Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0925

    Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/925 av den 29 maj 2017 om tillfälligt tillstånd för vissa medlemsstater att certifiera utgångsmaterial av vissa arter av fruktplantor som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden och om upphävande av genomförandebeslut (EU) 2017/167 [delgivet med nr C(2017) 2800]

    C/2017/2800

    EUT L 140, 31.5.2017, p. 7–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/925/oj

    31.5.2017   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 140/7


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2017/925

    av den 29 maj 2017

    om tillfälligt tillstånd för vissa medlemsstater att certifiera utgångsmaterial av vissa arter av fruktplantor som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden och om upphävande av genomförandebeslut (EU) 2017/167

    [delgivet med nr C(2017) 2800]

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets direktiv 2008/90/EG av den 29 september 2008 om saluföring av fruktplantsförökningsmaterial och fruktplantor avsedda för fruktproduktion (1), särskilt artiklarna 4, 6.4, 9.1 och 13.3,

    med beaktande av kommissionens genomförandedirektiv 2014/98/EU av den 15 oktober 2014 om genomförande av rådets direktiv 2008/90/EG vad gäller särskilda krav för de släkten och arter av fruktplantor som avses i bilaga I till det direktivet, särskilda krav som ska uppfyllas av leverantörerna och tillämpningsbestämmelser för officiella inspektioner (2), särskilt artikel 8.4, och

    av följande skäl:

    (1)

    I genomförandedirektiv 2014/98/EU fastställs bestämmelser om produktion, certifiering och saluföring av utgångsmaterial, elitmaterial, certifierat material och fruktplantor.

    (2)

    Enligt artikel 8.1 i genomförandedirektiv 2014/98/EU ska utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial produceras under insektsskyddade förhållanden. Enligt artikel 8.4 i det direktivet får dock en medlemsstat, för vissa släkter eller arter och på vissa villkor, beviljas tillstånd att certifiera utgångsmaterial som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden eller som förökas från moderplantor för utgångsmaterial som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden.

    (3)

    Belgien, Tjeckien, Frankrike och Spanien har begärt tillfälligt tillstånd att få certifiera utgångsmaterial av vissa arter som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden.

    (4)

    Kommissionen ansåg att leverantörerna i dessa medlemsstater bör ges tillräckligt med tid för att anpassa sina produktionssystem och samtidigt fortsätta med sin produktion på friland under icke insektsskyddade förhållanden, eftersom det krävs omfattande investeringar i mänskliga och finansiella resurser för att uppföra insektsskyddade anläggningar.

    (5)

    Tillstånd att certifiera utgångsmaterial som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden för vissa släkter eller arter beviljades följaktligen dessa medlemsstater genom kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/167 (3).

    (6)

    Tillstånden för Belgien och Frankrike beviljades för en kort period av två år, eftersom producenterna i Belgien och Frankrike hade börjat investera i uppförandet av insektsskyddade anläggningar i ett tidigt skede. De tillfälliga tillstånden för Tjeckien och Spanien beviljades däremot för en period av fem år, eftersom producenterna i dessa medlemsstater behöver mer tid för att kunna uppfylla kraven för produktion i insektsskyddade anläggningar.

    (7)

    De tillfälliga tillstånd som har beviljats Belgien, Tjeckien, Frankrike och Spanien bör bibehållas, eftersom de villkor som motiverade att de beviljades fortfarande uppfylls.

    (8)

    Sverige lämnade in en begäran om tillfälligt tillstånd i enlighet med artikel 8.4 i genomförandedirektiv 2014/98/EU vid ett senare datum än Belgien, Tjeckien, Frankrike och Spanien.

    (9)

    Leverantörerna i Sverige bör ges tillräckligt med tid för att anpassa sina produktionssystem och samtidigt fortsätta med sin produktion på friland under icke insektsskyddade förhållanden, eftersom det krävs omfattande investeringar i mänskliga och finansiella resurser för att uppföra sådana insektsskyddade anläggningar.

    (10)

    Även Sverige bör därför beviljas tillfälligt tillstånd att certifiera utgångsmaterial som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden för vissa släkter eller arter. Detta tillstånd bör gälla för en period av fem år, eftersom producenterna i Sverige behöver relativt lång tid för att kunna uppfylla kravet för produktion i insektsskyddade anläggningar.

    (11)

    I genomförandebeslut (EU) 2017/167 fastställs lämpliga åtgärder för Belgien, Tjeckien, Frankrike och Spanien för att säkerställa samma hälsostatus hos utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial som produceras på friland som hos utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial som produceras i insektsskyddade anläggningar. I dessa åtgärder beaktas behovet av att begränsa infektionsrisken med avseende på klimatförhållandena, odlingsförhållandena för det utgångsmaterial och de moderplantor för utgångsmaterial som berörs samt avståndet till odlade och vilda arter av betydelse för det utgångsmaterial och de moderplantor för utgångsmaterial som berörs på grundval av expertkunskap om de relevanta skadegörarnas förekomst och biologi.

    (12)

    De åtgärder gällande hälsostatus hos utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial som fastställs för Belgien, Tjeckien, Frankrike och Spanien i genomförandebeslut (EU) 2017/167 bör bibehållas och liknande åtgärder bör fastställas för Sverige.

    (13)

    För tydlighetens och den rättsliga säkerhetens skull bör genomförandebeslut (EU) 2017/167 upphävas och ersättas med ett nytt beslut.

    (14)

    De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Tillstånd

    1.   Belgien och Frankrike får till och med den 31 december 2018 certifiera utgångsmaterial som tillhör de relevanta arter som förtecknas i bilagan och som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden, förutsatt att kraven i artiklarna 2, 3 och 4 är uppfyllda.

    Belgien och Frankrike får till och med den 31 december 2018 även certifiera utgångsmaterial som förökats från moderplantor för utgångsmaterial som tillhör de relevanta arter som förtecknas i bilagan och som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden, förutsatt att kraven i artiklarna 2, 3 och 4 är uppfyllda.

    2.   Tjeckien och Spanien får till och med den 31 december 2022 certifiera utgångsmaterial som tillhör de relevanta arter som förtecknas i bilagan och som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden, förutsatt att kraven i artiklarna 2, 3 och 4 är uppfyllda.

    Tjeckien och Spanien får till och med den 31 december 2022 även certifiera utgångsmaterial som förökats från moderplantor för utgångsmaterial som tillhör de relevanta arter som förtecknas i bilagan och som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden, förutsatt att kraven i artiklarna 2, 3 och 4 är uppfyllda.

    3.   Sverige får till och med den 31 maj 2023 certifiera utgångsmaterial som tillhör de relevanta arter som förtecknas i bilagan och som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden, förutsatt att kraven i artiklarna 2, 3 och 4 är uppfyllda.

    Sverige får till och med den 31 maj 2023 även certifiera utgångsmaterial som förökats från moderplantor för utgångsmaterial som tillhör de relevanta arter som förtecknas i bilagan och som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden, förutsatt att kraven i artiklarna 2, 3 och 4 är uppfyllda.

    Artikel 2

    Bevarande

    1.   Utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial som produceras på friland ska bevaras i enlighet med kraven i avsnitt A i bilagan för de berörda medlemsstaterna och arterna.

    2.   Verktyg och maskiner för ympning och beskärning ska kontrolleras, rengöras och desinficeras före och efter varje användning på det berörda utgångsmaterialet och de berörda moderplantorna för utgångsmaterial.

    3.   Det ska vara ett lämpligt avstånd mellan moderplantorna för utgångsmaterial för att minimera rotkontakten mellan dessa plantor. Det ska också vara ett lämpligt avstånd mellan förökningsmaterial som är utgångsmaterial för att minimera rotkontakten mellan dessa förökningsmaterial.

    Artikel 3

    Okulärbesiktning, provtagning och tester

    Utöver de krav på okulärbesiktning, provtagning och tester som fastställs i artiklarna 10 och 11 i genomförandedirektiv 2014/98/EU ska de berörda medlemsstaterna säkerställa att kraven för de berörda arterna i avsnitt B i bilagan till detta beslut är uppfyllda.

    Artikel 4

    Märkning av utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial

    1.   Utöver de uppgifter som krävs enligt artikel 2.2 i kommissionens genomförandedirektiv 2014/96/EU (4) ska etiketten på det utgångsmaterial och de moderplantor för utgångsmaterial som produceras i Belgien och Frankrike i enlighet med detta beslut innehålla följande uppgifter: ”Producerat/de på friland i enlighet med kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/925. Får certifieras till och med den 31 december 2018.”

    Utöver de uppgifter som krävs enligt artikel 2.2 i genomförandedirektiv 2014/96/EU ska etiketten på det utgångsmaterial och de moderplantor för utgångsmaterial som produceras i Tjeckien och Spanien i enlighet med detta beslut innehålla följande uppgifter: ”Producerat/de på friland i enlighet med kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/925. Får certifieras till och med den 31 december 2022.”

    Utöver de uppgifter som krävs enligt artikel 2.2 i genomförandedirektiv 2014/96/EU ska etiketten på det utgångsmaterial och de moderplantor för utgångsmaterial som produceras i Sverige i enlighet med detta beslut innehålla följande uppgifter: ”Producerat/de på friland i enlighet med kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/925. Får certifieras till och med den 31 maj 2023.”

    2.   När ett följedokument föreskrivs enligt artikel 3.1 i genomförandedirektiv 2014/96/EU får de uppgifter på den officiella etiketten som avses i punkt 1 i denna artikel begränsas till ”Producerat på friland”. I sådana fall ska följedokumentet till det utgångsmaterial och de moderplantor för utgångsmaterial som berörs, utöver de uppgifter som krävs enligt artikel 3.2 i genomförandedirektiv 2014/96/EU, innehålla uppgifterna i punkt 1 i denna artikel.

    Artikel 5

    Märkning av elitmaterial och certifierat material

    1.   Utöver de uppgifter som krävs enligt artikel 2.2 i genomförandedirektiv 2014/96/EU ska etiketten på det elitmaterial och certifierade material som förökats från utgångsmaterial som produceras i enlighet med detta beslut innehålla följande uppgifter: ”Härrör från material som producerats på friland i enlighet med kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/925.”

    2.   När ett följedokument föreskrivs enligt artikel 3.1 i genomförandedirektiv 2014/96/EU får de uppgifter på den officiella etiketten som avses i punkt 1 i denna artikel begränsas till ”Härrör från material som producerats på friland”. I sådana fall ska följedokumentet, utöver de uppgifter som krävs enligt artikel 3.2 i genomförandedirektiv 2014/96/EU, innehålla uppgifterna i punkt 1 i denna artikel.

    Artikel 6

    Anmälan

    Varje medlemsstat som enligt artikel 1 får certifiera utgångsmaterial ska omedelbart anmäla eventuella certifieringar enligt den artikeln till kommissionen och övriga medlemsstater. Anmälan ska innehålla uppgifter om mängden utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial samt om vilka arter detta utgångsmaterial och dessa moderplantor för utgångsmaterial tillhör.

    Artikel 7

    Upphävande

    Genomförandebeslut (EU) 2017/167 ska upphöra att gälla.

    Artikel 8

    Adressater

    Detta beslut riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 29 maj 2017.

    På kommissionens vägnar

    Vytenis ANDRIUKAITIS

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EUT L 267, 8.10.2008, s. 8.

    (2)  EUT L 298, 16.10.2014, s. 22.

    (3)  Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/167 av den 30 januari 2017 om tillfälligt tillstånd för Belgien, Tjeckien, Frankrike och Spanien att certifiera utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial av de särskilda arter av fruktplantor som anges i bilaga I till rådets direktiv 2008/90/EG och som produceras på friland under icke insektsskyddade förhållanden (EUT L 27, 1.2.2017, s. 143).

    (4)  Kommissionens genomförandedirektiv 2014/96/EU av den 15 oktober 2014 om kraven för märkning, försegling och förpackning av fruktplantsförökningsmaterial och fruktplantor avsedda för fruktproduktion, inom tillämpningsområdet för rådets direktiv 2008/90/EG (EUT L 298, 16.10.2014, s. 12).


    BILAGA

    AVSNITT A

    Förteckning över de arter som avses i artikel 1 samt de krav för bevarande som avses i artikel 2

    1.   Belgien

    1.1   Förteckning över arter:

    Malus domestica Mill., Prunus avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica och Pyrus communis L. samt grundstammar av dessa arter.

    1.2   Krav för alla de arter som förtecknas ovan

    1.2.1   Åtgärder

    Om man vid okulärbesiktningar påvisar förekomst av insektsvektorer av betydelse för de skadegörare som förtecknas i del A i bilaga I och i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU ska insekticidbehandling utföras.

    1.3   Specifika krav för vissa arter

    1.3.1   Prunus avium, P. cerasus, P. domestica och P. persica

    1.3.1.1   Odlingsförhållanden

    Utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial ska förhindras från att blomma.

    2.   Tjeckien

    2.1   Förteckning över arter:

    Castanea sativa Mill. och Juglans regia L.

    2.2   Krav för de båda arter som förtecknas ovan

    2.2.1   Åtgärder

    Om det råder osäkerhet vad gäller förekomst av de relevanta skadegörare som förtecknas i del A i bilaga I och i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU på utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial, ska detta utgångsmaterial och dessa moderplantor för utgångsmaterial omedelbart avlägsnas.

    2.2.2   Odlingsförhållanden

    Moderplantor för utgångsmaterial ska förhindras från att blomma genom årlig beskärning i början av varje vegetationsperiod.

    2.3   Specifika krav för vissa arter

    2.3.1   Juglans regia L.

    2.3.1.1   Odlingsförhållanden

    Moderplantor för utgångsmaterial ska odlas i områden där okulärbesiktningar har bekräftat frånvaron av vektorer för körsbärsbladrullvirus.

    3.   Frankrike

    3.1   Förteckning över arter:

    Castanea sativa Mill., Corylus avellana L., Cydonia oblonga Mill., Juglans regia L., Malus domestica Mill., Prunus amygdalus, P. armeniaca, P. avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica, P. salicina och Pyrus communis L.

    3.2   Krav för alla de arter som förtecknas ovan

    3.2.1   Åtgärder

    Om man vid okulärbesiktningar påvisar förekomst av insektsvektorer av betydelse för de skadegörare som förtecknas i del A i bilaga I och i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU ska insekticidbehandling utföras.

    3.2.2   Odlingsförhållanden

    Moderplantor för utgångsmaterial ska ympas på grundstammar som producerats genom odling in vitro, om sådana finns tillgängliga.

    3.3   Specifika krav för vissa arter

    3.3.1   Prunus amygdalus, P. armeniaca, P. avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica och P. salicina

    Utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial ska förhindras från att blomma.

    4.   Spanien

    4.1   Förteckning över arter:

    Olea europaea L., Prunus amygdalus x P. persica, P. armeniaca, P. domestica, P. domestica x P. salicina, P. dulcis, P. persica och Pyrus communis L.

    4.2   Krav för alla de arter som förtecknas ovan

    4.2.1   Åtgärder

    Om man vid okulärbesiktningar påvisar förekomst av insektsvektorer av betydelse för de skadegörare som förtecknas i del A i bilaga I och i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU ska insekticidbehandling utföras.

    4.3   Specifika krav för vissa arter

    4.3.1   Olea europaea L.

    4.3.1.1   Isoleringsavstånd

    Det ska vara ett isoleringsavstånd på minst 100 m till alla de odlade eller vilda Olea europaea L. som inte omfattas av ett certifieringssystem.

    4.3.2   Prunus amygdalus x P. persica, P. armeniaca, P. domestica, P. domestica x P. salicina, P. dulcis och P. persica

    4.3.2.1   Isoleringsavstånd

    Det ska vara ett isoleringsavstånd på minst 500 m till alla de odlade eller vilda Prunus amygdalus, P. cerasus och P. prunophora som inte omfattas av ett certifieringssystem.

    4.3.2.2   Odlingsförhållanden

    Utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial ska förhindras från att blomma.

    4.3.3   Pyrus communis L.

    4.3.3.1   Isoleringsavstånd

    Det ska vara ett isoleringsavstånd på minst 500 m till alla de odlade eller vilda P. communis L. som inte omfattas av ett certifieringssystem.

    4.3.3.2   Odlingsförhållanden

    Utgångsmaterial och moderplantor för utgångsmaterial ska förhindras från att blomma.

    5.   Sverige

    5.1   Förteckning över arter:

    Malus domestica Mill. och Pyrus communis L.

    5.2   Krav för alla de arter som förtecknas ovan

    5.2.1   Åtgärder

    Om förekomst av de insekter som förtecknas i del A i bilaga I till genomförandedirektiv 2014/98/EU påvisas ska insekticidbehandling utföras.

    5.2.2   Isoleringsavstånd

    Det ska vara ett isoleringsavstånd på minst 500 m till alla de odlade eller vilda plantor av Malus domestica Mill. och Pyrus communis L. som inte omfattas av ett certifieringssystem.

    Genom undantag från detta ska det vara ett isoleringsavstånd på minst 40 m från en genbank av plantor av Malus domestica Mill. som inte omfattas av ett certifieringssystem, om

    a)

    provtagning och tester av plantor i den genbanken utförs i enlighet med kraven i genomförandedirektiv 2014/98/EU för de berörda arterna, och

    b)

    okulärbesiktningar i den genbanken utförs minst två gånger per vegetationsperiod.

    AVSNITT B

    Krav för okulärbesiktning, provtagning och tester som avses i artikel 3

    1.   Belgien

    1.1   Krav för alla arter som förtecknas i avsnitt A punkt 1.1

    1.1.1   Okulärbesiktning

    Okulärbesiktningar ska utföras minst en gång per år med avseende på förekomst av insektsvektorer av betydelse för de skadegörare som förtecknas i del A i bilaga I och i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU.

    1.2   Specifika krav för vissa arter

    1.2.1   Malus domestica Mill. och Pyrus communis L.

    1.2.1.1   Provtagning och tester

    Varje moderplanta för utgångsmaterial ska provtas och testas varje år med avseende på de virus som överförs via insekter och pollen och som förtecknas i del A i bilaga I och i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU.

    1.2.2   Prunus avium, P. cerasus, P. domestica och P. persica

    1.2.2.1   Provtagning och tester

    Varje moderplanta för utgångsmaterial ska provtas och testas varje år och vid varje uppförökningscykel med avseende på de virus som överförs via insekter och pollen och som förtecknas i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU.

    2.   Tjeckien

    2.1   Specifika krav för vissa arter

    2.1.1   Castanea sativa Mill.

    2.1.1.1   Okulärbesiktning

    Okulärbesiktningar enligt artikel 10.1 i genomförandedirektiv 2014/98/EU ska utföras under perioden april–maj.

    2.1.2   Juglans regia L.

    2.1.2.1   Okulärbesiktning

    Okulärbesiktningar enligt artikel 10.1 i genomförandedirektiv 2014/98/EU ska utföras på sensommaren eller hösten.

    3.   Frankrike

    3.1   Specifika krav för vissa arter

    3.1.1   Corylus avellana L.

    3.1.1.1   Provtagning och tester

    Varje moderplanta för utgångsmaterial ska provtas och testas varje år med avseende på äpplemosaikvirus (ApMV).

    3.1.2   Cydonia oblonga Mill., Malus domestica Mill. och Pyrus communis L.

    3.1.2.1   Provtagning och tester

    Varje moderplanta för utgångsmaterial ska provtas och testas varje år med avseende på Apple chlorotic leaf spot virus (ACLSV), Apple stem-grooving virus (ASGV), Apple stem-pitting virus (ASPV) och gummived.

    3.1.3   Prunus amygdalus, P. armeniaca, P. avium, P. cerasus, P. domestica, P. persica och P. salicina

    3.1.3.1   Provtagning och tester

    Varje moderplanta för utgångsmaterial ska provtas och testas varje år och vid varje uppförökningscykel med avseende på plommondvärgsjukevirus (PDV) och prunusringfläckvirus (PNRSV). När det gäller P. persica ska varje moderplanta för utgångsmaterial provtas och testas varje år och vid varje uppförökningscykel med avseende på Peach latent mosaic viroid (PLMVd).

    4.   Spanien

    4.1   Specifika krav för vissa arter

    4.1.1   Olea europaea L. och Pyrus communis L.

    4.1.1.1   Provtagning och tester

    Varje moderplanta för utgångsmaterial ska provtas och testas varje år med avseende på de virus och virusliknande sjukdomar som förtecknas i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU.

    4.1.2   Prunus amygdalus x P. persica, P. armeniaca, P. domestica, P. domestica x P. salicina, P. dulcis och P. persica

    4.1.2.1   Provtagning och tester

    Provtagning och tester ska utföras varje år med avseende på de virus och virusliknande sjukdomar som förtecknas i bilaga II till genomförandedirektiv 2014/98/EU.

    5.   Sverige

    5.1   Krav för alla arter som förtecknas i avsnitt A punkt 5.1

    5.1.1   Okulärbesiktning

    Okulärbesiktningar enligt artikel 10.1 i genomförandedirektiv 2014/98/EU ska utföras minst två gånger per vegetationsperiod.


    Top