Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0544

    Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 544/2014 av den 15 maj 2014 om ändring av rådets förordning (EG) nr 302/2009 om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet

    EUT L 163, 29.5.2014, p. 7–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 05/10/2016; tyst upphävande genom 32016R1627

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/544/oj

    29.5.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 163/7


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EU) nr 544/2014

    av den 15 maj 2014

    om ändring av rådets förordning (EG) nr 302/2009 om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet

    EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 43.2,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag,

    efter det att utkastet till lagstiftningsakt översänts till de nationella parlamenten,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

    i enlighet med det ordinarie lagstiftningsförfarandet (2), och

    av följande skäl:

    (1)

    Unionen är en part i den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (3) (nedan kallad konventionen).

    (2)

    Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (nedan kallad Iccat), som inrättats genom konventionen, antog vid sitt 16:e särskilda möte 2008 rekommendation 08-05 om att upprätta en ny återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet, som ska ersätta den tidigare återhämtningsplanen som antogs 2006. Rådets förordning (EG) nr 302/2009 (4) antogs för att genomföra dessa internationella bevarandeåtgärder på unionsnivå.

    (3)

    Vid sitt 17:e särskilda möte 2010 antog Iccat rekommendation 10-04 om ändring av den fleråriga återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk. Förordning (EG) nr 302/2009 har sedermera ändrats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 500/2012 (5) för att genomföra dessa internationella bevarandeåtgärder på unionsnivå.

    (4)

    Vid sitt 18:e särskilda möte 2012 antog Iccat rekommendation 12-03 om ytterligare ändring av den fleråriga återhämtningsplanen för blåfenad tonfisk. För att bättre anpassa fiskesäsongerna till flottornas verksamhet omfattar rekommendation 12-03 en ändring av fiskesäsongerna; dessa definieras nu som öppna säsonger, i motsats till fredningstider i tidigare Iccat-rekommendationer. Dessutom har de konkreta datum då fiske tillåts med notfartyg, spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg ändrats. Slutligen var det nödvändigt att införa en bestämmelse som uttryckligen tillät fiske året runt med alla andra fiskeredskap, med undantag för alla slags drivgarn, för att undvika osäkerhet med avseende på redskap som inte omfattas av särskilda bestämmelser om fiskeperioder. Perioder och datum för fiskesäsongerna i Atlanten kan komma att revideras av Iccat under 2015 enligt rekommendationerna från Iccats ständiga kommitté för forskning och statistik

    (5)

    Vid sitt 23:e ordinarie möte i november 2013 antog Iccat rekommendation 13-08 som kompletterar rekommendation 12-03, i syfte att möjliggöra sådana ändringar i fiskesäsongerna för spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg i östra Atlanten som inte påverkar skyddet av lekområdena för blåfenad tonfisk i Medelhavet. I den Iccat-rekommendationen anges att de avtalsslutande parterna samt de samarbetande icke avtalsslutande parterna, organisationerna och fiskeriorganisationerna får ange ett annat startdatum för fiskesäsongerna för sina spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg som är verksamma i östra Atlanten, samtidigt som den sammanlagda tid som den öppna säsongen för dessa fisken varar ska vara oförändrad. I den Iccat-rekommendationen fastställs också regler för användningen av stereokamera vid placering i kasse. Avsikten är att alla tekniska specifikationer, inbegripet provtagningsurvalet, provtagningssättet, avståndet från kameran, slussens mått samt metoderna (förhållandet mellan längd och vikt) ska ses över av den ständiga kommittén för forskning och statistik vid dess möte 2014 och vid behov ändras av Iccat vid dess möte 2014 på grundval av kommitténs rekommendationer.

    (6)

    I syfte att genomföra Iccat-rekommendation 12-03 i unionsrätten för att säkerställa att bestånden av blåfenad tonfisk verkligen bevaras, för att ge rättslig säkerhet i fråga om de berörda fiskesäsongerna och, slutligen, för att ge medlemsstaterna möjlighet att korrekt definiera sina fångst-, kapacitets- och inspektionsplaner och andra rapporteringsskyldigheter, och i syfte att genomföra Iccat-rekommendation 13-08 i unionsrätten avseende användningen av stereokamerasystem inom ramen för placering i kasse och möjligheten att ange ett annat startdatum för fiskesäsongerna för spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg som är verksamma i östra Atlanten, är det nödvändigt att så snart som möjligt ändra relevanta bestämmelser i förordning (EG) nr 302/2009.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Förordning (EG) nr 302/2009 ska ändras på följande sätt:

    1.

    Artikel 7 ska ersättas med följande:

    ”Artikel 7

    Fiskesäsonger

    1.   Fiske efter blåfenad tonfisk med stora pelagiska långrevsfångstfartyg över 24 meter är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 1 januari–31 maj, med undantag för området väster om 10° W och norr om 42° N, där sådant fiske är tillåtet under perioden 1 augusti–31 januari.

    2.   Fiske efter blåfenad tonfisk med ringnotsfartyg är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 26 maj–24 juni.

    3.   Fiske efter blåfenad tonfisk med spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 1 juli–31 oktober.

    Utan hinder av första stycket, eftersom det inte påverkar skyddet av lekområdena, får medlemsstaterna i sina årliga nationella fiskeplaner för 2014 och 2015 ange ett annat startdatum för spöfiskefartyg och dörjfiskefartyg som för deras flagg och är verksamma i östra Atlanten, under förutsättning att den sammanlagda tid som den öppna säsongen för dessa fisken varar fortfarande är förenlig med första stycket.

    I unionens fiskeplan som ska överlämnas till Iccat senast den 15 februari varje år ska det anges om startdatumen för dessa fisken har ändrats, liksom koordinaterna för de berörda områdena.

    4.   Fiske efter blåfenad tonfisk med pelagiska trålare är tillåtet i östra Atlanten under perioden 16 juni–14 oktober.

    5.   Fritids- eller sportfiske efter blåfenad tonfisk är tillåtet i östra Atlanten och Medelhavet under perioden 16 juni–14 oktober.

    6.   Fiske efter blåfenad tonfisk med andra fiskeredskap än de som avses i punkterna 1–5 är tillåtet under hela året. Utan hinder härav är fiske efter blåfenad tonfisk med alla slags drivgarn förbjudet.”

    2.

    Följande artikel ska införas:

    ”Artikel 24a

    Användning av stereokameror vid placering i kasse

    Användningen av stereokamerasystem i samband med placering i kasse ska uppfylla följande krav:

    a)

    Provtagningsurvalet av levande fisk ska inte understiga 20 % av den mängd fisk som placeras i kasse; när det är tekniskt möjligt ska urvalet av levande fisk vara sekventiellt genom att vart femte exemplar mäts; ett sådant urval ska utgöras av fisk som mäts på ett avstånd av 2–8 meter från kameran.

    b)

    Den sluss som leder från den ena kassen till den andra ska ha en bredd om högst 10 meter och en höjd om högst 10 meter.

    c)

    När fiskens längdmått uppvisar en flertoppig fördelning (två eller flera grupper av olika storlek) ska det vara möjligt att använda fler än en omräkningsmetod vid ett och samma tillfälle för placering i kasse; de mest aktuella metoder som fastställts av Iccats ständiga kommitté för forskning och statistik ska användas för att omräkna standardlängder till totalvikter, på grundval av den storlekskategori som den fisk som mätts i samband med placeringen i kasse tillhör.

    d)

    Stereolängdmåtten ska valideras före varje placering i kasse, med användning av en grafisk skala på 2–8 meters avstånd.

    e)

    När resultaten av stereoprogrammet meddelas ska informationen signalera den felmarginal som beror på stereokamerasystemets tekniska specifikationer, vilken inte får överskrida +/– 5 %.”

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft den tredje dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 15 maj 2014.

    På Europaparlamentets vägnar

    M. SCHULZ

    Ordförande

    På rådets vägnar

    D. KOURKOULAS

    Ordförande


    (1)  EUT C 67, 6.3.2014, s. 157.

    (2)  Europaparlamentets ståndpunkt av den 16 april 2014 (ännu ej offentliggjord i EUT) och rådets beslut av den 8 maj 2014.

    (3)  Rådets beslut 86/238/EEG av den 9 juni 1986 om anslutning av gemenskapen till internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten, ändrat genom det protokoll som bifogas till utskottets slutbetänkande vid konferensen av staternas befullmäktigade ombud som i Paris undertecknat konventionen den 10 juli 1984 (EGT L 162, 18.6.1986, s. 33).

    (4)  Rådets förordning (EG) nr 302/2009 av den 6 april 2009 om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet, ändring av förordning (EG) nr 43/2009 och upphävande av förordning (EG) nr 1559/2007 (EUT L 96, 15.4.2009, s. 1).

    (5)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 500/2012 av den 13 juni 2012 om ändring av rådets förordning (EG) nr 302/2009 om en flerårig återhämtningsplan för blåfenad tonfisk i östra Atlanten och Medelhavet (EUT L 157, 16.6.2012, s. 1).


    Top