Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023D0855

Rådets beslut (Gusp) 2023/855 av den 24 april 2023 om Europeiska unionens partnerskapsuppdrag i Moldavien (EUPM Moldavien)

ST/7418/2023/INIT

EUT L 110, 25.4.2023, p. 30–36 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 22/05/2023

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2023/855/oj

25.4.2023   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 110/30


RÅDETS BESLUT (Gusp) 2023/855

av den 24 april 2023

om Europeiska unionens partnerskapsuppdrag i Moldavien (EUPM Moldavien)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 42.4 och 43.2,

med beaktande av förslaget från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, och

av följande skäl:

(1)

I sina slutsatser av den 24 juni 2022 erkände Europeiska rådet bland annat Republiken Moldaviens europeiska perspektiv, bekräftade att Republiken Moldaviens och dess medborgares framtid ligger inom Europeiska unionen och beslutade att bevilja Republiken Moldavien, och Ukraina, status som kandidatland.

(2)

Europeiska rådet bekräftade i sina slutsatser av den 15 december 2022 att Europeiska unionen kommer att fortsätta att ge Republiken Moldavien allt relevant stöd när det gäller att hantera de mångfasetterade effekterna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

(3)

I en skrivelse av den 28 januari 2023 riktad till unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik anmodade Republiken Moldaviens premiärminister unionen att inleda ett civilt uppdrag i Republiken Moldavien inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken (GSFP).

(4)

Den 31 januari 2023 godkände kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik en politisk ram för en krisstrategi i Republiken Moldavien.

(5)

Den 5 april 2023 godkände rådet ett krishanteringskoncept för ett möjligt civilt GSFP-uppdrag i Republiken Moldavien. Det uppdraget bör därför inrättas.

(6)

GSFP-uppdraget i Republiken Moldavien kommer att genomföras under omständigheter som kan komma att förvärras och som kan hindra att de mål för unionens yttre åtgärder som anges i artikel 21 i fördraget uppnås.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Uppdrag

Unionen inrättar härmed Europeiska unionens civila partnerskapsuppdrag i Republiken Moldavien (EUPM Moldavien) inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken.

Artikel 2

Mandat

1.   EUPM Moldavien ska bidra till att öka resiliensen i Republiken Moldaviens säkerhetssektor på områdena krishantering och hybridhot, inbegripet cybersäkerhet och motverkande av utländsk informationsmanipulering och inblandning (foreign information manipulation and interference, FIMI).

2.   I detta syfte ska EUPM Moldavien

a)

bidra till att stärka de moldaviska krishanteringsstrukturer som är inriktade på säkerhetssektorn genom att

i)

kartlägga behoven när det gäller organisation, utbildning och utrustning,

ii)

gradvis genomföra föreslagna åtgärder och identifierade lösningar,

b)

bidra till att öka resiliensen mot hybridhot genom att

i)

ge råd på strategisk nivå om utvecklingen av strategier och politiska åtgärder för motverkande av hybridhot och FIMI, inbegripet desinformation, för förbättrad cybersäkerhet samt för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter,

ii)

kartlägga behoven av kapacitetsuppbyggnad inom säkerhetssektorn när det gäller tidig varning, upptäckt, identifiering och attribuering av hot samt insatser mot dessa hot,

iii)

bidra till genomförandet av föreslagna åtgärder och identifierade lösningar,

c)

stödja genomförandet av ovannämnda uppgifter genom en projektcell som vid behov erbjuder riktat operativt stöd i linje med den integrerade strategin och, så långt det är möjligt, i nära samordning med andra aktörer.

3.   Internationell humanitär rätt, mänskliga rättigheter och principen om jämställdhet, skyddet av civila och agendorna inom ramen för FN:s säkerhetsråds resolutioner 1325 (2000) om kvinnor, fred och säkerhet, 2250 (2015) om ungdomar, fred och säkerhet och 1612 (2005) om barn och väpnad konflikt ska integreras fullt ut och proaktivt i EUPM Moldovas strategiska och operativa planering, verksamhet och rapportering.

Artikel 3

Befälsordning och struktur

1.   EUPM Moldavien ska som krishanteringsinsats ha en enhetlig befälsordning.

2.   EUPM Moldavien ska ha sitt högkvarter i Republiken Moldavien.

3.   EUPM Moldavien ska organiseras i enlighet med planeringsdokumenten för EUPM Moldavien.

Artikel 4

Civil insatschef

1.   Den verkställande direktören för den civila planerings- och ledningskapaciteten ska vara civil insatschef för EUPM Moldavien. Den civila planerings- och ledningskapaciteten ska stå till den civila insatschefens förfogande för planering och ledning av EUPM Moldavien.

2.   Den civila insatschefen ska under politisk kontroll och strategisk ledning av kommittén för utrikes- och säkerhetspolitik (Kusp) samt under överinseende av den höga representanten för utrikes frågor och säkerhetspolitik (den höga representanten) leda och kontrollera EUPM Moldavien på strategisk nivå.

3.   Den civila insatschefen ska säkerställa att rådets och Kusps beslut genomförs på ett korrekt och ändamålsenligt sätt med avseende på insatsernas utförande, inbegripet genom att vid behov till uppdragschefen utfärda instruktioner på strategisk nivå och tillhandahålla råd och tekniskt stöd.

4.   Den civila insatschefen ska rapportera till rådet via den höga representanten.

5.   All utstationerad personal ska fullt ut kvarstå under ledning av den utstationerande statens nationella myndigheter i enlighet med nationella regler, under den berörda unionsinstitutionens ledning respektive under Europeiska utrikestjänstens (utrikestjänsten) ledning. Dessa myndigheter ska överföra den operativa ledningen (Opcon) av sin personal till den civila insatschefen.

6.   Den civila insatschefen ska ha det övergripande ansvaret för att säkerställa att unionens aktsamhetsplikt fullgörs på ett korrekt sätt.

7.   Den civila insatschefen och chefen för EU:s delegation i Republiken Moldavien ska samråda med varandra när så krävs.

Artikel 5

Uppdragschef

1.   Uppdragschefen ska ha ansvar för EUPM Moldavien och leda och kontrollera uppdraget i insatsområdet. Uppdragschefen ska vara direkt ansvarig inför den civila insatschefen och ska agera i enlighet med dennes instruktioner.

2.   Uppdragschefen ska företräda EUPM Moldavien inom dess ansvarsområde.

3.   Uppdragschefen ska ha det administrativa och logistiska ansvaret för EUPM Moldavien, inbegripet ansvaret för tillgångar, resurser och information som har ställts till EUPM Moldovas förfogande. Uppdragschefen får delegera förvaltningsuppgifter i personalfrågor och finansiella frågor till personal som deltar i EUPM Moldavien, under dennes övergripande ansvar.

4.   Uppdragschefen ska ha disciplinärt ansvar för EUPM Moldavien personal. Disciplinära åtgärder mot utstationerad personal ska vidtas av de nationella myndigheterna i den utstationerande staten i enlighet med nationella regler, av den berörda unionsinstitutionen respektive av utrikestjänsten.

5.   Uppdragschefen ska säkerställa att EUPM Moldavien närvaro synliggörs på lämpligt sätt.

6.   Uppdragschefen ska, utan att det påverkar befälsordningen, få lokal politisk vägledning från chefen för unionens delegation i Republiken Moldavien.

Artikel 6

Personal

1.   EUPM Moldavien ska i första hand bestå av personal som utstationeras av medlemsstaterna, unionsinstitutioner eller utrikestjänsten. Medlemsstaterna, unionsinstitutionerna och utrikestjänsten ska bära kostnaderna för personal som de utstationerar, inbegripet resekostnader till och från stationeringsorten, löner, sjukförsäkring och andra traktamenten än tillämpliga dagtraktamenten.

2.   Medlemsstaten, unionsinstitutionen respektive utrikestjänsten ska ansvara för att bemöta eventuella anspråk i samband med utstationeringen som kommer från eller rör personal som den utstationerar och för att eventuellt vidta åtgärder mot sådana personer.

3.   Internationell och lokalanställd personal får rekryteras på kontraktsbasis av EUPM Moldavien om de nödvändiga arbetsuppgifterna inte kan utföras av personal som utstationerats av medlemsstaterna. Undantagsvis, i vederbörligen motiverade fall, när det inte finns några kvalificerade sökande från medlemsstaterna, får medborgare från deltagande tredjestater rekryteras på kontraktsbasis på lämpligt sätt.

4.   Anställningsvillkor samt rättigheter och skyldigheter för internationell och lokalanställd personal ska fastställas i kontrakten mellan EUPM Moldavien och berörd anställd.

Artikel 7

Status för EUPM Moldavien och dess personal

Statusen för EUPM Moldavien och dess personal, när så är lämpligt inbegripet privilegier, immunitet och andra garantier som krävs för att EUPM Moldavien ska kunna genomföras och fungera smidigt, ska vara föremål för ett avtal ingånget enligt artikel 37 i fördraget om Europeiska unionen (EU-fördraget) och i enlighet med det förfarande som föreskrivs i artikel 218 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt.

Artikel 8

Politisk kontroll och strategisk ledning

1.   Kusp ska under rådets och den höga representantens ansvar utöva den politiska kontrollen över och den strategiska ledningen av EUPM Moldavien. Rådet bemyndigar härmed Kusp att fatta lämpliga beslut i detta syfte i enlighet med artikel 38 tredje stycket i EU-fördraget. Det bemyndigandet ska omfatta befogenheten att utse en uppdragschef på förslag från den höga representanten och att ändra operationsplanen (Oplan). Befogenheten att fatta beslut avseende målen för och avslutande av EUPM Moldavien ska ligga kvar hos rådet. Kusps beslut om utseende av uppdragschefen ska offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning.

2.   Kusp ska regelbundet rapportera till rådet.

3.   Kusp ska regelbundet och vid behov få rapporter från den civila insatschefen och från uppdragschefen om frågor inom deras ansvarsområden.

Artikel 9

Tredjestaters deltagande

1.   Utan att det påverkar unionens beslutsautonomi och dess enhetliga institutionella ramar får tredjestater inbjudas att bidra till EUPM Moldavien t, förutsatt att de bär kostnaderna för den personal som utstationeras av dem, inbegripet löner, all riskförsäkring, dagtraktamenten och resekostnader till och från Republiken Moldavien, samt att de, när så är lämpligt, bidrar till driftskostnaderna för EUPM Moldavien.

2.   Tredjestater som bidrar till EUPM Moldavien ska ha samma rättigheter och skyldigheter som medlemsstaterna när det gäller den löpande förvaltningen av uppdraget.

3.   Rådet bemyndigar härmed Kusp att fatta tillämpliga beslut om godtagande av föreslagna bidrag samt att inrätta en bidragande länders kommitté.

4.   De närmare villkoren för tredjestaters deltagande ska omfattas av avtal som ingås i enlighet med artikel 37 i EU-fördraget och vid behov av ytterligare tekniska arrangemang. Om unionen och en tredjestat ingår eller har ingått ett avtal om fastställande av ramarna för den tredjestatens deltagande i unionens krishanteringsinsatser, ska bestämmelserna i det avtalet vara tillämpliga inom ramen för EUPM Moldavien.

Artikel 10

Säkerhet

1.   Den civila insatschefen ska leda uppdragschefens planering av säkerhetsåtgärder och säkerställa att EUPM Moldavien genomför dem på ett korrekt och ändamålsenligt sätt i enlighet med artikel 4.

2.   Uppdragschefen ska ansvara för EUPM Moldovas säkerhet och för att överensstämmelse med minimisäkerhetskraven för uppdraget säkerställs, i enlighet med unionens säkerhetsstrategi för personal som utplaceras utanför unionen i en operativ kapacitet enligt avdelning V i EU-fördraget, och därtill hörande instrument.

3.   Uppdragschefen ska biträdas av en säkerhetstjänsteman för uppdraget, som ska rapportera till uppdragschefen och även stå i nära funktionell förbindelse med utrikestjänsten.

4.   Personalen vid EUPM Moldavien ska genomgå en obligatorisk säkerhetsutbildning innan de inleder sin tjänstgöring, i enlighet med Oplan. Personalen ska även regelbundet genomgå fortbildning inom insatsområdet som organiseras av säkerhetstjänstemannen för uppdraget.

5.   Uppdragschefen ska säkerställa skyddet av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter i enlighet med rådets beslut 2013/488/EU (1).

Artikel 11

Vaktkapacitet

Vaktkapaciteten ska aktiveras för EUPM Moldavien.

Artikel 12

Rättsliga arrangemang

EUPM Moldavien ska ha kapacitet att upphandla varor och tjänster, ingå avtal och administrativa arrangemang, anställa personal, inneha bankkonton, förvärva och förfoga över tillgångar och betala sina skulder samt vara part i rättsliga förfaranden, i den utsträckning som krävs för att genomföra detta beslut.

Artikel 13

Finansiella arrangemang

1.   Det finansiella referensbelopp som är avsett att täcka utgifterna för EUPM Moldavien under de första fyra månaderna efter ikraftträdandet av detta beslut ska vara 3 529 889,20 EUR. Det finansiella referensbeloppet för eventuella efterföljande perioder ska fastställas av rådet.

2.   Alla utgifter ska förvaltas i enlighet med de regler och förfaranden som gäller för unionens allmänna budget. Deltagande i upphandlingsförfaranden som anordnas av EUPM Moldavien ska vara öppet för fysiska och juridiska personer utan begränsningar. Vidare ska ingen ursprungsregel gälla för de varor som inköps av EUPM Moldavien. Under förutsättning att kommissionen ger sitt godkännande får EUPM Moldavien ingå tekniska arrangemang med medlemsstater, värdstaten, deltagande tredjestater och andra internationella aktörer om tillhandahållande av utrustning, tjänster och lokaler för EUPM Moldavien.

3.   EUPM Moldavien ska ansvara för genomförandet av sin budget. För det ändamålet ska EUPM Moldavien teckna ett avtal med kommissionen. De finansiella arrangemangen ska iaktta den befälsordning som fastställs i artiklarna 3, 4 och 5 samt de operativa kraven med avseende på EUPM Moldavien.

4.   EUPM Moldavien ska lämna fullständig rapport till kommissionen och stå under dess tillsyn när det gäller den finansiella verksamhet som bedrivs inom ramen för det avtal som avses i punkt 3.

5.   Utgifterna för EUPM Moldavien ska vara stödberättigande från och med den dag då detta beslut antas.

Artikel 14

Projektcell

1.   EUPM Moldavien ska ha en projektcell för identifiering och genomförande av projekt. EUPM Moldavien ska, när så är lämpligt, underlätta och ge råd om projekt som medlemsstater och tredjestater genomför på eget ansvar inom områden som rör EUPM Moldavien och till stöd för dess mål.

2.   Om inte annat följer av punkt 3 ska EUPM Moldavien vara bemyndigat att använda finansiella bidrag från medlemsstaterna eller från tredjestater för att genomföra projekt som identifierats såsom projekt som på ett konsekvent sätt kompletterar EUPM Moldovas övriga åtgärder, om projekten

a)

föreskrivs i finansieringsöversikten för detta beslut, eller

b)

under uppdragets gång integreras genom en ändring av finansieringsöversikten på uppdragschefens begäran.

EUPM Moldavien ska med de bidragsgivande staterna ingå en överenskommelse som särskilt omfattar de specifika förfarandena för att hantera eventuella klagomål från tredje parter om skador som orsakats av EUPM Moldovas handlingar eller underlåtelser vid användningen av de medel som tillhandahållits från dessa stater. Under inga omständigheter får de bidragsgivande staterna hålla unionen eller den höga representanten ansvariga för EUPM Moldovas handlingar eller underlåtelser vid användningen av de medel som tillhandahållits från dessa stater.

3.   Finansiella bidrag från unionen, medlemsstaterna eller tredjestater till projektcellen ska vara underställda Kusps godkännande.

Artikel 15

Konsekvensen i unionens agerande samt samordning

1.   Den höga representanten ska säkerställa att genomförandet av detta beslut är konsekvent med unionens yttre åtgärder i deras helhet, inbegripet unionens biståndsprogram.

2.   Utan att det påverkar befälsordningen ska chefen för unionens delegation i Republiken Moldavien ge uppdragschefen lokal politisk vägledning.

3.   Uppdragschefen ska säkerställa nära samordning med företrädare för medlemsstaterna och likasinnade internationella partner i Republiken Moldavien.

Artikel 16

Utlämnande av uppgifter

1.   Den höga representanten ska vara bemyndigad att, om så är lämpligt och i enlighet med EUPM Moldovas behov, till tredjestater som är associerade till detta beslut lämna ut säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter, upp till nivån ”CONFIDENTIEL UE/EU CONFIDENTIAL”, som framställts för EUPM Moldavien, i enlighet med beslut 2013/488/EU.

2.   Om det föreligger ett bestämt och omedelbart operativt behov ska den höga representanten även vara bemyndigad att i enlighet med beslut 2013/488/EU till värdlandet lämna ut säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter, upp till nivån ”RESTREINT UE/EU RESTRICTED”, som framställts för EUPM Moldavien. Överenskommelser mellan den höga representanten och värdlandets behöriga myndigheter ska upprättas för detta ändamål.

3.   Den höga representanten ska vara bemyndigad att till tredjestater som är associerade till detta beslut lämna ut icke-säkerhetsskyddsklassificerade EU-handlingar med anknytning till rådets överläggningar om EUPM Moldavien som omfattas av sekretess enligt artikel 6.1 i rådets arbetsordning (2).

4.   Den höga representanten får delegera de befogenheter som avses i punkterna 1–3 i denna artikel, liksom möjligheten att ingå de överenskommelser som avses i punkt 2 i denna artikel, till personer under den höga representantens ledning, till den civila insatschefen och till uppdragschefen, i enlighet med avsnitt VII i bilaga VI till beslut 2013/488/EU.

Artikel 17

Inledande av EUPM Moldavien

1.   EUPM Moldavien ska inledas genom ett beslut av rådet, vid den tidpunkt som den civila insatschefen för EUPM Moldavien rekommenderar så snart uppdraget har uppnått initial operativ förmåga.

2.   EUPM Moldovas kärnteam ska vidta de förberedelser som krävs för att uppdraget ska kunna nå initial operativ förmåga.

Artikel 18

Ikraftträdande och giltighetstid

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Det ska tillämpas i två år från det att EUPM Moldavien inletts.

Utfärdat i Luxemburg den 24 april 2023.

På rådets vägnar

J. BORRELL FONTELLES

Ordförande


(1)  Rådets beslut 2013/488/EU av den 23 september 2013 om säkerhetsbestämmelser för skydd av säkerhetsskyddsklassificerade EU-uppgifter (EUT L 274, 15.10.2013, s. 1).

(2)  Rådets beslut 2009/937/EU av den 1 december 2009 om antagande av rådets arbetsordning (EUT L 325, 11.12.2009, s. 35).


Top