Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0207

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET om tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 1185/2003 om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg, ändrad genom förordning (EU) nr 605/2013, och om den internationella utvecklingen på detta område

    COM/2016/0207 final

    Bryssel den 15.4.2016

    COM(2016) 207 final

    RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL EUROPAPARLAMENTET OCH RÅDET

    om tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 1185/2003 om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg, ändrad genom förordning (EU) nr 605/2013, och om den internationella utvecklingen på detta område


    Rapport till Europaparlamentet och rådet

    om tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 1185/2003 om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg, ändrad genom förordning (EU) nr 605/2013, och om den internationella utvecklingen på detta område

    1.Grund för denna rapport

    Genom rådets förordning (EG) nr 1185/2003 om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg 1 föreskrevs ett generellt förbud mot bruket av så kallat hajfensfiske, där fenorna skärs av och resten av hajen kastas tillbaka i havet. Enligt denna förordning kan medlemsstaterna utfärda särskilda fisketillstånd för bearbetning av hajar ombord. För att förebygga hajfensfiske fastställdes det i förordningen ett så kallat viktförhållande mellan fenor och kroppar för bearbetade hajar.

    Förordningen ändrades genom förordning (EU) nr 605/2013. 2 Följande anges i artikel 6 i förordningen: ”Om fartyg som för en medlemsstats flagg fångar, behåller ombord, omlastar eller landar hajar, ska flaggmedlemsstaten […] varje år sända en utförlig rapport till kommissionen om genomförandet av den här förordningen […]. Efter det att medlemsstaterna har lämnat den andra årliga rapporten […] ska kommissionen senast den 1 januari 2016 lämna en rapport till Europaparlamentet och rådet om hur denna förordning fungerar och om den internationella utvecklingen på detta område.” Denna rapport uppfyller det rapporteringskravet.

    2.Medlemsstaternas rapportering

    Användning av särskilda fisketillstånd till 2013

    Enligt förordning (EG) nr 1185/2003 måste medlemsstater som tillåter avlägsnande av hajfenor från döda hajar ombord på fartyg rapportera antalet särskilda tillstånd som de utfärdar för detta ändamål varje år. En översikt av de tillstånd som utfärdats av de medlemsstater som utnyttjade denna möjlighet enligt den gamla förordningen presenteras i tabell 1 och diagram 1 i bilagan.

    Medlemsstaternas rapportering för 2013 och 2014

    Om fartyg som för en medlemsstats flagg fångar, behåller ombord, omlastar eller landar hajar, ska flaggmedlemsstaten varje år sända en rapport till kommissionen om genomförandet av den här förordningen under det föregående året. Detta inbegriper en beskrivning av flaggmedlemsstatens övervakning och efterlevnad av förordningen, och särskilt uppgifter om följande:

    Antalet landningar av hajar.

    Antalet utförda inspektioner samt datum och plats för dessa.

    Antal och typ av konstaterade överträdelser samt den påföljd som tillämpats vid varje överträdelse.

    De totala landningarna per art (vikt/antal) och per hamn.

    Tre kustmedlemsstater – Kroatien, Italien och Rumänien – lämnade inte in rapporter för vare sig 2013 eller 2014. 3 Flera andra medlemsstater lämnade endast in en rapport om genomförandet av förordningen antingen 2013 eller 2014. En översikt över de uppgifter som lämnats av alla medlemsstater ges i tabell 2 i bilagan. Dessa rapporter finns tillgängliga online om den berörda medlemsstaten inte hade invändningar mot offentliggörandet. 4  

    I volym rapporterar sju medlemsstater landningar på mer än 50 ton 2013. Två medlemsstater skiljer sig från de andra (Spanien, med över 60 000 ton, och Frankrike, med över 15 000 ton). Hälften av de medlemsstater som tidigare hade utfärdat särskilda fisketillstånd som tillåter bearbetning av hajar ombord rapporterade inga hajfångster för sina flottor.

    Spanien och Portugal har de högsta volymerna per landning (tabell 3, diagram 2). För 2013 anges en uppdelning av rapporterade volymer per art och medlemsstat i tabell 4. Om man tittar närmare på blåhaj – en art vars fenor det finns en marknad för – har de spanska och portugisiska flottorna de högsta andelarna räknat i volym (diagram 3).

    När det gäller inspektionsintervallet finns det vissa olikheter mellan medlemsstaterna (tabell 5, diagram 4). För 2013 rapporterade t.ex. Malta i genomsnitt 84 inspektioner per 100 landningar medan Frankrike rapporterade 0,2. Bland de medlemsstater som tidigare hade utfärdat särskilda fisketillstånd för bearbetning av hajar ombord rapporterade Litauen och Estland inga inspektioner av fiskefartyg.

    Över 4 400 inspektioner rapporterades för 2013, under vilka fyra fall av överträdelser upptäcktes: Cypern rapporterade ett fall där en blåhaj utan fenor påträffats på ett fartyg, Frankrike ett fall av hajfensfiske av ett venezuelanskt fartyg, Spanien ett fall av hajfensfiske av ett portugisiskt fartyg, och Storbritannien ett fall där två hajar flåddes till havs.

    Spanien lämnade in kompletterande upplysningar med en bedömning av förordningens ekonomiska effekter på den spanska långrevsflottan.4 En analys som kommissionens avdelningar genomförde av de relevanta flottsegmenten med användning av de rapporterade kostnaderna för anpassning till kraven i den nya förordningen visar att det största flottsegmentet (räknat i antal fartyg och anställda) fortfarande kan bedriva sin verksamhet med rimliga vinstmarginaler. För segment som redan går med förlust kan anpassningskostnaderna förvärra deras ekonomiska problem.

    3.Internationell utveckling

    För att förbättra bevarandet av hajar och främja lika villkor för unionens flottar fortsätter kommissionen att främja en policy för landning av hajar med fenorna naturligt fästade vid kroppen i regionala fiskeriförvaltningsorganisationer och organ, såsom Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC) och relevanta internationella forum.

    EU verkar också starkt för genomförandet av resolutionen om hållbart fiske 5 från FN:s generalförsamling, där FN uppmanar staterna att omedelbart vidta samordnade åtgärder för att förbättra genomförandet och efterlevnaden av befintliga bestämmelser från regionala fiskeriförvaltningsorganisationer eller åtgärder för att reglera hajfiske och oavsiktlig hajfångst.

    4.Slutsats

    Medlemsstaternas inlämnande av årliga rapporter enligt förordningen har varit ofullständigt, eftersom endast 14 av de 23 kustmedlemsstaterna skickade in fullständiga rapporter om genomförandet av förordningen både 2013 och 2014. Tre kustmedlemsstater lämnade inte in någon rapport alls, trots flera påminnelser från kommissionen. Alla medlemsstater som tidigare hade utfärdat särskilda fisketillstånd för bearbetning av hajar ombord lämnade dock in minst en rapport om genomförandet av förordningen. Medlemsstaterna rapporterade även uppgifter i olika utsträckning och i olika format.

    Med förbehållet att uppgifterna är ofullständiga kan vissa begränsade slutsatser dras av rapporteringen. De inlämnade rapporterna tyder på att storskaligt hajfiske främst bedrivs av fartyg från två medlemsstater. Antalet överträdelser som konstaterats vid de inspektioner som utförts av de medlemsstater som lämnade in de begärda uppgifterna till kommissionen, inklusive de två viktigaste medlemsstaterna, verkar vara mycket begränsat.

    Kommissionen är medveten om de farhågor som en av medlemsstaterna uppmärksammar i sin rapport. Vissa medlemsstater och berörda parter uttryckte liknande farhågor under det tidigare offentliga samrådet, 6 dvs. att genomförandet av förordningen försvårar hanteringen av slaktkroppar och medför extrakostnader för de berörda fartygen. 7 Kommissionen kommer att fortsätta att övervaka situationen och dess ekonomiska konsekvenser. Sådana svårigheter kan i viss utsträckning hanteras genom befintliga instrument, inklusive instrumenten inom Europeiska havs- och fiskerifonden, 8 för att bidra till att hitta praktiska lösningar på de svårigheter som uppmärksammats. Kommissionen anser också att det är viktigt att aktivt främja en policy för landning av hajar med fenorna naturligt fästade vid kroppen på internationell nivå enligt rådets begäran, för att öka det internationella stödet och på så sätt bidra till mer likvärdiga villkor, även om EU:s förslag inte antas.

    (1) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX:32003R1185   
    (2) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/SV/TXT/?uri=CELEX:32013R0605   
    (3) I sin årsrapport för 2013 om skydd av valar mot oavsiktlig fångst uppgav Italien dock att landets övervakningsprogram även omfattade bifångster av hajar, och rapporterade ett ”högt antal” i norra och centrala Adriatiska havet.
    (4) http://ec.europa.eu/fisheries/marine_species/wild_species/sharks/member-states-reports/index_en.htm
      
    (5) http://www.un.org/documents/resga.htm Antas årligen med enhällighet sedan 2007: A/RES/62/177, -63/112, -64/72, -65/38, -66/68, -67/79, -68/71 och -69/109: .
    (6) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/en/ALL/?uri=CELEX:52011SC1392   
    (7) Enligt artikel 3 i förordningen får hajfenor ”för att underlätta lagring ombord […] skäras igenom delvis och vikas mot kroppen”.
    (8) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/sv/ALL/?uri=CELEX:32014R0508   
    Top

    Bryssel den 15.4.2016

    COM(2016) 207 final

    BILAGA

    till

    Rapport till Europaparlamentet och rådet

    om tillämpningen av rådets förordning (EG) nr 1185/2003 om avlägsnande av hajfenor ombord på fartyg, ändrad genom förordning (EU) nr 605/2013, och om den internationella utvecklingen på detta område


    Bilaga: Tabeller och diagram

    Eftersom endast ett begränsat antal rapporter mottagits för 2014 är det inte möjligt att göra en meningsfull visuell presentation av uppgifterna. Diagrammen visar därför endast situationen 2013.

    Tabell 1: Särskilda tillstånd som medlemsstaterna utfärdat mellan 2004 och 2012
    enligt den gamla förordningen (EG) nr 1185/2003

     

    2004

    2005

    2006

    2007

    2008

    2009

    2010

    2011

    2012

    2004–2012

    Kustmedlemsstater som utfärdade särskilda fisketillstånd (ordnade efter totalt antal utfärdade tillstånd)

    Spanien

    198

    192

    164

    173

    200

    175

    164

    181

    141

    1 588

    Portugal

    11

    12

    28

    IR

    IR

    49

    45

    47

    46

    238

    Storbritannien

    20

    16

    18

    15

    15

    0

    0

    IR

    IR

    84

    Tyskland

    3

    5

    5

    5

    5

    0

    0

    0

    0

    23

    Litauen

    0

    1

    1

    1

    1

    0

    IR

    IR

    IR

    4

    Estland

    2

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    2

    Cypern

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    1

    0

    IR

    1

    Totalt

    234

    226

    216

    194

    221

    224

    210

    228

    187

    1 940

    Kustmedlemsstater som inte rapporterade eller utfärdade särskilda fisketillstånd

    Belgien

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    0

    IR

    Bulgarien

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    0

    IR

    0

    0

    0

    0

    Kroatien

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    Danmark

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    IR

    Finland

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    Frankrike

    0

    0

    0

    IR

    IR

    IR

    IR

    IR

    IR

    Grekland

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    Irland

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    0

    IR

    Italien

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    IR

    IR

    Lettland

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    Malta

    0

    0

    0

    IR

    IR

    IR

    IR

    IR

    IR

    Nederländerna

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    0

    IR

    Polen

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    0

    IR

    IR

    Rumänien

    ejMS

    ejMS

    ejMS

    0

    0

    0

    0

    IR

    IR

    Slovenien

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    IR

    0

    IR

    Sverige

    0

    0

    IR

    IR

    IR

    IR

    IR

    IR

    IR

    Anmärkningar: ”IR” = ingen rapport har lämnats in till kommissionen. ”ej MS” = landet var ännu inte medlem i EU. Ingen statistik fördes för kustlösa medlemsstater (Österrike, Tjeckien, Ungern, Luxemburg, Slovakien).

    Diagram 1: Särskilda tillstånd som medlemsstaterna utfärdat mellan 2004 och 2012
    enligt den gamla förordningen (EG) nr 1185/2003

    Anmärkningar: Underliggande data finns i Tabell 1 .

    Tabell 2: Kustmedlemsstaternas rapportering sedan 2013
    enligt den nya förordningen (EU) nr 605/2013

    2013

    2014

    Landningar (antal)

    Landningar (ton)

    Inspektioner (antal)

    Fall (antal)

    Landningar (antal)

    Landningar (ton)

    Inspektioner (antal)

    Fall (antal)

    Kustmedlemsstater som tidigare hade utfärdat särskilda fisketillstånd (ordnade efter totalt antal tillstånd)

    Spanien

    26,394

    61,572

    204

    1 b

    32,082

    59,251

    131

    0

    Portugal

    5,632

    8,218

    676

    0

    ingen rapport inlämnad c

    Storbritannien

    8,572

    289

    1,025

    1

    14,313

    1,634

    1,184

    1

    Tyskland

    10

    0,3

    6

    0

    25

    1,8

    7

    0

    Litauen

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Estland

    0

    0

    0

    0

    3 e

    246 e

    3

    0

    Cypern

    381

    3,9

    3

    1

    312

    11,2

    0

    0 f

    Kustmedlemsstater som tidigare inte hade rapporterat eller utfärdat särskilda fisketillstånd

    Belgien

    4,783

    483

    102

    0

    i.u.

    527

    83

    0

    Bulgarien

    247

    31

    81

    0

    ingen rapport inlämnad c

    Kroatien

    ingen rapport inlämnad c

    ingen rapport inlämnad c

    Danmark

    428

    21

    29

    0

    ingen rapport inlämnad c

    Finland

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Frankrike

    261,040

    16,085

    480

    1 d

    ingen rapport inlämnad c

    Grekland

    ofullständig rapport c

    179

    (3,630) g

    0

    0

    Irland

    4,310

    1,367

    1,490

    0

    4,303

    1,437

    1,274

    0

    Italien

    ingen rapport inlämnad c

    ingen rapport inlämnad c

    Lettland

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Malta

    345

    20

    291

    0

    ingen rapport inlämnad c

    Nederländerna

    i.u.

    79 h

    0

    0

    i.u.

    77 h

    0

    0

    Polen

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Rumänien

    ingen rapport inlämnad c

    ingen rapport inlämnad c

    Slovenien

    457

    1,7

    27

    0

    444

    1,9

    46

    0

    Sverige

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    0

    Totalt

    312,599

    88,170

    4,414

    4

    51,661

    63,186

    2,728

    1

    Anmärkning: b Fall relaterade till fartyg som för en annan medlemsstats flagg. c Medlemsstater som inte lämnade in rapporter eller lämnade in ofullständiga rapporter hade uppmanats av kommissionen att tillhandahålla de saknade uppgifterna, men gjorde inte detta innan denna rapport slutfördes. d Fallet avser ett fartyg som förde ett tredjelands flagg. e I sin rapport för 2014 hade Estland även tagit med två landningar i 2015, som inte har beaktats i denna rapport. Estland rapporterade och bekräftade att ett av dess fartyg hade landat 231 ton rockor under en enda dag. f Cypern rapporterade tre fall, men de rörde landning av förbjudna arter, inte avlägsnande av hajfenor. g Grekland rapporterade antalet landade hajar, inte vikt, och landets uppgifter har därför inte beaktats i de andra tabellerna och diagrammen. h Nederländerna rapporterade inte antalet landningar, och landets uppgifter har därför inte beaktats i andra tabeller och diagram.

    Tabell 3: Medlemsstaternas rapporterade landningar av hajar och volym 2013 och 2014

     

    2013

    2014

     

    Landningar (antal)

    Landningar (ton)

    Kg per landning

    Landningar (antal)

    Landningar (ton)

    Kg per landning

    Spanien

    26,394

    61,572

    2,333

    32,082

    59,251

    1,847

    Portugal

    5,632

    8,218

    1,459

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Irland

    4,310

    1,367

    317

    4,303

    1,437

    334

    Bulgarien

    247

    31

    125

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Belgien

    4,783

    483

    101

    i.u.

    527

    i.u.

    Frankrike

    261,040

    16,085

    62

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Malta

    345

    20

    57

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Danmark

    428

    21

    49

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Storbritannien

    8,572

    289

    34

    14,313

    1,634

    114

    Tyskland

    10

    0,3

    31

    25

    1,8

    71

    Cypern

    381

    3,9

    10

    312

    11,2

    36

    Slovenien

    457

    1,7

    4

    444

    1,9

    4

    Estland

    0

    0

    0

    3

    246

    81,999

    Totalt

    312,599

    88,170

    282

    51,482

    62,582

    1,222

    Anmärkningar: Baserat på Tabell 2 .

    Diagram 2: Medlemsstaternas rapporterade landningar av hajar och volym 2013

    Anmärkningar: Underliggande data finns i Tabell 3 .

    Tabell 4: Rapporterade landningsvolymer (i ton) 2013 av utvalda arter

    BE

    BG

    CY

    DE

    DK

    ES

    FR

    IE

    MT

    NL

    PT

    UK

    Totalt

    ALV

    39,8

    40

    BSH

    255

    14 962

    223

    1,9

    2,6

    6,420

    199

    22,064

    CMO

    266

    266

    CWZ

    19,0

    19

    DGH

    0,3

    14,4

    0,1

    30,9

    46

    DGS

    31,0

    0,2

    20,2

    0,3

    0,4

    1,9

    3,5

    57

    DGX

    254

    0,1

    9,6

    6,4

    270

    DGZ

    33,0

    1,1

    0,8

    35

    GAG

    1,0

    21,2

    321

    8,8

    0,00

    352

    GAU

    10,6

    0,01

    11

    GUP

    6,0

    2,2

    0,1

    8

    GUZ

    45,1

    45

    HYD

    97,3

    97

    JRS

    7,1

    7

    LMA

    96,7

    2,8

    100

    MAK

    0,3

    13,4

    14

    MSK

    62,4

    62

    QUB

    51,0

    10,4

    61

    RAJ

    2,245

    449

    2,694

    RJC

    1,579

    1,579

    RJE

    66,1

    66

    RJF

    159

    159

    RJH

    415

    415

    RJI

    61,4

    61

    RJM

    1,190

    1,190

    RJN

    2,222

    2,222

    RJO

    29,3

    29

    SCL

    453

    35,9

    214

    1,2

    704

    SDV

    0,9

    3,071

    24,7

    3,096

    SHO

    17,5

    17

    SKH

    9,0

    0,04

    0,01

    0,3

    5,9

    15

    SKX

    10,0

    0,02

    10

    SMA

    2,439

    5,0

    0,03

    1,159

    46,0

    3,649

    SMD

    1,6

    1,5

    2,6

    6

    SRX

    975

    28,0

    1,002

    SYC

    452

    5,321

    0,1

    39,1

    3,2

    5,816

    SYT

    21,4

    0,1

    226

    248

    SYX

    196

    16,3

    1,0

    213

    TIG

    5,7

    0,3

    6

    TOE

    7,0

    7

    TRK

    10,0

    0,8

    11

    TTR

    24,2

    24

    Anmärkningar: Endast arter med en totalt rapporterad landning av mer än 5 ton ingick. Underliggande data finns i de enskilda medlemsstaterna rapporter online (fotnot 4 i huvudtexten). Arterna anges med sina trebokstavskoder enligt FAO:s definition (ASFIS List of Species for Fishery Statistics Purposes), se http://www.fao.org/fishery/collection/asfis/en . Landskoder anges i http://publications.europa.eu/code/pdf/370000en.htm .

    Diagram 3: Medlemsstaternas rapporterade landningar (i ton) av blåhaj 2013

     

    Anmärkningar: Underliggande data finns i Tabell 4 .

    Tabell 5: Medlemsstaternas rapporterade landningar av hajar samt inspektioner 2013 och 2014

     

    2013

    2014

     

    Landningar (antal)

    Inspektioner (antal)

    Insp. per 100 land.

    Landningar (antal)

    Inspektioner (antal)

    Insp. per 100 land.

    Malta

    345

    291

    84,3

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Tyskland

    10

    6

    60,0

    25

    7

    28,0

    Irland

    4,310

    1,490

    34,6

    4,303

    1,274

    29,6

    Bulgarien

    247

    81

    32,8

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Portugal

    5,632

    676

    12,0

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Storbritannien

    8,572

    1,025

    12,0

    14,313

    1,184

    8,3

    Danmark

    428

    29

    6,8

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Slovenien

    457

    27

    5,9

    444

    46

    10,4

    Belgien

    4,783

    102

    2,1

    i.u.

    (83)

    i.u.

    Cypern

    381

    3

    0,8

    312

    0

    0

    Spanien

    26,394

    204

    0,8

    32,082

    131

    0,4

    Frankrike

    261,040

    480

    0,2

    i.u.

    i.u.

    i.u.

    Estland

    0

    0

    0

    3

    3

    100

    Totalt

    312,599

    4,414

    1,4

    51,482

    2,725

    5,3

    Anmärkningar: Baserat på Tabell 2 .

    Diagram 4: Medlemsstaternas rapporterade landningar av hajar samt inspektioner 2013

    Anmärkningar: Underliggande data finns i Tabell 5 .

    Top