EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023BP1905

Europaparlamentets resolution (EU) 2023/1905 av den 10 maj 2023 med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Enisa (Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå) för budgetåret

EUT L 242, 29.9.2023, p. 360–364 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

ELI: http://data.europa.eu/eli/res/2023/1905/oj

29.9.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 242/360


EUROPAPARLAMENTETS RESOLUTION (EU) 2023/1905

av den 10 maj 2023

med de iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Enisa (Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå) för budgetåret

EUROPAPARLAMENTET UTFÄRDAR DENNA RESOLUTION

med beaktande av sitt beslut om ansvarsfrihet för genomförandet av budgeten för Enisa (Europeiska unionens cybersäkerhetsbyrå) för budgetåret 2021,

med beaktande av artikel 100 och bilaga V i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från budgetkontrollutskottet (A9-0115/2023), och av följande skäl:

A.

Enligt inkomst- och utgiftsberäkningen för Enisa (1) (byrån) uppgick den slutliga budgeten för budgetåret 2021 till 23 473 060 EUR (inklusive ett bidrag på 640 000 EUR från de grekiska myndigheterna för hyra av kontorsbyggnaden), vilket utgör en ökning med 8,26 % jämfört med 2020. Byråns budget kommer huvudsakligen från unionens budget.

B.

Revisionsrätten förklarade i sin rapport om byråns årsredovisning för budgetåret 2021 att man har uppnått rimlig säkerhet om att byråns räkenskaper är tillförlitliga och att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

Budgetförvaltning och ekonomisk förvaltning

1.

Europaparlamentet noterar att insatserna för budgetövervakning under budgetåret 2021 resulterade i ett budgetgenomförande av åtagandebemyndigandena för året på 99,51 %, vilket innebär en minskning med 2,16 % jämfört med 2020. Parlamentet noterar vidare att genomförandegraden för betalningsbemyndigandena för året var 77,40 % (vilket innebär att det planerade mål på 85 % som byrån satt upp inte uppnåddes), och att det skedde en minskning med 8,77 % jämfört med 2020.

Verksamhetsresultat

2.

Europaparlamentet noterar att byrån använder centrala resultatindikatorer för att bedöma sin verksamhet och resultaten när det gäller att uppnå sina mål i arbetsprogrammet, såsom mervärde för EU:s institutioner, organ, kontor, byråer och medlemsstater när det gäller att ge stöd till beslutsfattande och genomförande av politiken, och förmåga att bidra till Europas cyberresiliens genom att tillhandahålla annat effektiv information och kunskap i rätt tid. Parlamentet uppskattar det faktum att centrala resultatindikatorerna uppfylldes och det faktum att byrån har uppmärksammat åtgärder som kan effektivisera dess arbete och göra det mer ändamålsenligt. Parlamentet rekommenderar dock att byrån noterar de indikatorer som inte har uppfyllts eller de som dras med förseningar.

3.

Europaparlamentet noterar att byrån undersökte möjligheten att via delade tjänster bidra till genomförandet av den kommande cybersäkerhetsförordningen för EU:s institutioner och byråer, i samarbete med CERT-EU (cybersäkerhetscentrumet för unionens institutioner, organ och byråer) och EU-byråernas nätverk. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

Personalpolitik

4.

Europaparlamentet noterar att 90,79 % av tjänsterna i tjänsteförteckningen var tillsatta den 31 december 2021, då 69 av de 76 tjänster för tillfälligt anställda som fick tillsättas enligt unionsbudgeten hade tillsatts (antalet tillåtna tjänster 2020 var 69). Parlamentet noterar dessutom att 27 kontraktsanställda och 10 utstationerade nationella experter arbetade för byrån 2021.

5.

Europaparlamentet upprepar sin oro över bristen på jämställdhet inom byråns högsta ledning, nämligen fem (71 %) män och två kvinnor (29 %). Parlamentet noterar med oro den ojämna könsfördelningen bland byråns styrelseledamöter, där 24 av 28 ledamöter (86 %) är män. Parlamentet noterar vidare könsfördelningen bland byråns totala personal, där 57 av 106 anställda (54 %) är män. Parlamentet upprepar sin uppmaning till byrån och medlemsstaterna att säkerställa en jämn könsfördelning när de nominerar och utser ledande befattningshavare och styrelseledamöter. Parlamentet uppmanar byrån att rapportera tillbaka till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om de konkreta åtgärderna för att förbättra könsfördelningen.

6.

Europaparlamentet noterar att byrån har en policy för skydd av enskildas värdighet och förebyggande av trakasserier, inbegripet en särskild intranätsida, specifik årlig utbildning och konfidentiella rådgivare, och att den har infört ett samförståndsavtal för att dela konfidentiella rådgivare med Cedefop (Europeiska centrumet för utveckling av yrkesutbildning).

7.

Europaparlamentet noterar att byrån i hög grad tillhandahöll sina tjänster genom interimsanställda som stödde den löpande administrativa bördan, med tanke på att ökat stöd också behövdes efter omorganisationen och förberedelserna inför den nya byggnaden, vilket innebar ytterligare påfrestningar för ekonomi- och upphandlingsteamet. Parlamentet noterar dessutom med tillfredsställelse att byråns reviderade rekryteringspolicy har lett till en minskning av antalet tillfälligt anställda. Parlamentet noterar vidare utifrån revisionsrättens rapport att ökningen av antalet anställda under 2021 beror på byråns framgångar när det gäller att tillsätta flera tjänster som varit vakanta under lång tid. Parlamentet inser att cybersäkerhetssektorn och it-sektorn är mycket konkurrensutsatta sektorer när det gäller att hitta kompetent och engagerad arbetskraft.

8.

Europaparlamentet påminner om vikten av att utveckla en långsiktig personalpolitik som hanterar balansen mellan arbete och privatliv, livslång vägledning och erbjudande av särskilda utbildningsmöjligheter för karriärutveckling, jämn könsfördelning på alla personalnivåer, distansarbete, rätten att inte vara uppkopplad, förstärkt geografisk balans för att få till stånd en lämplig representation från samtliga medlemsstater samt rekrytering och integration av personer med funktionsnedsättning samt säkerställande av att de behandlas lika och främjande av lika möjligheter för dem. Parlamentet påminner byrån om att vidareutveckla personalpolitiken och arbetskulturen för att på ett mer effektivt sätt kunna svara på den återkoppling som mottagits i personalundersökningarna.

Upphandling

9.

Europaparlamentet noterar att byrån under 2021 avslutade totalt 58 förfaranden för offentlig upphandling, inbegripet två tillsammans med Cedefop.

10.

Europaparlamentet noterar bekymrat från revisionsrättens rapport att byrån systematiskt tilldelar kontrakt till lågt värde utan att tilldelningsbeslutet i fråga har godkänts och undertecknats av utanordnaren, vilket inte är förenligt med punkterna 30.3–30.4 i bilaga I till Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 (2). Parlamentet noterar byråns svar att den redan har vidtagit de åtgärder som krävs för att ta itu med detta problem. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

11.

Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att byrån, för att besluta om den ska lägga ut en viss tjänst på entreprenad eller tillhandahålla den internt, har utvecklat och använder en metod för kostnads-nyttoanalys, och att denna metod har brister som kan påverka objektiviteten i beslutsprocessen och utsätta byrån för finansiella risker. Parlamentet noterar byråns svar att den redan har vidtagit de åtgärder som krävs för att ta itu med detta problem. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

12.

Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att byrån i två upphandlingsförfaranden, som ett tilldelningskriterium, använde företagets tekniska kapacitet, som tydligt avser utvärderingen av anbudsgivaren, inte anbudet, och att en sådan överlappning mellan urvals- och tilldelningskriterier undergräver rättssäkerheten och utsätter byrån för anseenderisker och rättsliga risker. Parlamentet noterar byråns svar att den redan har vidtagit de åtgärder som krävs för att ta itu med detta problem. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

13.

Europaparlamentet påminner om vikten av att i samband med alla upphandlingsförfaranden säkerställa rättvis konkurrens mellan anbudsgivare och att köpa in varor och tjänster till bästa pris med respekt för principerna om transparens, proportionalitet, likabehandling och icke-diskriminering. Parlamentet förespråkar att it-verktygen för e-upphandling som kommissionen har tagit fram ska införas. Parlamentet efterlyser ett uppdaterat förtydligande av riktlinjerna och mallarna för upphandling. Parlamentet noterar bekymrat revisionsrättens iakttagelse att bristerna i den offentliga upphandlingen blir fler och fortfarande är den största källan till oriktiga betalningar för de flesta organ.

Förebyggande och hantering av intressekonflikter samt transparens

14.

Europaparlamentet noterar byråns befintliga åtgärder och pågående arbete för att säkerställa transparens och förebygga och hantera intressekonflikter, samt noterar att styrelseledamöternas meritförteckningar och förklaringar om intressekonflikter nu offentliggörs på byråns webbplats.

15.

Europaparlamentet noterar utifrån revisionsrättens rapport att byrån mellan 2019 och 2021 bedömde tre fall av potentiella intressekonflikter i förhållande till en högre tjänsteman som tillträder en ny tjänst någon annanstans, och att den person som revisionsrätten granskade inte samrådde med den gemensamma kommittén, i strid med artikel 16 i tjänsteföreskrifterna. Parlamentet noterar byråns svar att byrån formellt kommer att inrätta en gemensam kommitté för att följa den tillämpliga rättsliga ramen. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

16.

Europaparlamentet insisterar på att det behöver införas mer systematiska regler för transparens, oförenligheter, intressekonflikter, olaglig lobbyverksamhet och svängdörrsproblematik. Parlamentet uppmanar myndigheten att stärka sina interna kontrollmekanismer, bland annat genom att inrätta en intern mekanism för korruptionsbekämpning.

Internkontroll

17.

Europaparlamentet konstaterar att tjänsten för internrevision (IAS) offentliggjorde en rapport om personalförvaltning och etik 2019 och att tre mycket viktiga och fyra viktiga rekommendationer utfärdades. Parlamentet noterar att trots att IAS avslutade fyra rekommendationer förblev tre viktiga rekommendationer oavslutade i slutet av 2021 och genomfördes inte fullt ut inom den fastställda tidsramen. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

18.

Europaparlamentet noterar att IAS genomförde en revision av strategisk programplanering och prestationshantering under 2021 och utfärdade sin slutliga revisionsrapport i april 2022, med tre viktiga rekommendationer. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

19.

Europaparlamentet noterar att byrån antog en policy för känsliga funktioner 2021, vilken trädde i kraft i maj 2022.

20.

Europaparlamentet noterar att internkontrollsbedömningarna 2021 visar att interna kontroller ger rimliga garantier för att byråns policyer, processer, uppgifter och beteenden tillsammans underlättar dess ändamålsenliga och effektiva verksamhet, bidrar till att säkerställa kvaliteten på den interna och externa rapporteringen och bidrar till att säkerställa efterlevnaden av dess förordningar, men att vissa förbättringar krävs när det gäller vissa principer, bland annat en förbättring av byråns indikatorer inom ramen för ramen för intern kontroll, inrättandet av en ram för företagsriskhantering, översynen av it-styrningen och den underliggande policy- och förfaranderamen, översynen av byråns rekryteringspolicy samt uppdateringen av byråns driftskontinuitetsplan. Parlamentet uppmanar byrån att återrapportera till den ansvarsfrihetsbeviljande myndigheten om utvecklingen i detta avseende.

21.

Europaparlamentet noterar att byråns policy för intressekonflikter och bedrägeribekämpningsstrategi uppdaterades och antogs 2021.

22.

Europaparlamentet påminner om att förvaltnings- och kontrollsystemen behöver stärkas för att myndigheten ska kunna fungera korrekt. Parlamentet insisterar bestämt på att förvaltnings- och kontrollsystem måste vara effektiva för att undvika potentiella fall av intressekonflikter, avsaknad av förhands- eller efterhandskontroller, bristfällig förvaltning av budgetmässiga och rättsliga åtaganden samt bristande rapportering av problem i registret över undantag.

Digitalisering och den gröna omställningen

23.

Europaparlamentet noterar de uppgifter som byrån tilldelats i samband med cybersäkerhetsakten, som syftar till en hög gemensam cybersäkerhetsnivå i hela unionen, inbegripet aktivt stöd till medlemsstaterna och unionens institutioner, organ och byråer i arbetet med att förbättra cybersäkerheten. Parlamentet noterar dessutom byråns stöd till utvecklingen av nya policyärenden såsom om nät- och informationssäkerhet, operativ motståndskraft, elektronisk identifiering, autentisering och betrodda tjänster, den europeiska kodexen för elektronisk kommunikation, 5G, digitala plånböcker, artificiell intelligens och nätföreskrifterna (Network CODE) om cybersäkerhet. Parlamentet välkomnar att byrån skulle ansvara för att utvärdera huruvida en produkt utgör en betydande cybersäkerhetsrisk enligt den föreslagna cyberresilienssakten. Parlamentet understryker behovet av att säkerställa en adekvat personalnivå som återspeglar byråns utökade uppgifter.

24.

Europaparlamentet noterar att byrån har en cybersäkerhetspolicy och att den i synnerhet tillämpar strategin ”säkerhet på djupet”. Parlamentet noterar dessutom att byrån under 2021 inledde översynen av sin it-policy och sin förfaranderam, inbegripet byråns policy för informationssäkerhet. Parlamentet noterar vidare att all personal erbjuds utbildning i uppgiftsskydd och kurser i medvetenhet om cybersäkerhet.

25.

Europaparlamentet påminner om vikten av att öka digitaliseringen av byrån när det gäller intern drift och förvaltning men också för att påskynda digitaliseringen av förfarandena. Parlamentet betonar att byrån måste fortsätta att vara proaktiv i detta avseende för att undvika en digital klyfta mellan byråerna. Parlamentet påpekar dock att alla nödvändiga säkerhetsåtgärder måste vidtas för att undvika att onlinesäkerheten för den behandlade informationen äventyras.

26.

Europaparlamentet noterar att byrån håller på att utveckla ett miljöledningssystem som ska leda till certifiering av EU:s miljölednings- och miljörevisionsordning. Parlamentet noterar vidare att de grekiska myndigheterna ingick ett hyresavtal på byråns vägnar för dess huvudkontor i Aten, som är fullt operativt från och med den 1 juli 2021, och att detta kommer att göra det möjligt för byrån att fastställa en bredare uppsättning gröna åtgärder som ska genomföras.

Driftskontinuitet under covid-19-krisen

27.

Europaparlamentet noterar att byrån sedan covid-19-pandemin bröt ut och under 2021 har infört och upprätthållit permanenta möjligheter till distansarbete samtidigt som de anställdas motivation, effektivitet och utveckling har bibehållits och förbättrats. Parlamentet noterar med tillfredsställelse att dagliga uppdateringar under pandemin skickades till alla anställda via en särskild funktionsbrevlåda, med uppgifter om antalet fall och den senaste utvecklingen i världen, för att hålla personalen informerad om utvecklingen. Parlamentet uppmuntrar byrån att utnyttja de lärdomar den har dragit i fråga om distansarbete och hybridarbete, för att i framtiden bättre kunna avgöra i vilka fall det är effektivare att hålla möten på distans än på plats.

Övriga kommentarer

28.

Europaparlamentet noterar att byrån antog sin internationella strategi i november 2021, och att detta har gjort det möjligt för byrån att samarbeta med ett visst antal tredjeländer och internationella organisationer, särskilt när det gäller att arbeta för samarbetsarrangemang med Ukraina, Förenta staterna och Nato.

29.

Europaparlamentet uppmanar myndigheten att vidareutveckla samverkanseffekterna (t.ex. personalresurser, fastighetsförvaltning, it-tjänster och säkerhet) och att stärka sitt samarbete, sitt utbyte av god praxis och sina diskussioner om områden som är av gemensamt intresse med andra unionsbyråer i syfte att förbättra effektiviteten.

30.

När det gäller andra övergripande iakttagelser som utgör en del av beslutet om ansvarsfrihet hänvisar Europaparlamentet till sin resolution av den 10 maj 2023 (3) om byråernas verksamhetsresultat, ekonomiska förvaltning och kontroll.

(1)   EUT C 141, 29.3.2022, s. 84.

(2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2018/1046 av den 18 juli 2018 om finansiella regler för unionens allmänna budget, om ändring av förordningarna (EU) nr 1296/2013, (EU) nr 1301/2013, (EU) nr 1303/2013, (EU) nr 1304/2013, (EU) nr 1309/2013, (EU) nr 1316/2013, (EU) nr 223/2014, (EU) nr 283/2014 och beslut nr 541/2014/EU samt om upphävande av förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 193, 30.7.2018, s. 1).

(3)  Antagna texter, P9_TA(2023)0190.


Top