EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2822

Kommissionens förordning (EU) 2023/2822 av den 19 december 2023 om ändring av förordning (EU) 2023/1803 vad gäller internationell redovisningsstandard (IAS) 1

C/2023/8823

EUT L, 2023/2822, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2822/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2822/oj

European flag

officiella tidning
Europeiska unionens

SV

Serien L


2023/2822

20.12.2023

KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2023/2822

av den 19 december 2023

om ändring av förordning (EU) 2023/1803 vad gäller internationell redovisningsstandard (IAS) 1

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 av den 19 juli 2002 om tillämpning av internationella redovisningsstandarder (1), särskilt artikel 3.1, och

av följande skäl:

(1)

Genom kommissionens förordning (EU) 2023/1803 (2) antogs vissa internationella redovisningsstandarder och tolkningar som förelåg per den 8 september 2022.

(2)

Den 23 januari 2020 utfärdade International Accounting Standards Board (IASB) ändringar i Internationell redovisningsstandard 1 – Utformning av finansiella rapporter (IAS 1). Ändringarna specificerar hur ett företag i rapporten över finansiell ställning ska fastställa skulder och andra åtaganden vars tidpunkt för reglering inte är känd. Enligt dessa ändringar ska skulder eller andra åtaganden klassificeras antingen som kortfristiga skulder (som förfaller, eller potentiellt förfaller, till betalning inom ett år) eller långfristiga skulder.

(3)

På grund av covid-19-pandemin utfärdade IASB den 15 juli 2020 en ändring med begränsad omfattning för att skjuta upp ikraftträdandet med ett år av de ändringar av IAS 1 som IASB utfärdade den 23 januari 2020.

(4)

Under genomförandet av dessa ändringar av IAS 1 ombads IASB av vissa berörda parter att klargöra om ett företag ska klassificera en skuld till följd av ett låneavtal med kovenanter som kortfristig eller långfristig. Som svar på detta utfärdade IASB ytterligare ändringar av IAS 1 den 31 oktober 2022. Genom ändringarna förbättras också den information som ett företag ska lämna när dess rätt att skjuta upp regleringen av en skuld under minst tolv månader omfattas av kovenanter.

(5)

Efter samråd med European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) konstaterar kommissionen att ändringarna av IAS 1 uppfyller kriterierna för antagande i artikel 3.2 i förordning (EG) nr 1606/2002.

(6)

Förordning (EU) 2023/1803 bör därför ändras i enlighet med detta.

(7)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning överensstämmer med yttrandet från Föreskrivande kommittén för redovisningsfrågor.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

I bilagan till förordning (EU) 2023/1803 ska Internationell redovisningsstandard 1 – Utformning av finansiella rapporter ändras i enlighet med bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Alla företag ska tillämpa de ändringar som avses i artikel 1, senast från och med den första dagen av deras första räkenskapsår som inleds den 1 januari 2024 eller senare.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 19 december 2023.

På kommissionens vägnar

Ursula VON DER LEYEN

Ordförande


(1)   EUT L 243, 11.9.2002, s. 1.

(2)  Kommissionens förordning (EU) 2023/1803 av den 13 september 2023 om antagande av vissa internationella redovisningsstandarder i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1606/2002 (EUT L 237, 26.9.2023, s. 1).


BILAGA

Klassificering av skulder som kortfristiga eller långfristiga och Långfristiga skulder med kovenanter

Ändringar av IAS 1

Ändringar av IAS 1 – Utformning av finansiella rapporter

Punkterna 60, 69, 71, 73, 74 och 76 ändras. Punkterna 72A, 72B, 75A, 76A, 76B, 139U och 139W läggs till. Punkt 76ZA läggs till direkt efter punkt 76. Punkt 139D ska utgå. Rubriker läggs till före punkterna 70, 71, 72A och 76A. Punkterna 70, 72 och 75 ändras inte, men tas ändå med här för att underlätta läsningen.

”STRUKTUR OCH INNEHÅLL

[...]

Rapport över finansiell ställning

...

Gränsdragning mellan kortfristiga och långfristiga skulder

60.

Ett företag ska klassificera omsättnings- och anläggningstillgångar samt kort- och långfristiga skulder separat i rapporten över finansiell ställning enligt punkterna 66–76B, förutom när en klassificering som bygger på likviditet ger information som är tillförlitlig och mer relevant. När detta undantag tillämpas ska ett företag ta upp alla tillgångar och skulder i likviditetsordning.

[...]

Kortfristiga skulder

69.

Ett företag ska klassificera en skuld som kortfristig när

a)

det väntar sig att reglera skulden i sin normala verksamhetscykel,

b)

det innehar skulden främst för handelsändamål,

c)

skulden ska regleras inom tolv månader efter rapportperioden, eller

d)

det inte vid slutet av rapportperioden har en rättighet att senarelägga skuldens reglering i minst tolv månader efter rapportperioden.

Ett företag ska klassificera alla andra skulder som långfristiga.

Normal verksamhetscykel (punkt 69 a)

70.

Vissa kortfristiga skulder, såsom leverantörsskulder och vissa upplupna personalkostnader och andra rörelsekostnader, är en del av det rörelsekapital som används i företagets normala verksamhetscykel. Ett företag klassificerar sådana rörelserelaterade poster som kortfristiga skulder, även om de förfaller till betalning efter mer än tolv månader efter rapportperioden. Samma normala verksamhetscykel används vid klassificeringen av ett företags tillgångar och skulder. När företagets normala verksamhetscykel inte är tydligt identifierbar antas den uppgå till tolv månader.

Innehas främst för handelsändamål (punkt 69 b) eller ska regleras inom tolv månader (punkt 69 c)

71.

Andra kortfristiga skulder regleras inte inom ramen för den normala verksamhetscykeln, utan förfaller till betalning inom tolv månader efter rapportperioden eller innehas främst för handelsändamål. Exempel är vissa finansiella skulder som uppfyller definitionen av att innehas för handel i IFRS 9, checkräkningskrediter och den kortfristiga delen av långfristiga finansiella skulder, obetalda utdelningar, inkomstskatter och andra icke rörelserelaterade skulder. Finansiella skulder som utgör långfristig finansiering (det vill säga som inte ingår i det rörelsekapital som används i företagets normala verksamhetscykel) och som inte förfaller till betalning inom tolv månader efter rapportperioden är långfristiga skulder, och omfattas av punkterna 72A–75.

72.

Ett företag klassificerar sina finansiella skulder som kortfristiga skulder när de förfaller till betalning inom tolv månader efter rapportperioden även om

a)

den ursprungliga löptiden översteg tolv månader, och

b)

en överenskommelse om långfristig refinansiering eller om en långfristigt ändrad amorteringsplan träffas efter rapportperioden och innan de finansiella rapporterna godkänns för utfärdande.

Rättighet att senarelägga reglering i minst tolv månader (punkt 69 d)

72A

Ett företags rättighet att senarelägga reglering av en skuld i minst tolv månader efter rapportperioden måste ha ekonomisk innebörd och, såsom framgår av punkterna 72B–75, föreligga i slutet av rapportperioden.

72B

Ett företags rättighet att senarelägga reglering av en skuld som följer av ett låneavtal i minst tolv månader efter rapportperioden kan villkoras av att företaget uppfyller vissa villkor som anges i det låneavtalet (kovenanter). För tillämpningen av punkt 69 d ska sådana kovenanter

a)

påverka om denna rättighet föreligger i slutet av rapportperioden, såsom beskrivs i punkterna 74–75, om ett företag är skyldigt att uppfylla kovenanten vid eller före rapportperiodens slut; kovenanten påverkar huruvida rättigheten föreligger vid slutet av rapportperioden även om uppfyllandet av den bedöms först efter rapportperiodens slut (till exempel en kovenant baserad på företagets finansiella ställning vid rapportperiodens slut där uppfyllandet bedöms först efter rapportperiodens slut);

b)

inte påverka huruvida denna rätt föreligger i slutet av rapportperioden om ett företag är skyldigt att uppfylla kovenanten först efter rapportperiodens slut (till exempel en kovenant baserad på företagets finansiella ställning sex månader efter rapportperiodens slut).

[...]

73.

Om ett företag vid slutet av rapportperioden har rätt att förlänga en förpliktelse i minst tolv månader efter rapportperioden enligt en befintlig kreditlimit, klassificerar det förpliktelsen som långfristig även om den i annat fall skulle förfalla inom en kortare tidsperiod. Om företaget inte har någon sådan rätt tar det inte hänsyn till möjligheten att refinansiera förpliktelsen och klassificerar den som kortfristig.

74.

Om ett företag bryter mot en kovenant i ett långfristigt låneavtal vid eller före rapportperiodens slut med effekten att skulden blir betalbar vid anfordran klassificeras skulden som en kortfristig skuld även om långivaren, efter rapportperioden och innan de finansiella rapporterna godkänns för utfärdande, gick med på att inte kräva betalning till följd av avtalsbrottet. Ett företag klassificerar skulden som kortfristig eftersom det, vid rapportperiodens slut, inte har rättighet att senarelägga skuldens reglering i minst tolv månader efter detta datum.

75.

Ett företag klassificerar emellertid skulden som långfristig om långivaren vid rapportperiodens slut gick med på att erbjuda anstånd i minst tolv månader efter rapportperioden, under vilket företaget kan korrigera avtalsbrottet och under vilket långivaren inte kan begära omedelbar betalning.

75A

Klassificeringen av en skuld påverkas inte av sannolikheten att företaget kommer att utnyttja sin rättighet att senarelägga skuldens reglering i minst tolv månader efter rapportperioden. Om en skuld uppfyller kriterierna i punkt 69 för att klassificeras som långfristig, ska den klassificeras som långfristig även om företagsledningen avser att eller förväntar sig att företaget ska reglera skulden inom tolv månader efter rapportperioden, eller om företaget reglerar skulden mellan rapportperiodens slut och den dag då de finansiella rapporterna godkänns för utfärdande. Under båda dessa omständigheter kan dock företaget behöva lämna upplysningar om tidpunkten för regleringen för att göra det möjligt för användare av företagets finansiella rapporter att förstå vilken inverkan skulden har på företagets finansiella ställning (se punkterna 17 c och 76 d).

76.

Om följande händelser inträffar mellan rapportperiodens slut och den dag de finansiella rapporterna godkänns för utfärdande, lämnas upplysning om dessa händelser som händelser efter rapportperioden som inte beaktas, enligt IAS 10 Händelser efter rapportperioden:

a)

Långfristig refinansiering av en skuld som är klassificerad som kortfristig (se punkt 72),

b)

ett brott mot ett långfristigt låneavtal som klassificeras som kortfristigt (se punkt 74),

c)

beviljande av anstånd från långivaren för att korrigera ett brott mot ett långfristigt låneavtal som klassificeras som kortfristigt (se punkt 75), och

d)

reglering av en skuld som klassificeras som långfristig (se punkt 75A).

76ZA

Vid tillämpning av punkterna 69–75 kan ett företag klassificera skulder som följer av låneavtal som långfristiga när företagets rättighet att senarelägga reglering av dessa skulder är villkorad av att företaget uppfyller kovenanter inom tolv månader efter rapportperioden (se punkt 72B b). I sådana situationer ska företaget lämna upplysningar i noterna som gör det möjligt för användare av finansiella rapporter att förstå risken för att skulderna kan bli återbetalningsbara inom tolv månader efter rapportperioden, inbegripet

a)

information om kovenanterna (inbegripet typ av kovenanter och när företaget är skyldigt att uppfylla dem) och det redovisade värdet av relaterade skulder,

b)

eventuella sakförhållanden och omständigheter som tyder på att företaget kan ha svårt att uppfylla kovenanterna, till exempel att företaget under eller efter rapportperioden har vidtagit åtgärder för att undvika eller minska en potentiell överträdelse. Sådana sakförhållanden och omständigheter skulle också kunna inbegripa situationen att företaget inte skulle ha uppfyllt kovenanterna om bedömningen av uppfyllandet skulle göras på grundval av företagets omständigheter vid slutet av rapportperioden.

[…]

Reglering (punkterna 69 a, 69 c och 69 d)

76A

Vid klassificering av en skuld som kortfristig eller långfristig avses med reglering en överföring till motparten som leder till utsläckning av skulden. Överföringen kan utgöras av

a)

likvida medel eller andra ekonomiska resurser – till exempel varor eller tjänster, eller

b)

företagets egna egetkapitalinstrument, såvida inte punkt 76B är tillämplig.

76B

Villkor för en skuld som, om motparten så väljer, skulle kunna leda till att skulden regleras genom överföring av företagets egna egetkapitalinstrument påverkar inte dess klassificering som kortfristig eller långfristig om, med tillämpning av IAS 32 Finansiella instrument: Klassificering, företaget klassificerar rättigheten som ett egetkapitalinstrument och redovisar det separat från skulden som en egetkapitalkomponent i ett sammansatt finansiellt instrument.

[...]

ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER OCH IKRAFTTRÄDANDE

[...]

139D

[utgår]

[...]

139U

Genom Klassificering av skulder som kortfristiga eller långfristiga, som utfärdades i januari 2020, ändrades punkterna 69, 73, 74 och 76 och punkterna 72A, 75A, 76A och 76B lades till. Ett företag ska tillämpa dessa ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2024 eller senare retroaktivt i enlighet med IAS 8. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar dessa ändringar för en tidigare period efter utfärdandet av Långfristiga skulder med kovenanter (se punkt 139W) ska det också tillämpa Långfristiga skulder med kovenanter för den perioden. Om ett företag tillämpar Klassificering av skulder som kortfristiga eller långfristiga för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta.

[…]

139W

Genom Långfristiga skulder med kovenanter, som utfärdades i oktober 2022, ändrades punkterna 60, 71, 72A, 74 och 139U och punkterna 72B och 76ZA lades till. Ett företag ska tillämpa

a)

ändringen av punkt 139U omedelbart efter utfärdandet av Långfristiga skulder med kovenanter,

b)

alla andra ändringar för räkenskapsår som börjar den 1 januari 2024 eller senare retroaktivt i enlighet med IAS 8. Tidigare tillämpning är tillåten. Om ett företag tillämpar dessa ändringar för en tidigare period ska det också tillämpa Klassificering av skulder som kortfristiga eller långfristiga för den perioden. Om ett företag tillämpar Långfristiga skulder med kovenanter för en tidigare period ska det lämna upplysning om detta.”


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/2822/oj

ISSN 1977-0820 (electronic edition)


Top