Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 42014X0529(02)

    Föreskrifter nr 128 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (Unece) – Enhetliga bestämmelser för typgodkännande av lysdiodljuskällor avsedda för användning i typgodkända lyktenheter på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon

    EUT L 162, 29.5.2014, p. 43–70 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/128/oj

    29.5.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 162/43


    Endast Unece-texterna i original har bindande folkrättslig verkan. Dessa föreskrifters status och dagen för deras ikraftträdande bör kontrolleras i den senaste versionen av Uneces statusdokument TRANS/WP.29/343, som finns på

    http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29wgs/wp29gen/wp29fdocstts.html

    Föreskrifter nr 128 från Förenta nationernas ekonomiska kommission för Europa (Unece) – Enhetliga bestämmelser för typgodkännande av lysdiodljuskällor avsedda för användning i typgodkända lyktenheter på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon

    Inbegripet all giltig text till och med:

    Supplement 2 till den ursprungliga versionen av föreskrifterna – dag för ikraftträdande: 10 juni 2014

    INNEHÅLL

    FÖRESKRIFTER

    1.

    Tillämpningsområde

    2.

    Administrativa bestämmelser

    3.

    Tekniska krav

    4.

    Produktionsöverensstämmelse

    5.

    Påföljder vid bristande produktionsöverensstämmelse

    6.

    Slutgiltigt upphörande av produktionen

    7.

    Namn- och adressuppgifter för de tekniska tjänster som ansvarar för typgodkännandeprovning och för typgodkännandemyndigheterna

    BILAGOR

    1.

    Datablad för lysdiodljuskällor

    2.

    Meddelande

    3.

    Exempel på typgodkännandemärkets utformning

    4.

    Mätmetod för elektriska och fotometriska egenskaper

    5.

    Minimikrav för tillverkarens kvalitetskontroll

    6.

    Stickprovs- och överensstämmelsenivåer för tillverkarnas registrering av provningsresultat

    7.

    Minimikrav för typgodkännandemyndighetens stickprov

    8.

    Överensstämmelse som godkänns genom stickprov

    1.   TILLÄMPNINGSOMRÅDE

    Dessa föreskrifter gäller för de lysdiodljuskällor som visas i bilaga 1 och som är avsedda för användning i typgodkända lyktenheter på motorfordon och släpvagnar till dessa fordon.

    2.   ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER

    2.1   Definitioner

    2.1.1   Definition av kategori

    Med kategori avses i dessa föreskrifter olika grundläggande konstruktioner av standardiserade lysdiodljuskällor. Varje kategori har en viss beteckning, t.ex. ”LW1”, ”LY2” eller ”LR2”.

    2.1.2   Definition av typ

    Med lysdiodljuskällor av olika typer avses lysdiodljuskällor som tillhör samma kategori men som skiljer sig åt i fråga om sådana väsentliga egenskaper som följande:

    2.1.2.1

    Handelsnamn eller varumärke.

    Lysdiodljuskällor med samma handelsnamn eller varumärke som framställs av olika tillverkare anses vara av olika typ. Lysdiodljuskällor som framställs av samma tillverkare och som bara skiljer sig åt i fråga om handelsnamn eller varumärke kan anses vara av samma typ.

    2.1.2.2

    Lysdiodljuskällornas konstruktion, i den mån dessa skillnader påverkar det optiska resultatet.

    2.1.2.3

    Märkspänningen.

    2.2   Ansökan om typgodkännande

    2.2.1   Ansökan om typgodkännande ska lämnas in av innehavaren av handelsnamnet eller varumärket eller av innehavarens behöriga ombud.

    2.2.2   Alla ansökningar om typgodkännande ska åtföljas (se även punkt 2.4.2.) av följande:

    2.2.2.1

    Ritningar, i tre exemplar, som är tillräckligt detaljerade för att man ska kunna identifiera typen.

    2.2.2.2

    En kort teknisk beskrivning.

    2.2.2.3

    Fem provexemplar för varje färg som ansökan avser.

    2.2.3   Om det rör sig om en typ av lysdiodljuskällor som endast till handelsnamnet eller varumärket skiljer sig från en typ som redan godkänts ska det räcka att lämna in följande:

    2.2.3.1

    En deklaration från tillverkaren att den inlämnade typen

    a)

    (förutom till handelsnamn och varumärke) är identisk med

    b)

    och har framställts av samma tillverkare som en redan godkänd typ, varvid det senare styrks av dess typgodkännandekod.

    2.2.3.2

    Två provexemplar som bär det nya handelsnamnet eller varumärket.

    2.2.4   Den behöriga myndigheten ska förvissa sig om att en effektiv kontroll av produktionsöverensstämmelsen kan garanteras innan den utfärdar typgodkännande.

    2.3   Påskrifter

    2.3.1   Lysdiodljuskällor som lämnats in för godkännande ska på sockeln vara försedda med följande:

    2.3.1.1

    Sökandens handelsnamn eller varumärke.

    2.3.1.2

    Märkspänningen.

    2.3.1.3

    Beteckningen på den berörda kategorin.

    2.3.1.4

    Ett utrymme som är tillräckligt stort för att rymma typgodkännandemärket.

    2.3.2   Det utrymme som avses i punkt 2.3.1.4 ska vara utmärkt på de ritningar som åtföljer ansökan om typgodkännande.

    2.3.3   Andra påskrifter än de som omfattas av punkterna 2.3.1 och 2.4.4 får anbringas under förutsättning att de inte påverkar belysningsegenskaperna negativt.

    2.4   Typgodkännande

    2.4.1   Om alla provexemplar av en typ av lysdiodljuskälla som inlämnas i enlighet med punkt 2.2.2.3 eller 2.2.3.2 uppfyller kraven i dessa föreskrifter ska typgodkännande beviljas.

    2.4.2   En typgodkännandekod ska tilldelas varje godkänd typ. Det första tecknet i koden ska hänvisa till de ändringsserier som gällde vid tidpunkten för utfärdandet av typgodkännandet.

    Detta ska åtföljas av en identifikationskod om högst tre tecken. Endast följande arabiska siffror och stora bokstäver får användas:

    ”0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F G H J K L M N P R S T U V W X Y Z”.

    En och samma avtalspart får inte tilldela en annan typ av lysdiodljuskällor samma typgodkännandekod.

    2.4.3   Ett meddelande om beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande eller om slutligt upphörande av produktionen av en typ av lysdiodljuskälla i enlighet med dessa föreskrifter ska lämnas till de avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter med hjälp av en meddelandeblankett enligt förlagan i bilaga 2 till dessa föreskrifter och en ritning som sökanden lämnat i ett format som inte överskrider A4 (210 x 297 mm) och som minst är i skala 2:1.

    2.4.4   På varje lysdiodljuskälla som överensstämmer med en typ som godkänts i enlighet med dessa föreskrifter ska det på det utrymme som avses i punkt 2.3.1.4, förutom de märkningar som föreskrivs i punkt 2.3.1, anbringas ett internationellt typgodkännandemärke bestående av:

    2.4.4.1

    En avskuren cirkel som omger bokstaven ”E”, följd av det särskiljande landsnumret för det land som beviljat typgodkännandet (1).

    2.4.4.2

    Typgodkännandekoden, som placeras nära den avskurna cirkeln.

    2.4.5   Om sökanden har erhållit samma typgodkännandekod för flera handelsnamn eller varumärken räcker det med en eller flera av dessa för att uppfylla kraven i punkt 2.3.1.1.

    2.4.6   De märken och påskrifter som anges under punkt 2.3.1 och 2.4.3 ska vara lätt läsbara och outplånliga.

    2.4.7   I bilaga 3 till dessa föreskrifter finns ett exempel på typgodkännandemärkets utformning.

    3.   TEKNISKA KRAV

    3.1   Definitioner

    3.1.1   märkspänning: den spänning (i volt) som lysdiodljuskällan är märkt med.

    3.1.2   provningsspänning: den spänning eller det spänningsområde vid lysdiodljuskällornas anslutningar som föreskrivs för provning av lysdiodljuskällornas elektriska och fotometriska egenskaper.

    3.1.3   målvärde: en elektrisk eller fotometrisk egenskaps konstruktionsvärde. Detta ska uppnås inom de angivna toleranserna när lysdiodljuskällan tillförs ström med den tillämpliga provningsspänningen.

    3.1.4   standardlysdiodljuskälla: särskild lysdiodljuskälla som används vid provning av belysnings- och ljussignaleringsanordningar. Den har reducerade toleranser för såväl måttegenskaper som för elektriska och fotometriska egenskaper enligt det tillämpliga databladet. För standardlysdiodljuskällor anges endast en spänning för varje kategori.

    3.1.5   referensaxel: en axel som definieras i förhållande till sockeln och som används som referens för vissa av lysdiodljuskällornas mått.

    3.1.6   referensplan: ett plan som definieras i förhållande till sockeln, som är vinkelrätt mot referensaxeln och som används som referens för vissa av lysdiodljuskällornas mått.

    3.1.7   ljuscentrum: en punkt på referensaxeln på ett angivet avstånd från referensplanet, som utgör den nominella utgångspunkten för den synliga strålningen.

    3.1.8   ljuscentrumlängd: avståndet mellan referensplanet och ljuscentrum.

    3.1.9   synaxel i förhållande till lysdiodljuskällan: en axel genom ljuscentrum i en angiven polär- och azimutvinkel, som används för beskrivning av lysdiodljuskällans fotometriska egenskaper.

    3.1.10   synlig ljusavgivande yta: yta som omfattar det (synliga) strålningselementet när det betraktas från en viss synvinkel. Den synliga ljusavgivande ytan fastställs i ett plan som omfattar ljuscentrum och som är vinkelrätt mot motsvarande synaxel.

    3.1.11   normaliserad ljusstyrka: kvoten mellan ljusstyrkan och ljusflödet från ljuskällan, som används för beskrivning av lysdiodljuskällans strålningsmönster i vinkelled.

    3.1.12   kumulativt ljusflöde: ljusflödet från ljuskällan vid drift, inom en strålkon som omfattar den angivna fasta vinkeln och som är centrerad på referensaxeln (2).

    3.1.13   lysdiodljuskälla: en ljuskälla där det element som avger den synliga strålningen är en eller flera halvledarövergångar som avger injektionsluminiscens och/eller fluorescens.

    3.2   Allmänna specifikationer

    3.2.1

    Varje inlämnat provexemplar ska uppfylla tillämpliga specifikationer i dessa föreskrifter.

    3.2.2

    Lysdiodljuskällor ska konstrueras så att de är och förblir funktionsdugliga vid normal användning. De får inte heller uppvisa något konstruktions- eller tillverkningsfel.

    3.2.3

    Lysdiodljuskällor får på sina optiska ytor inte uppvisa några märken eller fläckar som skulle kunna försämra deras effektivitet och optiska prestanda.

    3.2.4

    Lysdiodljuskällor ska förses med standardsocklar som överensstämmer med databladen för socklar i IEC:s publikation 60061, i enlighet med vad som anges i de enskilda databladen i bilaga 1.

    3.2.5

    Sockeln ska vara hållfast och säkert fastsatt på resten av lysdiodljuskällan.

    3.2.6

    För att försäkra sig om att lysdiodljuskällor uppfyller kraven i punkterna 3.2.3–3.2.5 ska man utföra en visuell kontroll och en måttkontroll samt, om så krävs, en provmontering i fästet enligt specifikationerna i IEC:s publikation 60061.

    3.2.7

    Halvledarövergångarna ska vara de enda elementen i ljuskällan som genererar och avger ljus, antingen direkt eller via fluorescensbaserad omvandling när ström tillförs.

    3.3   Provningar

    3.3.1

    Lysdiodljuskällor ska först åldras vid tillämplig provspänning under minst 48 timmar. För lysdiodljuskällor med flera funktioner ska varje funktion åldras för sig.

    3.3.2

    Om inte annat anges ska elektriska och fotometriska mätningar utföras vid tillämplig provspänning.

    3.3.3

    Elektriska mätningar enligt bilaga 4 ska utföras med instrument från minst klass 0,2 (0,2 % noggrannhet vid fullt skalutslag).

    3.4   Den synliga ljusavgivande ytans placering och mått

    3.4.1

    Den synliga ljusavgivande ytans placering och mått ska uppfylla kraven i det tillämpliga databladet i bilaga 1.

    3.4.2

    Mätningen ska göras efter det att lysdiodljuskällan har åldrats enligt punkt 3.3.1.

    3.5   Ljusflöde

    3.5.1

    Vid mätning enligt villkoren i bilaga 4 ska ljusflödet hålla sig inom de gränsvärden som anges i det tillämpliga databladet i bilaga 1.

    3.5.2

    Mätningen ska göras efter det att lysdiodljuskällan har åldrats enligt punkt 3.3.1.

    3.6   Fördelning av den normaliserade ljusstyrkan av det ackumulerade ljusflödet

    3.6.1

    Vid mätning enligt de provningsvillkor som anges i bilaga 4 till dessa föreskrifter ska den normaliserade ljusstyrkans fördelning och/eller det ackumulerade ljusflödets fördelning ligga inom de gränsvärden som anges i det tillämpliga databladet i bilaga 1.

    3.6.2

    Mätningen ska göras efter det att lysdiodljuskällan har åldrats enligt punkt 3.3.1.

    3.7   Färg

    3.7.1

    Färgen på det ljus som lysdiodljuskällorna avger ska anges på det tillämpliga databladet. De definitioner av färgen på det avgivna ljuset som anges i föreskrifter nr 48 och de ändringsserier till dessa som är i kraft vid tidpunkten för typgodkännandet ska tillämpas i de här föreskrifterna.

    3.7.2

    Färgen på det avgivna ljuset ska mätas med den metod som anges i bilaga 4. Varje uppmätt värde ska ligga inom det föreskrivna toleransområdet.

    3.7.3

    När det gäller lysdiodljuskällor som avger vitt ljus ska minimiandelen rött ljus dessutom vara sådan att

    Formula

    där

    Ee(λ) (enhet: W)

    är instrålningstäthetens spektralfördelning,

    V(λ) (enhet: 1)

    är det spektrala ljusutbytet, och

    λ (enhet: nm)

    är våglängden.

    Detta värde ska beräknas i intervall om en nanometer.

    3.8   UV-strålning

    Lysdiodljuskällans UV-strålning ska vara av den låga UV-typen, i överensstämmelse med

    Formula

    där

    S(λ) (enhet: 1)

    är den spektrala viktningsfunktionen, och

    km = 683 lm/W

    är det högsta värdet för strålningens verkningsgrad.

    (För definitionerna av de andra symbolerna se punkt 3.7.3. ovan.)

    Detta värde ska beräknas i intervall om en nanometer. UV-strålningen ska viktas enligt de värden som anges i tabellen nedan:

    λ

    S(λ)

    250

    0,430

    255

    0,520

    260

    0,650

    265

    0,810

    270

    1,000

    275

    0,960

    280

    0,880

    285

    0,770

    290

    0,640

    295

    0,540

    300

    0,300

    305

    0,060

    310

    0,015

    315

    0,003

    320

    0,001

    325

    0,00050

    330

    0,00041

    335

    0,00034

    340

    0,00028

    345

    0,00024

    350

    0,00020

     

     

    355

    0,00016

    360

    0,00013

    365

    0,00011

    370

    0,00009

    375

    0,000077

    380

    0,000064

    385

    0,000530

    390

    0,000044

    395

    0,000036

    400

    0,000030

     

     

    Observera: Värden i enlighet med IRPA:s/INIRC:s riktlinjer om gränsvärden för exponering för ultraviolett strålning. De valda våglängderna (i nanometer) är representativa, medan andra värden bör interpoleras.

    3.9   Standardlysdiodljuskällor

    Ytterligare krav för standardlysdiodljuskällor (referenslysdiodljuskällor) anges i de tillämpliga databladen i bilaga 1.

    4.   PRODUKTIONSÖVERENSSTÄMMELSE

    4.1

    Lysdiodljuskällor som typgodkänts enligt dessa föreskrifter ska vara tillverkade så att de överensstämmer med den godkända typen genom att uppfylla påskriftskraven och de tekniska kraven i punkt 3 samt i bilagorna 1, 4 och 5 till dessa föreskrifter.

    4.2

    Det ska verifieras att kraven i punkt 4.1 uppfylls genom lämpliga produktionskontroller.

    4.3

    Innehavaren av typgodkännandet ska i synnerhet

    4.3.1

    se till att det finns förfaranden för effektiv kontroll av produkternas kvalitet,

    4.3.2

    ha tillgång till den kontrollutrustning som krävs för att överensstämmelsen ska kunna kontrolleras för varje godkänd typ,

    4.3.3

    se till att provningsdata arkiveras och att handlingarna hålls tillgängliga under en tidsrymd som fastställs i samråd med typgodkännandemyndigheten,

    4.3.4

    analysera resultaten från varje provningstyp med tillämpning av kriterierna i bilaga 6, för att kontrollera och försäkra sig om produktegenskapernas stabilitet, med beaktande av den variation som förekommer i industriell produktion,

    4.3.5

    se till att åtminstone de provningar som föreskrivs i bilaga 5 till dessa föreskrifter genomförs för varje typ av lysdiodljuskälla,

    4.3.6

    om något eller några provexemplar uppvisar skillnader i förhållande till den valda provningstypen, se till att detta föranleder ett nytt urval och en ny provning. Alla åtgärder som krävs för att återställa den berörda produktionens överensstämmelse ska vidtas.

    4.4

    Den behöriga myndighet som beviljat typgodkännandet får när som helst granska de metoder för kontroll av produktionsöverensstämmelse som är tillämpliga på varje produktionsenhet.

    4.4.1

    Vid varje inspektion ska provningsrapporterna och dokumentationen av produktionsövervakningen framläggas för den besökande inspektören.

    4.4.2

    Inspektören får slumpmässigt ta ut provexemplar som ska provas i tillverkarens laboratorium. Minsta antal provexemplar som ska tas ut får fastställas på grundval av resultaten från tillverkarens egna kontroller.

    4.4.3

    När kvalitetsnivån förefaller otillfredsställande eller när det verkar nödvändigt att verifiera giltigheten av de provningar som utförts enligt punkt 4.4.2, ska inspektören välja ut provexemplar som ska sändas till den tekniska tjänst som utfört typgodkännandeprovningarna.

    4.4.4

    Den behöriga myndigheten får utföra alla prov som föreskrivs i dessa föreskrifter. Om den behöriga myndigheten beslutar att ta stickprov ska kriterierna i bilagorna 7 och 8 till dessa föreskrifter tillämpas.

    4.4.5

    Det normala intervallet för inspektioner som bemyndigas av den behöriga myndigheten ska vara en inspektion vartannat år. Om resultaten vid en inspektion är otillfredsställande, ska den behöriga myndigheten se till att alla åtgärder som krävs för att återställa den berörda produktionens överensstämmelse vidtas så snart som möjligt.

    5.   PÅFÖLJDER VID BRISTANDE PRODUKTIONSÖVERENSSTÄMMELSE

    5.1

    Ett typgodkännande som med avseende på en lysdiodljuskälla beviljas i enlighet med dessa föreskrifter får återkallas om de krav som ställs inte uppfylls eller om en lysdiodljuskälla som är försedd med ett typgodkännandemärke inte överensstämmer med den godkända typen.

    5.2

    Om en part i 1958 års avtal som tillämpar dessa föreskrifter återkallar ett typgodkännande som den tidigare beviljat, ska den genast underrätta övriga avtalsparter som tillämpar dessa föreskrifter om detta med hjälp av en meddelandeblankett enligt förlagan i bilaga 2 till dessa föreskrifter.

    6.   SLUTGILTIGT UPPHÖRANDE AV PRODUKTIONEN

    En innehavare av ett typgodkännande som slutgiltigt upphör med sin produktion av en typ av lysdiodljuskällor som godkänts i enlighet med dessa föreskrifter ska underrätta typgodkännandemyndigheten om detta. Myndigheten ska då underrätta de övriga parter i 1958 års avtal som tillämpar dessa föreskrifter om detta, med hjälp av en meddelandeblankett enligt förlagan i bilaga 2 till dessa föreskrifter.

    7.   NAMN- OCH ADRESSUPPGIFTER FÖR DE TEKNISKA TJÄNSTER SOM ANSVARAR FÖR TYPGODKÄNNANDEPROVNING OCH FÖR TYPGODKÄNNANDEMYNDIGHETERNA

    De parter i 1958 års avtal som tillämpar dessa föreskrifter ska meddela Förenta nationernas sekretariat namn- och adressuppgifter för de tekniska tjänster som ansvarar för typgodkännandeprovning och för de typgodkännandemyndigheter till vilka sådana intyg om beviljat, utökat, ej beviljat eller återkallat typgodkännande eller om slutgiltigt upphörande av produktionen som utfärdats i andra länder ska sändas.


    (1)  Enligt definitionen i den konsoliderade resolutionen om fordonskonstruktion (R.E.3), dokument ECE/TRANS/WP.29/78/Rev.2, punkt 2.

    (2)  På grundval av CIE/IEC vocabulary IEV 845-09-31.


    BILAGA 1

    DATABLAD  (1) FÖR LYSDIODLJUSKÄLLOR

    Förteckning över kategorier av lysdiodljuskällor och motsvarande databladsnummer:

    Kategori

     

    Datablad nr

    LR1

     

    LR1/1–5

    LW2

     

    LW2/1–5

    Förteckning över datablad för lysdiodljuskällor och deras ordningsföljd i denna bilaga:

    Datablad nr

    LR1/1–5

    LW2/1–5

    Kategori LR1 – Datablad LR1/1

    Ritningarna ska endast illustrera lysdiodljuskällans grundmått (i mm)

    Figur 1

    Översiktsritning

    Image

    Figur 2

    Detaljritning av anslutningsdon

    Image

    Kategori LR1 – Datablad LR1/2

    Tabell 1

    Väsentliga elektriska och fotometriska egenskaper

    Mått i mm

    Toleranser

    Lysdiodljuskällor från den vanliga produktionen

    Standardlysdiodljuskälla

    e (2)

    24,0

    0,2

    0,1

    Sockel PGJ21t-1 enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-165-1)

    Elektriska och fotometriska egenskaper (3)

    Märkvärden

     

    Bifunktion

    Huvudfunktion

    Bifunktion

    Huvudfunktion

    Volt

    12

    12

    Mål värden (4)

    Watt (vid 13,5 V DC)

    Högst 0,75

    3,5 max.

    1,4 min.

    0,75 max.

    3,5 max.

    1,4 min.

    Ljusflöde (i lm vid 13,5 V DC)

     

     

    3,5 ± 10 %

    47 ± 10 %

    Ljusflöde (i lm vid 10–16 V DC)

    3,5 ± 20 %

    47 ± 20 %

     

     

    Feltillstånd

    Om lysdiodljuskällan inte fungerar (inget ljus avges) ska den maximala strömförbrukningen vara mindre än 20 mA (med öppen strömkrets) vid drift inom ingångsspänningsområdet i huvudfunktionsmodus.

    Krav för projektion på skärmen

    Syftet med följande provning är att fastställa kraven på lysdiodljuskällans synliga ljusavgivande yta och avgöra om den ljusavgivande ytan är korrekt placerad i förhållande till referensaxeln och referensplanet, i syfte att kontrollera att kraven uppfylls.

    Den ljusavgivande ytans läge kontrolleras med hjälp av rutsystemet i figur 3, som visar projektionerna sett i riktningen γ = 90° i planen C90 och C180 (C, γ som definieras i figur 4). Minst 95 % av det avgivna ljusflödet i synriktningen ska komma från det trapetsformade område som avgränsas av d1, d2 och c. Mindre än 70 % av ljusflödet ska avges från den rektangulära zon som definieras av d3 och c.

    Kategori LR1 – Datablad LR1/3

    Figur 3

    Rutdefinition av den ljusavgivande ytan

    Image

    Tabell 2

    Måtten för rutsystemet i figur 3

    Mått i mm

    f

    c

    d1

    d2

    d3

    Lysdiodljuskällor från den vanliga produktionen

    E + 0,2

    3,6

    21,0

    15,0

    7,0

    Standardlysdiodljuskällor

    E + 0,1

    3,4

    21,0

    15,0

    7,0

    Fördelning av den normaliserade ljusstyrkan

    Syftet med följande provning är att fastställa fördelningen av ljuskällans normaliserade ljusstyrka på ett godtyckligt plan som omfattar referensaxeln. Skärningspunkten mellan referensaxeln och boxens övre kant används som utgångspunkt för koordinatsystemet.

    Ljuskällan monteras på en flat platta med anpassade monteringsflänsar. Plattan monteras på goniometern med en hållare, så att ljuskällans referensaxel befinner sig i linje med en av goniometerns roterande axlar. Motsvarande mätuppställning visas i figur 4.

    Kategori LR1 – Datablad LR1/4

    Ritningarna ska endast illustrera den grundläggande uppställningen för mätning av lysdiodljuskällan

    Figur 4

    Uppställning för mätning av ljusstyrkans fördelning

    Image

    Data om ljusstyrkan registreras för huvudfunktionen med en standardfotogoniometer. Mätavståndet bör väljas på lämpligt vis, så att man försäkrar sig om att detektorn befinner sig i ljusfördelningens mest avlägsna fält.

    Mätningarna ska utföras i 3 C-planer som omfattar ljuskällans referensaxel. 3 C-planerna ska ligga inom C30 och C330 så att man undviker skuggorna från anslutningsdonen, och de ska befinna sig minst 30° från varandra. Provningspunkterna för varje plan för de olika polärvinklarna γ anges i tabell 3.

    Efter mätningen ska data normaliseras till 1 000 lm enligt punkt 3.1.11 med hjälp av ljusflödet från den individuella ljuskälla som ska provas. Data ska ligga inom det toleransområde som definieras i tabell 3.

    C-planer: se CIE-publikation 70-1987, ”The measurement of absolute intensity distributions”.

    Kategori LR1 – Datablad LR1/5

    Tabell 3

    Värden vid provningspunkterna för normaliserad ljusstyrka för huvudfunktion med avseende på ljuskällor från den vanliga produktionen respektive standardljuskällor

     

    Lysdiodljuskälla från den vanliga produktionen

    Standardlysdiodljuskälla

    γ

    Minimiljusstyrka i cd/1 000 lm

    Maximiljusstyrka i cd/1 000 lm

    Minimiljusstyrka i cd/1 000 lm

    Maximiljusstyrka i cd/1 000 lm

    0

    30

    0

    20

    15°

    0

    30

    0

    20

    30°

    0

    70

    0

    40

    45°

    20

    100

    20

    60

    60°

    35

    120

    35

    80

    75°

    50

    140

    50

    100

    90°

    70

    160

    70

    120

    105°

    90

    180

    90

    140

    120°

    110

    200

    110

    160

    135°

    110

    200

    110

    160

    150°

    90

    180

    90

    140

    Fördelningen av ljusstyrkan enligt beskrivningen i tabell 3 ska i stort sett vara enhetlig, dvs. mellan två angränsande rutnätspunkter ska kravet för den relativa ljusstyrkan genom linjär interpolation beräknas med hjälp av de två närliggande rutnätspunkterna.

    Kategori LW2 – Datablad LW2/1

    Ritningarna ska endast illustrera lysdiodljuskällans grundmått (i mm)

    Figur 1

    Översiktsritning – sedd framifrån och i sidled

    Image

    Figur 2

    Detaljritning av anslutningsdon

    Image

    Tabell 1

    Väsentliga elektriska och fotometriska egenskaper

    Mått i mm

    Toleranser

    Lysdiodljuskällor från den vanliga produktionen

    Standardlysdiodljuskällor

    e

    26,4

    0,2

    0,1

    [Sockel PGJY50] enligt IEC-publikation 60061 (datablad 7004-[....]-1)

    Elektriska och fotometriska egenskaper (5)

    Märkvärden

     

    Bifunktion

    Huvudfunktion

    Bifunktion

    Huvudfunktion

    Volt

    12

    12

    Mål Värden (6)  (7)

    Watt (vid 13,5 V DC)

    1 max.

    12 max.

    4 min.

    1 max.

    12 max.

    4 min.

    Ljusflöde (i lm vid 13,5 V DC)

     

     

    50 ± 10 %

    725 ± 10 %

    Ljusflöde (i lm vid 10–16 V DC)

    50 ± 15 %

    725 ± 15 %

     

     

    Motsvarande grundtemperatur Tb i °C

    30 ± 2

    55 ± 2

    30 ± 0,5

    55 ± 0,5

    Kategori LW2 – Datablad LW2/2

    Krav för projektion på skärmen

    Syftet med följande provning är att fastställa om lysdiodljuskällans ljusavgivande yta befinner sig i rätt läge i förhållande till referensaxeln och referensplanet.

    Överensstämmelsen med avseende på läge och mått enligt tabell 2 kontrolleras med hjälp av rutsystemet i figur 3. Den vänstra ritningen visar projektionen när den betraktas längs med referensaxeln med en acceptansvinkel på ± 40°; den högra ritningen visar referensplanets och referensaxelns läge.

    Storleken ska fastställas med lämplig metod.

    Figur 3

    Avgränsning i rutan av den ljusavgivande ytan

    Image

    Tabell 2

    Mått för den ljusavgivande ytan i figur 3

    Mått i mm

    e

    a

    b

    c

    Lysdiodljuskällor från den vanliga produktionen

    26,4 ± 0,2

    14,5 + 0/ -2,5

    10,1 + 0/ -1,5

    Ø 50,00 + 0,10/ -0

    Standardlysdiodljuskällor

    26,4 ± 0,1

    14,5 + 0/ -2,5

    10,1 + 0/ -1,5

    Ø 50,05 + 0,05/ -0

    Kategori LW2 – Datablad LW2/3

    Fördelning av det kumulativa ljusflödet

    Mätuppställning

    Syftet med denna provning är att fastställa det kumulativa ljusflödet inom fastställda rymdvinklar för fördelningen av ljusstyrkan.

    Goniofotometrar av typ I eller II enligt CIE-publikation 70–1987 vilka kan vrida ljuskällan omkring två axlar som är vinkelräta mot det avgivna ljusets axel kan användas. Skärningspunkten mellan referensaxeln och det parallella planet till referensplanet i avståndet e används som utgångspunkt för koordinatsystemet.

    Figur 4

    Uppställning för mätning av fördelningen av ljusstyrkan med hjälp av en typ I-fotogoniometer

    Image

    Ljuskällan monteras på en flat platta med anpassade monteringsflänsar. Plattan monteras på goniometern med en hållare, så att ljuskällans referensaxel befinner sig i linje med goniometerns mätaxel. Motsvarande mätuppställning visas i figur 4.

    Kategori LW2 – Datablad LW2/4

    Fördelning av det kumulativa ljusflödet

    Mätnings- och beräkningsförfaranden

    Data ska registreras för den angivna grundtemperaturen Tb från tabell 1 på det ställe som visas i figur 5.

    Data för ljusstyrkans fördelning ska registreras inom en rymdvinkel på -40° < α < +40° och -40° < β < +40°. Mätavståndet ska väljas på lämpligt vis, så att man försäkrar sig om att detektorn befinner sig i ljusfördelningens mest avlägsna fält. Det krävs en vinkelstegstorlek på 1° eller mindre.

    Efter mätningen ska fördelningen av det kumulativa ljusflödet beräknas på grundval av registrerade data för olika rymdvinklar som anges i tabell 3 enligt CIE-publikation 84–1989, punkt 4.3. Fördelningen ska därefter normaliseras i förhållande till det totala ljusflöde som fastställts för -40° < α < +40° och -40° < β < +40. Data ska ligga inom det toleransområde som definieras i tabell 3.

    För att en symmetrisk fördelning ska säkerställas inom varje rymdvinkel i tabell 3, ska ljusflödet bestämmas var för sig för alla fyra kvadranter och ljusflödesvärdena får inte avvika med mer än 15 %.

    Tabell 3

    Värden för det normaliserade kumulativa ljusflödet både för den vanliga produktionen och för standardlyktor

    Vinkel α, β

    Minsta normaliserade flöde i %

    Största normaliserade flöde i %

    – 5° < α, β < +5°

    8

    14

    – 10° < α, β < +10°

    31

    37

    – 15° < α, β < +15°

    54

    59

    – 20° < α, β < +20°

    75

    81

    – 25° < α, β < +25°

    91

    95

    – 30° < α, β < +30°

    97

    100

    – 35° < α, β < +35°

    98

    100

    – 40° < α, β < +40°

    100 (per definition)

    Fördelningen av det kumulativa ljusflödet för bifunktionen kan kontrolleras genom mätning av förhållandet mellan huvudfunktion och bifunktion under en fast vinkel och multiplikation av denna faktor med ljusflödet för huvudfunktionen.

    Vid tvivel om huruvida fördelningen av kumulativt ljusflöde för huvud- respektive bifunktion skiljer sig från varandra ska det förfarande som beskrivs ovan för huvudfunktionen upprepas för bifunktionen.

    Geometri för termisk gränsyta

    Den termiska gränsytan LW2 befinner sig i referensplanet (skuggat område i figur 5) och beskrivs närmare i IEC-publikation 60061, enligt tabell 1 i datablad LW2/1. Den ska vara fastsatt på en lämplig värmesänka eller på ett lämpligt värmeregleringssystem.

    Ljusflödet i tabell 1 ska uppnås när grundtemperaturen Tb, mätt på det ställe som visas i figur 5, har stabiliserats.

    Kategori LW2 – Datablad LW2/5

    Figur 5

    Sett bakifrån: termisk kontaktyta och läge för Tb-punkten på den vertikala symmetriaxeln, på ett avstånd f från mitten

    Image

    Mått i mm

    c

    50,0

    d

    34,5

    f

    13,0

    g

    10,0

    Feltillstånd

    Om lysdiodljuskällan inte fungerar (inget ljus avges) ska den maximala strömförbrukningen vara mindre än 20 mA (med öppen strömkrets) vid drift inom ingångsspänningsområdet i huvudfunktionsmodus.


    (1)  I tabellerna över elektriska och fotometriska egenskaper används följande enheter:

     

    Spänning anges i V.

     

    Effekt anges i W.

     

    Ljusflöde anges i lm.

     

    Normaliserad ljusstyrka anges i cd/1 000 lm.

     

    Normaliserat kumulativt ljusflöde anges i %.

    (2)  Ljusavgivande yta: kontrolleras med hjälp av rutsystemet i figur 3.

    (3)  Det avgivna ljuset ska vara rött.

    (4)  Kontinuerligt tänd i 30 min vid 23 ± 2,5 °C.

    (5)  Det avgivna ljuset ska vara vitt.

    (6)  Kontinuerligt tänd i 30 min vid grundtemperaturen Tb, stabiliserad enligt anvisningarna ovan.

    (7)  Ljusflödet från den ljusavgivande ytan bestäms inom en rymdvinkel på – 40° < α < + 40° och – 40° < β < +40°, antingen med hjälp av integralmetoder eller det förfarande som beskrivs på databladen LW2/3 och LW2/4.


    BILAGA 2

    MEDDELANDE

    (Största format: A4 [210 × 297 mm])

    Image


    BILAGA 3

    EXEMPEL PÅ TYPGODKÄNNANDEMÄRKETS UTFORMNING

    (Se punkt 2.4.4.)

    Image

    Anordningen som är försedd med ovanstående typgodkännandemärke är en lysdiodljuskälla som är typgodkänd i Förenade kungariket (E11) med typgodkännandekod 0A01. Det första tecknet i typgodkännandekoden visar att typgodkännandet beviljats enligt kraven i föreskrifter nr 128 (1) i deras ursprungliga lydelse.


    (1)  Kräver inte någon ändring av typgodkännandenumret.


    BILAGA 4

    MÄTMETOD FÖR ELEKTRISKA OCH FOTOMETRISKA EGENSKAPER

    Ljuskällor av alla kategorier med integrerad värmesänka ska mätas vid en omgivningstemperatur av 23 ± 2 °C i vindstilla luft. Vid dessa mätningar ska det minsta friavstånd som anges i databladen bibehållas.

    Ljuskällor av alla kategorier med definition av en temperatur Tb ska mätas genom att man stabiliserar Tb-punkten vid en specifik temperatur som fastställs i kategorins datablad.

    1.   Ljusflöde

    1.1

    En ljusflödesmätning med hjälp av en integrationsmetod ska företas

    a)

    i fråga om integrerad värmesänka, efter 1 minuts drift och efter 30 minuters drift,

    eller

    b)

    efter stabilisering av temperaturen vid Tb-punkten.

    1.2

    Värdena för ljusflödet, mätt efter

    a)

    30 minuter, eller

    b)

    stabilisering av temperaturen Tb,

    ska uppfylla minimi- och maximikraven.

    I fall a ska detta värde ligga på mellan 100 % och 80 % av mätvärdena efter 1 minut.

    1.3

    Mätningarna ska genomföras vid den tillämpliga provningsspänningen och vid minimi- och maximivärdena i det tillämpliga spänningsområdet. Följande avvikelse i ljusflödet vid toleransintervallets gränser får inte överskridas om den inte anges närmare i databladet.

    Märkspänning

    Minimispänning

    Maximispänning

    6

    6,0

    7,0

    12

    12,0

    14,0

    24

    24,0

    28,0

    Motsvarande tolerans för ljusflödet (1)

    ± 30 %

    ± 15 %

    2.   Normaliserad ljusstyrka/kumulativt ljusflöde

    2.1

    Mätningarna av ljusstyrkan ska inledas efter

    a)

    30 minuters stabiliseringstid, eller

    b)

    stabilisering av temperaturen Tb vid det värde som anges i det tillämpliga databladet.

    2.2

    Mätningarna ska utföras vid den tillämpliga provningsspänningen.

    2.3

    Den normaliserade ljusstyrkan för ett provexemplar ska beräknas genom att fördelningen av ljusstyrkan (uppmätt enligt punkt 2.1 i denna bilaga) divideras med det ljusflöde som fastställts efter 30 minuter enligt punkt 1.2 i denna bilaga.

    2.4

    Det kumulativa ljusflödet för ett provexemplar ska beräknas enligt CIE-publikation 84–1989 avsnitt 4.3 genom att man integrerar ljusstyrkan i en strålkon som omsluter en rymdvinkel.

    3.   Färg

    Färgen på det avgivna ljuset, mätt under samma förhållanden som i punkt 1.1 i denna bilaga, ska i båda fallen hålla sig inom de föreskrivna färggränserna.

    4.   Effektförbrukning

    4.1

    En mätning av effektförbrukningen ska göras under samma förhållanden som i punkt 1.1 i denna bilaga, med tillämpning av kraven i punkt 3.3.3 i dessa föreskrifter.

    4.2

    Mätningar av effektförbrukningen ska utföras vid den tillämpliga provningsspänningen.

    4.3

    Mätvärdena ska uppfylla minimi- och maximikraven i det tillämpliga databladet.


    (1)  Den maximala avvikelsen för ljusflödet vid toleransgränserna ska beräknas genom att man använder det uppmätta ljusflödet vid provningsspänningen som en referens. Mellan provningsspänningens och spänningsområdets gränsvärden ska ljusflödets beteende vara i stort sett enhetligt.


    BILAGA 5

    MINIMIKRAV FÖR TILLVERKARENS KVALITETSKONTROLL

    1.   Allmänt

    Kraven på överensstämmelse ska anses uppfyllda i fotometriskt, geometriskt, visuellt och elektriskt hänseende om de angivna toleranserna för producerade lysdiodljuskällor i det tillämpliga databladet i bilaga 1 och det tillämpliga databladet för sockeln är uppfyllda.

    2.   Minimikrav för tillverkarens kontroll av överensstämmelse

    För varje typ av lysdiodljuskällor ska tillverkaren eller innehavaren av typgodkännandemärket utföra provningar i enlighet med dessa föreskrifter med lämpliga mellanrum.

    2.1   Provningarnas beskaffenhet

    Provningar av överensstämmelsen med dessa specifikationer ska omfatta lampornas fotometriska, geometriska och optiska egenskaper.

    2.2   Provningsmetoder

    2.2.1

    Provningar ska normalt utföras enligt de metoder som anges i dessa föreskrifter.

    2.2.2

    Tillämpningen av punkt 2.2.1 i denna bilaga kräver att provutrustningen kalibreras regelbundet så att den korrelerar med mätningar som utförts av en behörig myndighet.

    2.3   Urvalets beskaffenhet

    Provexemplar av lysdiodljuskällor ska väljas ut slumpmässigt från produktionen av ett enhetligt parti. Med ett enhetligt parti avses en uppsättning lysdiodljuskällor av samma typ som definierats enligt tillverkarens produktionsmetoder.

    2.4   Kontrollerade och registrerade egenskaper

    Lysdiodljuskällorna ska kontrolleras och provningsresultaten registreras enligt den egenskapsgruppering som förtecknas i tabell 1 i bilaga 6.

    2.5   Acceptanskriterier

    Tillverkaren eller innehavaren av typgodkännandet ska utföra en statistisk undersökning av provningsresultaten i syfte att uppfylla de specifikationer för kontroll av produktionsöverensstämmelsen som fastställs i punkt 4.1 i dessa föreskrifter.

    Överensstämmelsen ska bekräftas om nivån för godtagbar bristande överensstämmelse per egenskapsgrupp som anges i tabell 1 i bilaga 6 inte överskrids. Detta innebär att det antal lysdiodljuskällor som uppvisar bristande överensstämmelse med avseende på kravet för någon egenskapsgrupp för någon typ av lysdiodljuskälla håller sig inom de gränser som anges i de tillämpliga tabellerna 2, 3 eller 4 i bilaga 6.

    Observera: Varje enskilt krav med avseende på en lysdiodljuskälla ska betraktas som en egenskap.


    BILAGA 6

    STICKPROVS- OCH ÖVERENSSTÄMMELSENIVÅER FÖR TILLVERKARNAS REGISTRERING AV PROVNINGSRESULTAT

    Tabell 1

    Egenskaper

    Egenskapsgrupp

    Gruppering (1) av uppgifter om provningar per lykttyp

    Minsta antal stickprover per grupp (1) under 12-månader

    Godtagbar andel bristande överensstämmelse per egenskapsgrupp

    (%)

    Märkning, läsbarhet och varaktighet

    Alla typer med samma yttermått

    315

    1

    Lyktans yttre mått (förutom sockel/underdel)

    Alla typer i samma kategori

    200

    1

    Mått på socklar och underdelar

    Alla typer i samma kategori

    200

    6,5

    Mått för den ljusavgivande ytan och de inre elementen (2)

    Alla lyktor av en typ

    200

    6,5

    Första avläsning, effekt, färg och ljusflöde (2)

    Alla lyktor av en typ

    200

    1

    Fördelning av normaliserad ljusstyrka eller kumulativt ljusflöde

    Alla lyktor av en typ

    20

    6,5

    I tabell 2 anges gränser för godkänt på grundval av olika antal provningsresultat för varje egenskapsgrupp, uttryckt som största antal provningsresultat som uppvisar bristande överensstämmelse. Gränserna grundar sig på en godtagbar nivå motsvarande 1 % bristande överensstämmelse, om man antar att sannolikheten för godkännande är minst 0,95.

    Tabell 2

    Antal provningsresultat för varje egenskap

    Gräns för godkänt

    20

    0

    21 - 50

    1

    51 - 80

    2

    81 - 125

    3

    126 - 200

    5

    201 - 260

    6

    261 - 315

    7

    316 - 370

    8

    371 - 435

    9

    436 - 500

    10

    501 - 570

    11

    571 - 645

    12

    646 - 720

    13

    721 - 800

    14

    801 - 860

    15

    861 - 920

    16

    921 - 990

    17

    991 – 1 060

    18

    1 061 – 1 125

    19

    1 126 – 1 190

    20

    1 191 – 1 249

    21

    I tabell 3 anges gränser för godkänt på grundval av olika antal provningsresultat för varje egenskapsgrupp, uttryckt som största antal provningsresultat som uppvisar bristande överensstämmelse. Gränserna grundar sig på en godtagbar nivå motsvarande 6,5 % bristande överensstämmelse, om man antar att sannolikheten för godkännande är minst 0,95.

    Tabell 3

    Antal provade lyktor

    Gräns för godkänt

    20

    3

    21 – 32

    5

    33 – 50

    7

    51 – 80

    10

    81 – 125

    14

    126 – 200

    21

    201 - 213

    22

    214 - 227

    23

    228 - 240

    24

    241 - 254

    25

    255 - 268

    26

    269 - 281

    27

    282 - 295

    28

    296 - 308

    29

    309 - 322

    30

    323 - 336

    31

    337 - 349

    32

    350 - 363

    33

    364 - 376

    34

    377 - 390

    35

    391 - 404

    36

    405 - 417

    37

    418 - 431

    38

    432 - 444

    39

    445 - 458

    40

    459 - 472

    41

    473 - 485

    42

    486 - 499

    43

    500 - 512

    44

    513 - 526

    45

    527 - 540

    46

    541 - 553

    47

    554 - 567

    48

    568 - 580

    49

    581 - 594

    50

    595 - 608

    51

    609 - 621

    52

    622 - 635

    53

    636 - 648

    54

    649 - 662

    55

    663 - 676

    56

    677 - 689

    57

    690 - 703

    58

    704 - 716

    59

    717 - 730

    60

    731 - 744

    61

    745 - 757

    62

    758 - 771

    63

    772 - 784

    64

    785 - 798

    65

    799 - 812

    66

    813 - 825

    67

    826 - 839

    68

    840 - 852

    69

    853 - 866

    70

    867 - 880

    71

    881 - 893

    72

    894 - 907

    73

    908 - 920

    74

    921 - 934

    75

    935 - 948

    76

    949 - 961

    77

    962 - 975

    78

    976 - 988

    79

    989 - 1 002

    80

    1 003 – 1 016

    81

    1 017 - 1 029

    82

    1 030 - 1 043

    83

    1 044 - 1 056

    84

    1 057 - 1 070

    85

    1 071 - 1 084

    86

    1 085 - 1 097

    87

    1 098 - 1 111

    88

    1 112 - 1 124

    89

    1 125 - 1 138

    90

    1 139 - 1 152

    91

    1 153 - 1 165

    92

    1 166 - 1 179

    93

    1 180 - 1 192

    94

    1 193 - 1 206

    95

    1 207 - 1 220

    96

    1 221 - 1 233

    97

    1 234 - 1 249

    98

     

     

    I tabell 4 anges gränser för godkänt på grundval av olika antal provningsresultat för varje egenskapsgrupp, uttryckt som andel av resultaten, om man antar att sannolikheten för godkännande är minst 0,95.

    Tabell 4

    Antal provningsresultat för varje egenskap

    Gräns för godkänt uttryckt som andel av resultaten

    Godtagbar nivå 1 % bristande överensstämmelse

    Gräns för godkänt uttryckt som andel av resultaten

    Godtagbar nivå 6,5 % bristande överensstämmelse

    1 250

    1,68

    7,91

    2 000

    1,52

    7,61

    4 000

    1,37

    7,29

    6 000

    1,30

    7,15

    8 000

    1,26

    7,06

    10 000

    1,23

    7,00

    20 000

    1,16

    6,85

    40 000

    1,12

    6,75

    80 000

    1,09

    6,68

    100 000

    1,08

    6,65

    1 000 000

    1,02

    6,55


    (1)  Bedömningen ska normalt omfatta serieproduktion av lysdiodljuskällor från enskilda fabriker. Tillverkaren får dock gruppera uppgifter rörande samma typ från flera fabriker, förutsatt att dessa använder samma kvalitetssystem och kvalitetsstyrning.

    (2)  Om en lysdiodljuskälla har mer än en ljusavgivande funktion ska egenskapsgruppen (mått, effekt, färg och ljusflöde) tillämpas på varje element för sig.


    BILAGA 7

    MINIMIKRAV FÖR TYPGODKÄNNANDEMYNDIGHETENS STICKPROV

    1.   Allmänt

    Kraven på överensstämmelse ska anses uppfyllda i fotometriskt, geometriskt, visuellt och elektriskt hänseende om de angivna toleranserna för producerade lysdiodljuskällor i det tillämpliga databladet i bilaga 1 och det tillämpliga databladet för sockeln är uppfyllda.

    2.   Serieproducerade lysdiodljuskällors överensstämmelse ska inte ifrågasättas om resultaten uppfyller kraven i bilaga 8 till dessa föreskrifter.

    3.   Överensstämmelsen ska ifrågasättas och tillverkaren uppmanas att se till att produktionen uppfyller kraven om det konstateras att resultaten inte uppfyller kraven i bilaga 8 till dessa föreskrifter.

    4.   Om punkt 3 i denna bilaga tillämpas ska ett ytterligare stickprov om 250 lysdiodljuskällor, slumpvis utvalt bland nyligen producerade enheter, tas ut inom två månader.


    BILAGA 8

    ÖVERENSSTÄMMELSE SOM GODKÄNNS GENOM STICKPROV

    Om överensstämmelsen godkänns eller inte ska avgöras enligt värdena i tabell 1. För varje grupp av egenskaper ska lysdiodljuskällorna antingen godkännas eller avvisas enligt värdena i tabell 1 (*)

    Tabell 1

     

    1 %  (1)

    6,5 % (1)

    Godkänn

    Avvisa

    Godkänn

    Avvisa

    Första stickprovets storlek: 125

    2

    5

    11

    16

    Om antalet enheter som uppvisar bristande överensstämmelse är större än 2 (11) och mindre än 5 (16) ska ytterligare ett stickprov om 125 tas och de 250 ska bedömas'

    6

    7

    26

    27

    (*)

    Det upplägg som föreslås är utformat för bedömning av lysdiodljuskällors överensstämmelse där nivån för bristande överensstämmelse ligger på 1 % respektive 6,5 % och bygger på planen för dubbel provtagning vid normal inspektion i IEC:s publikation 60410: Sampling Plans and Procedures for Inspection by Attributes.


    (1)  Lysdiodljuskällor ska inspekteras och provningsresultaten registreras enligt den gruppering av egenskaper som förtecknas i tabell 1 i bilaga 6.


    Top