This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 32011Q0624(01)
Rules of procedure for the appeal committee (Regulation (EU) No 182/2011) — Adopted by the appeal committee on 29 March 2011
Arbetsordning för omprövningskommittén (förordning (EU) nr 182/2011) – Arbetsordningen antagen av omprövningskommittén den 29 mars 2011
Arbetsordning för omprövningskommittén (förordning (EU) nr 182/2011) – Arbetsordningen antagen av omprövningskommittén den 29 mars 2011
EUT C 183, 24.6.2011, p. 13–16
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
In force
24.6.2011 |
SV |
Europeiska unionens officiella tidning |
C 183/13 |
Arbetsordning för omprövningskommittén (förordning (EU) nr 182/2011)
Arbetsordningen antagen av omprövningskommittén den 29 mars 2011
2011/C 183/05
OMPRÖVNINGSKOMMITTÉN HAR ANTAGIT DENNA ARBETSORDNING
med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 182/2011 av den 16 februari 2011 om fastställande av allmänna regler och principer för medlemsstaternas kontroll av kommissionens utövande av sina genomförandebefogenheter (1), särskilt artikel 3.7, och
med beaktande av kommissionens förslag.
HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.
Artikel 1
Allmänna regler för kallelse till möte
1. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 2 ska en kommittéordförande som i enlighet med artikel 5.3 eller 5.4 i förordning (EU) nr 182/2011 beslutar att hänskjuta ett ärende till omprövningskommittén omedelbart underrätta kommitténs ledamöter och medlemsstaternas ständiga representationer (nedan kallade de ständiga representationerna) om beslutet. Dagen för det meddelandet ska anses som dagen för hänskjutande. Meddelandet om hänskjutande ska åtföljas av det slutgiltiga utkast till genomförandeakt som förelades kommittén för omröstning.
2. I sådana fall som avses i artikel 7 i förordning (EU) nr 182/2011 ska kommitténs ordförande omedelbart förelägga omprövningskommittén genomförandeakten. Dagen för föreläggandet ska anses som dagen för hänskjutande.
3. I enlighet med artikel 3.7 tredje stycket i förordning (EU) nr 182/2011 ska omprövningskommittén sammanträda tidigast 14 kalenderdagar och senast sex veckor efter dagen för hänskjutande.
4. Utom i vederbörligen motiverade fall ska ordföranden kalla till möte tidigast 14 dagar efter det att utkastet till genomförandeakt och utkastet till dagordning översänts till kommittén.
5. I enlighet med artikel 3.7 femte stycket i förordning (EU) nr 182/2011 ska kommissionen fastställa datumet för omprövningskommitténs möte i nära samarbete med medlemsstaterna, så att medlemsstaterna och kommissionen ges möjlighet att säkerställa att de är representerade på lämplig nivå.
Kommissionen ska för detta ändamål samråda med medlemsstaterna om möjliga mötesdatum. Medlemsstaterna får lägga fram förslag i detta avseende och ange vilken representationsnivå de anser vara lämplig: representationen bör vara tillräckligt hög (även ministernivå) och ha en horisontell karaktär. Representationsnivån bör som en allmän regel inte ligga under nivån i Ständiga representanternas kommitté. Kommissionen ska ta största hänsyn till medlemsstaternas förslag.
Artikel 2
Kallelse till möte i fall som gäller utkast till slutgiltiga antidumpnings- eller utjämningsåtgärder
1. I sådana fall som avses i artikel 5.5 i förordning (EU) nr 182/2011 ska kommissionen inleda samråd med medlemsstaterna omedelbart efter omröstningen.
2. Ordföranden ska informera kommitténs ledamöter och de ständiga representationerna om resultatet av samråden enligt punkt 1 och på grundval av detta förelägga omprövningskommittén
a) |
den version av utkastet till genomförandeakt som kommittén röstade om, eller |
b) |
en ändrad version av utkastet till genomförandeakt. |
Dagen för föreläggandet enligt första stycket ska anses som dagen för hänskjutande. Den ska infalla tidigast 14 kalenderdagar och senast en månad efter kommitténs möte.
3. I enlighet med artikel 5.5 andra stycket i förordning (EU) nr 182/2011 ska omprövningskommittén sammanträda tidigast 14 kalenderdagar och senast en månad efter dagen för hänskjutande.
4. I enlighet med artikel 5.5 andra stycket i förordning (EU) nr 182/2011 ska de tidsfrister som fastställs i den här artikeln inte påverka behovet av att se till att de tidsfrister som fastställs i de berörda grundläggande akterna respekteras.
Artikel 3
Möteshandlingar
1. Omprövningskommitténs ordförande ska upprätta en dagordning och översända den till omprövningskommittén.
2. Omprövningskommitténs ordförande ska med beaktande av hur brådskande och komplexa frågorna är översända kallelsen till mötet, utkasten till genomförandeakter och övriga möteshandlingar till omprövningskommitténs ledamöter i god tid före mötet, senast 14 kalenderdagar före mötesdagen, i enlighet med artikel 1.4. Handlingarna ska översändas i enlighet med artikel 11.2.
Artikel 4
Omprövningskommitténs yttrande
1. Omprövningskommittén ska yttra sig över ett utkast till genomförandeakt – eller, i sådana fall som avses i artikel 7 i förordning (EU) nr 182/2011, över en genomförandeakt – inom den tidsfrist som ordföranden i den kommittén fastställt i enlighet med artikel 3.3 och artikel 3.7 tredje stycket i förordning (EU) nr 182/2011.
2. I enlighet med artikel 3.4 och artikel 6.2 i förordning (EU) nr 182/2011 ska ordföranden sträva efter att finna lösningar som vinner största möjliga stöd inom omprövningskommittén. Före en omröstning ska ordföranden informera omprövningskommittén om det sätt på vilket diskussionerna och förslag till ändringar har beaktats, särskilt vad gäller förslag som har ett brett stöd inom omprövningskommittén.
3. Omprövningskommittén ska yttra sig med kvalificerad majoritet, i enlighet med artikel 6.1 i förordning (EU) nr 182/2011.
Genom undantag från första stycket ska omprövningskommittén i enlighet med artikel 6.5 i förordning (EU) nr 182/2011 fram till den 1 september 2012 avge sitt yttrande om utkast till slutgiltiga antidumpnings- eller utjämningsåtgärder med enkel majoritet av sina ledamöter.
4. Om ingen ledamot av omprövningskommittén invänder mot detta, får ordföranden utan formell omröstning fastställa att omprövningskommittén i samförstånd har avgivit ett positivt yttrande om utkastet till genomförandeakt.
5. Ordföranden får, på eget initiativ eller på begäran av en ledamot av omprövningskommittén, i samråd med omprövningskommitténs ledamöter skjuta upp en omröstning till slutet av mötet eller till ett senare möte.
6. Om inget yttrande avges av omprövningskommittén, ska ordföranden snarast möjligt informera ledamöterna i den kommittén om huruvida kommissionen avser att anta utkastet till genomförandeakt.
Artikel 5
Representation och beslutförhet
1. Varje medlemsstat ska betraktas som en (1) ledamot av omprövningskommittén. Varje ledamot av omprövningskommittén ska besluta om sin delegations sammansättning och underrätta ordföranden och de andra medlemsstaterna om denna, så att en så homogen representationsnivå som möjligt kan uppnås vid mötet i omprövningskommittén. Omprövningskommitténs ordförande ska meddelas varje delegations sammansättning inom skälig tid före ett möte i omprövningskommittén, senast fem kalenderdagar före mötesdagen.
2. Ersättningen från kommissionen för resekostnader ska vara begränsad till en person per medlemsstat.
3. En medlemsstats delegation får företräda högst en annan medlemsstat. En medlemsstat som låter sig företrädas ska underrätta ordföranden om detta före mötet eller senast före en omröstning.
4. För att omprövningskommittén ska kunna rösta krävs att en majoritet av medlemsstaterna är närvarande. Detta gäller även när omprövningskommittén avger ett yttrande i samförstånd. Om tidsfristen enligt artikel 3.3 och 3.7 i förordning (EU) nr 182/2011 för omprövningskommittén att avge ett yttrande har löpt ut, ska omprövningskommittén med tanke på tillämpningen av artikel 6.3 i förordningen inte anses ha avgivit något yttrande.
Artikel 6
Tredje parter och experter
1. Företrädare för tredjeländer och organisationer som på grundval av en bindande rättsakt har rätt att närvara vid mötet i kommittén ska inbjudas att närvara vid omprövningskommitténs möte.
2. Företrädare för anslutande länder ska från och med dagen för undertecknandet av anslutningsfördraget inbjudas att närvara vid omprövningskommitténs möten.
3. Om en enkel majoritet av omprövningskommitténs ledamöter understöder en framställning om att företrädare för EU-organ eller EU-kontor eller för sådana EU-byråer som i den grundläggande akten tilldelas en roll i antagandet av genomförandeakten ska inbjudas att delta i omprövningskommitténs möte, ska de berörda företrädarna inbjudas till mötet. Ordföranden får på eget initiativ besluta att bjuda in sådana företrädare. Om en enkel majoritet av medlemsstaterna motsätter sig att företrädarna i fråga deltar i mötet, får de dock inte göra detta.
4. Sådana företrädare för tredje parter som avses i punkterna 1, 2 och 3 får inte närvara vid eller delta i omprövningskommitténs omröstningar.
5. Inga andra tredje parter och inga experter som inte tillhör en medlemsstats delegation får närvara vid omprövningskommitténs möten.
Artikel 7
Skriftligt förfarande
1. Ordföranden får i enlighet med artikel 3.5 i förordning (EU) nr 182/2011 inhämta omprövningskommitténs yttrande genom skriftligt förfarande. Det skriftliga förfarandet får särskilt användas i fall där utkastet till genomförandeakt redan har diskuterats vid ett möte i omprövningskommittén.
2. Ordföranden ska utan dröjsmål – senast 14 kalenderdagar efter det att tidsfristen för att avge ett yttrande har löpt ut – informera omprövningskommitténs ledamöter om resultatet av det skriftliga förfarandet.
Artikel 8
Sekretariat
Kommissionen ska tillhandahålla omprövningskommittén sekretariatsstöd.
Artikel 9
Protokoll och sammanfattningar
1. För tillämpningen av artikel 3.6 i förordning (EU) nr 182/2011 ska det under ordförandens ansvar upprättas ett protokoll från varje möte. Omprövningskommitténs ledamöter ska ha rätt att begära att få sina ståndpunkter tagna till protokollet. Ordföranden ska utan dröjsmål – senast 1 månad efter mötet – översända protokollet till omprövningskommitténs ledamöter.
Omprövningskommitténs ledamöter ska meddela ordföranden eventuella synpunkter på protokollutkastet skriftligen. Om det råder oenighet, ska frågan diskuteras i omprövningskommittén. Om oenigheten består, ska de berörda synpunkterna tas in i en bilaga till det slutliga protokollet.
2. För tillämpningen av artikel 10 i förordning (EU) nr 182/2011 ska det under ordförandens ansvar upprättas en sammanfattning i vilken varje punkt på dagordningen och resultatet av omröstningen om de utkast till genomförandeakter som förelagts omprövningskommittén kortfattat redovisas. De enskilda ledamöternas ståndpunkter vid omprövningskommitténs överläggningar ska inte anges i sammanfattningen.
Artikel 10
Närvarolista
Ordföranden ska vid varje möte upprätta en närvarolista som även visar vilka myndigheter eller organisationer de personer som medlemsstaterna utsett som sina företrädare är knutna till.
Artikel 11
Korrespondens
1. Korrespondens som rör omprövningskommittén ska sändas till kommissionen, ställd till omprövningskommitténs ordförande.
2. Korrespondens till omprövningskommitténs ledamöter ska sändas till de ständiga representationerna. Korrespondens får dessutom sändas direkt till de personer som medlemsstaterna utsett som sina företrädare i omprövningskommittén.
3. De ständiga representationerna och kommissionen får ange en särskild central elektronisk adress för korrespondens.
Artikel 12
Tillgång till handlingar samt konfidentialitet
1. Ansökningar om tillgång till omprövningskommittéhandlingar ska behandlas i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 (2). Kommissionen ska fatta beslut om sådana ansökningar i enlighet med sin arbetsordning, i dess lydelse enligt beslut 2001/937/EG, EKSG, Euratom (3). Om en ansökan riktar sig till en medlemsstat, ska denna tillämpa artikel 5 i förordning (EG) nr 1049/2001.
2. Omprövningskommitténs överläggningar ska vara konfidentiella.
3. Handlingar som förelagts omprövningskommitténs ledamöter och företrädare för tredje parter ska vara konfidentiella, om det inte ges tillgång till dem enligt punkt 1 eller de inte på annat sätt offentliggörs av kommissionen.
4. Omprövningskommitténs ledamöter och företrädare för tredje parter ska vara skyldiga att följa de konfidentialitetskrav som anges i denna artikel. Ordföranden ska se till att företrädare för tredje parter underrättas om dessa krav.
Artikel 13
Skydd av personuppgifter
Omprövningskommitténs behandling av personuppgifter ska ske i överensstämmelse med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 (4), under ordförandens ansvar: ordföranden ska fungera som registeransvarig i den mening som avses i artikel 2 d i förordningen.
Artikel 14
Översyn
Kommissionen ska senast i april 2014 företa en utvärdering av hur denna arbetsordning har fungerat i praktiken och får därvid lägga fram ett förslag till ändring av arbetsordningen.
(1) EUT L 55, 28.2.2011, s. 13.
(2) EGT L 145, 31.5.2001, s. 43.
(3) EGT L 345, 29.12.2001, s. 94.