EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0837

2007/837/EG: Kommissionens beslut av den 30 november 2007 om genomförande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 575/2007/EG med avseende på antagandet av strategiska riktlinjer för 2008–2013 [delgivet med nr K(2007) 5822]

EUT L 330, 15.12.2007, p. 48–50 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/837/oj

15.12.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 330/48


KOMMISSIONENS BESLUT

av den 30 november 2007

om genomförande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 575/2007/EG med avseende på antagandet av strategiska riktlinjer för 2008–2013

[delgivet med nr K(2007) 5822]

(Endast de bulgariska, engelska, estniska, finska, franska, grekiska, italienska, lettiska, litauiska, maltesiska, nederländska, polska, portugisiska, rumänska, slovakiska, slovenska, spanska, svenska, tjeckiska, tyska och ungerska texterna är giltiga)

(2007/837/EG)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets beslut nr 575/2007/EG av den 23 maj 2007 om inrättande av Europeiska återvändandefonden för perioden 2008–2013 som en del av det allmänna programmet ”Solidaritet och hantering av migrationsströmmar” (1), särskilt artikel 18, och

av följande skäl:

(1)

Kommissionen bör fastställa strategiska riktlinjer som anger ramen för finansiering från fonden med avseende på den fleråriga programplaneringen 2008–2013.

(2)

Riktlinjerna bör avgränsa prioriteringarna och även, i enlighet med artikel 15.4 i beslut nr 575/2007/EG, de särskilda prioriteringar som möjliggör för medlemsstater som inte omfattas av Sammanhållningsfonden att utöka samfinansieringen av gemenskapens bidrag till 75 % för projekt som samfinansieras genom fonden.

(3)

I enlighet med artiklarna 1 och 2 i protokollet om Danmarks ställning, som är fogat till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, är detta beslut inte bindande för eller tillämpligt i Danmark.

(4)

I enlighet med artikel 3 i protokollet om Förenade kungarikets och Irlands ställning, som är fogat till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, har Irland genom en skrivelse av den 6 september 2005 meddelat sin önskan att delta i antagandet och tillämpningen av beslut nr 575/2007/EG.

(5)

I enlighet med artikel 3 i protokollet om Förenade kungarikets och Irlands ställning, som är fogat till fördraget om Europeiska unionen och fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, har Förenade kungariket genom en skrivelse av den 27 oktober 2005 meddelat sin önskan att delta i antagandet och tillämpningen av beslut nr 575/2007/EG.

(6)

Åtgärderna i detta beslut överensstämmer med yttrandet från den gemensamma kommittén ”Solidaritet och hantering av migrationsströmmar” som inrättades genom artikel 56 i Europaparlamentet och rådets beslut nr 574/2007/EG om inrättande av fonden för yttre gränser för perioden 2007–2013 som en del av det allmänna programmet ”Solidaritet och hantering av migrationsströmmar” (2).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Riktlinjerna för prioriteringarna och de särskilda prioriteringarna för den fleråriga programplaneringen 2008–2013 anges i bilagan.

Artikel 2

Detta beslut riktar sig till Konungariket Belgien, Republiken Bulgarien, Republiken Tjeckien, Förbundsrepubliken Tyskland, Republiken Estland, Irland, Hellenska republiken, Konungariket Spanien, Republiken Frankrike, Republiken Italien, Republiken Cypern, Republiken Lettland, Republiken Litauen, Storhertigdömet Luxemburg, Republiken Ungern, Republiken Malta, Konungariket Nederländerna, Republiken Österrike, Republiken Polen, Republiken Portugal, Rumänien, Republiken Slovenien, Republiken Slovakien, Republiken Finland, Konungariket Sverige samt Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland.

Utfärdat i Bryssel den 30 november 2007.

På kommissionens vägnar

Franco FRATTINI

Vice ordförande


(1)  EUT L 144, 6.6.2007, s. 45.

(2)  EUT L 144, 6.6.2007, s. 22.


BILAGA

De strategiska riktlinjer som anges nedan ska ses mot bakgrund av arbetet för en effektivare hantering av migrationsströmmar på alla nivåer som inleddes under Europeiska rådets möte i Tammerfors 1999, vilket bl.a. omfattar en gemensam politik för återvändande och kampen mot olaglig invandring.

När medlemsstaterna utarbetar sina utkast till fleråriga program bör de se till att de tillgängliga medlen från denna fond inriktas på tre av de fyra prioriteringar som anges nedan. På så sätt kan de bestämma hur de kan fördela de ekonomiska medel som de har tilldelats utifrån sina behov på effektivaste sätt.

PRIORITERING 1   Stöd till utarbetandet av en strategi för medlemsländernas hantering av återvändande

Denna prioritering omfattar utarbetandet av en integrerad hantering av återvändande i alla dess aspekter. I enlighet med artikel 3.2 i beslut nr 575/2007/EG ska den integrerade hanteringen av återvändande bygga på en heltäckande bedömning av situationen för eventuella återvändande personer i såväl medlemsstaten som i personernas ursprungsländer samt utmaningarna i samband med de planerade insatserna. Dessutom ska den omfatta mål för sådana insatser och föreslå ett stort antal åtgärder som inriktas på faktiska och hållbara återvändanden, däribland förberedelser inför, verkställande av och uppföljning av återsändanden.

Inom denna prioritering kan gemenskapens bidrag utökas till 75 % för integrerade återvändandeplaner som tar upp följande särskilda prioriteringar:

1.

Program för bistånd till frivilligt återvändande.

2.

Ekonomiska incitament och åtgärder för att ta itu med den särskilda situationen som sårbara återvändande befinner sig i.

3.

Integrerade återvändandeplaner som stöder återvändandet av tredjelandsmedborgare och statslösa personer som inte omfattas av gemenskapens återtagandeavtal eller nationella bilaterala återtagandeavtal till personernas ursprungsländer, länder där de tidigare bott eller transitländer, med vilka samarbetet när det gäller återvändande är särskilt svårt.

PRIORITERING 2   Stöd till samarbete mellan medlemsstaterna när det gäller hanteringen av återvändande

Denna prioritering innebär att man utarbetar och genomför integrerade återvändandeplaner samt samarbetar på särskilda områden inom den integrerade hanteringen av återvändande, t.ex. genom att förbereda, verkställa och följa upp gemensamma återsändanden med flyg eller landvägen.

Inom denna prioritering kan gemenskapens bidrag utökas till 75 % för projekt som tar upp följande särskilda prioritering:

Integrerade återvändandeplaner som har utformats och även kommer att genomföras i samarbete med andra medlemsstater och, om tillämpligt, med den europeiska gränsförvaltningsbyrån, icke-statliga organisationer eller internationella organisationer, i syfte att föra samman kunskaper, erfarenheter och resurser från medlemsländernas myndigheter och, om tillämpligt, från övriga berörda organisationer.

PRIORITERING 3   Stöd till särskilda nyskapande (inter)nationella redskap för hanteringen av återvändande

Denna prioritering omfattar nya eller förbättrade åtgärder för rådgivning och information inför återvändandet, återanpassningsåtgärder för återvändande personer i deras ursprungsland, metoder för samarbete med konsulära myndigheter eller andra immigrationsmyndigheter, däribland utbildning, samt åtgärder för att få information om tredjelandsmedborgare eller statslösa personer utan identitetshandlingar.

Inom denna prioritering kan gemenskapens bidrag utökas till 75 % för projekt som tar upp följande särskilda prioriteringar:

1.

Projekt som uppvisar särskilt innovativa sätt och metoder för att informera och ge råd till eventuellt återvändande personer om situationen i deras ursprungsländer eller andra nyskapande incitament för att öka antalet som återvänder frivilligt samtidigt som man tar hänsyn till de berörda personernas värdighet.

2.

Projekt som testar nya arbetsmetoder för att påskynda processen med att förse de återvändande med handlingar i samarbete med tredjeländernas konsulära myndigheter och immigrationsmyndigheter.

PRIORITERING 4   Stöd till gemenskapens standarder och bästa metoder för hanteringen av återvändande

Denna prioritering omfattar tillämpningen av de befintliga och framtida gemensamma normer som det hänvisas till i skälen 13 och 14 i beslut nr 575/2007/EG och främjandet av inter(nationella) bästa metoder och sätt att samarbeta med de berörda myndigheterna i andra medlemsstater, t.ex. genom att använda Iconet.

Inom denna prioritering kan gemenskapens bidrag utökas till 75 % för projekt som tar upp följande särskilda prioriteringar:

1.

Utvärderingar och besök på plats för att mäta vilka framsteg som gjorts med hjälp av de olika programmen, redskapen och processerna för återvändande.

2.

Åtgärder på nationell nivå för att se till att de gemensamma normerna för återvändande genomförs på ett rättvist och effektivt sätt, i enlighet med gemenskapens lagstiftning om återvändande, t.ex. när det gäller utbildning för handläggare.


Top