EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mot en mer konkurrenskraftig och effektiv försvars- och säkerhetssektor för EU

Europeiska kommissionen har lagt fram förslag för att göra EU:s försvars- och säkerhetssektor mer konkurrenskraftig.

RÄTTSAKT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Mot en mer konkurrenskraftig och effektiv försvars- och säkerhetssektor (COM(2013) 542 final, 24.7.2013 - ej offentliggjort i EUT).

SAMMANFATTNING

Europeiska kommissionen har föreslagit en ny strategi för att öka konkurrenskraften hos EU:s försvarsindustri, i syfte att undersöka hur andra områden, såsom energi, rymdteknik och teknik med dubbla användningsområden (civil och militär användning) kan bidra till EU:s försvarskapacitet och avhjälpa hindren mellan de nationella försvarsmarknaderna.

Rent allmänt syftar Europeiska kommissionens industripolitik till att främja konkurrens och innovation i unionen och att stödja små och medelstora företag. Den bygger på tanken att skapa en stark industriell bas för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik (GSFP), samtidigt som försvarsbudgetarna runtom i unionen krymper som aldrig förr. Genom GSFP strävar EU efter att hindra yttre konflikter och hantera kriser som skulle kunna innebära ett hot mot unionens säkerhet.

Försvarsindustrin är till största delen koncentrerad i sex av EU-länderna (Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, Sverige och Storbritannien (1)), men det finns även företag som producerar hjälputrustning och stödsystem i hela Europa. Det finns över 1 350 små och medelstora företag som spelar en viktig roll för EU:s försvarssektor.

Konkurrenskraft

Bland de idéer som lagts fram för att göra unionens försvarsindustri mer konkurrenskraftig återfinns EU-standarder och certifiering, bättre tillgång till råvaror och särskilt stöd (t.ex. när det gäller tillgång till EU-medel) för små och medelstora försvarsföretag.

Civil-militär samverkan

Tanken är att utnyttja potentialen till dubbel användning av den EU-stödda forskningen, t.ex. på områden såsom viktiga tekniker som kan ha både militär och civil användning. Kommissionen föreslår också att man i EU tillsammans försöker hitta alternativa källor till förnybar energi för att hjälpa EU-länderna att minska sina väpnade styrkors energianvändning.

Fördelar

Om förslagen genomförs skulle det innebära positiva förändringar för EU:s regeringar, försvarsföretag och skattebetalare.

  • Skattebetalarna skulle tjäna på en mer effektiv användning av skattemedlen till försvaret och färre överlappningar mellan civil och militär forskning och utveckling.
  • Försvarsföretagen skulle kunna dra nytta av stordriftsfördelar tack vare standardisering och gemensam certifiering och bättre tillgång till både EU-medel och marknaderna i EU och runtom i världen.

EU-länderna skulle tillsammans tjäna på besparingar i tid och pengar tack vare EU-standarder och certifieringar, rollspecialisering samt gemensam forskning och upphandling. De skulle också få mer energieffektiva arméer och en mer effektiv användning av rymdinfrastruktur.

Senast ändrat 15.05.2014



(1) Den 1 februari 2020 lämnar Storbritannien EU och blir ett tredjeland (land utanför EU).

Top