Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32000R0360

    Rådets förordning (EG) nr 360/2000 av den 14 februari 2000 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina

    EGT L 46, 18.2.2000, p. 1–10 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 19/02/2005: This act has been changed. Current consolidated version: 12/06/2003

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2000/360/oj

    32000R0360

    Rådets förordning (EG) nr 360/2000 av den 14 februari 2000 om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 046 , 18/02/2000 s. 0001 - 0010


    RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 360/2000

    av den 14 februari 2000

    om införande av en slutgiltig antidumpningstull på import av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 384/96 av den 22 december 1995 om skydd mot dumpad import från länder som inte är medlemmar i Europeiska gemenskapen(1), särskilt artikel 9 och artikel 11.2 i denna,

    med beaktande av det förslag som kommissionen lagt fram efter samråd med rådgivande kommittén, och

    av följande skäl:

    A. FÖRFARANDE

    1. Nu gällande åtgärder

    (1) I december 1993 infördes genom rådets förordning (EG) nr 3386/93(2) slutgiltiga antidumpningsåtgärder i form av en rörlig tull knuten till ett lägsta importpris på 120 ecu per ton för import av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina. Undersökningsperioden som låg till grund för åtgärderna omfattade tiden 1 juli 1990-30 juni 1991.

    2. Begäran om översyn

    (2) Till följd av offentliggörandet av tillkännagivandet om att giltighetstiden snart skulle löpa ut för de gällande antidumpningsåtgärderna för import av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina(3) mottog kommissionen i juni 1998 en begäran om översyn av dessa åtgärder i enlighet med artikel 11.2 i rådets förordning (EG) nr 384/96 (nedan kallad grundförordningen).

    (3) Begäran ingavs av Eurométaux som ombud för gemenskapstillverkare (nedan kallade de sökande tillverkarna) vars sammanlagda tillverkning utgör 62 % av gemenskapens sammanlagda tillverkning av dödbränd (sintrad) magnesia.

    (4) Som grund för begäran anfördes att åtgärdernas upphörande sannolikt skulle leda till återkomst av dumpning och skada för gemenskapsindustrin. Kommissionen som, efter samråd med rådgivande kommittén, fann att det fanns tillräcklig bevisning för att inleda en översyn inledde en undersökning(4) i enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen.

    3. Undersökning

    (5) Kommissionen underrättade officiellt de sökande tillverkarna, exportörerna och de exporterande tillverkarna i Folkrepubliken Kina (nedan kallade de kinesiska exportörerna), importörerna och de importörssammanslutningar som kommissionen visste vara berörda samt företrädare för det exporterande landets regering om inledandet av översynen. Kommissionen skickade frågeformulär till alla dessa parter och till dem som gav sig till känna inom den tid som angavs i tillkännagivandet om inledande av översynen. Dessutom underrättades tre kända tillverkare i Turkiet, vilket valts som jämförbart land, om inledandet av översynen och tillställdes frågeformulär. Kommissionen gav också de direkt berörda parterna tillfälle att lämna synpunkter skriftligen och att begära att höras.

    (6) Samtliga sökande tillverkare besvarade frågeformuläret. Däremot besvarade varken de kinesiska exportörerna och exporterande tillverkarna eller importörerna frågeformuläret. En importör lämnade dock synpunkter skriftligen, och en annan lämnade vissa uppgifter.

    (7) Kommissionen inhämtade och kontrollerade alla uppgifter som bedömdes nödvändiga för att avgöra sannolikheten av att dumpning och skada skulle fortsätta eller återkomma samt frågan om gemenskapens intresse. Kontrollbesök gjordes vid följande företag:

    a) Sökande gemenskapstillverkare:

    - Grecian Magnesite SA, Aten, Grekland

    - Magnesitas Navarras, Pamplona, Spanien

    b) Tillverkare i det jämförbara landet:

    - KÜMAS AS, Kütahya, Turkiet

    c) Användare i gemenskapen:

    - Sambre et Dyle, Belgien

    - Bet-Ker Oy, Finland

    (8) Undersökningen rörande frågan huruvida dumpningen skulle fortsätta eller återkomma täckte perioden 1 januari 1998-31 december 1998 (nedan kallad undersökningsperioden). Undersökningen beträffande fortsatt eller återkommande skada täckte perioden från den 1 januari 1994 till slutet av undersökningsperioden (nedan kallad skadeundersökningsperioden).

    B. PRODUKT SOM ÄR FÖREMÅL FÖR UNDERSÖKNING OCH LIKADAN PRODUKT

    1. Produkt som är föremål för undersökning

    (9) Den produkt som är föremål för undersökning är naturlig dödbränd (sintrad) magnesia som framställs av magnesit, dvs. naturligt förekommande magnesiumkarbonat. För att kunna framställa dödbränd (sintrad) magnesia måste man bryta, krossa och sortera magnesit och sedan bränna denna i en ugn vid en temperatur på mellan 1500 och 2000° C. Resultatet är dödbränd (sintrad) magnesia med en halt av magnesiumoxid på mellan 80 och 98 %. De viktigaste orenheterna i dödbränd (sintrad) magnesia är SiO2, Fe2O3, Al2O3, CaO och B2O3 (kiseoloxid, järnoxid, aluminiumoxid, kalciumoxid respektive boroxid). Dödbränd (sintrad) magnesia används främst inom industrin för eldfasta produkter vid tillverkningen av formade eller oformade eldfasta produkter. Den berörda produkten kännetecknas inte av några betydande variationer vad gäller grundläggande kemiska eller fysiska egenskaper, utbytbarhet eller användning. Därför bör, liksom i den förra undersökningen, alla kvaliteter av dödbränd (sintrad) magnesia i denna undersökning betraktas som en enda produkt.

    2. Likadan produkt

    (10) En användare av den produkt som är föremål för undersökning hävdade att dödbränd (sintrad) magnesia från Folkrepubliken Kina inte var en likadan produkt som den dödbrända (sintrade) magnesia som tillverkas och säljs i gemenskapen. Denna användare gjorde gällande att produkterna skilde sig åt vad gäller vissa egenskaper, såsom kvaliteten. Av undersökningen har dock framgått att de sätt på vilka magnesiten utvinns och omvandlas till dödbränd (sintrad) magnesia är desamma samt att den dödbrända (sintrade) magnesian används för att tillverka samma slag av eldfasta produkter. Skillnader kan förekomma vad gäller utvinningsmetoderna, magnesiumoxidhalten och tillverkningsprocessen, men dessa skillnader har ingen större betydelse för slutprodukten och kan inte stödja påståendet att dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina och dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i gemenskapen skulle vara varandra olika vad gäller kemiska och fysiska egenskaper. Detta bekräftas av att gemenskapstillverkarna och de kinesiska exportörerna delvis säljer till samma köpare.

    (11) Dödbränd (sintrad) magnesia som exporteras till gemenskapen från Folkrepubliken Kina, dödbränd (sintrad) magnesia som tillverkas och säljs i gemenskapen av klagande tillverkare samt dödbränd (sintrad) magnesia som tillverkas och säljs på hemmamarknaden i Turkiet anses därför vara likadana produkter i den mening som avses i artikel 1.4 i grundförordningen.

    C. SANNOLIKHETEN FÖR ATT DUMPNINGEN SKALL FORTSÄTTA

    1. Inledande anmärkning

    (12) I enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen är syftet med denna typ av översyn att avgöra hururvida åtgärdernas upphörande skulle innebära att dumpningen fortsätter eller återkommer.

    2. Jämförbart land

    (13) Vid fastställandet av normalvärde beaktade kommissionen att i denna undersökning normalvärdet för de produkter som importerades från Folkrepubliken Kina måste baseras på uppgifter från ett tredje land med marknadsekonomi. I tillkännagivandet om inledande av denna översyn meddelades att Turkiet var ett tänkbart tredje land med marknadsekonomi. En icke närstående importör gjorde gällande att Turkiet var olämpligt eftersom tillgången till råmaterial i detta land inte är lika god som i Folkrepubliken Kina och anförde att gruvorna i Turkiet inte har samma naturliga fördelar som gruvorna i Folkrepubliken Kina, vilket medför att utvinnings- och bearbetningskostnaderna är högre än i kinesiska gruvor. Samma importör gjorde vidare gällande att hemmamarknaden i Turkiet var för liten för att kunna vara representativ för den kinesiska marknaden. Importören föreslog dock inget alternativt tredje land med marknadsekonomi.

    (14) Kommissionen undersökte huruvida Turkiet, som användes som tredje land med marknadsekonomi redan i den förra undersökningen, fortfarande var ett lämpligt val. Kommissionen konstaterade bland annat att minst tre turkiska företag tillverkade och sålde dödbränd (sintrad) magnesia i Turkiet i betydande mängd i konkurrens med varandra och med exportörer i andra länder. Frågan huruvida tillgången till råmaterial är bättre i Folkrepubliken Kina än i Turkiet utreddes i den ursprungliga undersökningen, och det har inte lämnats några nya bevis som skulle kunna ändra bedömningen att Turkiet är ett lämpligt tredje land med marknadsekonomi. Olikheterna mellan länderna, i den mån sådana har kunnat påvisas, har kunnat beaktas genom nödvändiga justeringar i enlighet med artikel 2.10 i grundförordningen (se skäl 19). Med hänsyn till ovanstående ställdes en anhållan om samarbete till de tre turkiska exportörer som kommissionen kände till. En av dessa accepterade att samarbeta.

    3. Normalvärde

    (15) Vid fastställandet av normalvärdet bestämde kommissionen först, beträffande den ende samarbetsvilliga turkiska tillverkaren, huruvida den totala volymen av försäljningen på hemmamarknaden av den produkt som är föremål för undersökning var representativ i den mening som avses i artikel 2.2 i grundförordningen, dvs. om denna försäljning motsvarade mer än 5 % av den försäljningsvolym av den berörda produkten som exporterades från Folkrepubliken Kina till gemenskapen. Försäljningen på hemmamarknaden konstaterades vara representativ.

    Därefter undersöktes huruvida tillräcklig försäljning av den berörda produkten på hemmamarknaden gjorts vid normal handel i enlighet med artikel 2.4 i grundförordningen. Eftersom volymen lönsam försäljning var mindre än 80 % av försäljningen, men inte understeg 10 %, fastställdes normalvärdet på grundval av de vägda genomsnittliga priser som faktiskt betalats vid lönsam försäljning av den berörda produkten under den period som undersökts.

    4. Exportpris

    (16) På grund av bristande samarbetsvilja från de kinesiska exportörernas sida fastställdes exportpriset på grundval av tillgängliga uppgifter i enlighet med artikel 18 i grundförordningen. Eurostats uppgifter ansågs vara en lämplig bas för att fastställa exportpriset. Eurostats uppgifter om genomsnittliga prisnivåer bekräftades av uppgifter som erhölls från den samarbetsvilliga importören.

    5. Jämförelse

    (17) Det vägda, genomsnittliga normalvärdet för dödbränd (sintrad) magnesia jämfördes i enlighet med artikel 2.11 i grundförordningen med det vägda, genomsnittliga exportpriset (båda värdena fob i en hamn i tillverkningslandet).

    (18) För att säkerställa en rättvis jämförelse mellan normalvärde och exportpris togs i enlighet med artikel 2.10 i grundförordningen hänsyn till olikheter som påverkade prisernas jämförbarhet. Justeringar gjordes för transportkostnader inom landet och till havs, försäkrings-, hanterings- och lastningskostnader, därmed sammanhängande kostnader samt kreditkostnader.

    (19) I den förra undersökningen konstaterade kommissionen att råvaran var mer lättillgänglig i Folkrepubliken Kina än i Turkiet. Eftersom det inte inkommit några uppgifter som tyder på en ändring i detta avseende har hänsyn tagits till skillnaderna i utvinningsgrad mellan de två länderna. Kommissionen har därför beslutat tillämpa samma justering av normalvärdet som i den förra undersökningen, dvs. en minskning av normalvärdet motsvarande 20 % av de utvinningskostnader som konstaterats för den samarbetsvilliga turkiska tillverkaren.

    (20) Liksom i den förre undersökningen ansågs att den kinesiska råvaran hade en högre renhetsgrad än den turkiska, och en justering gjordes därför med hänsyn till denna olikhet.

    6. Dumpningsmarginal

    (21) Jämförelsen mellan normalvärdet och exportpriset visade att dumpning förekom och att dumpningsmarginalen motsvarade det belopp med vilket normalvärdet, fastställt enligt ovan, överskred priset vid export till gemenskapen. Den konstaterade dumpningsmarginalen (uttryckt i procent av importpriset cif gemenskapens gräns) var mycket betydande, omkring 50 %.

    (22) Eftersom mycket omfattande dumpning ägt rum under hela undersökningsperioden anses det mycket sannolikt att dumpning på i varje fall jämförbara nivåer kommer att fortsätta om åtgärderna upphör.

    D. SANNOLIKHETEN ATT DUMPNINGEN ÅTERKOMMER

    (23) Med hänsyn till de stora importvolymerna och den mycket omfattande dumpningen har det inte ansetts nödvändigt att undersöka om dumpningen skulle återkomma om åtgärderna upphörde.

    E. DEFINITION AV GEMENSKAPSINDUSTRIN

    (24) Under undersökningsperioden fanns fyra tillverkare av dödbränd (sintrad) magnesia i gemenskapen. Av undersökningen framgick att de två sökande gemenskapstillverkarna stod för 62 % av tillverkningen av dödbränd (sintrad) magnesia i gemenskapen och därför utgör gemenskapsindustrin enligt artikel 4.1 och artikel 5.4 i grundförordningen.

    (25) Det bör noteras att två av de fyra gemenskapstillverkare som utgjorde gemenskapsindustrin vid den föregående undersökningen upphörde med sin verksamhet 1991, dvs. under den föregående undersökningen. De två tillverkarna var Magnomin SA, Thessaloniki, Grekland, och Financial Mining, Industrial & Shipping Corporation (Fimisco), Aten, Grekland. Fimisco likviderades 1992 och dess tillgångar såldes 1996 till Viomagn (i Grekland), ett företag som tillverkar eldfasta produkter. Viomagn är inte sökande i denna undersökning men stödjer den dock. Företaget Magnomin har upphört med sin verksamhet eftersom dess licens för gruvverksamhet upphörde att gälla 1997.

    (26) Vad gäller tillverkaren Veitsch-Radex i Österrike (som inte är samarbetsvillig men inte heller motsatt sig klagomålet) har av undersökningen framgått att det är fråga om en helt integrerad tillverkare som i senare led använder sin dödbrända (sintrade) magnesia uteslutande för internt bruk.

    F. ANALYS AV GEMENSKAPENS MARKNAD

    1. Förbrukningen på gemenskapens marknad

    (27) Den synliga förbrukningen av dödbränd (sintrad) magnesia i gemenskapen fastställdes på grundval av följande:

    - Gemenskapstillverkarnas försäljningsvolym i gemenskapen.

    - Importen av dödbränd (sintrad) magnesia till gemenskapen från Folkrepubliken Kina.

    - Importen av dödbränd (sintrad) magnesia till gemenskapen från alla andra tredje länder.

    (28) Förbrukningen, beräknad på denna grundval, sjönk under skadeundersökningsperioden med 2 %, från cirka 497000 ton 1994 till omkring 486000 ton under undersökningsperioden. Särskilt märktes att efterfrågan, efter en topp 1995 (+ 20 % jämfört med 1994), sjönk stadigt och nådde sin lägsta nivå 1997. Marknaden återhämtade sig i stor utsträckning under undersökningsperioden, då förbrukningen ökade med 13 % jämfört med 1997.

    2. Import från det berörda landet

    a) Importvolym och den berörda importens marknadsandel under skadeundersökningsperioden

    (29) Volymen på importen av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina under skadeundersökningsperioden utvecklades inte på samma sätt som förbrukningen. Mellan 1994 och undersökningsperioden ökade importen från Folkrepubliken Kina med cirka 10 %, från cirka 238000 ton till cirka 261000 ton, medan förbrukningen i gemenskapen minskade med 2 %. Dessutom ökade den berörda importen med 30 % mellan 1997 och undersökningsperioden, medan förbrukningen ökade med endast 13 %. Det bör noteras att den volym som importerades under undersökningsperioden (260967 ton) är betydligt större än den import som konstaterades under undersökningsperioden vid den föregående undersökningen (176000 ton).

    (30) Marknadsandelen för import med ursprung i Folkrepubliken Kina ökade från 48 % 1994 till 54 % under undersökningsperioden. Det bör noteras att under undersökningsperioden i den förra undersökningen fastställdes den kinesiska marknadsandelen till en nivå motsvarande 85, om man sätter ett index på 100 för 1994.

    b) Utveckling av priserna för och prissättningen av importen av den berörda produkten

    i) Utveckling av priserna för den berörda produkten

    (31) Eftersom de kinesiska exportörerna inte varit samarbetsvilliga har prisutvecklingen för importen från Folkrepubliken Kina under skadeundersökningsperioden fastställts i enlighet med uppgifter från Eurostat på grundval av genomsnittliga importpriser cif. Dessa priser ökade med cirka 10 % under skadeundersökningsperioden. Mellan 1994 och 1995, dvs. omedelbart efter införandet av de slutgiltiga antidumpningsåtgärderna, ökade priserna i gemenskapen på dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina med cirka 16 %. Sedan 1996 har dock dessa priser sakta men säkert gått ned för varje år. Priserna under skadeundersökningsperioden låg hela tiden över minimipriset. Det bör noteras att det genomsnittliga importpriset cif under undersökningsperioden i den förra undersökningen var cirka 90 ecu per ton.

    (32) Utvecklingen av priset på importen från Folkrepubliken Kina bör ses mot bakgrund av två mycket viktiga iakttagelser under undersökningen. För det första förefaller Eurostats uppgifter inte nödvändigtvis vara korrekta. De importpriser som under undersökningen kontrollerades på grundval av verkliga transaktioner var nämligen i samtliga fall lägre än vad som framgick av Eurostats uppgifter. Eftersom den import som kontrollerats på detta sätt inte kunde sägas vara representativ vad gäller volym och värde har Eurostats uppgifter ändå använts vid fastställandet av prisutvecklingen för importen från Folkrepubliken Kina.

    (33) För det andra var sammansättningen av de produkter som de kinesiska exportörerna exporterar till gemenskapen inte densamma under skadeundersökningsperioden som vid den förra undersökningen. På grundval av uppgifter som lämnades av berörda parter som var samarbetsvilliga eller som lämnade upplysningar till kommissionen konstaterades att de produkter som sålts till gemenskapen av kinesiska exportörer efter det att åtgärderna införts alltid innehållit minst 90 % magnesiumoxid. Under undersökningsperioden för den förra undersökningen utgjorde, som jämförelse, importen av dödbränd (sintrad) magnesia med mindre än 90 % magnesiumoxid mer än 50 % av all import av den produkten, dvs. större delen av importen av dödbränd (sintrad) magnesia var av lägre kvalitet och således billigare, och minimipriset beräknades alltså med utgångspunkt från detta lägre pris. Detta tyder på att prisökningen under skadeundersökningsperioden kan bero på att de kinesiska exportörerna sålde mer dödbränd (sintrad) magnesia av högre kvalitet.

    (34) Det bör också noteras att priserna i gemenskapen på dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina under skadeundersökningsperioden alltid var lägre än priserna för såväl gemenskapstillverkarnas produkter (se skäl 35) som för produkterna från andra tredje länder (se skäl 59).

    ii) Exportörernas prissättning

    (35) Med hänsyn till de kinesiska exportörernas bristande samarbetsvilja använde kommissionen två metoder för att undersöka dessa exportörers prissättning och jämföra denna med den prissättning som gemenskapsindustrin tillämpade under undersökningsperioden. För det första jämförde kommissionen, på grundval av uppgifter från Eurostat, exportpriset cif med det vägda genomsnittliga pris som tillämpades av de sökande gemenskapstillverkarna, justerat till nivån från fabrik, oavsett halten av magnesiumoxid. Med användning av denna metod befanns priserna på dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina vara lägre än gemenskapsindustrins priser.

    (36) För det andra tycktes det, med hänsyn till den ovannämnda ändringen av produktens sammansättning (se skäl 33 ovan), mer meningsfullt att söka skapa en realistisk bild av de kinesiska exportörernas beteende på marknaden genom att jämföra exportpriset cif med de sökande gemenskapstillverkarnas pris för dödbränd (sintrad) magnesia med en magnesiumoxidhalt på minst 90 %. Denna metod visade att de kinesiska exportörernas försäljningspriser verkligen var betydligt lägre än gemenskapsindustrins priser.

    (37) Prisutvecklingen för dödbränd (sintrad) magnesia bör också ses mot bakgrund av följande. Uppgifter från en icke närstående importör som stod för 13 % och 11 % av den totala importen från Folkrepubliken Kina till gemenskapen 1995 respektive 1996 tydde på att den prisökning som, i förhållande till de ursprungliga undersökningsperioden, konstaterades för omkring hälften av den importerade volymen var konstlad. Importören köpte nämligen dödbränd (sintrad) magnesia från kinesiska exportörer till ett pris som underskred minimipriset 120 ecu per ton. För den allra största delen av denna import sköttes sedan tullklareringen av den icke närstående importörens kunder (dvs. de som faktiskt använde produkten) på grundval av det pris som erlagts till importören. I sitt försäljningspris hade den icke närstående importören lagt till en marginal för att täcka sina kostnader i gemenskapen och göra en vinst. På detta sätt "täcktes" skillnaden mellan det pris som betalades den kinesiske exportören och minimipriset. Detta tillvägagångssätt innebar att det slutpris som importörens kunder deklarerade för tullmyndigheterna låg över minimipriset, men av detta framgår också att den dödbrända (sintrade) magnesian från Folkrepubliken Kina kunde säljas i gemenskapen för mindre än 120 ecu per ton. Det bör också beaktas att det ursprungliga minimipriset avsåg importörernas/handlarnas inköpspris, inte inköpspriset för de slutliga användarna. Det tillvägagångssätt som beskrivs ovan tycks därför påverka åtgärdernas effektivitet. Det kan också vara en förklaring till att Eurostats uppgifter visat högre belopp än de priser som faktiskt konstaterats under undersökningen.

    3. Gemenskapsindustrins ekonomiska situation

    a) Produktion

    (38) Mellan 1994 och undersökningsperioden minskade gemenskapsindustrins produktion av dödbränd (sintrad) magnesia med cirka 33 %. Produktionen minskade särskilt mycket mellan 1995 och 1996, vilket sammanföll med minskningen av förbrukningen av dödbränd (sintrad) magnesia på gemenskapsmarknaden.

    (39) Undersökningen visade att gemenskapsindustrin under skadeundersökningsperioden tvingades ändra sammansättningen av sin produkt och i högre grad inrikta sin tillverkning på dödbränd (sintrad) magnesia av lägre kvalitet. Gemenskapsindustrin fortsatte dock att tillverka en betydande kvantitet (omkring 20 %) av dödbränd (sintrad) magnesia med en magnesiumoxidhalt på minst 90 %.

    b) Produktionskapacitet

    (40) Gemenskapsindustrins produktionskapacitet var stabil under hela skadeundersökningsperioden.

    c) Kapacitetsutnyttjande

    (41) Gemenskapsindustrins kapacitetsutnyttjande minskade med 34 % mellan 1994 och undersökningsperioden.

    d) Försäljningsvolym

    (42) Gemenskapsindustrins totala försäljningsvolym minskade med cirka 36 % mellan 1994 och undersökningsperioden. Det bör noteras att gemenskapsindustrin under 1995, efter det att antidumpningsåtgärderna införts, kunde åtnjuta en ökad efterfrågan (och öka sin försäljningsvolym med cirka 3 %), men att gemenskapsindustrin under undersökningsperioden, trots en ökning av förbrukningen med 13 % (se skäl 28 ovan), inte förmådde följa denna utveckling, och gemenskapsindustrins försäljningsvolym minskade med cirka 23 %.

    e) Marknadsandel

    (43) Gemenskapsindustrins andel av gemenskapsmarknaden minskade med 37 % under skadeundersökningsperioden. Gemenskapsindustrins marknadsandel under den förra undersökningen minskade visserligen från 30 % 1988 till 15 % i undersökningsperioden för denna undersökning, men den negativa utvecklingen avtog dock efter införandet av de antidumpningsåtgärder som nu är föremål för översyn.

    f) Prisutveckling

    (44) Undersökningen har visat att de sökande gemenskapstillverkarnas genomsnittliga försäljningspris från fabrik för dödbränd (sintrad) magnesia steg med 23 % under skadeundersökningsperioden. Gemenskapsindustrin kunde trots denna ökning inte höja sina priser till en lönsam nivå (se skäl 46 nedan) och drev alltså sin verksamhet med förlust.

    (45) Prisutvecklingen måste ses mot bakgrund av den ovan nämnda ändringen av produktens sammansättning, vilken ägde rum under skadeundersökningsperioden (se skäl 39). Gemenskapsindustrin inriktade stegvis sin tillverkning och försäljning på dödbränd (sintrad) magnesia av lägre kvalitet som är billigare att tillverka och följaktligen kan säljas till lägre priser, på bekostnad av dödbränd (sintrad) magnesia av högre kvalitet, som skulle kunna vara mer lönsam men med vilken gemenskapsindustrin inte kunde konkurrera med de lägre priserna på importen från Folkrepubliken Kina. Även om priserna generellt har stigit har gemenskapsindustrin av dessa skäl inte kunnat nå en tillfredsställande prisnivå.

    g) Lönsamhet

    (46) Gemenskapsindustrins lönsamhet, uttryckt i procent av nettoförsäljningen, har visserligen förbättras absolut sett, från ett indextal på (- 100) år 1994 till ett indextal på (- 28) under undersökningsperioden, men förblev dock negativ under nästan hela skadeundersökningsperioden.

    h) Sysselsättning

    (47) Sysselsättningen inom gemenskapsindustrin minskade med 31 % under skadeundersökningsperioden.

    i) Investeringar

    (48) De sökande gemenskapstillverkarna ökade sina investeringar med cirka 78 % under skadeundersökningsperioden. Denna siffra avser inte endast den berörda produkten (det var inte möjligt att särskilja de investeringar som avsåg endast dödbränd (sintrad) magnesia), men kommissionen kunde konstatera att investeringarna till största delen var avsedda för rationalisering av produktionsprocessen för dödbränd (sintrad) magnesia.

    j) Slutsats

    (49) Efter införandet av antidumpningsåtgärder 1993, och under hela skadeundersökningsperioden, har situationen för gemenskapsindustrin förbättrats såvitt gäller vissa av de ekonomiska indikatorer som har undersökts. Särskilt kan påpekas att det genomsnittliga försäljningspriset ökat och gemenskapsindustrins förluster minskat. Fortsatta ansträngningar har gjorts för att rationalisera tillverkningsprocessen och nya investeringar har gjorts, vilket visar att industrin ännu är livsduglig och avser att fortsätta verksamheten.

    (50) Övriga ekonomiska indikatorer har dock inte utvecklats lika gynnsamt under skadeundersökningsperioden. Gemenskapsindustrin lyckades inte höja produktionen, kapacitetsutnyttjandet, försäljningsvolymen, marknadsandelen eller sysselsättningen till tillfredsställande nivåer.

    (51) Kommissionen har därför konstaterat att gemenskapsindustrin fortfarande befinner sig i en svår situation.

    4. Verkan av importen ifråga

    (52) Marknadens utveckling efter införandet av antidumpningsåtgärderna visar att det minimipris som fastställdes vid förra undersökningen inte avskräckt de kinesiska exportörerna från att sälja till gemenskapsmarknaden. I realiteten har de kinesiska exportörernas andel av marknaden ökat under skadeundersökningsperioden och deras närvaro på gemenskapsmarknaden har på det hela taget blivit starkare än den var under undersökningsperioden i den förra undersökningen. Dessutom bör noteras att gemenskapsindustrin förlorat marknadsandelar i nästan samma utsträckning som Folkrepubliken Kina vunnit marknadsandelar.

    (53) Till följd av antidumpningsåtgärderna ökade de kinesiska exportpriserna under denna skadeundersökningsperiod, samtidigt som gemenskapsindustrins prisläge tycktes utvecklas mer gynnsamt. Dock bör inte alltför stor vikt fästas vid prisökningen, av skäl som ingående redovisats ovan. Denna ökning måste ses mot bakgrund också av, för det första, de kinesiska exportörernas ändrade inriktning, från lägre magnesiumoxidhalt till högre och dyrare magnesiumoxidhalt i sina produkter (se skäl 33). För det andra bör beaktas att denna ändring av produktens sammansättning lett gemenskapsindustrin till att stegvis minska försäljningsvolymen och tillverkningen av dödbränd (sintrad) magnesia av högre kvalitet. Som förklarats i skäl 36 kom den prispress som importen inneburit främst att påverka dödbränd (sintrad) magnesia av högre kvalitet, och gemenskapsindustrin kunde inte konkurrera med denna prispress (se skäl 45).

    (54) Dessutom bör nämnas effekten av det licenssystem som Folkrepubliken Kina införde 1994 och som högst sannolikt bidragit till ökningen av de kinesiska priserna i hela världen (se närmare skälen 73, 74 och 75).

    (55) Undersökningen har vidare visat att antidumpningstull under undersökningsperioden har betalats för minst 7 % av alla de berörda produkter som importerats från Folkrepubliken Kina, vilket innebär att dessa produkter exporterats till priser som underskred minimipriset.

    5. Importvolym och priser för import från andra tredje länder

    a) Importvolym och marknadsandel

    (56) Volymen av importen av dödbränd (sintrad) magnesia från andra tredje länder minskade under skadeundersökningsperioden från cirka 178500 ton 1994 till cirka 166500 ton under undersökningsperioden. Detta utgör en minskning på cirka 7 %.

    (57) Den andel av marknaden som upptas av import från andra tredje länder minskade med två procentenheter mellan 1994 och undersökningsperioden. Denna minskning var ännu större mellan 1995 och undersökningsperioden, även om en ökning skett dessförinnan mellan 1994 och 1995, vilken var större än utvecklingen av förbrukningen i gemenskapen (om importen hade följt förbrukningen i gemenskapen skulle marknadsandelarna förblivit stabila).

    (58) Av detta framgår att de kinesiska exportörerna under skadeundersökningsperioden kunde befästa sin ställning i gemenskapen på bekostnad inte endast av gemenskapsindustrin (se skäl 42) utan också av andra tredje länder.

    b) Försäljningspriser för importen från andra tredje länder

    (59) Enligt Eurostat minskade det genomsnittliga försäljningspriset för import från andra länder med 9 % under skadeundersökningsperioden. Det genomsnittliga enhetspriset låg dock hela tiden högre än priserna för importerade produkter med ursprung i Folkrepubliken Kina eller för gemenskapsindustrin.

    (60) På grundval av ovanstående bedömer kommissionen att importen av den berörda produkten från andra länder inte haft någon beaktansvärd inverkan på den ekonomiska situationen för gemenskapsindustrin.

    6. Slutsats

    (61) På grund av den kontinuerliga prispress som de kinesiska exportörerna utövat har gemenskapsindustrin, trots antidumpningsåtgärderna, förblivit i en svår ekonomisk situation. Denna prispress har hindrat gemenskapsindustrin från att återhämta sig från tidigare och pågående dumpning. Det bör noteras att två av de fyra gemenskapstillverkare som utgjorde gemenskapsindustrin i den förra undersökningen upphörde med sin verksamhet redan under det föregående förfarandet, med stor förlust av arbetstillfällen som följd. Undersökningen har dock visat att, som framgår av dess investeringar, den återstående gemenskapsindustrin är livsduglig och inte avser att överge detta produktionsområde.

    G. SANNOLIKHET FÖR ÅTERKOMST AV SKADA

    1. Analys av situationen för Folkrepubliken Kina

    (62) För att bedöma de sannolika effekterna av att de nu gällande antidumpningsåtgärderna upphör, och med hänsyn till att gemenskapsindustrin ännu befinner sig i en svår ekonomisk situation, har kommissionen beaktat följande aspekter:

    a) Tillgångar, produktionskapacitet, kapacitetsutnyttjande och lager

    (63) Eftersom de kinesiska exportörerna inte var samarbetsvilliga grundades analysen på uppgifter i klagomålet samt på uppgifter från facktidskrifter och marknadsundersökningar.

    (64) Vad gäller magnesitresurserna har, enligt ovan nämnda källor, Folkrepubliken Kina de största tillgångarna som påträffats i något enskilt land, motsvarande 17,3 % av världens reserver.

    (65) Enligt samma källor motsvarade Folkrepubliken Kinas kapacitet för produktion av magnesia under de senaste åren cirka 2500000 ton per år, varav 1700000 ton dödbränd (sintrad) magnesia. Folkrepubliken Kina svarar alltså för 28 % av världens produktionskapacitet för dödbränd (sintrad) magnesia.

    (66) Vad gäller kapacitetsutnyttjande och lager var det på grund av de berörda kinesiska parternas bristande samarbetsvilja inte möjligt att erhålla tillförlitliga uppgifter.

    (67) På grundval av tillgängliga specialpublikationer och facktidskrifter och med beaktande av storleken av Folkrepubliken Kinas råvarutillgångar och produktionskapacitet har kommissionen funnit att de kinesiska exportörerna har stora möjligheter att i framtiden öka sin tillverkning och sin export till gemenskapen.

    b) Kinesisk export till tredje land

    (68) Kommissionen analyserade också, på grundval av handelsstatistik från Förenta staternas handelsministerium, exporten av dödbränd (sintrad) magnesia från Folkrepubliken Kina till USA, som är en av Folkrepubliken Kinas största exportmarknader. Importen från Folkrepubliken Kina utgjorde 77 % av all import av dödbränd (sintrad) magnesia till USA under 1998.

    (69) Den totala volymen av exporten från Folkrepubliken Kina till Förenta staterna ökade från cirka 263000 ton 1994 till cirka 292000 ton 1998, en ökning med 11 %, och var som störst 1995, med över 320000 ton. Vad gäller priserna på de importerade varorna ökade försäljningspriserna cif från 88 ecu per ton 1994 till 117 ecu per ton under undersökningsperioden, dvs. en ökning på 33 %.

    (70) Undersökningen har visat på en likhet mellan de kinesiska exportörernas agerande i Förenta staterna och i gemenskapen. Såväl på den amerikanska som europeiska marknaden var priserna på från Folkrepubliken Kina importerade produkter i allmänhet bland de lägsta jämfört med importen från alla andra länder, och detta under hela skadeundersökningsperioden.

    (71) Det ovan nämnda priset på 117 ecu per ton under undersökningsperioden är 23 % lägre än priset för importerade produkter från Folkrepubliken Kina i gemenskapen under samma period och 2,5 % under det minimipris för gemenskapen som fastställdes genom de tidigare åtgärderna.

    (72) Av detta kan kommissionen konstatera att priserna på importen från Folkrepubliken Kina skulle kunna sjunka till en nivå motsvarande priserna för samma import i USA, eller ännu lägre, i frånvaro av antidumpningsåtgärder.

    c) Det kinesiska licenssystemet

    (73) I april 1994 införde ministeriet för utrikeshandel och ekonomiskt samarbete samt den kinesiska handelskammaren för importörer och exportörer av metaller, mineraler och kemikalier ett exportlicenssystem omfattande all export av vissa mineraler, vilket motsvarar ett system för exportkvoter och beskattning. Alla olika sorters magnesia, inbegripet dödbränd (sintrad) magnesia, omfattas av detta licenssystem. Under 1997 erhöll 18 kinesiska företag licens för att exportera magnesia, maximalt 2 miljoner ton, inom ramen för den årliga anbudsrundan för licenser och kvantiteter. Licensavgiften var 30 US-dollar per ton (26,5 ecu per ton) under 1997 och höjdes till 40 US-dollar per ton (36,6 ecu per ton) under 1998. Detta innebär att om minimipriset på 120 ecu per ton iakttogs skulle det verkliga priset vid export av dödbränd (sintrad) magnesia till gemenskapen utan licensavgift vara 83,4 ecu per ton. Enligt Eurométaux införde Lianong-provinsen, där de flesta tillverkare är belägna, 1995 en lokal exportskatt som 1997 uppgick till 15,7 US-dollar per ton (14,4 ecu per ton). Detta innebär att det verkliga försäljningspriset i gemenskapen, efter avräkning också av den lokala skatten, skulle vara så litet som 69,4 ecu per ton.

    Eurométaux hävdar att det kinesiska licenssystemet för magnesit (och alltså för dödbränd (sintrad) magnesia) snart kan komma att avvecklas och har gjort gällande att exporten av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina till följd av en sådan avveckling skulle komma att öka i volym och ske till avsevärt lägre priser om inte antidumpningsåtgärderna vidmakthölls.

    (74) Den utredning som gjorts av licenssystemet bekräftar, med beaktande av hur stora licensavgifterna är, de kinesiska exportörernas möjlighet att sälja dödbränd (sintrad) magnesia till gemenskapen till mycket låga priser.

    (75) Eftersom detta licenssystem förvaltas autonomt av exportlandets regering anser kommissionen att gemenskapsinstitutionernas bedömning av frågan om skadlig dumpning skulle återkomma om antidumpningsåtgärderna upphörde inte påverkas av huruvida licenssystemet förblir i kraft eller avskaffas.

    2. Slutsats om återkomst av skada

    (76) Kommissionen grundar sin slutsats på det ovan sagda och i synnerhet på följande faktorer:

    - Trots de ikraftvarande åtgärderna befinner sig gemenskapsindustrin i en svår ekonomisk situation.

    - Importen från Folkrepubliken Kina har fortfarande en utomordentligt stark ställning på gemenskapens marknad och sker till låga, dumpade, priser.

    - De kinesiska exportörerna skulle, om antidumpningsåtgärder saknades, kunna ta ut mycket låga priser, med beaktande dels av priserna utan licensavgift, dels av hur de kinesiska exportörerna agerar på den amerikanska marknaden, på vilken priserna alltid varit lägre än i gemenskapen.

    - De stora råvarureserverna och Folkrepubliken Kinas förmåga att utnyttja denna råvara tyder på att de kinesiska exportörerna skulle kunna öka sin produktion och exportvolym.

    - Trots förekomsten av ett minimipris har flera transaktioner skett under minimipris, vilket tyder på att de kinesiska exportörerna skulle kunna sänka sina priser.

    På grundval av detta finner kommissionen att det är sannolikt att skadan skulle återkomma om antidumpningsåtgärderna avskaffades.

    H. GEMENSKAPENS INTRESSE

    1. Inledning

    (77) I enlighet med artikel 21 i grundförordningen undersöktes huruvida en förlängning av de gällande antidumpningsåtgärderna skulle strida mot intresset för gemenskapen som helhet. Vid fastställandet av gemenskapens intresse utgick man från en bedömning av alla olika berörda intressen, t.ex. för gemenskapsindustrin, importörerna, handlarna och användarna av produkten i fråga.

    (78) För att kunna bedöma de troliga verkningarna av en förlängning av åtgärderna respektive av åtgärdernas upphörande begärde kommissionen uppgifter från alla de berörda parter som nämns ovan. Kommissionen sände frågeformulär till tolv importörer och 78 användare av den berörda produkten. Inga importörer besvarade frågeformulären, men två av dem lämnade vissa uppgifter. Av användarna besvarade två frågeformuläret, och deras uppgifter kontrollerades.

    (79) Det bör erinras om att i den förra undersökningen ansågs vidtagandet av åtgärder inte strida mot gemenskapens intresse. Vidare bör sägas att den nu aktuella undersökningen är en översyn, som således utgör en analys av en situation i vilken antidumpningsåtgärder redan tillämpas. Tidpunkten för denna undersökning och dess art medger följaktligen att man bedömer de införda antidumpningsåtgärdernas eventuella negativa verkningar för de berörda parterna.

    (80) Med utgångspunkt från detta undersöktes om det trots slutsatserna rörande fortsättning och återkomst av skadevållande dumpning finns tvingande skäl för att dra slutsatsen att det i detta fall inte skulle ligga i gemenskapens intresse att vidmakthålla åtgärderna.

    2. Gemenskapsindustrins intresse

    (81) Om de antidumpningsåtgärder som fastställdes i den förra undersökningen upphör kommer den skadliga dumpningen sannolikt att återkomma och gemenskapsindustrins redan besvärliga situation att försämras ytterligare.

    (82) Som visats ovan har gemenskapsindustrin påverkats av lågprisimporten av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina under skadeundersökningsperioden. Kommissionen anser därför att syftet med de antidumpningsåtgärder som nu är föremål för översyn, nämligen att återupprätta en rättvis konkurrens på gemenskapsmarknaden mellan gemenskapsindustrin och de kinesiska tillverkarna, inte är uppnått.

    (83) Gemenskapsindustrin har under senare år gjort stora ansträngningar för att förbättra sin produktivitet i syfte att sänka sina produktionskostnader och öka sin konkurrenskraft, men trots detta har gemenskapsindustrin inte förmått höja sin vinst till en rimlig nivå under skadeundersökningsperioden, samtidigt som sysselsättningen minskat starkt. Dessutom har två gemenskapstillverkare i Grekland, som deltog i den förra undersökningen, upphört med sin verksamhet.

    (84) Undersökningen visade dock också att gemenskapsindustrin är livsduglig, vilket bekräftas främst av dess konstanta investeringar under skadeundersökningsperioden. Dessutom visar ansträngningarna för att rationalisera produktionsprocessen att gemenskapsindustrin inte avser att överge detta produktionsområde.

    (85) Med hänsyn till ovanstående tycks det nödvändigt att förlänga de befintliga åtgärderna för att undanröja de negativa följderna av dumpad import som skulle kunna hota gemenskapsindustrins existens och, följaktligen, ett antal arbetstillfällen. Det måste också beaktas att om gemenskapsindustrin försvinner innebär det också negativa följder för företag i senare led i produktionskedjan, eftersom dessa kommer att få betydligt färre leverantörer att välja bland.

    3. Importörernas intresse

    (86) Ingen av de icke närstående importörerna svarade på kommissionens frågeformulär. Bristen på samarbetsvilja är i sig ett tecken på att denna sektor inte har drabbats av några mer betydande negativa ekonomiska konsekvenser till följd av åtgärderna. Detta bekräftas av att importörerna fortsatt att handla med den berörda produkten och till och med ökat den importerade volymen under skadeundersökningsperioden.

    (87) Kommissionen finner därför att importörernas ekonomiska situation inte har påverkats negativt av införandet av de nu gällande antidumpningsåtgärderna. Det är därför inte heller sannolikt att dessa åtgärders fortsatta giltighet i framtiden skulle leda till en försämring av importörernas ekonomiska situation.

    4. Användarnas intresse

    (88) Användarna av den berörda produkten, dvs. industrin i senare led i produktionskedjan, är tillverkare av eldfasta produkter. Av 78 användare som kommissionen skickade frågeformulär till har endast två svarat. Liksom för importörerna utgör den låga graden av samarbetsvilja i sig ett tecken på att denna sektors ekonomiska situation inte har drabbats av några betydande negativa följder till följd av åtgärderna. Trots att de två samarbetsvilliga företagen endast i begränsad utsträckning är representativa för industrin i senare led i produktionskedjan (eftersom det ena företaget köpte endast cirka 2 % av den dödbrända (sintrade) magnesia som importerades från Folkrepubliken Kina under skadeundersökningsperioden och det andra, med början 1997, köpte mindre än 1 % av den kinesiska importen) kunde kommissionen bedöma hur de gällande åtgärderna påverkade deras situation.

    (89) Undersökningen visade på denna punkt att användarna fortsatte (och i ett fall började) importera dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina trots de gällande åtgärderna. Dessa åtgärder föranledde alltså inte tillverkarna av eldfasta produkter att byta försörjningskälla. Även om dödbränd (sintrad) magnesia står för en stor del av kostnaden för eldfasta produkter var tydligen inte höjningen av priset på de importerade kinesiska produkterna så stor att den utgjorde ett hinder för tillverkarna.

    (90) Det bör noteras att priset på importerad dödbränd (sintrad) magnesia för användaren i Finland nästan fördubblades efter att Finland gått med i Europeiska gemenskapen. Trots detta fortsatte denna tillverkare att köpa dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina. Av detta kan dras två slutsatser, nämligen

    a) att åtgärderna har varit effektiva när det gäller att höja priset på import med ursprung i Folkrepubliken Kina, och

    b) att detta höjda pris, jämfört med priset i resten av gemenskapen, fortsatt att vara konkurrenskraftigt.

    (91) På grundval av ovanstående kan det uteslutas att antidumpningsåtgärderna haft några betydande negativa följder för användarnas kostnadsläge och lönsamhet.

    (92) Som visats ovan (se skälen 29 och 30) har de nu gällande antidumpningsåtgärderna inte inneburit att gemenskapsmarknaden stängts för import, utan snarare att orättvisa handelsbruk har motverkats och att den dumpade importens snedvridande verkan i viss mån har kunnat undanröjas. Importen från Folkrepubliken Kina ökade faktiskt, som ovan nämnts, med 10 % under skadeundersökningsperioden.

    Eftersom åtgärderna varit i kraft under en viss tid och skulle bibehållas på samma nivå kan slutsatsen dras att deras bibehållande inte skulle försämra användarnas situation.

    5. Slutsats om gemenskapens intresse

    (93) Å ena sidan skulle ett bibehållande av de gällande antidumpningsåtgärderna sannolikt leda till stabila priser för dödbränd (sintrad) magnesia på gemenskapsmarknaden. Om gemenskapsindustrin ställdes utan skydd mot effekterna av dumpad import skulle detta inte bara försvaga gemenskapsindustrins ställning utan kanske rent av leda till dess avveckling. Å andra sidan tycks de gällande åtgärderna hittills inte haft några större negativa effekter på användarnas och importörernas ekonomiska situation. Eventuella prisökningar för användarna, om sådana alls har skett, till följd av införandet av antidumpningsåtgärder tycks, vad framgår av de uppgifter som inhämtats under denna undersökning, inte ha varit oproportionerliga i förhållande till den fördel som gemenskapsindustrin dragit av att den snedvridning av handeln som den dumpade importen orsakat undanröjts.

    (94) Kommissionen konstaterar därför att det inte finns några tvingande skäl mot att förlänga giltigheten för de nu gällande antidumpningsåtgärderna.

    I. ANTIDUMPNINGSÅTGÄRDER

    (95) Alla berörda parter informerades om de viktigaste omständigheter och överväganden som låg till grund för en fortsatt tillämpning av befintliga åtgärder. De beviljades en tid inom vilken de kunde lämna synpunkter efter utlämnandet av uppgifter. Inga synpunkter lämnades.

    (96) Av det som sagts ovan följer att den rörliga antidumpningstull, förenad med ett minimipris på 120 ecu per ton, för import av dödbränd (sintrad) magnesia med ursprung i Folkrepubliken Kina som infördes genom förordning (EG) nr 3386/93 bör bibehållas i enlighet med artikel 11.2 i grundförordningen.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1. En slutgiltig antidumpningstull skall införas på import av dödbränd magnesia enligt KN-nummer 2519 90 30 med ursprung i Folkrepubliken Kina.

    2. Tullen skall uppgå till skillnaden mellan 120 euro per ton och nettopriset fritt gemenskapens gräns före tullklarering, om det senare priset är lägre.

    3. Om inte annat anges skall gällande bestämmelser om tullar och tullförfaranden tillämpas.

    Artikel 2

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 14 februari 2000.

    På rådets vägnar

    J. GAMA

    Ordförande

    (1) EGT L 56, 6.3.1996, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 905/98 (EGT L 128, 30.4.1998, s. 18).

    (2) EGT L 306, 11.12.1993, s. 16.

    (3) EGT C 177, 10.6.1998, s. 5.

    (4) EGT C 385, 11.12.1998, s. 7.

    Top