Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R0135

    Rådets genomförandeförordning (EU) nr 135/2014 av den 11 februari 2014 om upphävande av antidumpningstullen på import av dicyandiamid med ursprung i Folkrepubliken Kina efter en översyn vid giltighetstidens utgång i enlighet med artikel 11.2 i förordning (EG) nr 1225/2009

    EUT L 43, 13.2.2014, p. 1–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2014/135/oj

    13.2.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 43/1


    RÅDETS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 135/2014

    av den 11 februari 2014

    om upphävande av antidumpningstullen på import av dicyandiamid med ursprung i Folkrepubliken Kina efter en översyn vid giltighetstidens utgång i enlighet med artikel 11.2 i förordning (EG) nr 1225/2009

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1225/2009 av den 30 november 2009 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen (1) (nedan kallad grundförordningen), särskilt artiklarna 11.2, 11.6 och 9.

    med beaktande av det förslag som Europeiska kommissionen lagt fram efter samråd med rådgivande kommittén, och

    av följande skäl:

    1.   FÖRFARANDE

    1.1   Gällande åtgärder

    (1)

    Efter en antidumpningsundersökning (nedan kallad den ursprungliga undersökningen) införde rådet genom förordning (EG) nr 1331/2007 (2) en slutgiltig antidumpningstull (nedan kallade de slutgiltiga antidumpningsåtgärderna) på import av 1-cyanoguanidin (dicyandiamid) med ursprung i Folkrepubliken Kina (nedan kallad Kina eller det berörda landet). Åtgärderna infördes i form av en värdetull på 49,1 %.

    1.2   Begäran om översyn vid giltighetstidens utgång

    (2)

    Efter offentliggörandet av ett tillkännagivande om att de gällande slutgiltiga antidumpningsåtgärderna snart skulle upphöra att gälla (3), mottog kommissionen den 14 augusti 2012 en begäran om inledande av en översyn vid giltighetstidens utgång av dessa åtgärder enligt artikel 11.2 i grundförordningen. Begäran ingavs av AlzChem AG (nedan kallad sökanden) som svarar för 100 % av unionens sammanlagda produktion av dicyandiamid.

    (3)

    Begäran motiverades med att dumpningen och skadan för unionsindustrin sannolikt kommer att fortsätta om de slutgiltiga antidumpningsåtgärderna upphör att gälla.

    1.3   Inledande av en översyn vid giltighetstidens utgång

    (4)

    Efter samråd med rådgivande kommittén fastställde kommissionen att det förelåg tillräcklig bevisning för att inleda en översyn vid giltighetstiden utgång och offentliggjorde den 15 november 2012 i Europeiska unionens officiella tidning  (4) ett tillkännagivande om inledande av en översyn vid giltighetstidens utgång enligt artikel 11.2 i grundförordningen.

    1.4   Undersökning

    1.4.1   Översynsperiod och skadeundersökningsperiod

    (5)

    Undersökningen av fortsatt dumpning omfattade perioden 1 oktober 2011–30 september 2012 (nedan kallad översynsperioden eller i tabeller ÖP). Undersökningen av de tendenser som är av betydelse för bedömningen av sannolikheten för återkommande skada omfattade perioden från och med den 1 januari 2009 fram till översynsperiodens slut (nedan kallad skadeundersökningsperioden).

    (6)

    Efter det slutliga meddelandet av uppgifter hävdade sökanden att skadeundersökningsperioden borde ha börjat 2008, eftersom 2009 skulle resultera i undersökningsresultat som inte var representativa. För det första ska det noteras att kommissionen har ett stort utrymme för skönsmässig bedömning när det gäller vilken period som ska beaktas när skada ska fastställas. För det andra inkom sökanden med sitt krav för sent för att perioden skulle kunna ändras. Skadeundersökningsperioden meddelades tidigt i förfarandet, men sökanden ifrågasatte den inte då. Perioden kan av praktiska skäl inte ändras i ett så sent skede i förfarandet och en ändring utifrån insamlad bevisning skulle dessutom strida mot ett opartiskt genomförande av undersökningen. Ovanstående invändning avvisas därför.

    1.4.2   Parter som berörs av undersökningen

    (7)

    Kommissionen underrättade officiellt sökanden, exporterande producenter i det berörda landet, icke-närstående importörer, användare i unionen som man visste var berörda och företrädare för exportlandet om att en översyn vid giltighetstidens utgång hade inletts. Berörda parter gavs möjlighet att inom den tid som angavs i tillkännagivandet om inledande lämna skriftliga synpunkter och begära att bli hörda.

    (8)

    Eftersom det föreföll finnas ett stort antal exporterande producenter i det berörda landet och icke-närstående importörer, ansågs det lämpligt att i enlighet med artikel 17 i grundförordningen undersöka om ett stickprovsförfarande borde användas. För att kommissionen skulle kunna besluta om huruvida ett stickprovsförfarande var nödvändigt och i så fall göra ett urval, ombads de ovannämnda parterna att i enlighet med artikel 17 i grundförordningen ge sig till känna inom 15 dagar efter det att översynen hade inletts och till kommissionen lämna de uppgifter som begärts i tillkännagivandet om inledande.

    (9)

    Tolv kända exporterande producenter i Kina kontaktades. Eftersom endast en exporterande producent från Kina trädde fram med den begärda informationen var ett stickprovsförfarande inte nödvändigt.

    (10)

    När det gäller importörer, identifierades tio icke-närstående importörer av dicyandiamid i unionen och dessa uppmanades att lämna in uppgifter för ett stickprovsförfarande. Endast två av dem gav sig till känna och var villiga att samarbeta vid översynen. Ett stickprovsförfarande var följaktligen inte nödvändigt för icke-närstående importörer.

    (11)

    Kommissionen sände frågeformulär till alla parter som den visste var berörda och till de parter som gav sig till känna inom de tidsfrister som angavs i tillkännagivandet om inledande. Frågeformuläret besvarades av unionsproducenten, den samarbetsvilliga exporterande producenten i Kina, två icke-närstående importörer och en användare i unionen.

    (12)

    Ytterligare synpunkter mottogs från två icke-närstående importörer/handlare och tre användare i unionen.

    (13)

    Kommissionen inhämtade och kontrollerade alla uppgifter som den ansåg var nödvändiga för att fastställa sannolikheten för fortsatt dumpning och återkommande skada, samt för att fastställa unionens intresse. Kontrollbesök gjordes på plats hos följande berörda parter:

    a)

    Unionsproducent:

    AlzChem AG, Trostberg, Tyskland

    b)

    Exporterande producent i Kina:

    Ningxia Jiafeng Chemicals Co., Ltd Shizuishan, Kina

    c)

    Icke-närstående importör i unionen:

    Helm AG, Hamburg, Tyskland

    d)

    Användare i unionen:

    Merck Santé S.A.S., Lyon, Frankrike

    2.   BERÖRD PRODUKT OCH LIKADAN PRODUKT

    2.1   Berörd produkt

    (14)

    Den berörda produkten i denna översyn är densamma som i den ursprungliga undersökningen, dvs. 1-cyanoguanidin (nedan kallat dicyandiamid) med ursprung i Folkrepubliken Kina (nedan kallad den berörda produkten) som för närvarande klassificeras enligt KN-nummer 2926 20 00. Det tillverkas av osläckt kalk och kimrök i flera steg. Det är ett fast ämne i form av ett fint vitt kristallint pulver, vanligtvis luktfritt.

    (15)

    Dicyandiamid används vanligen som mellanprodukt för produktion av en lång rad andra kemiska mellanprodukter, t.ex. läkemedel, för industriella användningsområden, t.ex. vatten, pappersmassa, papper, textil och läder, och för diverse användningsområden i fråga om epoxi. Produkten utgör en central del av NCN-kedjan (kväve-kol-kväve) med nischade slutprodukter såsom guanidinnitrat och andra NCN-derivat.

    (16)

    Merparten av den dicyandiamid som säljs på unionens marknad är standarddicyandiamid. Bara en begränsad mängd är av mindre partikelstorlek, då kallad mikro-dicyandiamid. Den samarbetsvilliga kinesiska exporterande producenten tillhandahöll enbart uppgifter för standarddicyandiamid.

    2.2   Likadan produkt

    (17)

    En användare ifrågasatte om unionens dicyandiamid och Kinas dicyandiamid var likadana produkter genom att hänvisa till att den standarddicyandiamid som produceras i unionen påstås vara av högre kvalitet än den som produceras av de kinesiska exporterande producenterna. Denna användare hävdade särskilt att vattenhalten i den kinesiska dicyandiamiden är betydligt högre och lättflyktigare än vattenhalten i den dicyandiamid som produceras i unionen. Den kinesiska dicyandiamiden påstås dessutom innehålla mer föroreningar.

    (18)

    Precis som den ursprungliga undersökningen visade denna undersökning emellertid att även om det kan finnas vissa kvalitetsskillnader så kan dessa inte kvantifieras, och de påverkar dessutom inte de grundläggande kemiska, fysiska och tekniska egenskaperna för den dicyandiamid som produceras och säljs av unionsindustrin i unionen och den berörda produkten, som konstaterades vara likadan och ha samma slutanvändning.

    (19)

    En annan användare hävdade att mikro-dicyandiamid inte bör ingå i produktdefinitionen för antidumpningsåtgärderna på grund av påstådda skillnader när det gäller fysiska egenskaper, slutanvändning och priser jämfört med standarddicyandiamid.

    (20)

    Undersökningen visade emellertid att de två typerna har samma grundläggande kemiska, fysiska och tekniska egenskaper. Den vidare bearbetningen av standarddicyandiamid för att tillverka mikro-dicyandiamid är en okomplicerad fysisk process (malning) och förutsätter ingen kemisk bearbetning. Även om priserna på mikro-dicyandiamid är högre än de på standarddicyandiamid, har dessutom båda typerna i grunden samma slutanvändning och är i regel utbytbara.

    (21)

    Liksom i den ursprungliga undersökningen bekräftades det i denna undersökning att den berörda produkten och de produkter som tillverkas och säljs på hemmamarknaden i Kina, samt de produkter som unionstillverkarna tillverkar och säljer i unionen, har samma grundläggande fysiska och tekniska egenskaper och samma användningsområden, och att de således utgör likadana produkter i den mening som avses i artikel 1.4 i grundförordningen.

    3.   SANNOLIKHET FÖR FORTSATT DUMPNING

    3.1   Inledande anmärkningar

    (22)

    I enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen undersöktes det om det var sannolikt att dumpningen skulle fortsätta om de befintliga åtgärderna skulle upphöra att gälla.

    (23)

    Såsom nämns i skäl 9 samarbetade bara ett företag och det var därför inte nödvändigt att välja ett urval av exporterande producenter i Kina. Det berörda företaget svarade för mer än 35 % av importen av den berörda produkten från Kina till unionen under översynsperioden. Företaget exporterade inte under den ursprungliga undersökningsperioden och samarbetade därför inte i den ursprungliga undersökningen.

    3.2   Dumpning av import under översynsperioden

    3.2.1   Jämförbart land

    (24)

    I enlighet med artikel 2.7 a i grundförordningen ska normalvärdet bestämmas på grundval av priserna eller det konstruerade värdet i ett lämpligt tredjeland med marknadsekonomi (nedan kallat det jämförbara landet) eller priset från ett sådant tredjeland till andra länder, inbegripet unionen, eller om detta inte är möjligt, på någon annan skälig grund, exempelvis det pris som faktiskt betalas eller ska betalas i unionen för den likadana produkten, vid behov justerat för att inbegripa en skälig vinstmarginal.

    (25)

    Eftersom det inte finns någon produktion av den berörda produkten utanför unionen och Kina, meddelade kommissionen i tillkännagivandet om inledande att den hade för avsikt att basera normalvärdet på de priser som faktiskt betalas eller ska betalas i unionen för den likadana produkten, på samma sätt som i den ursprungliga undersökningen.

    (26)

    Den likadana produkten såldes av unionsindustrin i representativa volymer. Unionsindustrins försäljning på hemmamarknaden var emellertid förlustbringande, även om den låg nära nollresultat. Normalvärdet baserades därför på unionsindustrins produktionskostnader jämte ett skäligt belopp för försäljnings- och administrationskostnader och andra allmänna kostnader samt en vinstmarginal. Försäljnings- och administrationskostnader och andra allmänna kostnader, samt vinstmarginal fastställdes på samma sätt som i den ursprungliga undersökningen. I enlighet med artikel 11.9 justerades unionsindustrins produktionskostnader för att uppväga extra transportkostnader till följd av att produktionsenheterna ligger på olika ställen, att man inte har någon direkttillgång till råvarorna, som måste transporteras från avlägsna produktionsanläggningar, och hanteringen av biprodukten (svart kalk). Samma justeringar gjordes i den ursprungliga undersökningen.

    3.2.2   Exportpris

    (27)

    All exportförsäljning till unionen från den samarbetsvilliga exporterande producenten skedde direkt till oberoende kunder i unionen. I enlighet med artikel 2.8 i grundförordningen fastställdes exportpriset på grundval av de priser som faktiskt betalas eller ska betalas.

    3.2.3   Jämförelse

    (28)

    Normalvärdet och exportpriset jämfördes fritt fabrik.

    (29)

    För att jämförelsen mellan normalvärdet och exportpriset för den samarbetsvilliga exporterande producenten skulle bli rättvis, och i enlighet med artikel 2.10 i grundförordningen, gjordes justeringar för skillnader i transport- och försäkringskostnader samt skatter och kreditkostnader som påverkade priserna och deras jämförbarhet.

    3.2.4   Dumpningsmarginal

    (30)

    I enlighet med artikel 2.11 i grundförordningen fastställdes dumpningsmarginalen på grundval av en jämförelse mellan det vägda genomsnittliga normalvärdet och det vägda genomsnittliga exportpriset.

    (31)

    För den samarbetsvilliga exporterande producenten visade den jämförelsen att dumpning förekom, även om dumpningsnivån var betydligt lägre än i den ursprungliga undersökningen.

    3.3   Utvecklingen för importen om åtgärderna skulle upphöra att gälla

    3.3.1   Inledande anmärkning

    (32)

    Sedan det konstaterats att dumpning förekommit under översynsperioden, undersöktes sannolikheten för att dumpningen skulle fortsätta om åtgärderna skulle upphävas. Följande aspekter undersöktes: Produktionskapacitet och outnyttjad kapacitet i Kina, volymen och priserna på för den dumpade importen från Kina samt unionsmarknadens attraktionskraft när det gäller importen från Kina.

    (33)

    Det bör i detta sammanhang påpekas att den samarbetsvilliga exporterande producenten svarade för mer än 30 % av den totala produktionskapaciteten i Kina under översynsperioden.

    3.3.2   De kinesiska producenternas produktionskapacitet och outnyttjade kapacitet

    (34)

    Eftersom det inte finns mycket information tillgänglig om den kinesiska dicyandiamidindustrin byggde slutsatserna om den outnyttjade kapaciteten främst på den information som lämnades i begäran om översyn och på information som lämnats av den enda samarbetsvilliga producenten, vilken när det var möjligt dubbelkontrollerades mot offentligt tillgänglig information.

    (35)

    På denna grundval antas den totala installerade kapaciteten i Kina ha ökat mellan 2007 och 2012. Den faktiska produktionen under översynsperioden var emellertid begränsad till 80 000 ton, vilket tyder på att det kan finnas en viss outnyttjad kapacitet. Den kinesiska installerade kapaciteten under översynsperioden motsvarar mer än den globala efterfrågan på dicyandiamid och den outnyttjade kapaciteten kan motsvara mer än unionens samlade förbrukning under översynsperioden, samtidigt som den inhemska kinesiska förbrukningen under översynsperioden bara uppgick till 40 000 ton, dvs. hälften av den faktiska kinesiska produktionen.

    (36)

    När det gäller den outnyttjade kapaciteten visar den information som samlades in på plats under undersökningen att den enda samarbetsvilliga producenten, som svarade för mer än 20 % av den totala installerade kapaciteten i Kina 2012, har fått tillstånd att utöka sin kapacitet med 50 % 2014. Det förväntas att denna nya kapacitet bland annat kommer att användas för denna producents egna tillverkningsprocesser (företagsintern användning av dicyandiamid) och den inhemska kinesiska marknaden, som under översynsperioden absorberade ungefär hälften av den enda samarbetsvilliga tillverkarens produktion av dicyandiamid. Information från den enda samarbetsvilliga producenten visar att framtida investeringar i kapacitet bland annat kommer att användas för att försörja den inhemska kinesiska marknaden som är betydande och expanderar snabbt.

    (37)

    Kina kan därför producera stora kvantiteter för export, i synnerhet eftersom det inte finns något som tyder på att den inhemska marknaden kan absorbera hela den outnyttjade kapaciteten.

    3.3.3   Volym och priser för den dumpade importen från Kina

    (38)

    Enligt Eurostat och kontrollerade uppgifter om importen sjönk importvolymen från Kina kraftigt när åtgärderna infördes 2007 för att sedan stiga något mellan 2009 och slutet av översynsperioden, men aldrig till samma nivå som 2007. Detta syns även i den kinesiska importens marknadsandel, som krympte från 40–45 % 2007 till 10–15 % 2009, för att sedan stiga till 15–20 % i slutet av översynsperioden, trots att de kinesiska priserna steg med 73 %.

    3.3.4   Unionsmarknadens attraktionskraft

    (39)

    Unionsmarknaden är en relativt stor marknad som svarar för omkring 18 % av förbrukningen i världen av dicyandiamid, men den är inte nödvändigtvis den mest attraktiva eller den enda attraktiva marknaden när det gäller försäljningssegment och priser (se skäl 74). Tillgänglig information tyder faktiskt på att de kinesiska producenterna räknar med ökad efterfrågan från läkemedelsindustrin, bland annat i Indien, som använder dicyandiamid i tillverkningen av ett läkemedel för diabetes (metformin). Det är därför möjligt att denna nya efterfrågan kommer att absorbera en stor del av den kinesiska outnyttjade kapaciteten. På grundval av detta bedöms unionsmarknaden inte vara den enda attraktiva marknaden för kinesiska exportörer.

    3.3.5   Slutsats om sannolikheten för fortsatt dumpning

    (40)

    Undersökningen har bekräftat att den kinesiska importen fortsatte att komma in på unionsmarknaden till dumpade priser under översynsperioden. Med tanke på att dumpningen har fortsatt, att unionsmarknaden är en stor marknad som tidigare har varit ganska attraktiv för de kinesiska exportörerna och att den tillgängliga outnyttjade kapaciteten i Kina överstiger unionens samlade förbrukning, kan det konstateras att dumpningen sannolikt skulle fortsätta om åtgärderna skulle upphöra. Det bör emellertid påpekas att den nuvarande dumpningsnivån är betydligt lägre än den som konstaterades i den ursprungliga undersökningen.

    4.   SITUATION PÅ UNIONSMARKNADEN

    4.1   Inledande anmärkning

    (41)

    Eftersom analysen enbart rör ett företag, anges de flesta indikatorer av sekretesskäl i indexerad form eller i form av intervall.

    4.2   Unionsindustrin

    (42)

    Unionsproducenten AlzChem AG:s produktion utgör 100 % av den dicyandiamid som framställs i union. AlzChem AG anses därför utgöra unionsindustrin i den mening som avses i artiklarna 4.1 och 5.4 i grundförordningen.

    4.3   Förbrukning på unionsmarknaden

    (43)

    Förbrukningen i unionen fastställdes på grundval av unionsindustrins försäljningsvolymer på den öppna unionsmarknaden och importuppgifter från Eurostat, vilka dubbelkontrollerades mot andra statistikkällor. Under skadeundersökningsperioden utvecklades den på följande sätt:

    Tabell 1

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Förbrukningen i unionen (ton)

    11 042

    13 712

    14 338

    14 146

    Index (2009 = 100)

    100

    124

    130

    128

    (44)

    Förutom förbrukningen på den öppna marknaden som redovisas ovan, ska det noteras att företagsintern användning av dicyandiamid av unionsindustrin under skadeundersökningsperioden motsvarade 10 %–20 % av unionsproduktionen och utvecklades på följande sätt:

    Tabell 2

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Företagsintern användning – Index (2009 = 100)

    100

    123

    124

    127

    4.4   Import till unionen från Kina

    (45)

    Med tanke på att bara en exportör samarbetade under undersökningen, konstaterades det att Eurostats uppgifter var den bästa informationskällan för importvolymer och importpriser. Eurostats uppgifter avser EU-27 och dubbelkontrollerades mot andra källor, t.ex. kinesisk exportstatistik, artikel 14.6-databasen och uppgifter från samarbetsvilliga importörer/användare.

    (46)

    Dicyandiamid från Kina importerades enligt två tullförfaranden. Enligt det normala tullförfarandet skulle både vanlig tull och antidumpningstull betalas. Enligt förfarandet för aktiv förädling skulle ingen av dessa tullar betalas, eftersom produkten används i tillverkningen av produkter i senare led i förädlingskedjan som exporteras till länder utanför unionen. Såsom framgår av tabellen nedan omfattade förfarandet för aktiv förädling omkring två tredjedelar av importen under översynsperioden.

    4.4.1   Volym och marknadsandelar

    (47)

    Efter införandet av antidumpningsåtgärderna 2007 minskade importen från Kina avsevärt. Marknadsandelen för denna import uppgick till omkring 15 %–20 % under översynsperioden. Trots detta fluktuerade den import från Kina som skedde enligt det normala tullförfarandet under skadeundersökningsperioden, medan den import från Kina som skedde enligt förfarandet för aktiv förädling mer än fördubblades. Den samlade importen enligt båda förfarandena steg under denna period, men var betydligt mindre än innan åtgärderna infördes (mer än 6 000 ton).

    Tabell 3

    Import från Kina

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Importvolym – normalt förfarande (ton)

    881

    1 251

    1 781

    730

    Index (2009 = 100)

    100

    142

    202

    83

    Marknadsandel

    5–10 %

    5–10 %

    10–15 %

    5–10 %

    Genomsnittligt importpris – normalt förfarande (euro/ton)

    1 218

    1 267

    1 826

    2 101

    Genomsnittligt importpris – förfarande för aktiv förädling (euro/ton)

    1 677

    1 463

    1 674

    2 069

    Importvolym – förfarande för aktiv förädling (ton)

    676

    984

    654

    1 467

    Index (2009 = 100)

    100

    146

    97

    217

    Marknadsandel – alla förfaranden

    10–15 %

    15–20 %

    15–20 %

    15–20 %

    4.4.2   Pris

    (48)

    Såsom framgår av tabellen ovan steg priserna på importen från Kina betydligt under skadeundersökningsperioden.

    (49)

    Unionsindustrin hävdade att prisutvecklingen inte kunde bero på prisutvecklingen på de viktigaste kostnadsdrivande faktorerna, dvs. råvaror och energikostnader. Den lämnade emellertid ingen alternativ förklaring eller några avgörande bevis för att styrka detta påstående.

    4.4.3   Prisunderskridande

    (50)

    I syfte att analysera prisunderskridandet jämfördes unionsindustrins vägda genomsnittliga försäljningspriser till icke-närstående kunder på unionsmarknaden med motsvarande vägda genomsnittliga priser cif för importen från Kina (endast standarddicyandiamid). Unionsindustrins försäljningspriser justerades i synnerhet för leveranskostnader och provisioner till nivån fritt fabrik. Priserna cif på exporten från Kina lämnades av Eurostat, dubbelkontrollerades mot artikel 14.6-databasen och inkluderade inte import som skedde enligt förfarandet för aktiv förädling. Dessa priser cif justerades för att ta hänsyn till kostnader i samband med tullklarering, dvs. tull och kostnader efter importen. Underskridande som gäller import som omfattades av förfarandet för aktiv förädling analyseras i skäl 83.

    (51)

    Jämförelsen visade att importen av den berörda produkten under översynsperioden inte underskred unionsindustrins priser.

    4.5   Import till unionen från andra tredjeländer

    (52)

    Det förekom ingen större import från andra tredjeländer.

    (53)

    Importen från Förenta staterna hade aldrig en marknadsandel över 2 % under skadeundersökningsperioden. Undersökningen visade att denna import i själva verket utgjordes av standarddicyandiamid som ursprungligen producerats i Kina och därefter mikroniserats i Förenta staterna.

    Tabell 4

    Import från Förenta staterna

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Importvolym (ton)

    192

    237

    282

    255

    Index (2009 = 100)

    100

    123

    147

    133

    Marknadsandel

    0–2 %

    0–2 %

    0–2 %

    0–2 %

    4.6   Unionsindustrins ekonomiska situation

    (54)

    I enlighet med artikel 3.5 i grundförordningen innefattade granskningen av den dumpade importens inverkan på unionsindustrin en bedömning av alla ekonomiska faktorer och förhållanden som hade betydelse för unionsindustrins situation under skadeundersökningsperioden.

    4.6.1   Produktion, produktionskapacitet och kapacitetsutnyttjande

    (55)

    Unionsindustrin använde sig av en integrerad produktionskedja som inbegrep inte bara dicyandiamid utan också produkter i tidigare och senare led. Unionens produktionskapacitet av dicyandiamid har inte förändrats sedan 2009. Under skadeundersökningsperioden ökade unionsproducenten sin produktion i huvudsak till följd av ökad efterfrågan på unionsmarknaden, såsom framgår av tabell 1 ovan. Sedan 2010 har unionsproducenten använt i stort sett hela sin kapacitet. Detta var inte fallet 2009, då produktion och försäljning påverkades av finanskrisen.

    Tabell 5

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Produktion – Index (2009 = 100)

    100

    115

    113

    109

    Produktions-kapacitet – Index (2009 = 100)

    100

    100

    100

    100

    Kapacitets-utnyttjande

    86,9 %

    100,2 %

    98,2 %

    95,2 %

    4.6.2   Lager

    (56)

    Unionsproducenten hade ett litet lager under hela skadeundersökningsperioden och detta ansågs inte som en viktig faktor vid bedömningen av unionsindustrins situation.

    Tabell 6

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Lager – Index (2009 = 100)

    100

    73

    88

    49

    4.6.3   Försäljningsvolym, marknadsandelar och genomsnittliga priser per enhet i EU

    (57)

    Unionsindustrins försäljning på unionsmarknaden till icke-närstående kunder ökade med 26 % under skadeundersökningsperioden, medan försäljningspriserna steg med 7 %.

    (58)

    Unionsindustrin lyckades öka sin försäljning i EU tack vare den ökning av förbrukningen som visas i tabell 1. Unionsindustrin behöll en mycket stor del av unionsmarknaden.

    Tabell 7

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Försäljningsvolym – Index (2009 = 100)

    100

    121

    125

    126

    Marknadsandel

    80–85 %

    80–85 %

    80–85 %

    80–85 %

    Försäljningspris – Index (2009 = 100)

    100

    95

    98

    107

    4.6.4   Lönsamhet och kassaflöde

    (59)

    Under skadeundersökningsperioden förbättrades unionsindustrins lönsamhet avsevärt, eftersom den kunde öka sin försäljningsvolym och höja sitt försäljningspris på unionsmarknaden för icke-närstående kunder. Den kraftigt förbättrade lönsamheten blir ännu tydligare om den jämförs med industrins stora förluster under den ursprungliga undersökningsperioden (mellan – 20 % och – 30 %).

    Tabell 8

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Lönsamhet

    – 10 till 0 %

    – 10 till 0 %

    – 10 till 0 %

    – 5 till 0 %

    (60)

    Lönsamheten för företagsinterna transaktioner var jämförelsevis god.

    (61)

    Kassaflödet var negativt under hela skadeundersökningsperioden, utom under översynsperioden, vilket överensstämmer med den allmänna lönsamhetsutvecklingen.

    Tabell 9

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Kassaflöde – Index (2009 = 100)

    – 100

    –84

    – 229

    174

    4.6.5   Investeringar, räntabilitet och kapitalanskaffningsförmåga

    (62)

    Unionsindustrin gjorde investeringar under skadeundersökningsperioden för underhåll och optimering av de befintliga produktionsmaskinerna. Under 2009 gjordes en stor ny investering som rörde mikro-dicyandiamid.

    Tabell 10

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Investeringar – Index (2009 = 100)

    100

    50

    65

    37

    (63)

    Räntabiliteten var fortsatt negativ under skadeundersökningsperioden, vilket överensstämde med den ovannämnda lönsamhetsutvecklingen.

    Tabell 11

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Räntabilitet – Index (2009 = 100)

    - 100

    -63

    -62

    -10

    (64)

    Unionsindustrin sade sig inte ha haft några svårigheter att anskaffa kapital under skadeundersökningsperioden.

    4.6.6   Antal anställda, produktivitet, tillväxt och löner

    (65)

    Investeringarna under skadeundersökningsperioden bidrog till en ökning av antalet kvalificerade anställda. De genomsnittliga lönerna steg med 15 % under skadeundersökningsperioden.

    (66)

    Ökningen av sysselsättningen och produktiviteten återspeglar ökningen av produktionen under 2010.

    Tabell 12

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Antal anställda – Index (2009 = 100)

    100

    107

    104

    105

    Produktivitet (ton/anställd) – Index (2009 = 100)

    100

    108

    108

    105

    Lönekostnad per anställd – Index (2009 = 100)

    100

    112

    113

    115

    4.6.7   Dumpningsmarginalens storlek och återhämtning från tidigare dumpning

    (67)

    Dumpningen fortsatte under översynsperioden, såsom förklaras i punkt 3.2 ovan.

    (68)

    Effekten av den faktiska dumpningsmarginalen på unionsindustrin kan, med tanke på volymen dumpad import från Kina, inte anses vara särskilt stor. Jämfört med den ursprungliga undersökningen hade unionsindustrins situation förbättrats avsevärt, och den var på god väg att återhämta sig från tidigare dumpning i fråga om lönsamhet, försäljning och marknadsandel.

    4.6.8   Slutsats

    (69)

    Även om en del av den positiva utveckling som det hänvisas till ovan har skett relativt nyligen anses unionsindustrins situation ha förbättrats avsevärt under skadeundersökningsperioden. Alla ekonomiska indikatorer var i slutet av översynsperioden positiva eller i det närmaste positiva.

    (70)

    Införandet av antidumpningsåtgärderna 2007 gav unionsindustrin möjlighet att stadigt återhämta sig från de skador som dumpningen vållat och att ytterligare pröva sina möjligheter på unionsmarknaden och i tredjeländer. Att unionsindustrin gynnades av åtgärderna framgår särskilt av dess höga produktionsnivåer, kapacitetsutnyttjande, högre försäljningspriser i EU och ökade lönsamhet. Under översynsperioden orsakade importen från Kina inte längre någon väsentlig skada.

    (71)

    Efter meddelandet av uppgifter hävdade sökanden att det faktum att vissa skadeindikatorer inom ramen för den ursprungliga undersökningen uppvisade en positiv trend inte hindrade kommissionen från att bekräfta förekomsten av väsentlig skada vid den tidpunkten. Denna invändning måste avvisas. Förordning (EG) nr 1331/2007 var ett svar på annorlunda omständigheter, nämligen en mindre lönsam unionsindustri. En översyn vid giltighetstidens utgång är något helt annat än en undersökning enligt artikel 5 i grundförordningen. Medan den senare inriktas på huruvida dumpningen vållar den inhemska industrin skada, är den förra en framåtblickande analys av vad som sannolikt kommer att hända om åtgärderna skulle upphöra.

    5.   SANNOLIKHET FÖR ATT SKADAN SKA ÅTERKOMMA

    (72)

    Såsom visas ovan vållades unionsindustrin ingen väsentlig skada under översynsperioden. I enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen undersökte kommissionen huruvida det var sannolikt att skadan skulle återkomma om åtgärderna skulle upphöra att gälla.

    5.1   Effekt av den outnyttjade kapaciteten i Kina

    (73)

    Undersökningen har visat att det finns stor produktionskapacitet i Kina (se skälen 34–37). Det finns emellertid inga rimliga skäl att dra slutsatsen att denna outnyttjade kapacitet kommer att leda till betydande import till unionen.

    (74)

    Unionen är en av flera marknader till vilka de kinesiska exporterande producenterna säljer. När det gäller priser bekräftar uppgifter från unionsindustrin, den samarbetsvilliga kinesiska exporterande producenten och kinesisk exportstatistik att flera marknader utanför EU är minst lika attraktiva som unionsmarknaden.

    (75)

    Unionsindustrins exportförsäljning skedde ofta till högre priser än försäljningen inom unionen. Efter meddelandet av uppgifter hävdade sökanden att de högre exportpriserna inte hade någonting att göra med sådana marknaders relativa attraktionskraft, utan förklarades snarare av det faktum att denna försäljning endast gällde små försäljningsvolymer. Detta argument bör avvisas eftersom EU-industrins totala försäljningsvolym till exportmarknaderna fortfarande var betydande under översynsperioden (20 %– 30 % av unionsindustrins produktion). Det styrktes inte heller att försäljningstransaktionerna till kunderna skedde i betydligt mindre volymer.

    (76)

    Inte heller statistiska uppgifter om priserna på den kinesiska exporten av dicyandiamid till olika marknader tyder på att EU-marknaden är särskilt attraktiv jämfört med andra exportmarknader. Det fanns redan under översynsperioden en avsevärd outnyttjad kapacitet, men denna omsattes inte i något skadevållande prisbeteende från de kinesiska exportörernas sida. Indien är den klart största marknaden i världen för dicyandiamid. Kinesisk exportstatistik visar att de kinesiska försäljningsvolymerna till EU endast utgjorde cirka 10 % av försäljningsvolymerna till Indien och att de genomsnittliga kinesiska försäljningspriserna per ton till EU var ganska likvärdiga med de kinesiska försäljningspriserna till Indien. Med andra ord är de rådande marknadspriserna på den viktiga indiska marknaden (som under skadeundersökningsperioden ökade med i genomsnitt 65 %) lika attraktiva för producenterna av dicyandiamid. Det finns inget som tyder på att den outnyttjade kapaciteten i Kina kommer att leda till omfattande import till unionen. Man kan för närvarande förvänta sig att åtminstone en del av denna outnyttjade kapacitet inte kommer att tas i bruk inom den närmaste framtiden. Denna slutsats grundar sig på den senaste utvecklingen, eftersom uppgifter som lämnats av sökanden visar att Kina mellan 2008 och översynsperioden visserligen ökade sin kapacitet med 50 %, men dess totala produktion ökade ändå bara med ungefär 20 %. Prognoser som gjorts av sökanden fram till 2016 visar att den kinesiska kapaciteten kommer att hamna en bra bit över den globala efterfrågan och att den därför kommer att förbli inaktiv för tillfället. Den landsomfattande överskottskapaciteten skulle varit mindre om prognoserna hade gjorts på grundval av försäljningsuppgifter från den samarbetsvilliga kinesiska exporterande tillverkaren. Till skillnad från vad som gäller för EU-produktionen (se skäl 55 ovan), betyder under alla omständigheter det faktum att den kinesiska produktionen av dicyandiamid inte är en del av en helt integrerad produktionskedja att det är mindre kostsamt att lämna kapacitet oanvänd.

    (77)

    En viss växande efterfrågan, särskilt inom läkemedelsindustrin i länder som Indien (se skäl 39), kan dessutom komma att absorbera en stor del av den kinesiska överkapaciteten. Dessutom visade undersökningen att AlzChems dicyandiamidprodukter ansågs attraktivare för EU-användare beroende på bland annat geografiskt läge och leveranssäkerhet. I förhållande till de kinesiska producenterna ger detta en viss fördel för nyckelanvändare i EU som köper betydande mängder dicyandiamid. Mot bakgrund av detta är den stora produktionskapaciteten i Kina inte i sig ett skäl att tro att skadan kommer att återkomma. Bara det faktum att unionsindustrin har förlorat andelar räknat i global produktionskapacitet kan inte ändra denna slutsats.

    5.2   Effekt av marknadens beräknade tillväxt

    (78)

    Flera parter nämnde dicyandiamidmarknadens starka tillväxt globalt, vilket främst beror på väl etablerade användningsområden inom läkemedels- och jordbruksindustrin. Detta beror på ökningen av produktionen av diabetesläkemedel, framför allt i Indien. Denna tillväxt framgår även av den kraftiga ökningen av förbrukningen inom EU (se tabell 1 ovan).

    (79)

    När det gäller EU-marknaden, förväntas också ökad tillväxt, men i mer begränsad utsträckning. Detta beror på att ett stort läkemedelsföretag som säljer över hela världen är beläget i unionen.

    (80)

    Efter meddelandet av uppgifter ifrågasatte sökanden omfattningen av tillväxten. Det ska dock noteras att sökandens framställningar är motsägelsefulla i detta avseende och att flera källor pekar på solid EU-efterfrågan och betydande tillväxt i hela världen. Försäljningsuppgifter från den samarbetsvilliga kinesiska exporterande producenten pekar på snabbt ökande förbrukning på den kinesiska hemmamarknaden. Det fanns därför inget i handlingarna som kunde styrka sökandens påståenden att efterfrågan är eller kommer att bli svag.

    (81)

    Efter meddelandet av uppgifter underströk sökanden också att företaget hade förlorat försäljningsvolym och marknadsandelar på marknader utanför EU. Det ska härvidlag noteras att EU-industrin har använt nästan hela sin kapacitet och haft minimala lager, samtidigt som EU:s förbrukning av dicyandiamid har fortsatt att öka. Det är därför snarare på grund av det faktum att EU-industrin hade beslutat att inrikta sig mer på EU-marknaden utan att väsentligen öka sin produktionskapacitet som den inte kunde dra full nytta av tillväxten på övriga marknader. Situationen kan emellertid komma att ändras om dess expansionsplaner blir verklighet. Även om importvolymen av dicyandiamid från Kina till unionen skulle öka under den närmaste framtiden skulle detta därför inte automatiskt resultera i återkommande skada. Unionsindustrin kommer därför liksom de kinesiska producenterna att kunna dra nytta av ökad global efterfrågan.

    (82)

    Såsom nämns ovan bör det i detta sammanhang påpekas att unionsproducenten rankas mycket högt på marknaden och förefaller vara flera nyckelkunders förstahandsval, åtminstone när det gäller vissa användningsområden för dicyandiamid. Kvaliteten och tillförlitligheten när det gäller dess dicyandiamidprodukter i unionen innebär att den kan vinna stora kontrakt med viktiga kunder i EU, och denna situation förväntas kvarstå oavsett om åtgärderna upphävs eller inte. Efter meddelandet av uppgifter uppgav en stor EU-användare att den skulle fortsätta att köpa den produkt som berörs av förfarandet från unionsindustrin även om antidumpningsåtgärderna skulle upphävas.

    5.3   Övrigt att beakta

    (83)

    Såsom förklaras i skälen 50–51 underskred de kinesiska importpriserna inte unionsindustrins priser under översynsperioden. Det förekom inget prisunderskridande när det gäller det normala förfarandet (omkring en tredjedel av importvolymen). Ett mycket begränsat prisunderskridande förekom när det gäller förfarandet för aktiv förädling (resterande två tredjedelar av importen under översynsperioden). Detta skilde sig från det betydande prisunderskridande som konstaterades under den ursprungliga undersökningen och berodde på att importpriserna har stigit sedan åtgärderna infördes, även om det inte var fråga om en stadig uppgång. Priset cif vid unionens gräns på den kinesiska importen steg i själva verket med 73 % från 2009 fram till slutet av översynsperioden.

    (84)

    EU-industrin har visat att den förblir konkurrenskraftig även utan åtgärder, på grund av dess betydande export (20 % –30 % under översynsperioden) till länder utanför EU där inga åtgärder finns och där den har kunnat möta den kinesiska konkurrensen utan stöd av antidumpningsåtgärder. Den minskande exportvolym som återges nedan måste ses i samband med den ökande försäljningsvolymen till unionen och unionsindustrins oförändrade produktionskapacitet som i princip har utnyttjats fullt ut.

    Tabell 13

     

    2009

    2010

    2011

    ÖP

    Exportvolym – Index (2009 = 100)

    100

    105

    80

    77

    Exportpris – Index (2009 = 100)

    100

    100

    109

    125

    (85)

    Priserna på kinesisk import under de åtta månaderna efter översynsperioden analyserades också med anledning av en inlaga från unionsindustrin. Unionsindustrin hade hävdat att den kraftiga prispressen från den kinesiska importen hade återkommit kort efter översynsperioden. Enligt artikel 6.1 i grundförordningen jämförd med artikel 11.5 i den förordningen ska uppgifter som rör en period efter översynsperioden normalt sett inte beaktas. Även om dessa uppgifter beaktades skulle det emellertid vara omöjligt att i detta skede dra några slutsatser av dem, eftersom det är oklart huruvida de ändrade priserna, om de kan bekräftas, är av varaktig karaktär. Till exempel ska det noteras att även om priserna föll från slutet av översynsperioden till i maj 2013, steg de igen i juni 2013 med 10 %. Med tanke på att priserna efter översynsperioden fortfarande var betydligt högre än de som konstaterades under den ursprungliga undersökningen, är det föga troligt att de under den närmaste framtiden i någon betydande grad skulle undergräva situationen för unionsindustrin, som inte lider någon väsentlig skada.

    (86)

    Det finns slutligen inget som tyder på att ett upphävande av åtgärderna skulle påverka marknadspriserna på medellång sikt. Det bör påpekas att en stor andel av den dicyandiamid som säljs i unionen omfattas av avtal som löper över flera år och att det för användarindustrin tycks vara mycket viktigt med säkra och kontinuerliga leveranser från en pålitlig producent. Två tredjedelar av importen under översynsperioden skedde dessutom enligt förfarandet för aktiv förädling, dvs. utan import- eller antidumpningstullar. Även om det inte kan uteslutas att vissa kontrakt kommer att omförhandlas och importpriserna kan komma att sjunka, är det sammanfattningsvis inte troligt att detta skulle resultera i nivåer som skulle bli skadevållande om tullarna skulle upphävas.

    5.4   Slutsats om sannolikheten för återkommande skada

    (87)

    Det är mot denna bakgrund inte sannolikt att unionsindustrin, om åtgärderna skulle upphävas, skulle behöva minska sin försäljning och produktionsvolym och/eller sänka sina priser på dicyandiamid i en sådan omfattning att det väsentligt skulle påverka dess lönsamhet och allmänna situation.

    (88)

    Med tanke på den ökade globala förbrukningen, de kinesiska importvolymerna och priserna under översynsperioden samt priserna på andra marknader, kan man tvärtom förvänta sig att unionsindustrins försäljning av dicyandiamid fortsätter att vara stark och kan bidra positivt till dess verksamhet när det gäller verksamheten i dicyandiamidkedjan och NCN-kedjan (kväve-kol-kväve).

    (89)

    Unionsindustrin förväntas fortsätta att utnyttja hela sin kapacitet oavsett om åtgärderna upphävs eller inte. Unionsindustrin har i år dessutom avslutat det preliminära arbetet inför ett expansionsprogram. Under hösten 2013 träffade man i princip ett avtal om betydande ökning av industrins produktionskapacitet när det gäller dicyandiamid. Expansionsplanen välkomnades av marknaden, bland annat av viktiga EU-baserade kunder. Expansionsplanen tyder på att unionsindustrin tror på den ökade globala efterfrågan och att AlzChem bör kunna dra nytta av den.

    (90)

    Även om unionsindustrin utsätts för en viss prispress från den kinesiska importen framöver förväntas effekterna på priser och lönsamhet inte vara betydande, eftersom unionsindustrin har en stor marknadsandel, fördelar när det gäller kvalitet och leveranssäkerhet samt förmåga att vinna stora kontrakt. Effekterna skulle därför inte uppfylla kravet på ”sannolikhet att skadan återkommer” i den mening som avses i artikel 11.2 i grundförordningen.

    (91)

    Kommissionen drar slutsatsen att det inte är sannolikt att skadan för unionsindustrin skulle återkomma om de befintliga åtgärderna skulle upphävas.

    6.   UNIONENS INTRESSE

    (92)

    Eftersom det har konstaterats vara osannolikt att skadan skulle återkomma, är det inte nödvändigt att ta ställning till unionens intresse.

    7.   UPPHÄVANDE AV ANTIDUMPNINGSÅTGÄRDER

    (93)

    Samtliga parter underrättades om de viktigaste omständigheter och överväganden som låg till grund för rekommendationen att upphäva de nuvarande åtgärderna. Parterna gavs även möjlighet att lämna synpunkter inom en viss tid efter meddelandet av uppgifter. Alla inlagor och synpunkter beaktades noga när så var berättigat, men ingen av dem gav anledning att ändra de slutsatser som beskrivs ovan.

    (94)

    Av ovanstående följer att de antidumpningsåtgärder som tillämpas på import av dicyandiamid med ursprung i Kina bör upphävas och förfarandet avslutas i enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen.

    (95)

    Med tanke på vissa omständigheter som beskrivs ovan, nämligen den outnyttjade kapaciteten i Kina och det eventuella prisunderskridandet efter översynsperioden, kommer kommissionen att övervaka importen av den berörda produkten för att snabbt kunna vidta lämpliga åtgärder om situationen kräver det. Övervakningen kommer att begränsas till en period på två år efter det att denna förordning har offentliggjorts.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Antidumpningstullen på import av 1-cyanoguanidin (dicyandiamid), för närvarande klassificerat enligt KN-nummer 2926 20 00 och med ursprung i Folkrepubliken Kina, ska upphöra att gälla och förfarandet rörande denna import avslutas.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 11 februari 2014.

    På rådets vägnar

    E. VENIZELOS

    Ordförande


    (1)  EUT L 343, 22.12.2009, s. 51.

    (2)  EUT L 296, 15.11.2007, s. 1.

    (3)  EUT C 116, 20.4.2012, s. 3.

    (4)  EUT C 349, 15.11.2012, s. 10.


    Top