EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ungdomsgaranti

Medlemsstaternas åtagande att se till att alla unga under 25 år inom en period av fyra månader efter att de blivit arbetslösa eller avslutat sin formella utbildning får ett högkvalitativt erbjudande om sysselsättning, vidareutbildning, lärlingsutbildning eller praktik.

RÄTTSAKT

Rådets rekommendation av den 22 april 2013 om att inrätta en ungdomsgaranti (EUT C 120, 26.4.2013)

SAMMANFATTNING

7,5 miljoner unga i EU saknar sysselsättning eller utbildning. Detta utgör 12,9 procent av alla unga europeiska medborgare mellan 15 och 24 år. Ungdomsgarantin innebär att de unga håller kontakten med arbetsmarknaden, och den bidrar även till deras långsiktiga anställningstrygghet. EU-medlemsstaterna har åtagit sig att införa en ungdomsgaranti för att se till att alla unga inom en period av fyra månader efter det att de blivit arbetslösa eller avslutat sin formella utbildning får ett högkvalitativt erbjudande - som är anpassat efter den enskilda personens behov - om sysselsättning, lärlingsutbildning, praktik eller vidareutbildning.

Nationella ungdomsgarantisystem

EU-länderna håller för närvarande på att införa egna system för att genomföra ungdomsgarantin.

För att utveckla och genomföra ett ungdomsgarantisystem krävs ett starkt samarbete mellan alla viktiga berörda parter: offentliga myndigheter, arbetsförmedlingar, karriärvägledare, utbildningsinstitutioner, ungdomsorganisationer, företag, arbetsgivare, fackföreningar osv.

En tidig insats och aktivering har stor betydelse, och i flera fall krävs reformer, till exempel för att förbättra systemen för yrkesutbildning och allmän utbildning.

Kommissionen hjälper varje land att så snart som möjligt införa ungdomsgarantisystemet och underlättar även ett utbyte av bästa praxis mellan regeringarna.

”Högkvalitativt erbjudande”

Om ett erbjudande är högkvalitativt ska den berörda personens deltagande på arbetsmarknaden vara hållbart, det vill säga personen ska inte återgå till arbetslöshet eller passivitet efteråt.

Ett ”högkvalitativt erbjudande” innebär i synnerhet att man erbjuder individanpassad vägledning och utarbetar en individuell handlingsplan som leder till ett lämpligt erbjudande för personen i fråga (om sysselsättning, vidareutbildning, lärlingsutbildning eller praktik).

Utgångspunkt

Ungdomsgarantin omfattar alla unga - oavsett om de är registrerade eller inte hos den offentliga arbetsförmedlingen.

Utgångspunkten för att tillhandahålla ungdomsgarantin bör vara registreringen vid en arbetsförmedling. För de unga som varken arbetar eller studerar och inte heller är registrerade vid en arbetsförmedling bör medlemsstaterna fastställa en motsvarande utgångspunkt för att tillhandahålla ungdomsgarantin inom samma period av fyra månader.

Framgångssaga

Finland har utvecklat ett omfattande ungdomsgarantisystem. Enligt en Eurofound-utvärdering för 2011 fick 83,5 procent av alla unga arbetssökande ett framgångsrikt erbjudande inom tre månader efter att de registrerats som arbetslösa. Det finländska systemet har lett till att man snabbare utformar individuella handlingsplaner för unga, vilket har sänkt arbetslösheten.

En översikt över liknande nationella initiativ finns här: http://ec.europa.eu/social/youthguarantee

HÄNVISNINGAR

Rättsakt

Dag för ikraftträdande

Sista dag för genomförandet i medlemsstaterna

Europeiska unionens officiella tidning

Rådets rekommendation

-

-

EUT C 120, 26.4.2013

Senast ändrat 13.01.2014

Top