoaktiva ämnen,
  • framtagande av verktyg som hjälper Europeiska kommissionen och EU-länderna att övervaka och utvärdera respektive lands nationella narkotikapolitik.

Reitox-nätverket

För att fullfölja sin huvudsakliga uppgift att tillhandahålla grundlig och jämförbar information om droger har ECNN utvecklat ett verktyg för att samla in nationella data på ett harmoniserat sätt med hjälp av Reitox-nätverket.

Reitox sammankopplar nationella informationssystem om narkotika och är det viktigaste sättet för ECNN att utbyta data och metodologiska uppgifter om narkotika och narkotikamissbruk i EU.

Data som samlas in genom Reitox-nätverket används också till att

  • övervaka genomförandet av EU:s handlingsplaner för narkotika inom ramen för EU:s narkotikastrategi,
  • bidra till att utveckla rekommendationer för lämpliga nationella åtgärder för att organisera behandling, förebyggande och skademinskning.

Nätverket består av en kontaktpunkt för varje EU-land som deltar i ECNN och en kontaktpunkt för kommissionen.

Stärkt översyn och riskbedömning

Enligt förordning (EU) 2017/2101 ska EU-länderna säkerställa att deras nationella kontaktpunkter och Europols nationella enheter förser centrumet med den information som de samlar in om nya psykoaktiva substanser.

I nära samarbete med Europol ska ECNN samla in, sammanställa, analysera och bedöma informationen och snabbt överföra den till de nationella kontaktpunkterna och Europols nationella enheter samt till kommissionen. På så sätt garanteras att dessa aktörer får informationen så snabbt som möjligt så att de kan utfärda en tidig varning och för att centrumet ska kunna utarbeta den första rapporten om en ny psykoaktiv substans när det förekommer farhågor om att den kan medföra hälsomässiga och sociala risker på EU-nivå.

Inom två veckor från det att en första rapport mottagits får kommissionen begära att centrumet gör en bedömning av de potentiella riskerna med den nya psykoaktiva substansen och utarbetar en riskbedömningsrapport. Centrumet måste lämna in riskbedömningsrapporten inom sex veckor från det att kommissionens begäran inkommer. På grundval av riskbedömningsförfarandet avgör kommissionen om den nya psykoaktiva substansen i fråga bör inkluderas i definitionen av ”narkotika” i enlighet med det förfarande som fastställs i rådets rambeslut 2004/757/RIFKriminella handlingar och deras påföljder – olaglig narkotikahandel.

Organisation och verksamhet

Centrumet etablerades i Lissabon i Portugal 1993. Det är en av EU:s decentraliserade byråer och består av en styrelse som bistås av

  • en budgetkommitté,
  • en verkställande kommitté, och
  • en vetenskaplig kommitté som avger yttranden om de vetenskapliga aspekterna på centrumets verksamhet.

Centrumet upprätthåller nära kopplingar med Reitox-nätverkets nationella kontaktpunkter och med andra partnerorganisationer. Det utför sina uppgifter i linje med en strategi där de viktigaste målen för centrumets arbete för en specifik period fastställs. Med sin strategi som löper fram till 2025 och sitt arbetsprogram för 2018–2020 försöker centrumet bidra till ett säkrare och hälsosammare Europa. Programmet inriktas på

  • översyn och förbättring av de befintliga verktygen för narkotikaövervakning (som allt mer kompletteras av innovativa metoder för att identifiera, spåra och övervaka nya trender),
  • fortgående genomförande av förordning (EU) 2017/2101 om nya psykoaktiva substanser,
  • förbättring av formatet på och innehållet i den årliga europeiska narkotikarapporten, och
  • publicering av nästa upplaga av ECNN:s och Europols rapport om narkotikamarknaden i EU (2019) och en europeisk vägledning om hälsa och samhällets svar på narkotikamissbruk (Health and social responses to drug use: a European guide) (2020).

Centrumet håller också på att öka sitt stöd till det europeiska skolundersökningsprojektet för alkohol och narkotika och planerar under den innevarande treårsperioden att

  • inrätta en ny utvecklingsram för Reitox och en ny ECNN-ram för internationellt samarbete,
  • utöka sitt arbete med prioriterade länder utanför EU genom att genomföra kommissionsfinansierade projekt för tekniskt stöd för kandidatländer och potentiella kandidatländer (IPA 6- och IPA 7-projekt) samt för grannländer (EU4 Monitoring Drugs-projektet) för att få bättre förståelse för den globala dimensionen på narkotikaproblemet.

VILKEN PERIOD GÄLLER FÖRORDNINGEN FÖR?

Den har gällt sedan den 16 januari 2007. Förordning (EG) nr 1920/2006 såg över och ersatte förordning (EEG) nr 302/93 (och efterföljande ändringar av denna).

BAKGRUND

Mer information finns här:

VIKTIGA BEGREPP

Psykoaktiv substans: en substans i ren form eller i en beredning som inte omfattas av FN:s allmänna narkotikakonvention från 1961, ändrad genom 1972 års protokoll, eller genom konventionen om psykotropa ämnen från 1971, som kan utgöra ett folkhälsoproblem eller ett socialt problem för personer som utsätts för de ämnen som omfattas av dessa konventioner. Detta är substanser som påverkar sinnet när de intas.

HUVUDDOKUMENT

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1920/2006 av den 12 december 2006 om Europeiska centrumet för kontroll av narkotika och narkotikamissbruk (omarbetning) (EUT L 376, 27.12.2006, s. 1).

Fortlöpande ändringar av förordning (EG) nr 1920/2006 har införlivats i grundtexten. Denna konsoliderade version har endast dokumentationsvärde.

ANKNYTANDE DOKUMENT

Rådets rambeslut 2004/757/RIF av den 25 oktober 2004 om minimibestämmelser för brottsrekvisit och påföljder för olaglig narkotikahandel (EUT L 335, 11.11.2004, s. 8).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 11.01.2019

Top