Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Bryta det sociala arvet – investera i barnens framtid

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Artikel 3 i fördraget om Europeiska unionen (FEU)

Artikel 153 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt (EUF-fördraget)

Rekommendation 2013/112/EU om att investera i barnens framtid

VILKET SYFTE HAR REKOMMENDATIONEN, ARTIKEL 3 I EU-FÖRDRAGET OCH ARTIKEL 153 I EUF-FÖRDRAGET?

Som en del av sitt paket med sociala investeringar för tillväxt och sammanhållning (SIP) har kommissionen antagit en rekommendation om barnvänliga samhällsinvesteringar. Syftet är att ge EU-länderna vägledning i hur de kan bekämpa barnfattigdom och främja barns välbefinnande samt finna gemensamma sätt att ta itu med dessa utmaningar.

I artikel 3 i EU-fördraget anges det uttryckligen att EU:s mål och värden bland annat är att skydda barnets rättigheter.

I artikel 153 i EUF-fördraget anges de socialpolitiska områden inom vilka EU understöder och kompletterar EU-ländernas egna verksamhet. Dessa områden innefattar kampen mot social utslagning.

VIKTIGA PUNKTER

I rekommendationen uppmanas till ett perspektiv utifrån barnens rättigheter och integrerade strategier som bygger på tre pelare:

  • 1.
    Tillgång till adekvata resurser för att minska inkomstfattigdomen och den materiella fattigdomen, genom att
    • stödja föräldrars deltagande på arbetsmarknaden och se till att deras arbete ”lönar sig”,
    • säkerställa en adekvat levnadsstandard genom en kombination av förmåner för barn och familj, som omfördelas över inkomstgrupperna på ett sätt så att man undviker sysslolöshetsfällor och stigmatisering.
  • 2.
    Tillgång till bra tjänster till rimlig kostnad för att öka barns chanser i livet och förbättra deras utveckling, genom att
    • förbättra tillgången till bra förskoleverksamhet och barnomsorg till rimlig kostnad, så att ojämlikheterna minskar i tidig ålder,
    • förbättra utbildningssystemens påverkan på lika möjligheter genom att se till att alla barn får god och inkluderande utbildning,
    • förbättra hälso- och sjukvårdssystemens förmåga att tillgodose mindre gynnade barns behov,
    • ge barn trygga och rimliga boende- och levnadsvillkor,
    • öka stödet till familjer och kvaliteten på den alternativa omsorgen.
  • 3.
    Barns rätt till delaktighet genom att
    • stödja alla barns deltagande i lek, fritids-, idrotts- och kulturaktiviteter – informella inlärningsmöjligheter utanför skolans område,
    • införa mekanismer som främjar barns delaktighet i beslut som påverkar deras liv.

Dessutom uppmanar kommissionen till vidareutveckling av rutinerna för styrning, genomförande och övervakning genom att

  • stärka synergieffekterna mellan olika sektorer,
  • stärka användningen av evidensbaserad utveckling av politiska åtgärder och socialpolitisk innovation.

Slutligen betonas i rekommendationen att relevanta EU-instrument behöver utnyttjas fullt ut, genom att

  • mobilisera alla verktyg och indikatorer som står till buds inom Europa 2020-strategin, för att ge ny drivkraft till de gemensamma insatserna för att motverka barnfattigdom och social utestängning,
  • ta tillvara de möjligheter som EU:s finansieringsinstrument ger när det gäller att stödja de politiska prioriteringar som beskrivs ovan.

BAKGRUND

Mer information finns här:

HUVUDDOKUMENT

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen – Avdelning I – gemensamma bestämmelser – Artikel 3 (f.d. artikel 2 FEU) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 17).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt – Tredje delen – Unionens politik och inre åtgärder – Avdelning X – Socialpolitik – Artikel 153 (f.d. artikel 137 FEG) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 114–116).

Kommissionens rekommendation 2013/112/EU av den 20 februari 2013 Bryta det sociala arvet – investera i barnens framtid (EUT L 59, 2.3.2013, s. 5–16).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: Sociala investeringar till stöd för tillväxt och sammanhållning – inklusive genomförandet av Europeiska socialfonden 2014–2020 (COM(2013) 83 final, 20.2.2013).

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: EU-agenda för barns rättigheter (KOM(2011) 60 slutlig, 15.2.2011).

Europa 2020 – En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla ((KOM(2010) 2020 slutlig, 3.3.2010).

Senast ändrat 17.05.2019

Top