Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D0918

    Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/918 av den 23 maj 2017 om identifiering av Saint Vincent och Grenadinerna som ett icke-samarbetande tredjeland vad gäller bekämpning av olagligt, orapporterat och oreglerat fiske

    C/2017/3204

    EUT L 139, 30.5.2017, p. 70–77 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/918/oj

    30.5.2017   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 139/70


    KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2017/918

    av den 23 maj 2017

    om identifiering av Saint Vincent och Grenadinerna som ett icke-samarbetande tredjeland vad gäller bekämpning av olagligt, orapporterat och oreglerat fiske

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 1005/2008 av den 29 september 2008 om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske och om ändring av förordningarna (EEG) nr 2847/93, (EG) nr 1936/2001 och (EG) nr 601/2004 samt om upphävande av förordningarna (EG) nr 1093/94 och (EG) nr 1447/1999 (1), särskilt artikel 31, och

    av följande skäl:

    1.   INLEDNING

    (1)

    Genom förordning (EG) nr 1005/2008 (nedan kallad IUU-förordningen) upprättas ett unionssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IUU-fiske).

    (2)

    I kapitel VI i IUU-förordningen fastställs förfarandet för identifiering av icke-samarbetande tredjeländer, åtgärder i fråga om länder som identifieras som icke-samarbetande tredjeländer, upprättande av en förteckning över icke-samarbetande tredjeländer, avförande av länder från förteckningen över icke-samarbetande tredjeländer, offentliggörande av förteckningen över icke-samarbetande tredjeländer och nödåtgärder.

    (3)

    Enligt artikel 31 i IUU-förordningen ska kommissionen identifiera de länder den anser vara icke-samarbetande tredjeländer när det gäller bekämpning av IUU-fiske. Ett tredjeland kan identifieras som ett icke-samarbetande tredjeland om det inte fullgör sina skyldigheter enligt internationell rätt att som flagg-, hamn-, kust- eller marknadsstat vidta åtgärder i syfte att förebygga, motverka och undanröja IUU-fiske.

    (4)

    Identifieringen av icke-samarbetande tredjeländer ska grunda sig på en översyn av all information i enlighet med artikel 31.2 i IUU-förordningen.

    (5)

    I enlighet med artikel 33 i IUU-förordningen ska rådet upprätta en förteckning över icke-samarbetande länder. I artikel 38 i IUU-förordningen anges vilka åtgärder som gäller för dessa länder.

    (6)

    Enligt artikel 12.2 i IUU-förordningen får fiskeriprodukter importeras till unionen endast om de åtföljs av ett fångstintyg som har godkänts och kontrollerats i enlighet med den förordningen.

    (7)

    Enligt artikel 20.1 a i IUU-förordningen får fångstintyg som godkänts av en viss flaggstat bara godtas om den berörda staten meddelar kommissionen vilka förfaranden den tillämpar för genomförande, kontroll och tillsyn av de lagar, förordningar och bevarande- och förvaltningsåtgärder som dess fiskefartyg måste följa.

    (8)

    Saint Vincent och Grenadinerna har inte lämnat något meddelande till kommissionen i egenskap av flaggstat i enlighet med artikel 20 i IUU-förordningen.

    (9)

    Enligt artikel 20.4 i IUU-förordningen ska kommissionen samarbeta administrativt med tredjeländer när det gäller genomförandet av bestämmelserna om fångstintyg i den förordningen.

    (10)

    På grundval av den information som avses i artikel 31.2 i IUU-förordningen ansåg kommissionen att det fanns starka indikationer på att Saint Vincent och Grenadinerna hade underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt internationell rätt att, i egenskap av flagg-, hamn-, kust- eller marknadsstat, vidta åtgärder för att förebygga, motverka och undanröja IUU-fiske.

    (11)

    I enlighet med artikel 32 i IUU-förordningen beslutade därför kommissionen den 12 december 2014 (2) att underrätta Saint Vincent och Grenadinerna om möjligheten att landet kommer att identifieras som ett icke-samarbetande tredjeland i enlighet med IUU-förordningen.

    (12)

    I beslutet av den 12 december 2014 redogjordes för de huvudsakliga faktauppgifterna och motiveringarna bakom en sådan möjlig identifiering.

    (13)

    Saint Vincent och Grenadinerna underrättades om detta beslut, vilket åtföljdes av en skrivelse där landet uppmanades att i nära samarbete med kommissionen genomföra en handlingsplan för att komma till rätta med de brister som konstaterats.

    (14)

    Kommissionen uppmanade Saint Vincent och Grenadinerna att särskilt i) vidta alla nödvändiga åtgärder för att genomföra åtgärderna i den handlingsplan som kommissionen föreslagit, ii) bedöma genomförandet av åtgärderna i den handlingsplan som kommissionen föreslagit, och iii) var sjätte månad skicka en ingående rapport till kommissionen med en bedömning av genomförandet av varje enskild åtgärd med avseende på bland annat hur effektivt åtgärden enskilt och/eller tillsammans med andra åtgärder bidrar till att säkerställa ett kontrollsystem för fisket som till fullo uppfyller gällande krav.

    (15)

    Saint Vincent och Grenadinerna gavs tillfälle att kommentera beslutet av den 12 december 2014 och andra relevanta uppgifter som lämnats av kommissionen, samt att lägga fram bevis för att vederlägga eller komplettera de faktauppgifter som angavs i beslutet av den 12 december 2014. Saint Vincent och Grenadinerna informerades om sina rättigheter att begära eller lämna ytterligare information.

    (16)

    Genom sitt beslut och sin skrivelse av den 12 december 2014 inledde kommissionen en dialog med Saint Vincent och Grenadinerna och angav att den ansåg att en period på sex månader i princip skulle räcka för att nå en överenskommelse.

    (17)

    Kommissionen fortsatte att inhämta och kontrollera alla uppgifter som den ansåg nödvändiga. De muntliga och skriftliga synpunkter som Saint Vincent och Grenadinerna lämnat efter beslutet av den 12 december 2014 bedömdes och togs i beaktande. Saint Vincent och Grenadinerna hölls informerat, antingen muntligen eller skriftligen, om kommissionens överväganden.

    (18)

    Saint Vincent och Grenadinerna har inte gjort tillräckligt för att åtgärda de problem och brister som beskrivs i beslutet av den 12 december 2014, och landet har inte fullt ut genomfört de åtgärder som föreslås i den handlingsplan som bifogades beslutet.

    2.   FÖRFARANDE MED AVSEENDE PÅ SAINT VINCENT OCH GRENADINERNA

    (19)

    Den 12 december 2014 meddelade kommissionen Saint Vincent och Grenadinerna, i enlighet med artikel 32 i IUU-förordningen, att den övervägde möjligheten att identifiera Saint Vincent och Grenadinerna som ett icke-samarbetande tredjeland.

    (20)

    Kommissionen föreslog att Saint Vincent och Grenadinerna i nära samarbete med kommissionens avdelningar skulle genomföra en handlingsplan för att komma till rätta med de brister som konstaterats i beslutet av den 12 december 2014.

    (21)

    De viktigaste bristerna som kommissionen konstaterat gällde flera underlåtelser att fullgöra skyldigheter enligt internationell rätt, främst beträffande antagandet av en lämplig rättslig ram, bristen på lämplig och effektiv övervakning, avsaknad av observationssystem och inspektionsprogram, avsaknad av tydliga och transparenta förfaranden för registrering och fiskelicenser samt avsaknad av ett avskräckande sanktionssystem. Andra konstaterade brister gäller mer allmänt efterlevnaden av internationella skyldigheter, bland annat rekommendationer och resolutioner från regionala fiskeriförvaltningsorganisationer. Bristande samstämmighet med rekommendationer och resolutioner från relevanta organ, t.ex. FN:s (FAO) internationella handlingsplan mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (IPOA-IUU) och FAO:s riktlinjer för flaggstaters uppförande, konstaterades också. Den bristande samstämmigheten med icke-bindande rekommendationer och resolutioner har dock endast beaktats som styrkande uppgifter och inte som grund för identifieringen.

    (22)

    Genom en skrivelse av den 2 februari 2015 underrättade Saint Vincent och Grenadinerna kommissionen om de institutionella arrangemang som inrättats för att åtgärda de brister som konstaterats i beslutet av den 12 december 2014.

    (23)

    Tekniska samråd mellan kommissionen och Saint Vincent och Grenadinerna ägde rum i Panama den 11 februari 2015.

    (24)

    Kommissionen och myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna höll en telefonkonferens den 13 mars 2015 för att följa upp i vilken mån handlingsplanen genomförts.

    (25)

    Myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna inkom den 7 augusti 2015 med en förteckning över åtgärder som genomförts för att förebygga IUU-fiske. I samma meddelande tillkännagav dock myndigheterna att det slutliga godkännandet av de flesta av de dokument som förtecknas i handlingsplanen hade senarelagts.

    (26)

    Den 2 oktober 2015 skickade kommissionen en skrivelse till ministern för jordbruk, landsbygdsutveckling, skogsbruk och fiske i Saint Vincent och Grenadinerna, där man hävdade att det inte fanns några tydliga bevis för att myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna hade åtgärdat de brister som lett till förhandsidentifieringen som ett icke-samarbetande land, och där man föreslog att dialogen skulle fortsätta genom ett besök på plats.

    (27)

    Myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna besvarade denna skrivelse genom att lämna in en lägesrapport den 28 oktober 2015 som inte innehöll några kompletteringar till det dokument som nämns i skäl 25.

    (28)

    I en skrivelse av den 16 december 2015 framhöll kommissionen bristen på framsteg i Saint Vincent och Grenadinernas genomförande av handlingsplanen efter beslutet av den 12 december 2014.

    (29)

    Den 19 januari 2016 skickade kommissionen en skrivelse till myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna med de uppgifter som samlats in om det IUU-listade fiskefartyget Asian Warriors (även kallat Kunlun och Taishan) verksamhet, och begärde ytterligare upplysningar beträffande registreringsförfarandet för de fartyg som för landets flagg.

    (30)

    I februari 2016 genomförde kommissionen ett dialogbesök i syfte att diskutera de framsteg som gjorts sedan beslutet av den 12 december 2014. Vid besöket bekräftades att vissa av de brister som konstaterats i beslutet ännu inte hade åtgärdats.

    (31)

    I mars 2016 lämnade myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna in i) ett utkast till nationell handlingsplan mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (NPOA-IUU) och ii) ett utkast till samförståndsavtal mellan de två nationella myndigheter som ansvarar för regleringen av fiskefartyg, nämligen avdelningen för fiskerifrågor (Fisheries Division) och myndigheten för havsfrågor (Department of Maritime Administration). I en skrivelse av den 3 juni 2016 informerade kommissionen myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna att innehållet i dessa dokument kanske inte var förenligt med landets skyldigheter enligt internationell rätt att som flaggstat vidta åtgärder för att förebygga, motverka och undanröja IUU-fiske. I skrivelsen framhölls också att det saknades en tydlig tidsplan för att avhjälpa de brister som konstaterats i handlingsplanen.

    (32)

    Genom en skrivelse av den 3 juni 2016 uppmanade kommissionen myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna att lämna information om fiskefartyget Gotland, som för landets flagg och som förmodas ha bedrivit fiske utan giltig licens i Senegals vatten och vägrat att följa anvisningar från de senegalesiska myndigheterna (3).

    (33)

    I juni 2016 anslöt sig Saint Vincent och Grenadinerna till FAO:s avtal om hamnstatsåtgärder.

    (34)

    Den 15 juli 2016 skickades en påminnelse via e-post till myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna, där dessa uppmanades att vidta aktiva åtgärder i kampen mot IUU-fiske och åtgärda bristerna i de rättsliga och administrativa ramarna för fiske.

    (35)

    Detta meddelande följdes av en skrivelse som skickades till myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna den 24 oktober 2016 och som myndigheterna bekräftade att de mottog samma dag.

    3.   IDENTIFIERING AV SAINT VINCENT OCH GRENADINERNA SOM ETT ICKE-SAMARBETANDE TREDJELAND

    (36)

    I enlighet med artikel 31.3 i IUU-förordningen har kommissionen granskat hur Saint Vincent och Grenadinerna fullgör sina internationella skyldigheter som flagg-, hamn-, kust- och marknadsstat. Vid denna granskning beaktade kommissionen de parametrar som anges i artikel 31.4–31.7 i IUU-förordningen.

    3.1   Åtgärder som vidtagits beträffande återkommande förekomst av IUU-fartyg och handelsflöden (artikel 31.4 i IUU-förordningen)

    (37)

    På grundval av allmänt tillgänglig information fastställde kommissionen att minst två fartyg som för Saint Vincent och Grenadinernas flagg har bedrivit IUU-fiske under 2015 och 2016 (4).

    (38)

    I augusti 2015 var fiskefartyget Asian Warrior, även kallat Kunlun och Taishan, registrerat som kylfartyg under Saint Vincent och Grenadinernas flagg. Fartyget, som tidigare hade kvarhållits i Thailand eftersom man felaktigt försökt göra gällande att det förde indonesisk flagg, lämnade i september 2015 hamnen i Phuket (Thailand) utan tillstånd från de berörda myndigheterna. Fartyget hade dessförinnan tankats med 80 000 liter drivmedel, och man hade åter fyllt dess lastrum med den tandnoting som tidigare hade lossats i Thailand. I december 2015 kvarhölls fartyget av senegalesiska myndigheter.

    (39)

    Den 8 februari 2016 strök myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna fartyget ur sitt fartygsregister med hänvisning till ”missbruk av registerintyg som inte var giltiga för sjöfart”. Avregistreringen gjordes efter beslut av den juridiska person utanför Saint Vincent och Grenadinerna till vilken förvaltningen av registret har delegerats. Trots att Asian Warrior flera gånger var inblandat i IUU-verksamhet då fartyget förde Saint Vincent och Grenadinernas flagg, bland annat genom att föra in olagliga fångster på marknaden, vidtog myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna inte några administrativa eller straffrättsliga åtgärder förutom att stryka fartyget ur det nationella registret. Dessutom finns Asian Warrior sedan 2003 med i den förteckning över IUU-fartyg som upprättats av Kommissionen för bevarande av marina levande tillgångar i Antarktis (CCAMLR), och Interpol utfärdade den 13 januari 2015 en ”Purple Notice” som senast uppdaterades den 29 september 2015.

    (40)

    Enbart det administrativa beslutet att stryka ett fiskefartyg ur registret utan möjlighet att utdöma andra påföljder räcker inte som avskräckande åtgärd. Strykning av ett fiskefartyg ur registret innebär inte att lagöverträdarna straffas för sina handlingar eller går miste om vinningen från dessa. Dessutom är avsaknaden av en lämplig reaktion från Saint Vincent och Grenadinernas sida, liksom bristen på samarbete med behöriga myndigheter i de berörda hamnstaterna, inte i linje med landets skyldigheter enligt artikel 6 i FAO:s avtal om hamnstatsåtgärder för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske.

    (41)

    Kommissionen har inte mottagit något meddelande från myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna med information om Asian Warrior.

    (42)

    Enligt den information som kommissionen samlat in rapporterades i februari 2016 att fartyget Gotland (5), som förde Saint Vincent och Grenadinernas flagg, fiskade utan tillstånd i Senegals exklusiva ekonomiska zon. De senegalesiska myndigheterna beslutade att man skulle ta upp jakten på och kvarhålla fartyget, som emellertid undkom. Eftersom fartygets verksamhet innebar en överträdelse av den senegalesiska lagstiftningen om havsfiske (6) bötfällde de senegalesiska myndigheterna fiskefartyget Gotland med 1 030 000 000 CFA-franc (7).

    (43)

    Efter en begäran om hjälp från de senegalesiska myndigheterna tog kommissionen kontakt med myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna för att i synnerhet betona vikten av att landet vidtar lämpliga åtgärder beträffande fartyget Gotland. Kommissionen har ännu inte fått något svar från Saint Vincent och Grenadinerna och har inte heller informerats om några svar på de begäranden om ömsesidigt bistånd som skickats av medlemsstaterna inom ramen för artikel 51 i IUU-förordningen. Kommissionen har också informerats om att även vissa tredjeländer tagit liknande initiativ. Kommissionen har inte från något annat håll uppmärksammats på eventuella åtgärder som vidtagits av Saint Vincent och Grenadinerna beträffande fartyget i fråga.

    (44)

    Vad gäller uppgifterna i skälen 37–43 anser kommissionen att Saint Vincent och Grenadinerna har underlåtit att fullgöra sina skyldigheter som flaggstat att förhindra den egna flottan från att ägna sig åt IUU-verksamhet. Dessutom bör det noteras att en flaggstat enligt artikel 94.2 b i Förenta nationernas havsrättskonvention ska åta sig jurisdiktion enligt nationell rätt över varje fartyg som för dess flagg samt över dess befälhavare, övrigt befäl och manskap. Det kan vidare noteras att flaggstaten enligt artikel 117 i samma konvention är skyldig att själv eller i samarbete med andra stater vidta de åtgärder, med avseende på sina medborgare, som behövs för att bevara de levande tillgångarna i det fria havet.

    (45)

    I enlighet med artikel 31.4 b i IUU-förordningen undersökte kommissionen även Saint Vincent och Grenadinernas åtgärder beträffande IUU-fiskeriprodukters tillträde till landets marknad. FAO:s internationella handlingsplan (IPOA IUU) ger vägledning om internationellt överenskomna marknadsrelaterade åtgärder för att minska eller eliminera handeln med fisk och fiskeriprodukter som kommer från IUU-fiske. I punkt 71 föreslås att staterna bör vidta åtgärder för ökad transparens på sina marknader så att det är möjligt att spåra fisk och fiskeriprodukter. Likaså finns det i artikel 11 i FAO:s uppförandekod för ansvarsfullt fiske (nedan kallad uppförandekoden) en beskrivning av god praxis för hantering efter fångst och för ansvarsfull internationell handel. I artikel 11.1.11 i uppförandekoden uppmanas staterna att se till att nationell och internationell handel med fisk och fiskeriprodukter bedrivs i enlighet med sund bevarande- och förvaltningspraxis genom en bättre identifiering av ursprunget för fisk och fiskeriprodukter.

    (46)

    Under de två besöken i Saint Vincent och Grenadinerna i maj 2014 – se skäl 9 i beslutet av den 12 december 2014 – respektive februari 2016 konstaterade kommissionen att de behöriga myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna inte var i stånd att garantera en tillfredsställande kontroll över den egna fiskeflottans verksamhet. De behöriga myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna meddelade att alla deras fiskefartyg som bedriver fiske i Iccat-området uteslutande landar eller omlastar i Trinidad och Tobagos hamnar (Port of Spain och Chaguaramas). På grund av bristen på samarbete med myndigheterna i Trinidad och Tobago är dock Saint Vincent och Grenadinerna inte i stånd att lämna uppgifter om egenskaperna hos de arter som fångas av fartyg som för dess flagg på det fria havet, om de fiskeriprodukter som landas eller omlastas i Trinidad och Tobagos hamnar eller om handelsflödena för dessa produkter. I detta avseende samarbetar inte myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna med hamnstatens myndigheter, vilket strider mot artikel 20 i FAO:s avtal om hamnstatsåtgärder för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske.

    (47)

    Dessutom, såsom anges i skäl 38, lyckades inte myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna förhindra att fiskeriprodukter från IUU-fiske landades i hamnar och därmed riskerade att komma ut på marknaden.

    (48)

    På grundval av den information som erhållits vid besöken på plats anser kommissionen att Saint Vincent och Grenadinerna inte är i stånd att garantera en öppenhet på sina marknader som gör det möjligt att spåra fisk och fiskeriprodukter enligt kraven i punkt 71 i IPOA IUU och artikel 11.1.11 i uppförandekoden. Saint Vincent och Grenadinerna förefaller i detta avseende underlåta att uppfylla hamnstatens skyldighet, enligt artikel 23 i FN:s avtal om fiskbestånd, att vidta åtgärder för att se till att internationella bestämmelser om bevarande och förvaltning är effektiva, inbegripet bestämmelser om hamninspektioner av handlingar, fiskeredskap och fångster och om förbud mot att landa och omlasta fångst när det har kunnat konstateras att fångsten har tagits upp på ett sätt som urholkar effekten av internationella bevarande- och förvaltningsåtgärder.

    (49)

    Mot bakgrund av utvecklingen efter den 12 december 2014 anser kommissionen, med stöd av artikel 31.3 och 31.4 i IUU-förordningen, att Saint Vincent och Grenadinerna inte har fullgjort sina skyldigheter enligt internationell rätt som flaggstat med avseende på IUU-fiske som bedrivs eller stöds av fiskefartyg som för landets flagg eller av dess medborgare, och att landet inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra att fiskeriprodukter från IUU-fiske kommer ut på dess marknad.

    3.2   Underlåtenhet att samarbeta och sköta tillsyn (artikel 31.5 i IUU-förordningen)

    (50)

    Såsom beskrivs i skäl 20 i beslutet av den 12 december 2014 har kommissionen analyserat om Saint Vincent och Grenadinerna samarbetat effektivt med kommissionen under utredningar och därmed sammanhängande verksamhet och därvid dragit slutsatsen att Saint Vincent och Grenadinernas fiskerimyndigheter inte försett kommissionen med någon information eller med svar på hur landet ska komma till rätta med de brister i fiskeriförvaltningssystemet som konstaterades under kommissionens besök. Efter beslutet av den 12 december 2014 konstaterade kommissionen att myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna inte svarat på kommissionens begäranden om samarbete när det gäller den olagliga fiskeverksamhet som bedrivits av fartygen Asian Warrior och Gotland. Utifrån den information som kommissionen samlat in kunde det konstateras att bristen på samarbete också påverkade begäranden om bistånd som medlemsstater och tredjeländer riktat till myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna i samband med utredningar och därmed sammanhängande verksamhet.

    (51)

    De dokument beträffande handlingsplanen som lämnats in till kommissionen efter beslutet av den 12 december 2014 har inte heller lett till några konkreta åtgärder.

    (52)

    Vid bedömningen av huruvida Saint Vincent och Grenadinerna fullgjort sina skyldigheter som flaggstat utredde kommissionen också om landet samarbetat med andra stater i kampen mot IUU-fiske.

    (53)

    Utifrån den information som samlades in under besöken på plats i maj 2014 och februari 2016 eller som tillhandahållits av myndigheterna i tredjelandskuststater har kommissionen fastställt att fartyg som för Saint Vincent och Grenadinernas flagg och som fiskar i Iccat-området landar och omlastar i Trinidad och Tobagos hamnar. Myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna har medgett att deras regering inte formellt samarbetat med myndigheterna i Trinidad och Tobago. Inga framsteg har gjorts i detta avseende sedan kommissionens beslut av den 12 december 2014.

    (54)

    Den situation som beskrivs i skäl 53 tyder på att Saint Vincent och Grenadinerna underlåtit att samarbeta och samordna åtgärder med tredjeländer för att förebygga, motverka och undanröja IUU-fiske enligt kravet i punkt 28 i IPOA IUU i fall där fartyg som för Saint Vincent och Grenadinernas flagg landat eller lastat om fångster. Vidare har Saint Vincent och Grenadinerna inte ingått avtal eller överenskommelser med andra stater eller på annat sätt samarbetat för att genomföra gällande lagar och bevarande- och förvaltningsåtgärder eller bestämmelser som har antagits på nationell, regional eller global nivå, såsom fastställs i punkt 31 i IPOA IUU.

    (55)

    Såsom anges i skäl 25 i beslutet av den 12 december 2014 har kommissionen också bedömt huruvida Saint Vincent och Grenadinerna vidtagit effektiva tillsynsåtgärder med avseende på de aktörer som kan kopplas till IUU-fiske och huruvida man tillämpat tillräckligt hårda sanktioner för att beröva lagöverträdarna den vinning som härrör från IUU-fisket. Det tillgängliga bevismaterialet visar att Saint Vincent och Grenadinerna inte har uppfyllt sina skyldigheter enligt internationell rätt i fråga om effektiva tillsynsåtgärder.

    (56)

    Saint Vincent och Grenadinerna har inte tagit fram någon nationell strategi för övervakning och kontroll av sin fiskeflotta eller för inspektions- och observationssystem. Såsom betonas i skäl 27 i beslutet av den 12 december 2014 kunde kommissionen vid besöket på plats i maj 2014 notera att Saint Vincent och Grenadinerna inte var i stånd att övervaka sina fartyg som fiskar på det fria havet och i tredjeländers vatten eller som anlöper tredjeländers hamnar. Under besöket på plats i februari 2016 kunde kommissionen bekräfta att Saint Vincent och Grenadinerna inte åtgärdat den bristande övervakningen av fiskeflottan och alltså inte följt artikel 94 i Förenta nationernas havsrättskonvention där det föreskrivs att en flaggstat ska åta sig jurisdiktion enligt nationell rätt över varje fartyg som för dess flagg samt över dess befälhavare, övrigt befäl och manskap. Saint Vincent och Grenadinerna har också brutit mot artikel 18.3 i FN:s avtal om fiskbestånd, där det anges vilka åtgärder som ska vidtas av en stat beträffande fartyg som för dess flagg. Saint Vincent och Grenadinerna uppfyller inte heller sina tillsynsskyldigheter som flaggstat enligt artikel 19 i FN:s avtal om fiskbestånd, eftersom landet inte har kunnat visa att det agerat i enlighet med de detaljerade bestämmelserna i den artikeln.

    (57)

    Den rättsliga ramen för förvaltningen av flottan i Saint Vincent och Grenadinerna, som grundas på High Seas Act (2001) och High Seas Fishing Regulation (2003), innehåller inte någon definition av IUU-fiske. Den nuvarande rättsliga ramen saknar också en definition av allvarliga överträdelser och en uttömmande förteckning över allvarliga brott som ska åtgärdas genom proportionella och stränga påföljder. Sanktionssystemet i sin nuvarande form är alltså varken heltäckande eller tillräckligt strängt för att fylla en avskräckande funktion. Det sätt på vilket överträdelser och allvarliga överträdelser behandlas motsvarar inte vad som krävs för att säkra efterlevnad, avskräcka från överträdelser var de än sker och beröva lagöverträdarna den vinning som härrör från deras olagliga verksamhet, i enlighet med kraven i punkt 21 i IPOA IUU och punkt 38 i FAO:s riktlinjer för flaggstaters uppförande.

    (58)

    Som betonas i skälen 30 och 31 i beslutet av den 12 december 2014 kan utvecklingsnivån i Saint Vincent och Grenadinerna inte anses vara en faktor som undergräver de behöriga myndigheternas förmåga att samarbeta med andra länder och genomföra tillsynsåtgärder. Utvärderingen av de särskilda begränsningar som beror på landets utvecklingsnivå beskrivs närmare i skälen 66–67 i det här beslutet.

    (59)

    Mot bakgrund av skälen 19–31 i beslutet av den 12 december 2014 och utvecklingen efter den 12 december 2014 anser kommissionen, i enlighet med artikel 31.3 och 31.5 a, b, c och d i IUU-förordningen, att Saint Vincent och Grenadinerna inte har fullgjort sina samarbets- och tillsynskyldigheter som flaggstat enligt internationell rätt.

    3.3   Underlåtenhet att tillämpa internationella regler (artikel 31.6 i IUU-förordningen)

    (60)

    Såsom beskrivs i skälen 34–39 i beslutet av den 12 december 2014 har kommissionen analyserat den information som ansågs relevant bland tillgängliga uppgifter som offentliggjorts av regionala fiskeriförvaltningsorganisationer, och särskilt Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat). Dessutom gjorde kommissionen en analys av den information som ansågs relevant med tanke på Saint Vincent och Grenadinernas status som avtalsslutande part i Iccat efter beslutet av den 12 december 2014.

    (61)

    Det bör noteras att Saint Vincent och Grenadinernas flotta bedriver riktat fiske efter tonfisk och andra långvandrande arter i Iccat-området. Med tanke på detta bör Saint Vincent och Grenadinerna samarbeta med Iccat, som är den regionala fiskeriförvaltningsorganisation i området som ansvarar för de berörda arterna. Trots att Saint Vincent och Grenadinerna är avtalsslutande part i Iccat uppfyller inte landet sina skyldigheter som flaggstat, enligt artikel 117 i Förenta nationernas havsrättskonvention, att med avseende på sina medborgare vidta åtgärder för att bevara de levande tillgångarna i det fria havet.

    (62)

    Såsom anges i skälen 35–38 skickade Iccat ett antal skrivelser till myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna mellan 2011 och 2013. Efter beslutet av den 12 december 2014 skickade Iccat 2016 ännu en skrivelse till myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna där man betonade de brister som konstaterats vid Iccats möte 2015, nämligen den försenade inlämningen av i) den årliga rapporten, ii) förvaltningsplanen för nordatlantisk svärdfisk och iii) överensstämmelsetabellerna. I denna skrivelse begärde Iccat också att myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna skulle lämna ytterligare information om landets genomförande av Iccats rekommendation 12-05 om överensstämmelse med befintliga åtgärder för bevarande och förvaltning av hajar. Iccat rapporterade också att man inte fått några svar på sina skrivelser.

    (63)

    Slutligen har Saint Vincent och Grenadinerna inte antagit någon nationell handlingsplan för att bekämpa IUU-fiske i enlighet med rekommendationen i punkt 25 i IPOA IUU.

    (64)

    Såsom anges i skäl 39 i beslutet av den 12 december 2014 är ministeriet för jordbruk, skogsbruk och fiske i Saint Vincent och Grenadinerna inte i stånd att säkerställa ett verkligt samband mellan staten och de fartyg som för dess flagg, i enlighet med kravet i artikel 91 i Förenta nationernas havsrättskonvention.

    (65)

    Med tanke på skälen 35–39 i beslutet av den 12 december 2014 och den senare utvecklingen anser kommissionen, med stöd av artikel 31.3 och 31.6 i IUU-förordningen, att Saint Vincent och Grenadinerna inte har fullgjort sina skyldigheter enligt internationell rätt med avseende på internationella regler, förordningar och bevarande- och förvaltningsåtgärder.

    3.4   Särskilda svårigheter för utvecklingsländer (artikel 31.7 i IUU-förordningen)

    (66)

    Det erinras om att Saint Vincent och Grenadinerna enligt FN:s index för mänsklig utveckling (8) anses vara ett land med hög mänsklig utveckling (plats 97 av 188 länder). Det erinras också om att Saint Vincent och Grenadinerna enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1905/2006 (9) klassificeras i kategorin länder och territorier med högre medelinkomst.

    (67)

    Såsom beskrivs i skäl 42 i beslutet av den 12 december 2014 finns det inga bevis som styrker att Saint Vincent och Grenadinerna har underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt internationell rätt på grund av begränsningar som beror på landets utvecklingsnivå. Det finns inte heller några konkreta bevis för att de uppdagade bristerna i övervakning och kontroll av fisket skulle bero på brister i kapacitet och infrastruktur. I detta avseende kan det noteras att myndigheterna i Saint Vincent och Grenadinerna inte har åberopat några argument om utvecklingsbegränsningar, utan hävdat att den allmänna effektivitetsnivån inom förvaltningen är god.

    (68)

    Med tanke på skälen 41, 42 och 43 i beslutet av den 12 december 2014 och utvecklingen efter detta datum anser kommissionen, med stöd av artikel 31.7 i IUU-förordningen, att Saint Vincent och Grenadinernas samlade agerande i fråga om fisket inte har påverkats negativt av landets utvecklingsnivå.

    4.   SLUTSATS OM IDENTIFIERING AV ETT TREDJELAND SOM ICKE-SAMARBETANDE

    (69)

    Mot bakgrund av slutsatserna att Saint Vincent och Grenadinerna har underlåtit att fullgöra sina skyldigheter enligt internationell rätt som flagg-, hamn-, kust- eller marknadsstat och att vidta åtgärder för att förebygga, motverka och undanröja IUU-fiske, bör detta land, i enlighet med artikel 31 i IUU-förordningen, identifieras som ett icke-samarbetande tredjeland i kampen mot IUU-fiske.

    (70)

    Med beaktande av artikel 18.1 g i IUU-förordningen ska de behöriga myndigheterna i medlemsstaterna vägra import av fiskeriprodukter till unionen utan att behöva be om några ytterligare bevis eller skicka en begäran om hjälp till flaggstaten om de får kännedom om att fångstintyget har godkänts av myndigheterna i en flaggstat som identifierats som en icke-samarbetande stat i enlighet med artikel 31 i den förordningen.

    (71)

    Det bör påpekas att identifieringen av Saint Vincent och Grenadinerna som ett land som kommissionen anser vara icke-samarbetande inte utesluter att kommissionen eller rådet vidtar ytterligare åtgärder i syfte att upprätta en förteckning över icke-samarbetande länder.

    5.   KOMMITTÉFÖRFARANDE

    (72)

    De åtgärder som föreskrivs i detta beslut är förenliga med yttrandet från kommittén för fiske och vattenbruk.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Saint Vincent och Grenadinerna identifieras härmed som ett tredjeland som kommissionen anser vara icke-samarbetande när det gäller bekämpning av olagligt, orapporterat och oreglerat fiske.

    Artikel 2

    Detta beslut träder i kraft dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 23 maj 2017.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EUT L 286, 29.10.2008, s. 1.

    (2)  Kommissionens beslut av den 12 december 2014 om meddelande till ett tredjeland som kommissionen anser kan identifieras som icke-samarbetande tredjeland enligt rådets förordning (EG) nr 1005/2008 om upprättande av ett gemenskapssystem för att förebygga, motverka och undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske (EUT C 453, 17.12.2014, s. 5).

    (3)  http://www.lesoleil.sn/2016-03-22-23-21-32/item/53178-peche-illicite-dans-les-eaux-senegalaise-en-fuite-le-navire-gotland-imo-arraisonne-en-espagne.html

    (4)  Se Interpols Purple Notice nr 248 av den 13 januari 2015, https://www.ccamlr.org/en/compliance/non-contracting-party-iuu-vessel-list och fotnot 13.

    (5)  Se fotnot 3.

    (6)  Lag nr 2015-18 av den 13 juli 2015.

    (7)  Se fotnot 3.

    (8)  Informationen har hämtats från http://hdr.undp.org/en/data

    (9)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1905/2006 antagen av rådet den 18 december 2006 om upprättande av ett finansieringsinstrument för utvecklingssamarbete (EUT L 378, 27.12.2006, s. 41).


    Top