Agħżel il-karatteristiċi sperimentali li tixtieq tipprova

Dan id-dokument hu mislut mis-sit web tal-EUR-Lex

Dokument 32005D0756

2005/756/EG: Rådets beslut av den 17 oktober 2005 om upphävande av beslut 2001/131/EG om avslutande av samrådsförfarandet med Haiti i enlighet med artikel 96 i AVS–EG-partnerskapsavtalet

EUT L 285, 28.10.2005, p. 45–48 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
EUT L 173M, 27.6.2006, p. 48–51 (MT)

Status legali tad-dokument Fis-seħħ

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2005/756/oj

28.10.2005   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 285/45


RÅDETS BESLUT

av den 17 oktober 2005

om upphävande av beslut 2001/131/EG om avslutande av samrådsförfarandet med Haiti i enlighet med artikel 96 i AVS–EG-partnerskapsavtalet

(2005/756/EG)

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR BESLUTAT FÖLJANDE

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av AVS–EG-partnerskapsavtalet (1), som trädde i kraft den 1 april 2003, särskilt artikel 96,

med beaktande av det interna avtalet mellan företrädarna för medlemsstaternas regeringar, församlade i rådet, om åtgärder och förfaranden för genomförande av AVSEG-partnerskapsavtalet (2), särskilt artikel 3,

med beaktande av kommissionens förslag, och

av följande skäl:

(1)

På grundval av beslut 2001/131/EG (3) upphävdes det ekonomiska stödet till Haiti delvis med motiveringen att det var ”lämpliga åtgärder” i den mening som avses i artikel 96.2 c i AVSEG-partnerskapsavtalet.

(2)

Beslut 2004/681/EG upphör att gälla den 31 december 2005 och innehåller bestämmelser om en översyn av åtgärderna efter sex månader.

(3)

I mars 2005 utarbetade en arbetsgrupp bestående av Europeiska unionens ordförandeskap i Haiti, Europeiska gemenskapernas kommission och medlemsstaternas företrädare i Haiti en rapport över de framsteg som gjorts när det gäller den haitiska regeringens specifika utfästelser för att anpassa sig till de grundsatser som anges i artikel 9 i AVSEG-partnerskapsavtalet, särskilt när det gäller mänskliga rättigheter, demokratiska principer och rättsstatsprincipen, i syfte att återinföra ett författningsenligt och oinskränkt demokratiskt styre i landet.

(4)

Den aktuella situationen i Haiti är mycket oroande vad gäller säkerhet, respekt för mänskliga rättigheter och fattigdom. Detta har bekräftats genom rapporten från FN:s säkerhetsråds styrka från april 2005. Det internationella samfundet har emellertid vid flera tillfällen bekräftat sitt åtagande att stödja övergångsregeringen och den haitiska befolkningen i deras ansträngningar för att få till stånd demokrati och åstadkomma ekonomisk och social utveckling.

(5)

Övergångsregeringen förtjänar Europeiska unionens förtroende när det gäller att säkerställa den politiska övergången, särskilt genom anordnandet av fria och rättvisa val som helt och hållet följer den angivna tidsplanen.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Direktiv 2001/131/EG skall upphöra att gälla.

Artikel 2

Detta beslut skall offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning. Den skrivelse som åtföljer detta beslut skall sändas till Haitis myndigheter.

Artikel 3

Europaparlamentet skall omgående få en fullständig redogörelse för detta beslut.

Utfärdat i Luxemburg den 17 oktober 2005.

På rådets vägnar

M. BECKETT

Ordförande


(1)  EGT L 317, 15.12.2000, s. 3.

(2)  EGT L 317, 15.12.2000, s. 376.

(3)  EGT L 48, 17.2.2001, s. 31. Beslutet senast ändrat genom beslut 2004/681/EG (EUT L 311, 8.10.2004, s. 30).


BILAGA

Europeiska unionen fäster den största vikt vid bestämmelserna i artikel 9 i Cotonouavtalet. AVSEG-partnerskapet grundar sig på respekten för de mänskliga rättigheterna, de demokratiska principerna och rättsstatsprincipen. Dessa utgör avtalets grundsatser och därmed också grundvalen för förbindelserna oss emellan.

Europeiska unionen har noggrant följt övergången i Haiti som började med att en ny övergångsregering, under Er ledning, utsågs och svors in den 17 mars 2004 efter en omfattande samrådsprocess som grundade på Caricom/OAS-planen.

Den 12 maj 2004 ägde samtal rum i Bryssel mellan Er och Europeiska kommissionen med avsikten att gå igenom övergångsregeringens politiska dagordning för återupprättandet av ett demokratiskt och författningsenligt styre. Europeiska unionen noterade de utfästelser Ni gjorde, i synnerhet när det gäller förbättringar av situationen beträffande de mänskliga rättigheterna, införandet av demokratiska principer, däribland hållandet av fria och rättvisa val, rättsstatsprincipen och goda styrelseformer, som anges i Er skrivelse av den 25 maj 2004 till Europeiska kommissionen. Dessa bindande utfästelser, som fortfarande har avgörande betydelse för vårt utvecklingssamarbete, bör så småningom bidra till ökad politisk stabilitet i Haiti.

Europeiska unionen har noggrant följt utvecklingen i Haiti på alla områden och har spelat en mycket aktiv roll i det internationella samfundets ansträngningar för att bistå landet på dess krävande och svåra väg mot demokratiskt styre. Vi är övertygade om att Haitis befolkning har rätt till ett bättre liv i ett säkert och stabilt Haiti där demokratiska principer, de mänskliga rättigheterna, rättsstatsprincipen och goda styrelseformer respekteras till fullo.

Som Ni vet har Europeiska unionen spelat en ledande roll vid utarbetandet och antagandet av interimssamarbetsramen och var den största enskilda givare som gjorde en utfästelse beträffande Haitis utveckling vid konferensen i Washington år 2004. Stora framsteg har gjorts sedan dess och de finansiella flödena når gradvis upp till de önskade nivåerna i takt med att ländernas kapacitet att tillgodogöra sig ekonomiskt och tekniskt bistånd ökar.

Europeiska unionen har samarbetat mycket nära med samtliga internationella huvudaktörer och har uttryckt sitt fulla stöd för FN:s styrka i Haiti, Minustah, och dess stora ansträngningar för att bistå regeringen och Haitis nationella polis med att få till stånd den säkerhet och stabilitet som krävs för att landet skall kunna anordna val under hösten 2005 och genomföra hållbara utvecklingsprogram.

Europeiska unionen har genom egna kanaler och genom säkerhetsrådets rapporter om Haiti gjort en bedömning av de framsteg som har gjorts på de politiska och ekonomiska områdena. Vi anser att den demokratiska processen i Haiti skulle gynnas av kompletterande ekonomiskt bistånd, och vi har därför beslutat att åtgärderna enligt beslut 2001/131/EG skall upphävas och att fullt samarbete med Haiti återupptas med alla tillgängliga instrument, inbegripet eventuellt ekonomiskt bistånd. Enligt dessa åtgärder skulle undertecknandet av det nationellt vägledande programmet enligt den nionde EUF ha skett efter de allmänna valen och med en ny demokratiskt vald regering. Programplaneringen rörande den nionde EUF pågår för närvarande med er regering och det nationellt vägledande programmet kommer nu att undertecknas så snart som planeringen är klar. Det är viktigt att denna process går fort så att anknytande åtgärder som gynnar den haitiska befolkningen också genomförs snabbt. Vi vill emellertid understryka att våra farhågor beträffande situationen i ert land kvarstår.

För att samarbetet skall kunna bli framgångsrikt är det väsentligt att se till att Haitis för tillfället bristande förmåga att tillgodogöra sig bistånd förbättras genom ett gott styre och åtgärder för kapacitetsuppbyggnad när det gäller förvaltning av bistånd. Europeiska unionen förväntar sig att övergångsregeringen i Haiti och landets kommande valda regering vidtar de åtgärder som krävs i detta avseende. Bestämmelserna för genomförandet kommer att anpassas till landets förmåga att förvalta de offentliga finanserna.

Europeiska unionen kommer noggrant att övervaka händelseutvecklingen när det gäller demokratiseringsprocessen, i synnerhet huruvida övergångsregeringen uppfyller sina utfästelser beträffande mänskliga rättigheter, nationell dialog, demokratiska principer och ekonomisk styrning, och de åtgärder som skall leda till lokala val, parlamentsval och presidentval. I samband härmed kommer Europeiska unionen att stödja den pågående valprocessen. Vidare väntar sig Europeiska unionen att övergångsregeringen vidtar effektiva åtgärder för att se till att de mänskliga rättigheterna respekteras och att rättsstatsprincipen bättre följs – bland annat genom att sätta stopp för strafflösheten vid brott mot de mänskliga rättigheterna och fortsätta reformeringen av den haitiska rikspolisen och domstolsväsendet. Europeiska unionen uppmanar också enträget den haitiska regeringen att fortsätta att föra öppna samtal med alla politiska och samhälleliga krafter som avstår från bruket av våld för att uppnå varaktig stabilitet och nationell försoning i Haiti. Vi noterar möjligheten till en revidering av tidsplanen för valen, med lokala val i december 2005 och parlamentsval och presidentval i två omgångar i november 2005 och januari 2006, vilket fortfarande skulle göra det möjligt för den nya regeringen att tillträda i februari 2006. Europeiska unionen uppmanar enträget den haitiska regeringen att stå fast vid sitt åtagande att förbereda och hålla fria och rättvisa val samt betonar vikten av att undvika ytterligare förseningar i tidsplanen för valen. Europeiska unionen stödjer självt valprocessen med 18 miljoner EUR. Vidare överväger Europeiska unionen ett valobservatörsuppdrag.

Europeiska unionen kommer att fortsätta sitt nära engagemang i Haitis utveckling genom att inom ramen för Cotonouavtalet föra en fortlöpande och fördjupad politisk dialog med Er regering och med den nya regering som kommer att bildas efter de kommande valen.

Högaktningsfullt

Bryssel den

På kommissionens vägnar

På rådets vägnar


Fuq